Samsung Galaxy A9 (2018) - väčší brat á-sedmičky

Recenzia dual SIM androidu so samostatným slotom na microSD kartu, natiahnutým Full HD+ displejom a dostatočne výkonným hardvérom.

Séria Galaxy A stojí o úroveň nižšie než výbavou nabité rady Galaxy S a Galaxy Note. Samsung Galaxy A9 ale už na prvý pohľad sľubuje veľa. Najvyššie číslovanie aj cenovku zo všetkých áčkových modelov dopĺňa unikátna štvorica objektívov na zadnej strane.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A9 (2018)Dual SIM android so 6,3'' natiahnutým Full HD+ displejom, Snapdragonom 660, 6 GB RAM, štvoricou zadných fotoaparátov, prednou 24 Mpix kamerou a 3800 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Mobil vyzerá veľmi dobre. Prednej strane dominuje 6,3-palcový displej, ktorý, ako velia najnovšie trendy, musí byť "natiahnutý". Tak hovoríme panelom, ktoré namiesto klasického pomeru strán 16:9 ponúkajú napríklad aj týchto 18,5:9.

Možno si všimnete väčšie okraje okolo obrazovky hore a dolu, no mne vôbec neprekážali. Naopak oceňujem, že Galaxy A9 (2018) ponúkne trochu konzervatívnosti v súčasnej spleti výrezov (ktoré robia horný riadok s notifikáciami zbytočný) a zakrivených displejov (ktoré okrem dizajnu prinášajú skôr nevýhody).

Samsung vlastne často kritizujeme, že používateľom túžiacim po výkonnom mobile, ktorí zakriveným obrazovkám neholdujú, nedával s drahšími Galaxy S9 a Galaxy Note 9 na výber. Tento telefón ich môže zlákať, hoci výbavou nepatrí medzi tú absolútnu špičku.

Pri displeji s Full HD+ rozlíšením to ale vôbec nevadí. Jemnejšie QHD ani v roku 2019 nepatrí medzi nevyhnutnosť. Stačí sa pozrieť na taký Huawei P20, ktorý mi A9-tka pripomína lákavým dvojfarebných chrbtom aj orientáciou štvoritého "semaforu" všetkých objektívov.

Zadná strana je sklenená, mierne zaoblená pre pohodlnejšie držanie v ruke a rám, na rozdiel od lacnejšieho Galaxy A7, naozaj kovový.

Zvyšok rýchlej inšpekcie poteší zástancov moderného USB-C konektora aj klasického 3,5 mm audio jacku. Výrobca dokonca myslel na dvojicu samostatných slotov pre SIM kartu a tretie políčko pre microSD kartu rozširujúcu vnútorné úložisko. Opäť môžem len chváliť.

Umiestnenie hlasitého reproduktora na spodnej hrane rámu je ale mimoriadne nešťastné. Nerozumie si s uchopením mobilu na šírku ani opretím o telo, napríklad pri sledovaní videí z postele. Zvuk si v oboch prípadoch úplne utlmíte. A to ani nezačínam uvažovať o tom, či by mobil tejto kategórie nemal mať poriadne stereo reproduktory.

Kritiku si zaslúži aj chýbajúca vodeodolnosť, ktorá by pre akýkoľvek telefón za vyše päť stoviek mala byť samozrejmosťou

Čítačka odtlačkov prstov, regulácia hlasitosti aj vypínač sú dobre dostupné. Tlačidlo na ľavej strane patrí nepopulárnemu hlasovému asistentovi Bixby. Slovenčinu nepozná a aj na jednoduché príkazy reaguje horšie než napríklad Siri. Na rozdiel od nej Bixby po kuchárskom pokyne "Set timer - 10 minutes!" potrebuje ešte potvrdenie voľby dotykom na displej. Vytáčanie kontaktov ale funguje priamo. Na Bixby sa teda sťažovať nebudem, pretože ostatné androidy a Google Asistent nezvládajú ani toto.

S pomocou aplikácie Bixby Button Remapper navyše môžete tomuto tlačidlu navyše prideliť inú funkciu.

Kvalitný Super AMOLED displej s výbornými farbami a príkladnými pozorovacími uhlami netrpí typickým ružovým nádychom pri zobrazovaní bielej farby. Nechýba mu Filter modrého svetla spríjemňujúci čítanie večer a v úplnej tme ani funkcia Always on, ktorá na zhasnutej obrazovke zobrazí aktuálny čas, dátum, energiu v batérii a ikony zmeškaných notifikácií. Okrem toho tu môže byť aj náhľad kalendára, prepínanie piesní v prehrávači alebo alebo počasie, medzi týmito voľbami ale musíte nepohodlne listovať.

