Xiaomi Mi Pad 4 - osempalcový vytrvalec

Recenzia 8'' tabletu s Full HD displejom, pomerom strán 16:10, Snapdragonom 660, 3 GB RAM a 6000 mAh batériou s výbornou výdržou.

Čínsky výrobca Xiaomi je známy najmä ako výrobca smartfónov či produktov inteligentnej domácnosti. Tablety sú v portfóliu Xiaomi akosi v úzadí, veď Mi Pad 4 je, ako už názov napovedá, len štvrtým tabletom tohto výrobcu. Pritom len za posledný mesiac výrobca vydal viac než 4 smartfóny. Je dôvodom nižšieho počtu tabletov ich menšia popularita, alebo výrobca len čakal na ten správny čas než predstaví nový produkt?

ikona

Xiaomi MiPad 4 (základné info)Nová generácia osempalcového tabletu s Androidom 8 Oreo prináša viac výkonu, Full HD+ displej a 6000 mAh batériu. K verziám s 3 alebo 4 GB RAM a 32 či 64 GB úložiskom pribudla LTE verzia s podporou SIM kariet.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Mi Pad 4 je prvým zásadným redizajnom produktovej línie Mi Pad. Kým všetky predchádzajúce modely boli v podstate kópie Apple iPad mini, novinka sa viac podobá na smartfóny čínskeho výrobcu. Prednú stranu tvorí širší 16:10 Full HD 8-palcový displej so zaoblenými rohmi. Displej tak dostal parametre, ktoré v roku 2018 vídame veľmi často, ich použitie však vyvoláva veľa otáznikov. Dalo by sa totiž povedať, že ide o krok späť oproti predchodcovi Mi Pad 3.

Prečo? Lebo Mi Pad 3 používal displej s parametrami iPad mini, teda 7,9'' a rozlíšenie 2048 x 1536 bodov. Novinka tak má len o málo väčší displej, no menšie rozlíšenie. Zároveň má aj iný pomer strán, takže displej je dlhší, čo zodpovedá dnešným trendom v smartfónoch. Väčší displej a menšie rozlíšenie však znamená menšiu hustotu pixelov, čo bude asi hlavným terčom kritiky oproti predchodcovi. 8-palcová obrazovka by určite zniesla aj väčšie rozlíšenie, no Full HD nie je nejakou veľkou prekážkou, hlavne pri cene tabletu.

Nový dizajn poteší menšími rámikmi okolo displeja, na úplne bezrámový dizajn si však ešte počkáme. Priestor pod aj nad displejom by mohol byť určite menší. Pri držaní na šírku si však o to viete oprieť dlaň a palce, širšie okraje tak majú aspoň takéto praktické využitie. Taktiež by pod displejom mohli byť kapacitné tlačidlá alebo čítačka odtlačkov, žiaľ nič také tu nenájdeme.

Ovládanie je tak možné cez tlačidlá na displeji alebo gestá. Ja som si zvolil gestá, ktoré sú teraz tak v móde. Žiaľ ich implementácia od Xiaomi nie je úplne ideálna, čo som kritizoval už v recenzii Xiaomi Mi Mix 2S. Krok späť aktivujete potiahnutím z pravej alebo ľavej strany obrazovky, čo by sa mohlo zdať ako intuitívne a ideálne.

Až na fakt, že pri prezeraní obsahu a navigácií na webstránkach či aplikáciách sa vám môže stať, že krok späť aktivujete neúmyselne. Najčastejšie sa to stáva v internetovom prehliadači, keď sa chcete posúvať na stránke v horizontálnom smere. Musíte si tak dávať pozor a pohyb na stránke robiť mimo okrajov.

8-palcová obrazovka je výrazne väčšia než akú nájdete na väčšine smartfónov, stále je však dostatočne malá, aby sa dal tablet držať v jednej ruke na šírku. Na porovnanie so smartfónom som zvolil Xiaomi Mi 8, ktorý predstavuje ideálnu vzorku smartfónu z roku 2018. Áno, poznáme aj väčšie modely ako Vivo NEX či iPhone Xs Max, no momentálne majú smartfóny najčastejšie okolo 6 - 6,2 palca. Mi Pad 4 tak ponúka výrazne väčšiu a predovšetkým širšiu obrazovku, čo oceníte pri prezeraní akéhokoľvek obsahu akým sú fotografie, videá či webové stránky.

