Xiaomi Mi A2 Lite - čistý ťah na dvestoeurovú triedu

Recenzia 5,8-palcového androidu bez nadstavby, s lákavou cenovkou, pekným displejom aj silnou batériou.

Fungovať týždeň naplno s mobilom za menej než dve stovky som si ešte pred rokom nedokázal ani predstaviť. Keďže som sa však po rokoch vrátil popri tvorbe recenzií vo forme videí aj k ich písaniu, občas sa pošťastí aj týždeň s lacným telefónom. Predsudky bokom, píše sa rok 2018 a 200-eurový mobil dnes zvládne všetko potrebné.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Kolega Matej nedávno spracoval tipy na najlepšie smartfóny do 250 eur. Túto kategóriu aktuálne ovláda Lenovo s novými aj staršími Motorolami (G5S Plus, E5 Plus a One), Honor 9 Lite a práve značka Xiaomi. Tá sa už nejaký čas pýši aj oficiálnou slovenskou distribúciou. V serióznych obchodoch teda nájdete tieto telefóny s poctivou dvojročnou zárukou, všetkými LTE frekvenciami, s podporou lokálneho servisu a v balení sa môžete spoľahnúť na európsku nabíjačku.

Podnikatelia si tu tiež bez problémov odrátajú dépéháčku. A keď si telefón fyzicky kúpite v obchode Mi Store (zatiaľ len v bratislavskom OC Bory Mall), získate polročnú záruku na displej. Ak ho náhodou rozbijete, zadarmo vám ho vymenia. Inak platí, že najlepší prehľad o novinkách Xiaomi v slovenskej distribúcii získate v e-shope mi-store.sk, kde si zoradíte telefóny od najnovších po najstaršie.

V ruke teda držím relatívne kompaktný, ale aj celkom hrubý a ťažký mobil. Deväť milimetrov a 177 gramov. Za všetko môže 4 000 mAh batéria, ktorá je jednou z predností tohto zariadenia. A hoci ju nabijete len cez starý microUSB konektor bez podpory rýchleho nabíjania, od rána do večera s telefónom môžete robiť čo chcete a jeho výdrž vás určite nesklame.

V balení sa okrem 2 A (5V) nabíjačky nachádza aj šikovné bezfarebné puzdro, ktoré v baleniach niektorých lacnejších telefónov tejto značky už chýba (napríklad Redmi 6). Puzdro dorovná mierne vytŕčajúce objektívy dvoch zadných fotoaparátov a uľahčí hľadanie čítačky odtlačkov prstov.

Slúchadlá by ste v balení hľadali márne, hoci audio jack telefónu nechýba. Použiť tak musíte vlastné slúchadlá, ktoré budú zrejme vhodné na počúvanie hudby, no nie na telefonovanie. Bez mikrofónu na kábli vás bude druhá strana počuť zle. A na počúvanie FM rádia zabudnite úplne, táto funkcia sa v ponuke A2 Lite vôbec nenachádza.

Prekvapením je prítomnosť infraportu v hornej stene. Telefónom tak po nainštalovaní aplikácie Mi Remote, ktorú nájdete v obchode Google Play, môžete ovládať televízor, klimatizáciu či diaľkovú spúšť na zrkadlovke.

Vo vykrojení displeja sa nachádza predná kamera a mriežka reproduktora, informačnú LED-ku však výrobca premiestnil pod displej. Po prijatí správy sa tak jej text najprv objaví ako ambientné zobrazenie na tmavom displeji, po pár sekundách táto informácia zhasne a jej úlohu preberá biela LED dióda.

Ovládanie hlasitosti nájdete napravo, pod ním sa nachádza vypínač. Jeho dvojitým stlačením kedykoľvek spustíte fotoaparát. Šikovné riešenie. Niekto má rád vypínač na jednej strane a reguláciu hlasitosti na druhej, mne sa viac páči riešenie Xiaomi. V držiaku mobilu do auta však môže nízko položený vypínač spôsobovať problémy.

