Sony Xperia XZ2 Premium - 4K displej do mocných rúk

Recenzia 5,8'' androidu so 4K displejom, 6 GB RAM, Snapdragonom 845 a duálnym fotoaparátom. Jeho problémom je vysoká hmotnosť.

Sony si udržiava vysoké tempo. Hoci predaje jeho smartfónov klesajú, značka naďalej chrlí dve vlajkové lode ročne. Xperie XZ2 sme sa dočkali vo februári a nástupcu XZ3 v auguste.

Potom je tu aj Xperia XZ2 Premium, ktorá má byť akýmsi exkluzívnym kúskom. Ponúka silnejšiu batériu, výnimočný 4K displej a už aj duálny zadný fotoaparát.

ikona

Základné info: Sony Xperia XZ2 PremiumVodeodolný android v novom dizajne s 5,8'' 4K displejom, čipsetom Snapdragon 845, duálnym fotoaparátom s ISO až 51200, 4K HDR a 960 fps videom, 6 GB RAM a 3540 mAh batériou. K dispozícii bude aj v dual SIM verzii.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Sám ani neviem, ako XZ2 Premium brať. Je to ukážka technológií podobne, ako posledné smartfóny s vysúvacím predným fotoaparátom a blížiace sa skladacie displeje? Alebo má ísť o reálny pokus, ako vyrobiť skutočne špičkový mobil?

Rozmery tohto telefónu sú totiž šialené. Hmotnosť 236 gramov a hrúbka 12 milimetrov. Len si predstavte, že vo vrecku nosíte dva moderné mobily položené na sebe. Bez preháňania. Xperia XZ2 Premium je najťažší mobil, aký som kedy používal a nie je to ani pohodlné, ani praktické.

Navyše má displej s klasickým pomerom strán 16:9, takže je aj poriadne široká, od čoho sme si už po tohtoročných modeloch od konkurencie odvykli. Preto rozmýšľam, pre koho je XZ2 Premium určená. Pre ženy, ktorým v kabelke nebude prekážať?

Alebo ako mini tablet, ktorý nosíte skôr v ruksaku než stále pri sebe? Malým trikom pre každodenné používanie je vždy rozmýšľať, a do džínsov ju vložiť displejom smerom k stehnu. Chrbát je totiž zaoblený a takto prekáža menej.

Oceňujem aspoň, že sa v ruke vôbec nešmýka, aj napriek lesklému chrbtu. Umiestnenie čítačky odtlačkov prstov je ale príliš nízko a ukazovák vždy prirodzene skončí na objektívoch.

V položke Uzamknutie obrazovky a Smart Lock si preto rýchlo nastavte odomykanie skenom tváre. Ten funguje, hoci bude pomalší než pri konkurencii a využívať ho budete môcť len cez deň. Infračervené vysielače pre pomoc v noci totiž Sony chýbajú.

IPS displej sa chváli 5,8-palcovou uhlopriečkou a unikátnym 4K rozlíšením. Predchádzajúce modely Premium od Sony boli známe tým, že 4K rozlíšenie používali iba v systémovej galérii a pri prehrávaní videa. Inými slovami, všade inde sa majiteľ aj pozeral na Full HD rozlíšenie, zrejme kvôli šetreniu energie.

Ako je to tento rok, stále nemusí byť úplne jasné. Aplikácia CPUZ, ktorá má preskenovať hardvér a zobraziť, čo v telefóne je, hlási 1080 x 1920 bodov. Konkurenčná AIDA64 zas potvrdzuje 2160 x 3840. Takéto rozlíšenie má aj screenshot, ktorý telefón zachytí. Odborné fórum XDA Developers naopak tvrdí, že telefón zobrazuje 1080p a 4K sa dá povoliť len cez príkazový riadok, no táto recenzia ukazuje detailné fotografie, kde pixelov vyzerá byť naozaj viac než na QHD+ displeji Note 9.

