Samsung Galaxy Watch - konečne nielen pre chlapov

Recenzia smart hodiniek v pánskej aj v dámskej verzii. Potešia vyššou odolnosťou a výdržou, odradia snáď len pomalým nabíjaním.

Za rok používania Samsung Gear S3 som prešiel štádiami od sledovania každej notifikácie z pripojeného mobilu až po offline režim, kedy mi hodinky merali len spánok, kroky a rôzne aktivity. Výborne zvládajú oba režimy, niekoľkokrát sa kúpali v sladkej aj slanej vode a som presvedčený, že aj po dvoch rokoch majú čo ponúknuť. Vlastne, stále na trhu nevidím nič lepšie. Preto ma teší, že Galaxy Watch nasledujú všetko dobré, čo Gear S3 ponúkali. K tomu Samsung pridáva vyššiu odolnosť, väčšiu batériu a nové funkcie. Poďme však pekne od začiatku.

Samsung koncom augusta 2016 predstavil vydarené hodinky Gear S3. Po modeloch Gear S a Gear S2 konečne vyzerali dobre a ponúkli všetko, čo od nich mohol človek očakávať: jemný dotykový displej s kovovou lunetou (ktorá slúži nielen na ovládanie, ale aj fyzicky chráni sklíčko displeja pred poškodením), relatívne silnú batériu na 2 - 3 dni používania, všetky možné senzory a GPS na meranie aj automatické rozpoznávanie vašich aktivít a k tomu prepojenie so smartfónom prinášajúce všetky potrebné notifikácie, na ktoré môžete aj odpovedať. A to nielen pripravenými krátkymi odpoveďami, ale aj vlastným textom písaným na mini klávesnici. Nechýba predpoveď počasia, barometer + výškomer a všelijaké ďalšie aplikácie. A keď si nainštalujete do svojho telefónu potrebný softvér, môžete Gear S3 prepojiť nielen so Samsungmi, ale aj s androidmi iných značiek či s iPhonmi. Mimochodom, hodinky od Samsungu poslúžia aj na telefonovanie. Na iPhone si to vyžaduje úkon navyše, na Androidoch je toto Bluetooth handsfree v ponuke okamžite po pripojení.

Presne o rok, teda vlani, tesne pred výstavou IFA v Berlíne, predstavil Samsung nové hodinky Gear Sport, ktoré priniesli vyššiu odolnosť voči vode (aj pre plavcov), ale tiež dizajn, ktorý nechal mnohých fanúšikov značky chladnými. A to som ešte nespomenul slabšiu batériu. Každý máme občas právo na krok vedľa.

Ďalší rok som tak na rukách ľudí videl výhradne starší model narozdiel od novinky pre plavcov, ktorí svoj športový náramok aj tak hľadali skôr medzi športovými značkami než v ponuke Samsungu.

Tohtoročná IFA 2018 sa opäť niesla v duchu nositeľnej novinky od Samsungu. Nástupca Gear S3 dostal (podľa mňa úplne zbytočne) nový názov Galaxy Watch a dizajn kombinujúci Gear S3 Classic a Frontier - dvoch funkčne rovnakých verzií dva roky starých hodiniek. Ako používateľ Gear S3 Frontier považujem Galaxy Watch za už-nie-tak-pekné, ale inak rozmermi aj tvarom úplne rovnaké hodinky. Čo sa teda okrem čudného nakombinovania dizajnu dvoch predchodcov zmenilo?

4. Väčšia batéria

Kapacita akumulátora narástla z 380 mAh na 472 mAh. Pri používaní 24-percentný nárast kapacity naozaj cítiť, hoci nejde o nič zásadné. V offline režime (po odpojení od mobilu) sa môžete spoľahnúť na asi 5 - 6 dní bežného používania, po pripojení k smartfónu do troch dní. Keď som však hodinky vzal na cestu 400 km na skladačke, neustále sledovanie aktivít, využívanie GPS vyšťavilo hodinky za necelé va dni. Aj vďaka tomuto náročnému testu hodnotím výdrž Galaxy Watch v offline (5 - 6 dní), bežnom používaní s pripojením ku smartfónu (3 dni) aj GPS trackovaní (celý deň) za veľmi dobrú. Horšie je to s pomalým nabíjaním cez kolísku, ktorú oceníte skôr na pracovnom stole a v spálni než v turistickom batohu.

