Xiaomi Mi Pad 4 Plus - stredne veľký tablet s mimoriadnou výdržou

Recenzia 10'' tabletu s čítačkou odtlačkov, slotom na SIM kartu, nadstavbou MIUI 10 a výbornou výdržou na jedno nabitie.

Nedávno sme sa pozreli na šikovný 8-palcový Android tablet Xiaomi Mi Pad 4. Výrobca za krátku chvíľu po jeho predstavení uviedol na trh aj verziu s prívlastkom Plus, ktorá už, ako je zvykom, prináša väčší displej. 10-palcová verzia má veľa spoločného s menším bratom, no nájdu sa aj nejaké rozdiely. Oplatí sa siahnuť po väčšom a drahšom modeli alebo radšej ušetriť a užívať si kompaktné rozmery Mi Pad 4?

ikona

Základné info: Xiaomi Mi Pad 4 PlusDesaťpalcový tablet so slotom na SIM kartu, Full HD displejom, Snapdragonom 660, až 128 GB pamäťou, 13 Mpix fotoaparátom a 8620 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Najzásadnejšou zmenou, ktorú Mi Pad 4 Plus prináša, je väčší 10,1-palcový displej. Zachované bolo rozlíšenie 1920 x 1200 bodov a pomer strán 16:10. Logicky z toho vyplýva menšia hustota pixelov na úrovni 224 ppi. Pre porovnanie: menší Mi Pad 4 má 283 ppi. Neočakávajte tak veľmi jemný displej, aký ponúkajú drahšie tablety. Z hľadiska použiteľnosti to však nevidím ako veľký problém.

Displej ponúka dobré pozorovacie uhly, podanie farieb aj rozsah jasu. Od výroby je pokrytý matnou fóliou rovnako ako menší model. Tá má mierne zrno, ktoré robí obraz menej ostrým, no výrazne pomôže pri používaní na slnku. Displej sa vďaka nej neleskne. Ak vám nebude vyhovovať, ľahko ju odstránite. Ja som si ju však ponechal. Navyše menej zachytáva odtlačky než bežný lesklý povrch displeja.

Otázka využiteľnosti väčšieho displeja je jednoduchá. Zastávam názor, že ak sa obzeráte po tablete, nemá význam ísť do menšieho než 10-palcového tabletu. Hlavným lákadlom je samozrejme väčšia obrazovka, na ktorej zobrazíte viac obsahu. Druhým pozitívom je väčšia batéria v porovnaní s menšími 7- či 8-palcovými tabletmi. Hlavnou motiváciou však bude fakt, že menšie tablety sa od smartfónov už veľmi nelíšia.

Keď sme mali ešte kompaktné smartfóny, význam mali aj menšie tablety. Teraz však prakticky skoro všetky telefóny atakujú alebo prekračujú hranicu 6 palcov. Ponúkajú tak dostatočne veľkú obrazovku a len o málo väčší tablet môže ostať nevyužitý na poličke.

Pri porovnaní prednej strany si všimnete jeden hlavný rozdiel. Tým je čítačka odtlačkov pod displejom. Väčší Mi Pad 4 Plus tak ponúka viac možností zabezpečenia, než menší model, ktorému čítačka chýba. Použiť môžete samozrejme aj rozpoznanie tváre, snímač však má svoje výhody, najmä v noci. Oceníte ju, aj keď máte tablet položený na stole. Nemusíte ho dvíhať, stačí len priložiť prst. Ťažko povedať, prečo čítačku odtlačkov nemá aj menší Mi Pad 4, keďže ponúka rovnaký dizajn. Na vine môže byť cena.

V oblasti výkonu sú oba tablety podobne vybavené. Zdieľajú rovnaký čipset Snapdragon 660, ktorý sa mi osvedčil pre jeho dobrý výkon a efektívnosť. O výdrži na jedno nabitie si povieme viac neskôr. Plynulosť systému, multitasking ani hry nerobia tabletu žiadne problémy. Áno, nie je to Snapdragon 845, no vzhľadom na široké Full HD a nie QHD alebo 4K rozlíšenie aké nájdeme v smartfónoch, nepredstavuje slabší 660 žiadny problém. Rozdiel môžeme vidieť v kapacite úložiska a operačnej pamäte. Mi Pad 4 som testoval s 3 GB RAM a 32 GB úložiskom.