V ľavej bočnej stene nájdete šuplík pre dve nanoSIM karty. Tretí slot je určený pamäťovej karte. Preto vás nebudem úplne odhovárať od kúpy 32-gigabajtovej verzie za 185 eur. Je totiž o 35 eur lacnejšia než 64 GB verzia, ktorú by som si jednoznačne vybral ja. A hoci fotografie či Full HD videá by som asi aj ja ukladal na pamäťovú kartu (plus ich online zálohoval do Google Fotiek), už len kvôli apkám Spotify, Mapy.cz a iným, ktoré pri používaní ukladajú rôzne súbory, by som si len ťažko vedel predstaviť fungovanie s 32 GB, resp. reálne 24 GB úložiskom.

Zadná stena informuje o súčasti skupiny Android One, čo znamená, že A2 Lite patrí medzi smartfóny, ktoré ako prvé získajú ďalší update operačného systému.

Poďme na displej. Natiahnutá Full HD+ obrazovka sa neroszvieti ani po zodvihnutí telefónu zo stola, ani po vybratí z vrecka, ani po poklepaní po nej. Použiť musíte vypínač. Hneď nato začne mobil hľadať vašu tvár. Podarí sa mu to len za dobrých svetelných podmienok. Nastavenie odomknutia týmto spôsobom nájdete v časti Zabezpečenie a poloha - Smart Lock.

Na domácej obrazovke mi dlho chýbali upozornenia vo forme bodiek na ikonách. Tieto odznaky musíte aktivovať. Podržte prst na prázdnej časti domácej obrazovky (teda mimo ikon a widgetov), vstúpte do nastavení služby Home a zapnite tzv. Bodky upozornení.

Vykrojenie displeja značne obmedzuje horný riadok. Na smartfónoch značky Huawei si preto zvyknem zapnúť upozornenie číslom - osmička znamená osem notifikácií. Tu práve pozerám na aktuálny čas, ikonu Messengera, YouTube a tri bodky.

Napravo od vykrojenia vidím symbol Bluetooth, vibračného režimu, intenzitu Wi-Fi, stav siete a batérie. Ak chcete vidieť jej percentuálny stav, musíte stiahnuť hornú lištu. Percento v ikone batérie, aké ponúka aj nadstavba od Xiaomi, tu nezapnete ani po aktivácii Tunera používateľského rozhrania. Zvláštne.

Na domácej obrazovke sa musím pozerať aj na vyhľadávacie pole Google, ktoré nie je možné odstrániť. Pod ním mi ostal priestor na 5 x 4 ikony.

Na viacerých značkách smartfónov môžem potiahnutím prsta od stredu domácej obrazovky buď stiahnuť hornú lištu, vyrolovať ponuku aplikácií alebo spustiť vyhľadávanie. Tu sa neudeje nič. Potiahnutím prsta odspodu zobrazíte hlavnú ponuku aplikácií zoradených podľa abecedy.

Ovládacie tlačidlá v spodnej časti obrazovky, teda späť, domov a nedávne aplikácie, musíte akceptovať v podobe, akú vybral výrobca. Nezmeníte ich.

Displej je dobrý, natiahnuté rozmery oceníte pri listovaní webom či facebookom, páči sa mi aj väčšia plocha nad virtuálnou klávesnicou než pri bežných displejoch s pomerom 16:9. Horšie je to s automatickou reguláciou jasu, ktorá skáče hore dole. Hlavne večer som s tým mal často problém.

V nastaveniach obrazovky nájdete aj Nočný režim, teda užitočné plánované večerné zožltnutie. Ak vám prekáža rozsvietenie displeja pri každej prijatej správe, vypnite si tu už spomínané Ambientné zobrazenie.

Maximálny jas obrazovky sa nemôže rovnať najdrahším smartfónom, s tým treba pri používaní na slnku počítať. Ale nejde o žiadnu tragédiu.

Počas týždňového používania som si tiež viackrát uvedomil pomalšie reakcie oproti drahším prístrojom. Je to pochopiteľné. Nikdy však nešlo o nič vážne. RAMky je tu na rozdávanie, procesor sa tak trápi asi len s jemným displejom a náročnými aplikáciami. Ak si niekto myslí, že napríklad taký Facebook je nenáročný, vyvediem ho z omylu. Skrátka, keď telefón vyšťavujete na maximum, chce to jednoznačne top procesor a vyvážený softvér.