Stlačenie vypínača alebo dvojité zaťukanie na virtuálne stredové tlačidlo už rozsvietia klasickú a oveľa podrobnejšiu uzamykaciu obrazovku, kde si konečne upozornenia prečítate celé.

Samsung Galaxy A9 odomknete aj skenovaním tváre, to ale za konkurenciou trochu zaostáva. Zosnímanie trvá asi sekundu, nefunguje v tme a ani jeho schopnosť reagovať na prirodzené zmeny vzhľadu nie je práve ideálna. Svoju tvár som si uložil bez okuliarov a po ich nasadení ma mobil ignoroval. Stará dobrá čítačka odtlačkov prstov na chrbte teda občas príde vhod, najmä ak po posunutí prsta dokáže sťahovať inak ťažšie dostupnú hornú lištu.

V nej nájdeme všetky nevyhnutné rýchle prepínače pre Wi-Fi, tichý režim, baterku, Letový režim a tiež niekoľko samsungáckych špecialít ako Always On, Smart View, Dolby Atmos a Zabezpečený priečinok pre ochranu citlivých aplikácií, kontaktov a fotografií ďalším samostatným heslom.

Vďaka Androidu 8 a grafickej nadstavbe Samsung Experience 9 je možné z tohto miesta rýchlo zatočiť s obťažujúcimi a zbytočnými upozorneniami. Stačí na konkrétnom z nich podržať prst a zakázať ho, alebo kliknúť na Podrobnosti.

Androidu 9 Pie ani novej nadstavby Samsung One UI sme sa ešte nedočkali.

Aj stará nadstavba ale patrí k tým podarenejším a najmä natívne aplikácie pre Telefonovanie, Kalendár, Kontakty a Správy spolu s klávesnicou považujem za výborné a prehľadné.

V zozname posledných kontaktov stačí podržať prst a posunutie do niektorej zo strán osobu hneď vytočí, alebo pripraví ako príjemcu SMS. Po prihlásení sa do Konta Samsung navyše telefón automaticky stiahne vaše SMS zo starších smartfónov rovnakej značky. Ostatným s prenosom kontaktov a fotografií pomôže apka Smart Switch.

Samsung Cloud navyše zákazníkom ponúkne 15 GB virtuálneho priestoru zadarmo. Využiť ho môžete na zálohovanie fotografií, videí, poznámok, kontaktov, Zabezpečeného priečinku alebo iných súborov.

Z aplikácií navyše spomeniem samostatný webový prehliadač (zaujme Nočným režimom s čiernym pozadím webov), Samsung Pass uchovávajúci heslá, SmartThings pre ovládanie podporovaných domácich zariadení alebo Samsung Health.

Ten už poznáme aj z ostatných telefónov kórejského výrobcu. Najčastejšie ho zaiste budete používať na automatické počítanie krokov. Dokáže ale zaznamenávať aj beh, chôdzu, cyklistiku alebo iné športy, aj s ukladaním polohy podla GPS na mapu. Okrem toho ponúka Health sledovanie hmotnosti, príjmu tekutín alebo kalórií v jedlách. Najlepším spoločníkom bude s hodinkami Galaxy Watch alebo Galaxy Gear, ktoré mu dodajú aj dáta o spánku.

Mobil prekvapivo nie je osadený žiadnym z Exynosov z vlastnej stajne. Poháňa ho procesor od Qualcommu, konkrétne Snapdragon 660, kombinovaný s grafikou Adreno 512. Na rozdiel od stále aktuálneho Snapdragonu 845 ho môžeme označiť skôr za vyššiu strednú triedu.

Poháňa napríklad Asus ZenFone Max Pro, Nokiu 7 Plus, BlackBerry KEY2 alebo Xiaomi Mi A2. Aj tu zaručí plynulý chod a dobré schopnosti pri skúšaní najpopulárnejších hier.

Z tejto spoločnosti ale Galaxy A9 vyskakuje zvyšnou hardvérovou výbavou. Jesenná novinka sa totiž predáva len v jedinej verzii, ktorá ponúkne rovno 6 GB RAM a 128 GB vnútorné úložisko. To je tak oproti mnohým konkurentom rovno dvojnásobné.

V benchmarku AnTuTu sme namerali 140317 bodov, ktoré ho radia napríklad tesne pred Honor 8X alebo Huawei Mate 20 lite. Čínsku dvojicu čipset od Snapdragonu už tradične poráža najmä trochu vyšším grafickým výkonom. PUBG Mobile vám tak napríklad grafické nastavenia automaticky predvolí na stredné detaily.