Existuje aj verzia so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom. A práve takáto konfigurácia je základom v Mi Pad 4 Plus aj testovanom kuse. Plusko sa navyše predáva aj vo verzii so 128 GB úložiskom. Vnútornú pamäť si však viete v prípade potreby rozšíriť o microSD karty.

Konektivita je tiež takmer totožná s Mi Pad 4. Nájdeme tu 5 GHz WiFi, USB-C konektor či stereoreproduktory na spodnej strane. Podobne ako na Mi Pad 4 aj pri Plusku je k dispozícii LTE verzia, do ktorej si môžete vložiť nano SIM kartu. Rozdiel však je, že LTE je štandardom výbavy a nemusíte si za neho priplácať. Nájdete ho tak v 64 aj 128 GB modeli.

Zaujímavosťou je, že výrobca k tabletu prikladá aj čínsku SIM kartu, použiť však samozrejme môžete vlastnú. Spolu s LTE modemom sa tu nachádza aj GPS, Glonass a elektronický kompas, ktoré potrebujete na správne fungovanie navigácie či iných podobných aplikácií. Mi Pad 4 má túto výbavu len v najvyššej LTE verzii.

Oba nové tablety od Xiaomi ešte neboli predstavené na globálnom trhu, zaobstarať si ich tak musíte zo zahraničia. Okrem toho tu nastáva ešte jedna komplikácia a tou je MIUI. Zatiaľ neexistuje globálna verzia MIUI pre tieto tablety. Spoľahnúť sa tak musíte buď na svojho predajcu alebo si nainštalovať Google Play a slovenčinu sami. To však už nie je také jednoduché ako to bývalo. Stále je potrebné odomknutie bootloaderu, čo je však čím ďalej komplikovanejšie a zdĺhavejšie.

Už pri recenzii Mi Pad 4 sme vás upozornili, že z dvojtýždňového čakania na odomknutie sa môže stať mesiac či dokonca dva. Bohužiaľ toto je pravda a na odomknutie Mi Pad 4 Plus som musel čakať mesiac. Vyskočila na mňa navyše hláška, že musím k Mi účtu pripojiť telefónne číslo. Xiaomi tak zjavne robí všetko možné preto, aby zabránilo importu ich zariadení z Číny. To je po expanzii a zahájení oficiálnej distribúcie v Európe pochopiteľné. Žiaľ, pri Mi Pad 4 (Plus) zatiaľ iná možnosť ako dovoz nie je.

Po odomknutí bootloaderu som do Mi Pad 4 Plus nahral najnovšiu MIUI 10. V prípade tabletu ide o verziu Android 8.1.0, no ako Xiaomi poznáme, aktualizácia na Android 9.0 Pie je len otázkou času. Zaujímavosťou je, že Mi Pad 4 a Plus sú si tak podobné, že majú aj jeden systém. Do Pluska sa inštaluje rovnaká ROM ako od malého Mi Pad 4. Jediný rozdiel potom postrehnete v zabezpečení, kde Plusko ponúka uzamknutie obrazovky čítačkou.

Zhodné sú aj fotoaparáty. Vzadu nájdeme 13 Mpix snímač s clonou f/2.0, AF a Full HD videom. Predný má 5 Mpix rozlíšenie, clonu f/2.0 a tiež vie zhotoviť Full HD videá. Podobne ako pri Mi Pad 4, aj tu ide skôr o núdzové riešenie a hlavným využitím budú videohovory. Na všetko ostatné radšej použite svoj smartfón.

Mi Pad 4 ma veľmi milo prekvapil výdržou batérie na jedno nabitie. Plusko je na tom vďaka väčšej 8620 mAh batérii ešte lepšie. To je proti 6000 mAh v menšom modeli výrazný nárast. Pri reálnom používaní som zo 60 % nabitia dostal 4 dni používania a 6 hodín zapnutého displeja. Ako druhý test som zvolil kombináciu dvoch benchmarkov a pozerania videí na YouTube. V PCMark 10 som spustil test výdrže batérie, po jeho ukončení som trikrát spustil všetky test v GFXBench a následne ešte dve a po hodiny pozeral videá na Youtube. Celková výdrž tak bola 16 hodín zapnutého displeja, čo je až neuveriteľné. Výdrž je tak opäť excelentná a dokonca ešte lepšia ako na Mi Pad 4.