Pomer strán 16:10 oceníte asi vždy okrem jedného konkrétneho prípadu. Tým je prezeranie videí, a to konkrétne v YouTube. Na rozdiel od smartfónov s natiahnutými displejmi, tu nie je možné priblíženie pre vyplnenie obrazovky. Je to drobnosť, no čierne okraje nad a pod displejom ma iritovali viac, než keď sú po stranách. Tento problém by sa dal ľahko opraviť priamo v aplikácií, stačí aby Google sprístupnil priblíženie aké poznáme zo smartfónov. Kedy a či vôbec tak spoločnosť spraví si netrúfam hádať.

Displej môžem pochváliť za vysoký maximálny jas ale aj nízky minimálny jas. Nebude problém ho tak používať vonku na slnku ale ani v tme v posteli. V nastaveniach nájdete možnosť prispôsobenia farieb, kontrastu či čítací režim, podobne ako na smartfónoch Xiaomi.

Displej je laminovaný, medzi dotykovou vrstvou a displejom tak nie je medzera ako pri iPad 2018. Drobnou kozmetickou vadou môže byť čierny okraj okolo displeja, ktorý je však viditeľný len na bielej verzii, na čiernej splynie s prednou stranou.

Výrobca na displej použil matnú fóliu, ktorá nemá žiadne nápisy. Pri smartfónoch Xiaomi je totiž bežné, že po vybalení nového telefónu na displeji nájdeme fóliu s popisom hlavných parametrov telefónu ako procesor, batéria či fotoaparáty. Mi Pad 4 má fóliu, no bez týchto popisov. Nič tak nebráni tablet používať aj bez odlepenia tejto fólie. Matný povrch nezachytáva toľko odtlačkov a zamedzuje odrazom svetla či lesku na displeji. Fólii som sa preto potešil a na tablete som ju ponechal.

Spracovanie tabletu je na veľmi dobrej úrovni. Celokovové telo narúša len pásik plastu na zadnej strane hore, ktorý slúži na príjem WiFi, Bluetooth a LTE signálu. Hmotnosť tabletu je 340 gramov. Hrúbka tela je 7,9 mm, fotoaparát vystupuje zo zadnej strany, hrúbka v tomto mieste je 8,9 mm. Tablet sa vďaka menším rozmerom a hmotnosti drží pohodlne v jednej ruke. Problémom nie je ani dlhšie používanie, ruka ma z neho nebolela.

Výkon tabletu je viac než dostatočný. Vďačí za to čipsetu Qualcomm Snapdragon 660 s osemjadrovým procesorom a 3 alebo 4 GB operačnej pamäte. Vnútorné úložisko môže mať 32 alebo 64 GB. Ja som testoval najlacnejšiu 3/32 GB verziu. Úložisko si v prípade potreby môžete rozšíriť pomocou microSD kariet. Na rozdiel od predchodcu Mi Pad 3 tu máme čipset od Qualcomm a nie Mediatek. Vďaka tomu má tablet vyšší výpočtový aj grafický výkon, no je úspornejší, čo sa pozitívne odrazí na výdrži batérie.

Veľkou prednosťou je, že sa tabet takmer vôbec nezohrieva, a to ani pri dlhej záťaži. Nespomínam si, kedy naposledy, a či vôbec, som mal takto chladné zariadenie aj po náročných benchmarkoch či dlhom hraní. Rovnako vlažný ostáva tablet aj pri nabíjaní.

V AnTuTu som nameral 142315 bodov. Tablet je svižný, počas testovania som sa nestretol so sekaním ani inými problémami. Snapdragon 660 tak odvádza viac než dobrú prácu, a to platí aj pri hrách. Pochváliť môžem aj interné eMMC 5.1 úložisku so sekvenčným čítaním 243 MB/s a zápisom 123 MB/s. Nie sú to rýchlosti na aké sme zvyknutí pri vlajkových lodiach a UFS 2.1 úložiskách, no na pomery eMMC ide o nadpriemerné hodnoty. Snapdragon 660 by som označil ako polovicu zo špičkového Snapdragon 845, ktorý nájdeme v najlepších smartfónoch. Výsledky testov 660 majú totiž približne polovičné skóre, aké dosiahnete s 845.

