Zhiyun Smooth 4 vs. DJI Osmo Mobile 2 - súboj stabilizátorov

Dva gimbaly s úplne rovnakou cenovkou razia trochu odlišný prístup. DJI ponúkne jednoduchšie ovládanie, Zhiyun profesionálne možnosti.

Gimbaly, alebo ak chcete stabilizátory pre nakrúcanie videí, zrejme nie sú tým najpredávanejším príslušenstvom. Na druhej strane, každý, kto to s videom z mobilu myslí vážne, už o takýchto produktoch aspoň počul. V redakcii sa nám zišli pravdepodobne dva vôbec najznámejšie modely.

V recenzii druhej generácie DJI Osmo Mobile 2 - nižšia cena, dlhšia výdrž sa venujeme podrobnejšie aj samotnému spôsobu fungovania takéhoto vždy perfektne vybalancovaného zázraku. Zhiyun Smooth 4 má prakticky totožnú konštrukciu, rovnaký počet kĺbov a na euro zhodnú cenovku. Čitateľ teda porovnanie oboch najväčších konkurentov určite ocení.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Technické parametre Zhiyun Smooth 4:

Rozmery: 328 x 123 x 105 mm, hmotnosť: 558 gramov, šírka pripojeného telefónu: cca 58 až 73 mm, maximálna hmotnosť telefónu 210 gramov, kapacita batérie 2000 mAh, Bluetooth, výdrž: cca 12 hodín, nabíjanie cez USB-C.

Technické parametre DJI Osmo Mobile 2:

Rozmery: 295 x 113 x 72 mm, hmotnosť: 486 gramov, šírka pripojeného telefónu: 58,6 až 85 mm, maximálna hmotnosť telefónu 202 gramov, kapacita batérie 2600 mAh, Bluetooth LE 4.0, výdrž: cca 15 hodín, nabíjanie cez microUSB.

DJI Osmo Mobile 2

Smooth 4 vyberám z krabice a hneď vidím najzásadnejšie rozdiely. Je výrazne väčší, trochu ťažší a prvé dotyky odhalia lacnejšie spracovanie. Plast Osma je drsnejší a poskytuje lepší grip, biely Zhiyun sa aj trochu šmýka a nie je tak ergonomický.

K DJI som nepotreboval žiadny návod. Svoj iPhone som v ňom ľahko vyvážil a hneď mi bolo jasné, že na palec pripravený štvorsmerový joystick bude ovládať jeho pohyb.

Konkurent ma víta spleťou rôznych tlačidiel, otočným ovládačom vpredu, veľkým kolieskom naboku a zvláštnou kolískou zozadu, ktorej navyše chýbajú akékoľvek piktogramy. Je mi jasné, že toto tak intuitívne nebude. Navyše niekoľko minút nedokážem stabilizátor rozložiť. V plochej polohe ho totiž blokuje malá západka a bojím sa o jej zlomenie. Nakoniec stačí len silnejšie zatlačiť a povolí. Uznávam ale, že ju mohlo mať aj DJI, ktoré pri prenášaní vo vypnutom stave zbytočne "lieta".

Zhiyun sa mi vyvažuje trochu jednoduchšie. Na DJI Osmo Mobile 2 som trochu kritizoval ťažký chod koľajničiek v horizontálnej osi, tu ide všetko ako po masle.

DJI zrejme razí ideu Plug & Play, po zapnutí totiž naozaj všetko pochopíte mimoriadne rýchlo. Pohyby zápästia jemne regulujú otáčanie doľava - doprava a joystickom sa pozerám hore alebo dolu. Navyše, tento stabilizátor akoby automaticky predvídal scény, ktoré chcem nakrúcať. Ak sa s ním nakloním nad telefón položený na redakčnom stole v 45° alebo 90° uhle, gimbal spolupracuje a v týchto dôležitých bodoch automaticky pohľad kamery fixuje.