2. Menšia dámska verzia

Samsung konečne myslel aj na ženy a priniesol menšie Galaxy Watch s priemerom 42 mm (oproti 46 mm) a hmotnosťou len 49 gramov (oproti 62 g). Aj napriek slabšej batérii (270 mAh, t.j. 57 % batérie väčšej verzie) ponúkajú vďaka menšej obrazovke nie až tak drasticky kratšiu výdrž na jedno nabitie. Čerpám zo skúseností kolegyne Lenky, ktorá ich používa. Ak by nimi však trackovala vonku napríklad beh alebo turistiku s použitím GPS, klesne výdrž z celého dňa na polovicu. A taký rozdiel už v praxi cítiť. Menšiu (42 mm) verziu kúpite o 20 eur lacnejšie a v krajších farbách (celé čierne alebo ružovo-zlaté).

3. Vyššia odolnosť voči vode

Galaxy Watch 46 sú akoby kombináciou Gear S3 Frontier, Gear S3 Classic a Gear Sport. Z dvoch namiešali dizajn, z tretích pridali zvýšenú odolnosť nielen pre namočenie, ale aj pre plávanie. Mimochodom, Gear Sport ostávajú v predaji za 249 eur, ale oproti menším Galaxy Watch (42 mm) ponúkajú popri rovnakom 1,2-palcovom displeji, zhodnej vodeodolnosti a menej vydarenom dizajne len o trochu väčšiu batériu (300 mAh). Muži nech si jednoznačne radšej priplatia za klasické Galaxy Watch (už len kvôli 472 mAh batérii), dámy plavkyne nech sa pokojne rozhodnú podľa finančnej situácie. Ale podľa mňa 42 mm Galaxy Watch za 309 eur vyzerajú na ženskej ruke lepšie.

4. Kontrastnejší AMOLED displej

Pri priamom porovnaní je čierna farba na obrazovke Galaxy Watch tmavšia než na Gear S3. Vyzerá to lepšie v interiéri aj na slnku. Uhlopriečka displeja ostala na 1,3'' (33 mm).

5. Novší softvér a funkcie

V Gear S3 mám aktuálne Tizen 3.x, pričom v Galaxy Watch už používam Tizen 4.x. To nám istotne veľa nepovie, preto sa poďme pozrieť na konkrétne zmeny.

Ciferníky sú rovnaké, na oboch si môžem vyberať z desiatok rôznych variácií. Novinkou je jemné tikanie vybraných ručičkových ciferníkov (alebo dokonca len jedného?) ako na dedkových Primkách. Je to efektné, ale ja si okamžite namiesto kópie analógových hodiniek nastavujem digitálnu tabuľu s piatimi údajmi naraz.

Po stiahnutí hornej lišty vidím na Galaxy Watch novú skratku Divadelný režim, ktorý stíši všetky zvuky a obrazovku obmedzí len na prebudenie tlačidlom. Šikovné. Mimochodom, skratky v hornej lište si viete upraviť aj na Gear S3, akurát na Galaxy Watch máte o čosi viac možností.

V messengeri pri jednotlivých správach už vidím aj fotografie odosielateľov. Podobný pokrok očakávam aj pri ďalších notifikáciách.

Záznam spánku zobrazuje fázy v inom grafickom vyjadrení, ponúka pamäť minulých záznamov a vyhodnocovanie štatistík. Toto je dosť veľká zmena v monitorovaní odpočinku.

Nové widgety a sledovanie stresu

Poďme na ponuku widgetov. Niektoré z nich sú prudko návykové. Predpoveď počasia je rovnaká, a to isté platí aj pre všetky ostatné funkcie. Samostatný widget môžete mať pre jedlo, cvičenie, spálené kalórie, príjem kofeínu, kombinovaný tréning, vyšliapané poschodia, príjem vody, výškomer... Novinkou v Galaxy Watch je monitoring stresu. Môj kamarát nedávno hľadal presne takéto hodinky - ktoré by v práci vyhodnotili, že by sa mal upokojiť.

Meranie aktivít

Dôležitou funkciou je Cvičenie. Meranie jednotlivých aktivít je opäť trochu vynovené, v Galaxy Watch pribudli aj nové (plávanie, bicepsové zdvihy, burpee test, hypertenzie, kľuky, mŕtvy ťah, predkopávanie, predpažovanie, rozpažovanie, sed-ľah, hrazda...), ale základ nájdete aj na Gear S3 (chôdza, turistika, beh, bicykel, bežecký pás, eliptický trenažér či iný tréning). Prekvapilo ma, že ani na jedných som nenašiel lyžovanie.

Počas aktivity vidíte na displeji tri trojice údajov. Ak chcete skontrolovať stav batérie, musíte sa domácim (spodným) tlačidlom vrátiť na hlavnú obrazovku.