V oblasti konektivity sa môžete spoľahnúť na 5 GHz Wi-Fi, Bluetooth, USB-C, stereo reproduktory či audio jack. Stereo reproduktory však nie sú také, na aké sme zvyknutí zo smartfónov. Oba reproduktory sa nachádzajú na spodnej strane okolo USB-C konektoru. Ľahko ich tak môžete zakryť jednou rukou, keď držíte tablet v ruke. Pochváliť môžem ich hlasitosť, kvalita reprodukcie je však skôr priemerná.

Elektronický kompas nájdete len v najvyššej LTE verzií. Tá podporuje len základné LTE siete B1/3/5/7/8. B20, teda 800 MHz LTE už tradične chýba, čo však nie je pri čínskej verzii žiadnym prekvapením. Nenájdeme tu žiaľ FM rádio, NFC, čítačku odtlačkov či infraport. Zamrzí aj absencia video výstupu cez USB-C. Možnosť premeniť tablet na počítač na štýl Samsung DeX by bolo príjemným spestrením výbavy.

Do tabletu som nainštaloval nadstavbu MIUI 10, ktorá prináša množstvo, najmä grafických, zmien. Po dlhej dobe s MIUI 9 sa fanúšikovia Xiaomi konečne dočkali výraznejšieho redizajnu systému a musím povedať, že už bolo načase. Inštalácia upravenej a preloženej MIUI zo stránky miuios.cz je však čím ďalej komplikovanejšia. Na odomknutie bootloaderu bolo potrebné čakať 15 dní, teraz je to už 30 či dokonca 60 dní, ako nahlásili používatelia na internete. Ja som našťastie čakal “len” 15 dní, bolo to však pred tým, ako sa na internete objavili správy o predĺžení čakania.

Kým Xiaomi vydá globálnu verziu tabletu s multijazyčným systémom a Google Play, odomknutie bootloaderu a inštalácia upravenej ROM je aktuálne jediná možnosť ako sa zbaviť čínštiny. Najnovšie správy však hovoria o tom, že Xiaomi chce obmedziť inštaláciu preložených systémov na čínske verzie a používateľom v Európe odporúča kupovať globálne verzie. Je však otázne kedy a či vôbec Xiaomi prinesie tento tablet na globálny trh.

Nadstavba obsahuje už spomínaný režim celého displeja, ale aj ďalšiu plejádu funkcií a nastavení, ako sme už pri MIUI zvyknutí. Nechýba tak herný režim, klonované aplikácie, odomknutie tvárou, či dotykový asistent pre rýchly prístup k ovládacím tlačidlám. Prerobená bola tiež obrazovka nedávnych aplikácií. Teraz sa nedávne aplikácie zobrazujú v dvoch radoch vo vertikalne posuvnom zozname. Napriek tomu, že je MIUI 10 založená na Androide 8.1.0 Oreo, dočkali sme sa tiež zmien v ovládačoch hlasitosti a rýchlych prepínačoch. Tie sa teraz viac podobajú na Android 9.0 Pie. Chválim najmä zmenu ovládania hlasitosti, ktoré je teraz nielen graficky nápaditejšia, ale hlavne intuitívnejšia na ovládanie.

Fotoaparáty nebývajú zrovna najdôležitejšou súčasťou tabletov a často tak nájdete len predný alebo len zadný fotoaparát. Na Mi Pad 4 sú oba. Tradične už však chýba LED blesk. Hlavný fotoaparát má 13 Mpix, clonu f/2.0 a dokáže nahrávať Full HD videá. Nechýba ani autofocus. Predný snímač s 5 Mpix rozlíšením vie tiež zhotoviť Full HD videá a taktiež má clonu f/2.0.

Na zhotovenie bežných fotografií či selfie vám bude tablet stačiť, no ak vám na kvalite fotografií a videí naozaj záleží, siahnite po svojom smartfóne. Mi Pad 4 poslúži skôr núdzové riešenie alebo naopak alternatívu pri videohovoroch.

Aplikácia fotoaparátu ponúka funkcie, na ktoré sme zvyknutí zo Xiaomi smartfónov. Nájdete tu tak HDR, filtre či režim skrášlenia. To je však všetko a rovnako strohé sú aj nastavenia. Nehľadajte tu režimy fotografovania či iné pokročilé funkcie, tie boli odstránené. Aplikácia je v porovnaní so smartfónmi veľmi strohá a opäť sa potvrdzuje už spomenuté ''núdzové'' riešenie. Dôkazom je aj doladenie expozície, ktoré je automatické pri manuálnom zaostrení dotykom na obrazovku. Následné manuálne doladenie expozície však už chýba.

