Jam Audio Zero Chill (HX-P606) - Bluetooth reproduktor aj do bazéna

Test malého Bluetooth reproduktora odolného voči vode, ktorý sľubuje mimoriadne dlhú výdrž až 22 hodín na jedno nabitie.

Bluetooth reproduktorov rôznych tvarov, veľkostí a s rozdielnymi kapacitami batérií je na trhu množstvo. My sme mali možnosť krátko otestovať model od málo známej značky Jam Audio. Tá patrí do skupiny značiek napríklad aj s House of Marley. Nejde teda o žiadneho nováčika na trhu.

Jej webové stránky ponúkajú okrem repráčikov z nami skúšanej série Zero Chill aj oblejšiu a ploskejšiu verziu Hang Around. Vyberiete si ale aj v prípade, ak hľadáte klasické slúchadlá cez alebo do uší.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre Jam Audio Zero Chill (HX-P606):

Rozmery: 74 x 74 x 168 mm, hmotnosť: 475 gramov, batéria: Li-Pol, kapacita 14,8 Wh / 3,7 V teda cca 4000 mAh, dosah Bluetooth pripojenia: 30 metrov, výdrž na batériu: 22 hodín, odolnosť voči vode IP67 (hĺbka 1 meter počas 30 minút), možnosť spárovať 2 a viac reproduktorov, Aux-in (3,5 mm), microUSB pre nabíjanie.

Obsah balenia:

Reproduktor, návod, USB-microUSB kábel pre nabíjanie, Aux kábel.

Od zariadenia výrobcu, o ktorom som nikdy nepočul, akosi podvedome očakávam, že sa bude chcieť presadiť mimoriadne zaujímavou cenou. V internetovom obchode Vždy.sk sme tento kúsok našli za 69,99 eur.

Iste viete, že náš web skúša podobné reproduktory pomerne často. Okamžite teda musí prísť na rad porovnanie s produktom spomenutým v článku JBL Flip 4 - prenosný reproduktor minulého roka. Oproti nemu je Jam Audio HX-P606 trochu menší a o necelých 50 gramov ľahší, no papierové špecifikácie udávajú až 4000 mAh batériu (+1000 mAh) a extrémne vysokú výdrž 22 hodín. Cena je pritom polovičná.

Lenže JBL je výrazne prepracovanejšie. Ovládanie tohto Bluetooth reproduktora nie je až tak intuitívne. Na tele nájdeme dve tlačidlá X a O, aby nám až nálepka od výrobcu prezradila, že tlačidlom je aj ich spoj, teda I.

A teraz čítajte dobre: O slúži pre zvyšovanie hlasitosti, X pre znižovanie hlasitosti a I je vypínač. Naozaj to nešlo inak a zrozumiteľnejšie? Na záhradnej párty odporúčam, aby s hlasitosťou manipuloval skôr majiteľ než náhodní kamaráti, ktorí reproduktor uvidia prvýkrát.

Vodeodolnosť podľa štandardu IP67 je samozrejmosťou, valec by teda mal prežiť aspoň 30 minút jeden meter pod hladinou vody bez ujmy. Vzhľadom na konštrukciu o tom nepochybujem.

Na spodnej časti nájdeme gumový uzáver, ktorý pred vodou chráni 3,5 mm Aux vstup a nabíjací microUSB kábel. Ak káble pripojíte (oba by mali byť v balení) môžete ich následne vyviesť cez ďalší otvor v prednej časti a veko zaklapnúť, aby reproduktor bezpečne stál. V prípade, že je otvorené, ale samozrejme žiadna vodeodolnosť neplatí. Do bazéna ho tak hádžte iba pripojený cez Bluetooth.

Mimochodom, veko a otvor pre káble išli otvoriť mimoriadne ťažko. Verím, že sa to s pár týždňami používania zmení, no aj toto svedčí skôr o lacnejšej a menej premyslenej konštrukcii.