Zdá sa teda, že Sony už naozaj používa 4K rozlíšenie, no v praxi rozdiel neuvidíte. 4K na mobilnej obrazovke je zbytočné a okrem pocitu, že si 4K videá z YouTube viete pozrieť v natívnom rozlíšení, sa môžete kľudne uspokojiť aj s QHD displejmi. Kvôli 4K si tento telefón určite nekupujte.

Prostredie, ktoré sa veľmi blíži čistému Androidu, hoci Sony samozrejme používa vlastnú grafickú nadstavbu, má navyše celkom veľký text a ikony. Skúsenejší používateľ si ale môže Veľkosť zobrazenia zmeniť cez bežné nastavenia obrazovky. Text sa zmenší a bez skrolovania toho uvidíte omnoho viac.

V tejto časti je k dispozícii tiež trojica farebných režimov, vyváženie bielej farby, vylepšovanie videí, Režim Rukavice, zmenšenie prostredia pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou a Nočný režim, teda filter modrého svetla, ktorý by mal uľahčovať nočné čítanie.

Príjemnou funkciou je rozsvietenie displeja po doručení nového upozornenia a Ambientné zobrazenie, ktoré na zhasnutom displeji ukáže aspoň aktuálny čas a notifikácie, vždy na pár sekúnd po zdvihnutí mobilu zo stola alebo vybratí z vrecka.

Uzamykacia obrazovka ani horná lišta Androidu 9 Pie sa od ostatných smartfónov nijako nelíšia, zaujme možno iba tmavá téma prostredia. Ikony už reagujú aj na dlhšie podržanie prsta, ktoré zobrazí menu rýchlych akcií priamo v aplikácii a aj notifikačné odznaky s počtom neprečítaných správ alebo upozornení.

Od smartfónu s označením Premium očakávame len tú najlepšiu hardvérovú výbavu. K spomínanému ultrajemnému panelu so špičkovými farbami a kontrastom as pridáva zatiaľ stále najvýkonnejší komerčne využívaný Snapdragon 845 a 6 GB operačnej pamäte.

Smartfón je vďaka nim rýchly a nezaváha pri bežných aplikáciách ani hraní hier. Neštandartného rozlíšenia sa teda netreba obávať a nespozoroval som ani prílišné zahrievanie, ani zníženie výkonu. Neviem však garantovať, že sa moderné tituly spúšťajú v natívnom 4K a nie úspornejšom Full HD. Grafické prvky sú rozmiestnené rovnako, aj rovnako veľké ako na iných mobiloch.

Naopak, 64 GB vnútorné úložisko je dnes už bežným štandardom a od Xperie XZ2 Premium by som očakával minimálne dvojnásobok.

Smartfóny Sony si bohužiaľ už roky zachovávajú svoj zvyk a pri každom vysunutí alebo zasunutí slotu so SIM kartou a pamäťovou kartou (testovali sme Single SIM verziu) sa reštartujú.

Na opačnej strane, pri spodnom okraji, už vedľa USB-C konektora nenájdeme 3,5 mm vstup na slúchadlá. Vzhľadom na to, že analógový štandard už opúšťajú takmer všetci, tento krok kritizovať nemôžeme. V balení by sa mala nachádzať redukcia z USB-C na 3,5 mm, no konkurencia v podobe Samsungu HTC či LG do krabice pribaľuje aj veľmi slušné slúchadlá.

Sony sa viac zameralo na zvuk samotného smartfónu a Xperia XZ2 Premium dostala aspoň stereo reproduktory. Zo zvukom šíriacim sa z otvoru pre slúchadlo a malej štrbiny pod logom Sony (stále však smerujúcej dopredu) som bol spokojný.

Výrobca pridal aj funkciu Dynamické vibrovanie, kedy by mali vibračné motorčeky pracovať do rytmu práve prehrávanej melódie. Ak je funkcia aktívna, intenzitu vibrovania si môžete nastaviť v štyroch úrovniach. Podľa mňa však skôr ruší, a aj o presnom súlade so šíriacou sa muzikou dosť pochybujem.

Smartfónu nechýba NFC pre bezkontaktné platby v obchodoch, USB-OTG ani prepojenie s PlayStation 4, kdy môžete displej mobilu využiť ako ovládač.