Pár noviniek v nastaveniach

Poďme na nastavenia. Do nich sa dostávam buď cez hornú lištu, alebo cez úplne zhodnú ponuku aplikácií na oboch hodinkách. Začínam ciferníkom, teda domácou obrazovkou. Ako som už spomínal, meniť môžem vzhľad hodiniek, môžem tiež zapnúť displej natrvalo. Galaxy Watch ponúkajú navyše cinkutie alebo vibračné upozornenia každú hodinu.

V nastaveniach zvukov na oboch zapínam len vibrácie a ich intenzitu nastavujem na maximum. Hovorom a oznámeniam môžem zapnúť predĺžené vibrácie. Aby som nezdržiaval, na oboch je aj v tejto časti všetko navlas rovnaké.

V nastaveniach zobrazenia môžem na oboch nastaviť jas displeja aj automatické zníženie jasu v slabšie osvetlenom prostredí. Staršie hodinky Gear S3 obsahujú ešte položku Zariadenie, v ktorej si nastavíte reakciu na dvojité stlačenie tlačidla Domov, budiace gesto, vypnutie prebudenia otočením lunety, zvýšenie citlivosti na dotyk, režim nerušiť, a kde tiež nájdete úpravu skratiek v hornej lište. V Galaxy Watch sú tieto nastavenia rozhodené do ďalších sekcií, najmä do Rozšírených nastavení.

Novinkou je režim vodného zámku, ktorý blokuje neúmyselné príkazy kvapkami vody a ponúka vytlačenie vody pomocou reproduktora. Príjemnou funkciou je nový Nočný režim, ktorý sleduje, kedy chodíte spať a vstávate, a vypne vtedy zvuky, vibrácie aj budiace gesto. Samozrejme, okrem budíkov. V hornej lište so skratkami môžete mať aj funkciu Slúchadlá BT. Hodinky totiž môžu poslúžiť ako prehrávač hudby s 1,5 GB voľného úložiska s pripojeným Bluetooth HF.

62-gramovú hmotnosť hodnotím ako slušnú. Dámska verzia je o 13 gramov ľahšia. K tomu pridajte približne 20-gramový remienok. V balení nájdete menší a väčší. A keď budete chcieť, môžete si v hodinárstve kúpiť akýkoľvek iný s 22-milimetrovou roztečou.

Ak chcete hodinky pripojiť k novému telefónu, musíte ich zresetovať. Multimediálne súbory a osobné údaje ostanú uložené, ostatné snáď máte zosynchronizované s apkou (resp. službou) Samsung Health. Skrátka, pohodlné pripájanie k dvom rôznym smartfónom ani po rokoch stále nepripadá do úvahy.

Výhody:

+ kapacita batérie o 24 % vyššia než na Gear S3 Frontier aj Classic

+ zvýšená odolnosť voči vode vhodná aj na plávanie

+ nový divadelný režim a viac možných skratiek v hornej lište

+ monitoring stresu (ako Widget)

+ dve rôzne veľkosti remienkov v balení a možnosť použiť akýkoľvek iný

+ dve rôzne veľkosti 46 mm s 1,3'' displejom a 42 mm s 1,2'' displejom

+ krajšia čierna a zaujímavá zlato-ružová farebná verzia pre dámy

Nevýhody:

- pomalé nabíjanie (2 - 3 hodiny)

- nenabijete ich cez bezdrôtovú nabíjačku k mobilu (Qi)

- pripojenie k novému mobilu vyžaduje reset

- dizajn inšpirovaný menej obľúbeným modelom Gear S3 Classic

- zbytočne nový názov, pokojne to mohli byť Gear S4

- počas merania aktivity nevidno zakaždým aktuálny čas a stav batérie

- v aktivitách nevidím meranie lyžovania

- chýba podpora ANT+

Orientačná cena:

329 eur za 42 mm (1,2'' displej, 270 mAh batéria)

309 eur za 46 mm (1,3'' displej, 472 mAh batéria)

Záver

Samsung Galaxy Watch sú priamym nástupcom Gear S3, ktoré za dva roky prijali niekoľko šikovných aktualizácií softvéru. Okrem príliš klasického dizajnu a stále veľmi pomalého nabíjania ich nemám za čo veľmi kritizovať. Trojdňovú výdrž môžem predĺžiť zapnutím úsporného režimu, ešte viac ponúkne offline používanie. Už odolnosť Gear S3 voči vode bola ukážková, tu sa dočkáme ešte vyššej. Sledovanie aktivít je ešte lepšie, monitoring spánku si už pamätá aj minulé záznamy a sledovanie stresu ocenia hlavne manažéri, ktorí na svoj stav nedávajú pozor.

Ako používateľ Gear S3 vám nové Galaxy Watch vrelo odporúčam. Dámam menšiu 42 mm verziu, pánom jednoznačne 46 mm model so 472 mAh batériou. Tá je teraz asi najväčším lákadlom.