Mi Pad 4 papierovo zaostáva oproti predchodcovi v kapacite batérie. Kým predchodca mal 6600 mAh, novinka má už len 6000 mAh. Bude preto výdrž slabinou tabletu? Pravý opak je pravdou. Výdrž batérie je jedna zo silných stránok a príjemné prekvapenie. Tablet som používal každý deň aspoň chvíľu na prehliadanie internetu či pozeranie videí na YouTube. Čiže pri používaní večer po práci som sa dostal na nasledujúce hodnoty - 9,5 dňa so 6 hodinami zapnutého displeja a 6 dní používania pri 8 hodinách zapnutého displeja. Výdrž batérie tak hodnotím veľmi pozitívne.

Horšie je na tom nabíjanie, ktoré trvá vyše 3 hodín. Dôvodom je použitie 5 V 2 A nabíjačky, ktorá nepodporuje Qualcomm Quick Charge 3.0. Žiaľ ani keď použijete rýchlonabíjačku, dĺžka nabíjania sa nezmení. Xiaomi očividne vyplo funkciu rýchleho nabíjania napriek tomu, že čipset Snapdragon 660 ju podporuje. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 3 %

- 10 min = 7 %

- 15 min = 10 %

- 30 min = 18 %

- 60 min = 38 %

- 90 min = 56 %

- 120 min = 71 %

- 150 min = 88 %

- 180 min = 97 %

- 197 min = 100 %

Výhody:

+ excelentná výdrž na jedno nabitie

+ kvalitné spracovanie

+ pekný displej s dobrým jasom

+ slot na SD karty

+ výkonný a úsporny čipset

+ neprehrieva sa

+ nová nadstavba MIUI 10

Nevýhody:

- čím ďalej komplikovanejšia inštalácia slovenčiny

- len núdzové fotoaparáty

- nemá čítačku odtlačkov

- kompas a GPS len v LTE verzii

- dlhé nabíjanie

Orientačná cena: od 170 € (zľavový odkaz v závere článku)

Záver

Xiaomi Mi Pad 4 je po dlhej dobe cenovo dostupným tabletom, ktorý má čím zaujať. Papierovo sa môže zdať novinka v porovnaní s Mi Pad 3 ako krok späť, opak je však pravdou. Výborná výdrž, pekný displej, rýchle reakcie, pekný systém či kvalitné spracovanie v cenovej kategórii do 200 nájdete len ťažko. Ak ste fanúšikom menších tabletov, Mi Pad 4 určite stojí za zváženie. Pre ostatných už pripravujem test Mi Pad 4 Plus.

Mi Pad 4 si môžete zakúpiť v obchode Geekbuying.com, kde testovaná 3/32 GB verzia aktuálne stojí 166 € s kupónom fony.sk2. Drahší 4/64 GB model sa ponúka za približne 209 € pri použití kupónu fony.sk5 a najdrahší model s LTE vás vyjde na bezmála 235 € s kupónom fony.sk4. Predajca ponúka dopravu EU Priority Line pri ktorej už neplatíte žiadne dodatočné poplatky.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Me_Gusta 15.10.2018 - 07:59

Super recenzia. Ja hľadám už dlho nejaký 10 a viac palcový tablet, ale výber sa strašne zúžil posledné roky. Teraz v podstate u nás predávajú tablety 4 značky a nie je ani poriadne z čoho vyberať

Tomáš Brestovanský15.10.2018 - 10:30 Trvalý odkaz

Počkaj na test Mi Pad 4 Plus, už ho mám doma, len čakám na odomknutie bootloaderu... Plusko má už aj čítačku odtlačkov, vyzerá fakt dobre.

safeguard15.10.2018 - 18:19 Trvalý odkaz

ahoj Tomas!a co testy na xiaomi Mi A2/Mi6X ci xiaomi Mi8 SE/EE ci Mi8 plus so zabudovanym snimacom otlackov prip redmi note 5 pro a note 6 pro, Mi Max 3 ci pocophone F1 chystaju sa aj tieto fony?prip specialitka herny fon Black shark?a co meizu nove rady 16/16X a 16 plus a X8, su to celkom zaujimave kusky. dik.

Celá diskusia 3 príspevky