Mriežku ikon na základnej obrazovke si môžete prispôsobiť a v ponuke okrem widgetov zostali aj praktické skratky, ktoré ale v Androide Oreo a vyšších môže nahradiť podržanie prsta na príslušnej aplikácii.

Tipy na používanie telefónu a sprievodca funkciami sa volá Xperia Assist, skúsenejší používateľ ho ale nebude potrebovať.

V systéme je niekoľko vopred nainštalovaných aplikácií, ktoré nemôžete úplne odinštalovať, iba vypnúť. Ide o sadu softvéru od Amazonu, 3D skenovanie tváre a iných objektov, antivírus AVG alebo Efekt AR, ktorý do prostredia snímaného cez fotoaparáty vloží 3D efekty, filtre a iné objekty virtuálnej reality. Movie Creator za vás vytvorí krátke videá z obsahu v Albume telefónu a Skica poslúži na kreslenie prstom po obrazovke.

Telefón, správa kontaktov a zoznam SMS správ sa nijako nelíši od mobilov s čistým Androidom. SMS tak už môžete vďaka webovému rozhraniu messages.android.com posielať aj z počítača.

Na zadávanie textu slúži softvérová klávesnica SwitfKey s podareným slovenským prediktívnym slovníkom a širokou možnosťou prispôsobenia.

Ďalším lákadlom Xperie XZ2 Premium by mal byť duálny fotoaparát. Sony dlho ignorovalo dvojicu či dokonca trojicu objektívov konkurenčných značiek. Dokonca aj na chrbte novšej Xperie XZ3 opäť nájdeme iba jeden snímač.

Sony nemôže používať nič iné než vlastné 1/ 2.3'' senzory Exmor RS. Ten primárny je v tomto prípade 19-megapixelový, za objektívom s clonovým číslom f/1.8, sekundárny dostal 12-megapixelov, clonu f/1.6 a zachytáva čiernobiele spektrum podobne, ako niektoré mobily Huawei a Honor.

Snímač teda patrí k úplnej špičke, nie nadarmo ho používa celá paleta výrobcov smartfónov. Výsledné fotografie ale ovplyvňuje aj softvér a kvalita optiky.

Sony si naďalej zachováva hardvérovú spúšť fotoaparátu, hoci rokmi to považujem za čoraz menej dôležité. Akosi automaticky som stláčal softvérové koliesko priamo na displeji. Dlhým stlačením ale poslúži na rýchle spustenie fotoaparátu.

Hoci samotný čip je ešte trochu jemnejší, fotografie vo fomáte 4:3 môžu mať maximálne 17 Mpix a vo formáte 16:9 len 13 Mpix. Do hry zrejme prichádza softvérové dopočítavanie obrazu zo sekundárneho monochromatického čipu.

Fotomobily od Sony boli často charakteristické problémami s vyvážením farieb. Najmä príliš zelená tráva zvykla neprirodzene biť do očí. Pri XZ2 Premium tento neduh nepozorujem, dokonca sa mi jej podanie zdá o niečo prirodzenejšie.

No keď z jednej scény urobím viacero fotiek, výsledky sa pomerne dosť líšia. Od 17-megapixelovej fotografie by som očakával množstvo detailov, no tie sa niekedy trochu zlejú. Platí to ale skôr o nočných záberoch, kedy osvetlené body dokážu okolité body vypáliť úplne na bielo. Cez deň sa však dynamický rozsah zdá dobrý a fotografie môžu konkurovať aj Applu alebo Samsungu.

To isté platí pri nahrávaní videí, ktoré ale ani napriek prémiovému zameraniu smartfónu a výkonnému procesoru nenahráte v 4K pri 60 fps. Frekvencia bude iba polovičná. Full HD 60 fps samozrejme dostupné je.

Smartfón nevyužíva oba objektívy vždy. Softvéru fotoaparátu šéfuje algoritmus Superior Auto, ktorý vyberá vhodné režimy za vás a informuje vás o svojom výbere prostredníctvom malých ikon vľavo dole.