Stabilizácia Zhiyun Smooth 4 sa mi zdá o niečo presvedčivejšia, aspoň keď s ním otáčam stojac na mieste. Vďaka väčším rozmerom zvládne tiež o trochu náročnejšie pohyby a extrémnejšie náklony, ale pri štarte a zastavení pohybu pozorujem mierne trhnutie. Zámerne porovnávam stabilizátory vo východzom nastavení, keďže citlivosť pohybov na ovládacie prvky si môžete nastaviť.

Najväčší problém pri používaní Zhiyunu mi robí spôsob, akým sa kamera nahýba hore a dolu - teda pohyb, ktorý na DJI ovládam joystickom. Priznám sa, že niekedy mám problém kameru vrátiť na svoje miesto inak, než otočením mobilu v kĺbe rukou.

Mali by na to slúžiť spodné z dvoch tajomných tlačidiel na zadnej časti. Výrobca ho označuje "Following Mode Button". Jedno stlačenie odblokuje horizontálnu os pre pohľad do výšky a k zemi, želaný uhol nastavíte pohybom zápästia a uvoľnenie tlačidla opäť všetko zablokuje. Dvojité stlačenie gimbal vyresetuje a vráti do stredovej polohy. Na presné používanie by som však potreboval viac hodín tréningu. Vrchné tlačidlo je "PhoneGo" button. Ním sa gimbal prepne do športového módu, v ktorom na pohyby reaguje oveľa agresívnejšie a promptnejšie.

Vpredu je mimoriadne dôležitý prepínač PF / L. V základnom režime PF (Pan Following) nasleduje pohyb zápästia doľava-doprava rovnako ako DJI, v polohe L (Locking) zostane v strede obrazu stále ten istý bod, napríklad tvár vášho kolegu.

Zvyšok z tlačidiel s natívnou aplikáciou fotoaparátu vo vašom smartfóne vôbec nič nerobí. DJI je na tom rovnako. Ak ich chcete používať, budete musieť mobil k stabilizátoru pripojiť cez Bluetooth a naštartovať na to určenú aplikáciu. Osmo používa DJI Go, Zhiyun appku ZY Play.

A tu začína Zhiyung vyhrávať. DJI samozrejme dokáže ponúknuť rozšírené režimy ako Slow Motion, Timelapse, Hyperlapse a Motionlapse (časozber, pri ktorom gimbal zároveň hýbe telefónom z bodu A do bodu B). V recenzii Osmo Mobile 2 ale spomíname, že plný potenciál svojho filmárskeho umenia pravdepodobne odomknete až s platenou aplikáciou Filmic Pro za 12,99 eur. Hovoríme napríklad o ručnom zaostrovaní alebo deaktivácii optickej stabilizácie, ktorá sa podľa niektorých názorov s vyrovnávaním gimbalov bije.

ZY Play je úplne zadarmo a tieto možnosti ponúka už v základe. Obrovské koliesko naboku slúži na ručné zaostrovanie alebo zoomovanie, tlačidlá a kruhový volič zas pre pohyb v nastaveniach, ktoré vyvoláte stlačením Menu.

Položka Camera vyberá medzi základným nahrávaním, Panorámou, Multi a dlhou expozíciou, Slow-mo, Timelapse, Motionlapse a Vertigo režimom. Ďalšie ovládajú blesk, časovač pre samospúšť, HDR, vyváženie bielej, rozlíšenie nahrávania (aj 4K 60 fps, na ktoré s DJI potrebujete Filmic Pro) či scénami.

Dôležité je aj prepnutie do režimu Manual. Ten vám potom kolieskami dovolí regulovať EV, clonu, ISO a WB.

Že je ovládanie tohto stabilizátora zložitejšie než u konkurenta od DJI, potvrdzuje môj pokus o aktivovanie sledovania objektov. Krížik vľavo dole na to neslúži, ten prepína funkciu veľkého kolieska naboku medzi zoomovaním, a manuálnym zaostrovaním. Pomôže mi až YouTube návod, ktorý odhalí, že na to slúži softvérové tlačidlo zobrazené vľavo dole na displeji. Objekt potom musím označiť ťahom prsta. Pri sledovaní objektov zadnou kamerou iPhonu bolo všetko relatívne OK, pri prednej kamere ma ZY Play vždy stratil a otočil sa úplne inde. DJI bude omnoho spoľahlivejšie.