Videorecenzia

Druhý názor Lenky Ivančíkovej

Inteligentné hodinky používam už roky ako predĺženú ruku svojho smartfónu. Často nosím telefón v kabelke alebo batohu, a tak som cez hodinky nielen informovaná o tom, čo sa deje, ale môžem zo zápästia rovno aj reagovať. Vybaviť hovor, odpovedať na doručenú správu, alebo si uložiť pripomienku na neskoršie vybavenie.

Donedávna som používala Apple Watch, po prechode na Android (LG V30) som si zvolila Samsung Gear S3. Výborný produkt, ktorý mal pre mňa jednu veľkú vadu: bol veľký a ťažký. Nová generácia určená najmä ženám a tenkým rukám túto nevýhodu sčasti rieši. Navyše je dámska 42 mm verzia dostupná v elegantnom ružovo-zlatom prevedení, takže moja voľba bola jasná.

Galaxy Watch používam asi mesiac takmer každý deň. Spoľahnúť sa môžete na kvalitnú konštrukciu, ktorej neprekáža ani voda. Hodinky si beriem aj do bazéna a neviem si vynachváliť režim Plávanie. Nemusíte si počítať dĺžky ani sledovať čas strávený plávaním. Hodinky to urobia za vás. Dokážu rozpoznať štýl plávania, merajú tempo, počet záberov aj srdcový tep. Po ukončení režimu sa prípadná vniknutá voda odstráni jemnými vibráciami cez reproduktor. V mobilnej aplikácii Samsung Health nájdete podrobný prehľad o vašom výkone v bazéne.

Kvalita hovoru cez hodinky je veľmi dobrá. Druhá strana ani nespoznala, že netelefonujem zo smartfónu. Páči sa mi ovládanie otočnou lunetou, reakcie systému sú bleskové a zatiaľ som neprišla na nič závažné, čo by mi na hodinkách prekážalo natoľko, aby som ich vymenila za iný model. Pripomienku mám k počítaniu prejdených krokov. Udávajú menšie číslo než iné zariadenia, ktoré mi v tom istom čase takisto počítajú kroky. Neviem, či sú Galaxy Watch presnejšie a ignorujú "mávanie" rukami, ktoré iné hodinky detekujú ako pohyb pri chôdzi. Druhú pripomienku mám k automatickému rozpoznávaniu aktivity. Môj beh na 1,2 kilometra odignorovali, pohyb nerozpoznali. S chôdzou som problém nezaregistrovala, tú merajú bez problémov, len beh občas odignorujú. Čitateľnosť displeja na slnku je výborná.

Výdrž na jedno nabitie je slušná, čakala som horšie, škoda len vyše dvojhodinového nabíjania. Pri celodennom nosení mi vydržia približne dva plné dni, nabíjam tretí deň ráno. Nemusíte sa ani obávať nízkej kapacity batérie. Aktivujete si úsporný režim, pričom neprídete o notifikácie ani o hovory. Raz som zabudla nabiť hodinky a ráno som zistila, že na celý deň mi ostalo 15 % batérie. Aktivovala som šetrič, celý deň mi chodili správy z messengera a večer som mala 6 %. Galaxy Watch mi ponúkajú to, čo od hodiniek očakávam, navyše sa nemusím hanbiť zobrať si ich k saku alebo šatám. Za mňa deväť bodov z desiatich.

Diskusia k článku:

Karol 17.10.2018 - 21:31

Mozem sa opýtať? Dá sa s tými hodinkami platiť? Myslím Samsung Pay alebo Google Pay. Bol som sa pýtať u svojho operátora a ten mi potvrdil,že áno. Ale všade po internete čítam,že nie. Ako je to?

shaggy26.10.2018 - 23:44 Trvalý odkaz

Radsej ostanem pri divers automatoch. Nemusim sa bat, ked pri dazdi zmoknu...

Lenka Ivančíková27.10.2018 - 12:08 Trvalý odkaz

ved s Galaxy Watch mozes plavat. :) takze dazd im takisto nevadi.

Vítězslav26.01.2019 - 17:01 Trvalý odkaz

Ahoj, chtěl bych se zeptat Richarda, protože na email nereaguje, jak to je u těchto hodinek při použití s iPhone. Měl jsem Gear S3 Frontier a výdrž ani jeden den. Spojení s telefonem také hrůza. Pořídil jsem si tedy Galaxy Watch a výdrž super, ale často se odpojují od Bluetooth a sami už se nepřipojí. Richard v tomto videu říká, že se dá z hodinek odpovídat na SMS, ale ve spojení s iPhone to nejde. Děkuji za odpověď.

Celá diskusia 18 príspevkov