Veľká batéria však znamená dlhé nabíjanie a Plusko sa potýka s rovnakým problémom ako menší brat. Pribalená nabíjačka má výstup len 5 V 2 A a tablet nepodporuje rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0. Dĺžka nabíjania je 4 a pol hodiny.

- 5 min = 2 %

- 10 min = 5 %

- 15 min = 8 %

- 30 min = 15 %

- 60 min = 29 %

- 120 min = 54 %

- 180 min = 74 %

- 240 min = 93 %

- 276 min = 100 %

Rýchlosti nepomohlo ani použitie QuickCharge 3.0 nabíjačky, skôr naopak. Dĺžke nabíjania sa pretiahla až na 5 a pol hodiny.

Výhody:

+ excelentná výdrž na jedno nabitie

+ kvalitné spracovanie

+ pekný displej s dobrým jasom

+ slot na SD karty

+ výkonný a úsporny čipset

+ neprehrieva sa

+ nová nadstavba MIUI 10

+ čítačka odtlačkov

+ kompas a GPS

Nevýhody:

- čím ďalej komplikovanejšia inštalácia slovenčiny

- len núdzové fotoaparáty

- dlhé nabíjanie

Orientačná cena: od 290 € (zľavový odkaz v závere článku)

Záver

Zväčšená verzia Mi Pad 4 Plus mi dáva väčší zmysel než skôr vydaná klasická štvorka. Plusko ponúka väčší displej, lepšiu výdrž a čítačku odtlačkov, ktorú na menšej štvorke nenájdete. Vybrať si jeden z týchto dvoch tabletov by bolo pre mňa jednoduché, siahol by som po Plusku. Mi Pad 4 je síce ľahký, no veľký rozdiel oproti 6-palcovému smartfónu neponúka. Plusko s 10-palcovou obrazovkou a stále akceptovateľnou hmotnosťou mi však už význam dával. Prezeranie internetu a pozeranie videí som si užil viac než na smartfóne. Vďaka čítačke som ho mohol rýchlo a ľahko odomknúť a 16-hodinová výdrž je až neuveriteľná. Na žiadnom inom zariadení som takú výdrž ešte nevidel a je jedno, či išlo o smartfón, tablet alebo notebook. Mi Pad 4 Plus preto pokladám za vítané oživenie trhu androidových tabletov a môžem ho len odporučiť.

Mi Pad 4 Plus si môžete zakúpiť v obchode Banggood.com, kde testovaná 4 / 64 GB verzia aktuálne stojí 274 € pri nákupe cez aplikáciu. Drahší 4 / 128 GB model sa ponúka za približne 317 € pri použití kupónu e3c108. Siahnuť môžete aj po menšom modeli Mi Pad 4, ktorý predajca ponúka už aj s preloženým systémom a Google Play. 3/32 GB model s kupónom f2b4e2 stojí 155 €. 4 / 64 GB model s kupónom 26a547 stojí 205 € a najdrahší 4/64 GB + LTE model v aplikácii stojí 210 €.

Diskusia k článku:

Rastislav.j 04.12.2018 - 10:02

"4 / 64 GB model s kupónom 26a547 stojí 205 € a najdrahší 4/64 GB + LTE model v aplikácii stojí 205 €." som nevedel, že 205 je viac ako 205 :-)

Nightmare05.12.2018 - 08:16 Trvalý odkaz

serus Tomas ked chcem kupit z GearBestu treba dat dopravu priority line bez dalsich poplatkov?

Kubo10203005.12.2018 - 09:26 Trvalý odkaz

Ano, EU Priority Line alebo EU Express ale ta je drahsia

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.12.2018 - 10:58 Trvalý odkaz

Pri použití QuickCharge 3.0 sa dĺžka nabíjania sa pretiahla až na 5 a pol hodiny. OMG
Nechápem prečo Xiaomi blokuje QC na väčšine svojich zariadení aj keď čipset (v tomto prípade S660) ho podporuje.

Ak bude dostupná Global verzia tak to bude v cene 300€ asi Best Buy tablet.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.12.2018 - 11:44 Trvalý odkaz

rozumny tablet je ipad 9,7" 2018
toto by som si nekupoval

Celá diskusia 7 príspevkov