Unikátna štvorica objektívov na zadnej strane samozrejme púta najväčšiu pozornosť. Základný fotoaparát má 24-megapixelový čip, takže v počte pixelov porazí aj drahšie vlajkové lode Samsungu. Optika pred ním ale nemá takú svetelnosť. Jej clonové číslo je f/1.7.

Niektoré zahraničné weby testovali predprodukčnú verziu Galaxy A9, ktorej fotografie mali silný ružový nádych. My sme sa s ničím podobným nestretli a farby boli verné, s dostatkom detailov a dobrým dynamickým rozsahom.

Snímky cez deň aj v noci môžu konkurovať ostatným smartfónom v tejto cenovej kategórii a sú príjemným prekvapením, podobne ako tomu bolo pri testovaní lacnejšej Galaxy A6. Základná trojica fotoaparátov je totiž podľa všetkého úplne rovnaká.

Bohužiaľ, aj tu musím kritizovať absenciu nahrávania Full HD videí pri 60 fps. Je to o to prekvapvejšie, že jemnejšie 4K / UHD (3840 x 2160) rozlíšenie nechýba. A ani pri taktomto rozlíšení neprídete o možnosť plynulej regulácie expozície či zaostrovania dotykmi na displej.

Rozhranie fotoaparátu vás upozorní, že počas nahrávania v UHD rozlíšení nie je možné využívať HDR a nie je dostupná stabilizácia obrazu. Full HD video tak bude trochu stabilnejšie.

Širokouhlý objektív pracuje len s 8-megapixelovým rozlíšením (f/2.4). Aj jeho svetelnosť je v poriadku, najväčším limitom preto bude chýbajúce množstvo detailov, najmä pri snímaní krajiniek alebo iných fotografií, kde sa toho na pozadí deje veľa.

Naopak, v interiéroch a pri fotografovaní objektov v relatívne nízkej vzdialenosti to prekážať nebude. Hoci širokáč samozrejme nie je tak kvalitný ako napríklad v Huaweii Mate 20 Pro alebo smarfónoch od LG, stále platí, že dokáže výrazne osviežiť bežné fotografie a dodať im nový rozmer.

Najmenší a najspodnejší objektív patrí pomocnému 5 Mpix čipu starajúcemu sa o rozostrovanie pozadia v režime Dynamická clona. Jej intenzitu je možné posuvníkom regulovať v rozmedzí 0 až 7.

Presnosť, s akou softvér objekty v popredí registroval ma dosť sklamala. Hlavný problém vidím v tom, že žltá správa o pripravenosti režimu sa zobrazí, iba ak je objekt vzdialený v mimoriadne úzkom rozpätí 1 až 1,5 metra od objektívu. To je veľmi limitujúce a v praxi, najmä pri členitejších objektoch (vetvy stromov, kvety a podobne) často nemožné. Na to, koľko má A9-tka objektívov, som čakal väčšiu variabilitu.

Novinkou oproti Galaxy A7 je posledný teleobjektív s približne dvojnásobným priblížením. S ním má Galaxy A9 naozaj všetko, čo konkurenčné mobily. Na papieri má 12 Mpix, no priblížené zábery môžu byť až 24-megapixelové. Jednoduchý test so zakrývaním jednotlivých objektívov totiž odhalí, že niekedy softvér po prepnutí na teleobjektív fotky z tele a základného čipu spojí, pri horších svetelných podmienkach dokonca použije výhradne základnú svetelnejšiu optiku. Výslednú fotku jednoducho zväčší orezaním. Takto ale fungujú aj ostatné smartfóny, napríklad iPhony.

Prostredie fotoaparátu sa podobá ostatným novým Samsungom, čo je len dobré a prehľadné. Režimy prepínate listovaním na ľavej strane, objektívy zas napravo a okolie je posiate rýchlymi skratkami pre blesk alebo prepnutie na prednú kameru. Jedno z nich ovláda aj trochu zbytočné Bixby Vision, ktoré by malo rozpoznávať objekty a vyhľadávať k nim informácie na internete.

HDR je skryté hlbšie v nastaveniach, môžete ho ale nechať na voľbe AUTO. Je tu aj režim Optimalizácia scén, ktorý sám rozhodne o vhodných úpravách, superspomalený záber (efektný, ale len v 720p) alebo časozber, panoráma a režim fotenia jedla. Módy, ktoré nepoužívate, môžete v nastaveniach zakázať a ponuku tak sprehľadniť.

Pro režim je sklamaním, ponúkne iba nastavenie ISO a vyváženia bielej. Úplne chýba ručné ostrenie aj ovládanie clony.