Zadný aj predný fotoaparát som dôkladne zhodnotil v článku Takto fotí Xiaomi Mi A2 Lite. V tom nájdete aj desiatku skúšobných záberov rôzneho druhu.

Prednú kameru som vyskúšal aj pri videotelefonovaní a nebol s ňou najmenší problém. Akurát ju nezabudnite vždy očistiť, utrieť od mastnoty. Počas telefonovania sa zakaždým trochu zamaže. Je to prirodzená vec.

Príjemne ma prekvapil aj reproduktor umiestnený naspodu. Nie je to žiaden top zvuk, no na túto triedu celkom slušné.

Viacero funkcií A2 Lite neponúka. V prvom rade musím spomenúť NFC, v druhom rýchle nabíjanie. Z diskusií vidím, že toto sú vlastnosti, na ktoré ste si mnohí z vás už zvykli.

Výhody:

+ čistý Android, ale už s odomykaním

+ Dual SIM + podpora microSD k tomu

+ infraport pre ovládanie domácej techniky

+ aktuálne asi najlepšia ponuka s cenou do 200 eur

+ ambientné zobrazenie prijatej správy

+ slušná výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- chýba mi prebudenie po zodvihnutí či poklepaní

- microUSB konektor si už mohol výrobca odpustiť

- kolísanie automatickej regulácie jasu

- percento batérie až po stiahnutí hornej lišty

- absencia NFC

Orientačná cena: 32 GB verzia za 185 eur, 64 GB verzia za 219 eur (mi-store.sk

Záver

Po týždni aktívneho používania musím upozorniť len na pomalšie reakcie. Ak ste celý deň na Facebooku, budete potrebovať dávku trpezlivosti. To isté platí pri častom využívaní fotoaparátu. Cez deň k nemu nemám námietky, pre zábery v horšom svetle si radšej vyberte iný mobil - hoci aj nejakú staršiu vlajkovú loď typu LG G6. Tento mobil poteší hlavne čistým Androidom bez zbytočných aplikácií navyše a silnou batériou. Nakoniec som mu teda prišiel na chuť. Aj keď sa už teším na čokoľvek rýchlejšie.

A pamätajte, že popri objednaní (a často dlhom čakaní na doručenie) telefónu z Číny si môžete aj tento model kúpiť priamo zo slovenskej distribúcie, napríklad v obchode mi-store.sk. Môžete sa tak spoľahnúť na európsku nabíjačku, slovenské dokumenty v balení, dvojročnú plnohodnotnú záruku a pre podnikateľov aj odpočet DPH. Keď si kúpite telefón v kamennej predajni Mi Store (zatiaľ Bory Mall, pripravuje sa bratislavský Avion a Žilina), získate dokonca šesťmesačnú záruku na rozbité sklo. A keď náhodou rozbijete displej, môžete si ho tu dať (podobne ako iné poruchy) kedykoľvek opraviť.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi A2 Lite.

Diskusia k článku:

ondrakomous 13.11.2018 - 12:06

dokonce jsem ho videl za 140 euro, za ty prachy neni o cem, skoda usb C a mohli pouzit novejsi SOC.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease13.11.2018 - 14:20 Trvalý odkaz

SoC ani USB-C až taký problém za tie prachy nie je.
Skôr mi vadí absencia NFC. Super je podpora infraportu, dedikovaného slotu na microSD a silná batéria.
A musím uznať, že Xiaomi to konečne fotí.
Po Mi8, Mix2s a Mix 3. Sa dá prežiť aj s ich low-mid endmi.

Matúš13.11.2018 - 14:42 Trvalý odkaz

chybajuce USB-C je podla mna v roku 2018 dost velky pruser...

Tomas13.11.2018 - 16:15 Trvalý odkaz

Aj tak sa za USB C portom vacsinou skryva len usb 2.0, takze ide v podstate len o tvar konektora a stale je mikro usb pouzivane viac ako usb c. Nerobil by som z toho tragediu.

Celá diskusia 46 príspevkov