Dokáže použiť Makro, HDR pri protisvetle a dokonca aj režim Statív, kedy začne využívať dlhšie časy uzávierky.

Pri dobrom osvetlení využíva len primárny snímač, večer a v noci kedy oznámi Slabé svetlo a režim Ultra vysokej citlivosti, pripojí aj čiernobiely senzor. Teší ma množstvo tlačidiel vytiahnutých na základnú obrazovku Fotoaparátu. Na rozdiel od iných značiek dávajú zmysel a okrem typickej expozície môžete jednoduchým posuvníkom doladiť tiež teplotu farieb.

V plne Manuálnom režime môžete medzi využitím jedného a oboch fotoaparátov prepínať tlačidlom nad softvérovou spúšťou. Ten mi vyhovoval, no čakal by som, že dostanem možnosť použiť čas uzávierky dlhší než 1 sekunda.

Duálne objektívy môžete využívať aj pri nahrávaní videa, ale iba vo Full HD a nižšom rozlíšení. Tu chválim slušnú stabilizáciu, dobré vyváženie expozície a plynulé zaostrovanie, úplne však chýba možnosť zaostriť alebo prispôsobiť expozíciu na bod, ktorý používateľ sám vyberie na displeji. To by mala byť samozrejmosť.

Ponuka vpravo dole patrí špeciálnym režimom, z ktorých pravdepodobne najpopulárnejší bude Bokeh, teda rozostrovanie pozadia. To funguje ideálne na jednoduchších objektoch a vtedy, keď ste v správnej vzdialenosti, hoci druhý objektív neponúka 2-násobný zoom.

Je tu tiež panoráma, rozpoznávanie objektov cez Google Lens, špeciálny monochromatický režim využívajúci iba sekundárny 12 Mpix čip a povestný superspomalený záber až do 960 fps vo Full HD rozlíšení.

Sony často propaguje nahrávanie videí v HDR formáte. Ten má svoje čaro, ak takéto klipy následne priateľom ukazujete výhradne na 4K HDR displeji Xperie XZ2 Premium, obrazovke iného podporovaného mobilu z portfólia japonského výrobcu alebo HDR televízore. Ak videá plánujete nahrávať na YouTube alebo pozerať cez počítač či štandardný monitor, HDR záznam vypnite. Farebný profil totiž bude úplne mimo a budú sa zdať vyblednuté a škaredé. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ2 Premium.

Dnes už len priemerne veľká 3540 mAh batéria a jemný 4K displej môžu vyvolávať obavy. Pri spomínanej hrúbke a hmotnosti telefónu by sa nám žiadalo aspoň štyritisíc miliampérov.

Po praktickej stránke tu nechýba nič dôležité: podpora bezdrôtového nabíjania Qi ani rýchleho nabíjania QuickCharge 3.0.

Sony ale myslelo aj na úplne opačný extrém. Rýchle nabíjanie je mimoriadne praktické, ak máte po príchode domov iba niekoľko minút, kým musíte opäť vyraziť von. Cez noc je ale zbytočné a niektorí používatelia veria, že rýchle prísuny energie akumulátorom jednoducho musia škodiť. Preto stačí aktivovať funkciu Qnovo Adaptive Charging. Tá by sa po niekoľkých cykloch mala naučiť vaše ranné zvyky a telefón nabíjať pomalšie. Posledných 10 % dokonca dodá tesne pred zvyčajným odpojením od siete po rannom budíku.

Výdrži pomáhajú tradičné režimy Stamina, ktoré dokážu vypínať mobilné dáta a uspávať aplikácie spolu so zhasnutým displejom.

Reálna výdrž teda bude závisieť najmä na tom, ako často bude displej Xperie svietiť. Pri bežnom používaní nebude celodenná výdrž problémom, no pri sledovaní filmov a hraní hier treba počítať s približne dvojnásobne rýchlejším vybíjaním než pri QHD alebo dokonca Full HD konkurencii.