Predná kamera má kvalitný 24 Mpix snímač, hoci trochu obťažuje softvérovým skrášľovaním pleti a zvýrazňovaním saturácie. Našťastie ich môžete vypnúť. Základný režim sa volá Selfie, Ostré selfie softvérovo rozostruje pozadie za vašou tvárou a Široké selfie supluje širokouhlú optiku. Vašich priateľov ale do záberu zachytí prostredníctvom panorámy a zlepenia trojice záberov. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A9 (2018) A920F.

O výdrž sa stará batéria s kapacitou 3800 mAh. S Full HD+ displejom nemá veľa starostí, pri bežnej prevádzke tak vydrží celý deň a ešte v nej zostane približne 35 % rezerva. Poteší aj rýchle nabíjanie, ktorému postačí pripojenie k nabíjačke na približne 90 minút.

Výhody:

+ 3,5 mm audio jack, USB-C, samostatné sloty pre dve SIM a microSD kartu

+ displej bez výrezov a zaoblení

+ 6 GB RAM a veľké 128 GB úložisko

+ dizajn, dvojfarebné farebné vyhotovenie

+ Samsung Cloud ponúka 15 GB priestoru zadarmo

+ širokouhlý objektív

Nevýhody:

- umiestnenie hlasitého reproduktora

- chýba odolnosť voči vode

- chýba Full HD záznam videa pri 60 fps

- na fotomobil príliš chudobný manuálny režim

- teleobjektív navyše oproti Galaxy A7 je trochu zbytočný

Orientačná cena: od 579 €

Záver

Príplatok oproti lacnejšej Galaxy A7-ke je aktuálne až 270 eur. Pripomínam, že fotoaparáty sú, až na štvrtý teleobjektív s otáznou využiteľnosťou, prakticky rovnaké.

Galaxy A9 (2018) ale ponúkne až 6 GB RAM a 128 GB úložisko, za čo by sa nemusela hanbiť ani medzi niektorými ešte výrazne drahšími mobilmi. Veľký displej, silná batéria a nové možnosti vďaka širokouhlému objektívu tak nemusia byť na zahodenie.

Keď uznáte za vhodné, že to za tých 579 eur stojí, dostanete aj naše odporúčanie. Ak chcete z vrecka vytiahnuť menej peňazí, oplatí sa aj Galaxy A7.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A9 (2018) A920F.

Diskusia k článku:

funboy 21.01.2019 - 16:33

Základný fotoaparát má 24-megapixelový čip, takže v počte pixelov porazí aj drahšie vlajkové lode Samsungu. :) Snímky cez deň aj v noci môžu konkurovať ostatným smartfónom v tejto cenovej kategórii a sú príjemným prekvapením, podobne ako tomu bolo pri testovaní lacnejšej Galaxy A5. Základná trojica fotoaparátov je totiž podľa všetkého úplne rovnaká. ??? A5 má trojicu fotoaparátov? UPDATE: vidím, že Samsung Galaxy A5 niekto "opravil" na Samsung Galaxy A6. :) Samsung Galaxy A6 má základnú trojicu fotoaparátov? Ach jó, Matěji, Matěji, proč tě holky nechtějí?

Martin75321.01.2019 - 18:21 Trvalý odkaz

Nema notifikacnu diodu.
V noci foti slabsie nez S7ka.

jarpo21.01.2019 - 18:37 Trvalý odkaz

Chybajuca notifikacna dioda by ani nevadila, ked ma allways on display a slabsie fotky od S7 su celkom ocakavatelne. Ale cena mi pride dost vysoka.

martian22.01.2019 - 14:02 Trvalý odkaz

Nehante Bixby! :)
Ked jej dam prikaz "set timer (for) 10 minutes", tak presne splni, co jej bolo povedane. Nastavi casovac na 10 minut.
Ak chcem casovac spustit, tak to musim aj povedat: "start timer 10 minutes" ;)
Odskusane na Note 8, hadam to pojde aj na A9.

Siri vraj nevie fotit?
Takto pred rokom, zima, nechcelo sa mi davat dole rukavice... Vytiahnem telefon, odomknem cez iris scan, "hi, Bixby", "take a picture".
V nejakom fore sa mi Apple fans cudovali, ze to Bixby dokaze.

V clanku je 2x prehodena predlozka s/z:
"S aplikácií navyše spomeniem"
"robia horný riadok z notifikáciami zbytočný"

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn22.01.2019 - 14:21 Trvalý odkaz

Ackovu radu samsung doslova dodrbal a laka len na marketing. A7 s micro usb, A9 vysoko nad 500eur? WTF? Viac foto viac adidas. Pri tychto cenovych relaciach nie je sucasna Ackova rada schopna konkurovat doslova nikomu.

Celá diskusia 6 príspevkov