Výhody Zhiyun Smooth 4:

+ praktický ministatív je priamo v balení

+ bezplatná aplikácia ZY Play ponúka doslova profesionálne možnosti

+ veľké koliesko na boku dokáže plynulo zoomovať alebo zaostrovať

+ rozmernejší gimbal vyrovná aj väčšie náklony

+ jednoduchšie vyváženie

Nevýhody Zhiyun Smooth 4:

- neintuitívne ovládanie gimbalu aj aplikácie

- cvakajúce tlačidlá môže byť počuť vo videu

- chýbajúci joystick pre pohľad hore - dolu

- kratšia výdrž

- občasné problémy, ktoré vyriešil reštart

Výhody DJI Osmo Mobile 2:

+ intuitívne ovládanie, ku ktorému nepotrebujete návod

+ dlhšia výdrž (podľa DJI až 15 hodín)

+ kvalitnejšie spracovanie, menšie rozmery, hmotnosť a lepšia ergonómia

Nevýhody DJI Osmo Mobile 2:

- plný potenciál (napr. 4K 60 fps s iPhonom 8) odomkne až platený Filmic Pro

- nabíjanie cez microUSB

- chýba viac funkcií priamo na rukoväti gimbalu

- statív si musíte dokúpiť

- chýba blokovanie v zloženej polohe

Orientačná cena:

- Zhiyun Smooth 4: 150 eur (smartwear.sk)

- DJI Osmo Mobile 2: 149 eur smartwear.sk)

Záver

Z dvoch konkurenčných stabilizátorov za prakticky rovnakú cenu by som si vybral DJI Osmo Mobile 2. Neskôr by som si pravdepodobne doplatil za mini statív a v prípade snahy o profesionálnejšie využitie aj za appku Filmic Pro.

DJI rozbalíte, vyvážite, zasuniete doň mobil a všetko funguje. Mimoriadne intuitívne a spoľahlivo, takže ak nebudete nakrúcať vy, môžete toto kombo vložiť do rúk komukoľvek, kto po desiatich sekundách zvládne čo treba. Osmo Mobile 2 ponúkne o pár hodín dlhšiu výdrž, takže mu absenciu USB-C konektora rád odpustím.

Zhyiun Smooth 4 ponúkne lepšiu aplikáciu ZY Play, ktorá sa smelo môže postaviť práve platenému Filmic Pro. S ňou dáva zmysel aj vyvedenie viacerých ovládacích prvkov priamo na o niečo menej ergonomickú rukoväť. Poteší najmä jemné zaostrovanie veľkým kruhovým ovládačom.

Pre profesionálne použitie či dokonca nakrúcanie nezávislých filmov cez kvalitný mobil bude možno o niečo vhodnejší, ovládanie tohto stabilizátora ale vyžaduje viac tréningu. To, spolu s väčšími rozmermi a kratšou výdržou z neho nerobí favorita pre bežného spotrebiteľa a do dovolenkovej batožiny.

Za požičanie DJI Osmo Mobile 2 aj Zhiyun Smooth 4 ďakujeme obchodu Smartwear.sk.

Diskusia k článku:

baallu 18.01.2019 - 12:42

Aplikácia zy play pre Android je nepoužiteľná, nefunguje tam veľa vecí, napr. timelapse, 3x3pano, zoom kolieskom na smooth 4 je strašne trhaný a v kombinácii so samsungom s7,s8,s9 vie natáčať video Max 1080p 30fps!!! Takže gimbal sa dá použiť aj s originál foťákom ale nefungujú potom tlačidlá na gimbale. Čo sa týka iOS tak tam je všetko v poriadku ...

Celá diskusia 1 príspevok