Výhody:

+ 4K displej už využíva natívne rozlíšenie naprieč celým systémom

+ 6 GB RAM, rýchly Snapdragon 845

+ kvalitné fotoaparáty

+ rýchle nabíjanie

+ zvýšená odolnosť voči vode

Nevýhody:

- hrúbka a hmotnosť 236 gramov

- nepohodlné nosenie vo vrecku (skôr do dámskej kabelky alebo ruksaku)

- príliš nízko umiestnená čítačka odtlačkov prstov

- odomykanie skenom tváre funguje len cez deň

- zbytočné reštarty po otvorení slotu pre SIM / microSD kartu

- v balení pravdepodobne chýbajú slúchadlá (iba USB-C - 3,5 mm jack redukcia)

- video iba 4K 30 fps, chýba možnosť zaostrovať a nastavovať expozíciu ručne

Orientačná cena: 899 €

Záver

Takáto cena za unikátny 4K displej, 6 GB RAM a rýchly Snapdragon 845? V porovnaní s high-endami od Samsungu alebo Apple sa Sony javí ako výborná voľba.

Xperiu XZ2 Premium ale vnímam skôr ako ukážku technológií, ktorej museli ustúpiť rozmery aj celková hmotnosť. Ani umiestnenie čítačky odtlačkov nie je ideálne a 64 GB úložisko môže byť dnes už trochu malé. Zachráni to slot na microSD kartu.

Hlavným problémom je ale to, že pre 4K displej týchto rozmerov (5,8-palcový displej) akosi neviem nájsť využitie. Výrazne štíhlejšia Xperia XZ3 sa na každý deň javí ako rozumnejšia voľba, hoci neponúkne druhý zadný fotoaparát.

Bacuľatú XZ2 v prémiovom balení ale netreba odsudzovať úplne. Ak nosíte mobil skôr v batohu alebo chcete zariadenie, ktoré tak trochu nahradí tablet, jej najväčšia nevýhoda pre vás nebude prekážkou.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ2 Premium.

Diskusia k článku:

Ondro 30.01.2019 - 12:36

Je to viacmenej ot ale neviem to nikde nájsť. Mám xz3 a keď zapnem pri nahrávaní videa hdr a prehram to následne či už priamo v mobile alebo v hdr televízore tak je to vyblednuté a škaredé. Pritom keď pustím hdr video na xz3 napríklad z YouTube tak sú tie farby neskutočné. Ak by ste mali s tým niekto skúsenosť, bol by som rád keby ste vedeli poradiť, kľudne pošlem aj videá na porovnanie, ide o to že neviem či mám niečo zle nastavené, alebo to to tak má byť. Nastavenia som preluskal možno aj stokrát hore aj dole

adamkofirda@gm…01.02.2019 - 14:30 Trvalý odkaz

Aj TV musí podporovať HDR.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease01.02.2019 - 17:40 Trvalý odkaz

Veď píše, že má HDR televizu.
Divné celkom..

newmind03.02.2019 - 15:37 Trvalý odkaz

Sony nevie robiť smartfóny. Mám služobnú xz2 a je to "vlajková loď" plná kompromisov. Hmotnosť, neuveriteľne klzké telo, relatívne slabý dispkej, absencia 3,5 mm jacku, najväčší fail je absencia optickej stabilizácie. A to Sony dodáva fotoaparáty kadekomu. HDR sa reálne dá využiť pri netflixe, ale kto dnes pozerá filmy na mobile? A tato premium verzua je presne taký istý fail ako XZ2.

Richard Hombauer05.02.2019 - 11:16 Trvalý odkaz

Ondro, to je zvláštne. Nastavenia displeja mobilu - nejaký farebný režim, vylepšovanie obrazu pri videu máš zapnuté? YouTube to už spracuje očividne samé. Aká značka TV? Inak, neprekvapuje ma táto nekonzistentnosť Sony. HDR video je fajn myšlienka, ale realizácia biedna. Spracovanie videa po zázname malo prebehnúť priamo v mobile pri ukladaní súboru.

Celá diskusia 12 príspevkov