Meizu Zero

5,99-palcový android so Snapdragonom 845 odstránil všetky porty, tlačidlá a sloty. Podporuje výhradne eSIM a bezdrôtové nabíjanie. Kábel k nemu totiž nepripojíte.

Základné parametre:

OS: Android 9.0 Pie + Flyme 7

chipset: Qualcomm Snapdragon 845, 10 nm

procesor: osemjadrový (4 x 2,8 GHz + 4 x 1,8 GHz)

grafický procesor: Adreno 630

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe)

rozmery: ??? x ??? x ??? mm

hmotnosť: ??? gramov

displej: 5,99'' (152 mm), AMOLED, 1080 x 2340 bodov, 19,5:9, 430 ppi

zadný fotoaparát: 20 Mpix, Sony IMX 350 video 4K,

širokouhlý zadný fotoaparát: 12 Mpix, 27 mm, Sony IMX 350

predný fotoaparát: 20 Mpix, video Full HD

pamäť: 64 alebo 128 GB + 4 alebo 6 GB RAM

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth, Wi-Fi, NFC

ostatné: GPS, Glonass, čítačka odtlačkov v displeji, zvýšená odolnosť voči vode (IP68)

dual SIM: nie, eSIM

batéria: ??? mAh, bezdrôtové nabíjanie, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: SIM slot, microUSB/USB-C konektor, slot na microSD karty, stereo reproduktory, 3,5 mm jack

Pravdepodobná cena a dostupnosť: neznáma / Q1 2019

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Čínska spoločnosť Meizu ukázala smartfón, ktorý sa zbavil všetkých tlačidiel, slotov a portov. Hlavnú pozornosť na seba púta konštrukcia vyrobená z jedného kusu keramiky, takmer ničím nenarušená.

Vypínač a ovládanie hlasitosti nahradili kapacitné senzory, podobne ako napríklad na HTC U12. Používateľ by ale nemal pocítiť žiadny rozdiel, pretože vibračný motorček mEngine 2.0 simuluje klasickú odozvu na dotyk.

Čítačka odtlačkov prstov je integrovaná priamo do 5,99-palcového AMOLED displeja s Full HD+ rozlíšením (1080 x 2340 bodov) a mierne zaoblenými okrajmi. Tie výrobca nazýva 2,5D sklom. Aj takéto riešenie sme však už na moderných smartfónoch videli a pravidelného čitateľa Fony.sk nemôže prekvapiť.

Meizu zašlo ešte ďalej a odstránilo všetky sloty a porty. Nenájdeme tu priestor pre pamäťovky ani slot na klasickú SIM kartu. Pripojenie do siete operátora zabezpečí výhradne elektronická eSIM.

Model Zero nemá dokonca ani nabíjací konektor. Žiadne microUSB alebo USB-C. O dopĺňanie energie sa stará výhradne bezdrôtové nabíjanie.

Výrobca na produktových fotografiách ukázal vlastnú bezdrôtovú nabíjačku, o ktorej hovorí ako o "rýchlej" s výkonom až 18 W. Predpokladáme ale, že mobil nabijete aj cez štandard Qi. Základňa by sa po pripojení k počítaču mala starať aj o prenos dát, podľa Meizu s podporou USB 3.0 a rýchlym prenosom, napríklad filmov.

Príklon k všetkým moderným trendom nemusí byť len výhodou. Pripomíname, že v zahraničí s Meizu Zero stratíte možnosť rýchleho vloženia lokálnej SIM (nové iPhony napr. podporujú eSIM aj klasický slot) a bezdrôtové nabíjanie je praktické iba pri nabíjaní na stole. V aute budete potrebovať špeciálny držiak a k powerbanke v ruksaku bude nutné nosiť aj bezdrôtovú podložku.

Nad displejom nie je reproduktor, o šírenie zvukov pri telefonovaní a pravdepodobne aj pri hlasitom prehrávaní hudby sa stará špeciálny piezo-elektrický menič. Uvidíme, ako je na tom s kvalitou prednesu.

Pri takejto konštrukcii bolo jednoduché dosiahnuť odolnosť voči vode a prachu (IP68), keramické telo ale môže byť veľmi krehké. O pohon mobilu sa stará Android 9.0 Pie s rozhraním Flyme 7 a výkonný Snapdragon 845.

Na výber by mali byť verzie so 4 alebo 6 GB RAM a 64 alebo 128 GB vnútorným úložiskom. Vo výbave nechýba GPS, Bluetooth, Wi-Fi ani NFC.

Vzadu nájdeme dvojicu fotoaparátov. Primárny by mal mať 20-megapixelové rozíšenie, sekundárny 12-megapixelové, pričom pravdepodobne ponúkne širokouhlý záber. Vpredu je podľa dostupných informácií 20 Mpix fotoaparát, starajúci sa aj o skenovanie tváre.

Meizu zatial neprezradilo kapacitu batérie ani cenu. Otázna je tiež dostupnosť, výrobca zatiaľ čaká na spustenie eSIM u domácich čínskych operátorov. V ostatných krajinách sa môže zdržať až na toľko, že ho vlastne nikdy v praxi neuvidíme.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 24.01.2019 - 20:01

Demencia "pokroku" výstupala na Olymp. A toto je jej novodobý etalón. Načo physical button, veď HTC nám už druhú generáciu ukazuje ako fantasticky to (NE)ide s ich nešťastným Edge Sense. Reproduktor na telefonovanie? Nebodaj na zvuk k videu. Pieza cez keramiku to bude zážitok. SIM karta je prežitok, eSIM podporujú všetci providery na svete. A kto by už dnes pripájal mobil k PC, nebodaj flash drive k fonu. USB Type-C treba odstrániť, bo všade sú bezdrôtové nabíjačky s ohromnou rýchlosťou nabíjania.

Matej24.01.2019 - 20:23 Trvalý odkaz

mental, ved na lajkovanie stetiek na instagrame to staci...
zaujimave bude situacia kedy bude treba nabijat telefon a volat - bud si hlavu polozis na stol s bezdratovou nabijackou, alebo si telefon s nabijackou prilozis k hlave. Nech ti dobre vypecie modzgy :)

paul24.01.2019 - 21:01 Trvalý odkaz

urcite odstranili aj bluetooth aby si nemohol mat pripojene sluchadla a telefonovat cez ne...

Matej24.01.2019 - 22:13 Trvalý odkaz

Ešte aby som po dome chodil s bt slúchadlami pre prípad že niekto zavolá :D
To sú strašné demagógie toto.
Dúfam že mobilný biznis poriadne padne na hubu ak bude pokracovat takýmito "inováciami"

paul24.01.2019 - 22:22 Trvalý odkaz

Osobne si myslim ze pre pripad ze ti niekto zavola kludne ten telefon zdvihnes z tej nabijacky a ked dotelefonujes vratis ho spat. Je podla mna velmi nepravdepodbne ze ti niekto zavola a ten telefon bude mat 2%baterie. Nevravim ze ten telefon je dokonaly a riesenia ktore priniesol su dobre a prakticke, ale ty hladas zbytocne problemy tam kde nie su.

Celá diskusia 11 príspevkov