Oppo vraj pracuje na smartfóne s 10-násobným optickým zoomom

Výrobca má podľa viacerých zdrojov pracovať na fotoaparáte, ktorý umožní 10-násobné priblíženie bez straty kvality. Predstavenia sa vraj máme dočkať už 16. januára.

Oppo v roku 2017 ukázalo na výstave MWC modul, ktorým demonštroval 5-násobné optické priblíženie duálneho fotoaparátu. Nedávno sa na internete objavil patent, ktorý posúva priblíženie ešte ďalej a má ponúkať až 10-násobný optický zoom. Jeho integrácia je problémová najmä kvôli tenkej konštrukcii dnešných smartfónov, do ktorých je ťažké vložiť niekoľko šošoviek.

Riešenie na nákrese má využívať malý priestor. Mnohí sa domnievajú, že 10-násobné priblíženie uvidíme v akcii už 16. januára, na kedy Oppo naplánoval tlačovku, ktorá sa uskutoční v Pekingu. Výrobca už na udalosť rozposlal pozvánky, ktorých vizuál propomína šošovku fotoaparátu.

Oppo by nebol prvým výrobcom, ktorý by v smartfóne priniesol 10-násobný optický zoom. Predbehol ho Samsung, ktorý už v roku 2013 uviedol model Galaxy S4 zoom. Mal dostatočne hrubú konštrukciu na integrovanie tohto typu fotoaparátu a veľký vysúvací objektív na spôsob kompaktných fotoaparátov.

O rok prišiel jeho vylepšený nástupca s podobne riešenou konštrukciou, 20,7 Mpix fotoaparátom, takisto 10-násobným optickým priblížením, xenónovým bleskom aj optickou stabilizáciou. Recenziu sme pomenovali Samsung Galaxy K zoom - nech žije priblíženie, stabilizácia a blesk.

Nešlo však o duálny snímač, na ktorom má teraz podľa viacerých zdrojov pracovať Oppo. Pred čínskym výrobcom stojí náročná úloha a je dosť možné, že sa zajtra dočkáme iba ukážky demoverzie smartfónu, nie komerčne dostupného modelu.

Zdroj: news.mydrivers.com

Diskusia k článku:

Peter 15.01.2019 - 14:50

Prajem veľa štastia. Väčšina fotoaparátov s podobnou konštrukciou má mizernú svetelnosť už na širokom konci. V spolupráci s malým čipom to bude šumieť ...

Celá diskusia 1 príspevok