Na hodnotenie zvuku máme v redakcii set testovacích skladieb. Wonderwall od Oasis je už taká klasika. Začne španielska gitara, ktorá je čistá, no akoby jej chýbala basová struna. Na hlase Liama Gallaghera nepočuť vážnejší nedostatok. Keď v päťdesiatej sekunde nastúpia bicie a basy, potvrdí sa nízka cenovka produktu. Po prepnutí na JBL Flip 3 doteraz chýbajúcu basovú linku počuť na celú izbu, ale trochu sa stratia činely. Prepnutie naspäť na Zero Chill potvrdí krajšiu reprodukciu výšok, činely sa opäť vrátili na scénu, no nemôžeme sa ubrániť dojmu, že sme zapli otcov záhradný tranzistor. Pri skladbe Brianstorm od Arctic Monkeys sa rozdiel medzi JBL 3 a JAM Zero Chill potvrdzuje, výhodou dnes testovanej novinky sú o čosi čistejšie výšky, ktoré zastretej flip-trojke citeľne chýbajú. Evil od Interpolu znie fajn, ale opäť až do momentu, kým neprepnem na drahší JBL Flip 3. Za 50 eur by sme nepovedali pol zlého slova, pri 70 eurách by sme si už radšej priplatili desať eur za JBL Flip 3, alebo hľadali radšej niečo ešte lepšie. Flip 3 má totiž dosť zastretý zvuk, JAM Zero Chill zase stráca na nevýrazných hĺbkach.

Zaujímavé je porovnanie na 3/4 hlasitosti; oba porovnávané reproduktory akoby odrazu ožili. Skladba Error od kapely Nvmeri znie na oboch oveľa lepšie než na 1/4 hlasitosti. Flip 3 opäť ponúkne zreteľnejšie hĺbky, ale už to nie je také zlé ani s ostatnými pásmami a my sme sa len utvrdili v tom, že je v tomto porovnaní lepšou voľbou, hlavne pri pohľade na desaťeurový cenový rozdiel.

Význam reproduktora Zero Chill vidíme v neotravnom počúvaní hudby v kancelárii počas dňa. Neurazí ani na chate či záhradnej oslave, opäť ako neagresívne pozadie. Na zaujatie publika prekvapivo mohutným zvukom investujte radšej do konkurenčných produktov od značky JBL.

Rozpačitejší prejav tak môže okrem nižšej ceny ospravedlniť mimoriadne dlhá výdrž, podľa výrobcu na úrovni 22 hodín na jedno nabitie. Ak sa rozsvieti červená dióda, mali by zostávať približne 3 hodiny. Za cenu kvalitnejšie hrajúceho i spracovaného JBL si môžete kúpiť Jam Audio rovno dvakrát a s pomocou špeciálnej funkcie oba tieto reproduktory bezdrôtovo spojiť tak, aby hrali na rôznych miestach to isté, prípadne ako stereo.

V prípade potreby poslúži Jam Audio Zero Chill (HX-P606) aj pre telefonovanie, respektíve konferenčné hovory. Tlačidlom I hovor prijmete aj ukončíte. Trojsekundové podržanie X alebo O zasa preskakuje medzi piesňami. O nabíjanie sa postará USB port počítača alebo akákoľvek nabíjačka k bežnému mobilu.

Reproduktor sa po niekoľkých minútach od zastavenia skladby sám vypne, takže zabráni náhodnému vybitiu.

Výhody:

+ vodeodolnosť IP67

+ maximálna hlasitosť

+ možnosť spárovania viacerých reproduktorov

+ malé rozmery a hmotnosť

+ výdrž až 22 hodín

Nevýhody:

- nevýrazné hĺbky v hudobnej reprodukcii

- komplikované ovládanie trojicou tlačidiel s nezmyselnými piktogramami

- ťažká manipulácia s gumovými krytmi

- pútko mohlo byť väčšie a praktickejšie

- hlučné zapnutie a vypnutie

Odporúčaná cena: 69,99 € Vždy.sk

Záver

Výhodou Jam Zero Chill je kombinácia vodeodolnosti a čistých stredov a výšok, ktoré záhadne neblokuje vodeodolná membrána. Prednosťou je tiež silná batéria a dlhá výdrž na jedno nabitie. Veľmi dobre tak poslúži ako tiché pozadie popri práci aj slušnej záhradnej oslave. Pri porovnaní s podobne drahým JBL Flip 3 však zistíte, že na ohúrenie publika mohutným zvukom bude pri podobnej cenovke vhodnejší ten. Na nízkych hlasitostiach vás možno budú otravovať prehnané hĺbky a zastreté výšky, no od polovičnej hlasitosti nahor určite odporúčame radšej investovať do drahších produktov značky JBL. Zero Chill je vhodný skôr pre tých, ktorí si nepotrpia na hĺbkach, počúvajú bežný pop, viac im ide v piesňach o texty a melódiu než úžas nad basovými linkami Red Hot Chili Peppers. A, samozrejme, ocenia aj lepšiu cenovku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu