Vivo Nex S (NEX Ultimate) - priekopník s čítačkou pod displejom

Recenzia špičkového androidu s 6,6'' natiahnutým displejom, Snapdragonom 845, 8 GB RAM, 4000 mAh batériou a výsuvnou prednou kamerou.

Rok 2018 je rozhodne rokom výrezov v displeji. Pomaly každý druhý nový smartfón má väčší či menší výrez známy aj pod anglickým pojmom notch. Pomaličky sa nám však objavuje aj ďalší trend - vysúvacie fotoaparáty.

Vivo nám prvý koncept s názvom Apex ukázal už na MWC v marci, kde vzbudil zaslúženú pozornosť. Vtedy však výrobca tvrdil, že ide len o koncept, ktorý má od reálneho produktu ešte ďaleko.

O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď len o pár mesiacov výrobca predstavil Nex, prvý smartfón s výsuvným predným fotoaparátom. Aby toho nebolo málo, nechýba ani čítačka odtlačkov integrovaná do displeja. Vivo Nex má niekoľko názvov. V Číne ho nájdete ako Nex S, inde ako Nex Ultimate. Je to však ten istý smartfón. Existuje aj iný model s názvom Nex A, ktorý nemá čítačku displeji a má Snapdragon 710 namiesto 845.

ikona

Vivo NEX Ultimate (základné info)Top model s 6,6'' natiahnutým Full HD+ displejom, čipsetom Snapdragon 845, 8 GB RAM, vysúvacou prednou kamerou, čítačkou odtlačkov integrovanou do displeja a 4000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vivo Nex nám dorazil v globálnej verzii, ktorá má podporu viacerých jazykov, obsahuje Google Play a nemá čínsku nabíjačku. Na moje prekvapenie je však nabíjačka v balení určená pre anglicko, čo je asi ešte horšie. UK nabíjačka je podstatne väčšia, než na čo sme zvyknutí a adaptér do EU siete ju rozhodne nezmenší, práve naopak. V balení okrem nabíjačky a telefónu nájdeme samozrejme aj USB-C kábel. Milým prekvapením je kvalitný gumený obal a slúchadlá s 3,5 mm konektorom.

Hneď po vybalení je zrejmé, že Nex nebude pre každého. Viac než 16 cm na dĺžku či hmotnosť vyše 200 gramov budú pre väčšinu používateľov nepohodlné. Po nasadení gumeného obalu má telefón až 230 gramov, čo už naozaj nie je zanedbateľné. Napriek veľkým rozmerom a hmotnosti som si čas strávený s Nex užíval.

Mám veľké dlane a dlhé prsty, väčšie rozmery smartfónu mi tak nerobili výrazný problém. Dokonca som ho často ovládal len jednou rukou vďaka návykovým gestám. Asi jedinou komplikáciou pre mňa bolo sťahovanie notifikačnej lišty, tá je naozaj ďaleko a musel som použiť druhú ruku. Spomenuté problémy sa však týkajú akéhokoľvek smartfónu s uhlopriečkou väčšou než šesť palcov.

Spracovanie telefónu je na špičkovej úrovni. Sklo vpredu aj vzadu spája kovový rám podobne ako na iných vlajkových lodiach. Od výroby je na displeji aj zadnej strane nalepená ochranná fólia, ktorá aspoň čiastočne zabráni drobným škrabancom. Pribalený obal by však mohol pomôcť aj v prípade pádu. Na spodnej strane sa nachádza USB-C konektor spolu s hlavným reproduktorom, mikrofónom a slotom pre dve nano SIM karty.

Vpravo je tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti. Po vzore konkurenčných smartfónov nájdete na ľavej strane ešte jedno tlačidlo. To slúži na spustenie asistenta Jovi. Globálna verzia našťastie toto tlačidlo používa pre spustenie Google Asistenta. Tlačidlo môžete v nastaveniach deaktivovať, inú funkciu mu žiaľ nepridelíte.

To najzaujímavejšie sa ale nachádza na hornej stene. Je tu 3,5 mm audio konektor, ďalší mikrofón ale predovšetkým výsuvný predný fotoaparát. Tomu sa budem venovať neskôr. Zaujímavá je aj zadná strana, ktorá nie je jednofarebná.

Pod sklom nájdeme akýsi bodkovaný vzor, ktorý pod svetlom mení farbu celým dúhovým spektrom. Vidieť tak modrú zelenú, červenú aj fialovú. Je to rozhodne netradičné a zaujímavé. Akonáhle však dáte telefón do obalu, efekt sa stráca. Vzadu je tiež duálny fotoaparát s dvojfarebným bleskom.

Okrem fotoaparátu zaujme Nex aj displejom. 6,59-palcový Super AMOLED má minimálne okraje okolo displeja, len spodný je trochu väčší než ostatné. Napriek tomu je spodný okraj menší než nájdete na väčšine iných smartfónov. Výrobca udáva, že displej zaberá vyše 91 % prednej steny zariadenia. Ja môžem len povedať, že ide o telefón s najmenšími rámikmi, s akým som sa doteraz stretol. Netradičný je tiež pomer strán displeja. Ten je až 19,3:9, čo je viac než bežných 18:9 alebo 18,5:9, ktoré nájdeme na Samsungoch.

Kvôli dlhšiemu displeju je aj rozlíšenie iné než na aké sme zvyknutí. Stále ide o Full HD na šírku, no na výšku je logicky viac pixelov. Výsledné rozlíšenie je tak 1080 x 2316 bodov. Mohli by ste povedať, že pri takto veľkej uhlopriečke by sa zišlo väčšie rozlíšenie. V teoretickej rovine by som s vami súhlasil, v praxi som však ani raz nepomyslel na to, že by mi väčšie rozlíšenie chýbalo.

Displej je veľmi pekný, má výborné pozorovacie uhly, podanie farieb a aj čitateľnosť na slnku. Naozaj sa nemám na čo pri displeji sťažovať. Podľa mňa ide rozhodne o jeden z najlepších aspektov tohto smartfónu a úprimne my bude táto veľká obrazovka bez rámikov chýbať.

Iste vás zaujímajú aj ďalšie dve funkcie spojené s displejom a to čítačka odtlačkov a piezoelektrický reproduktor. Nex je druhým smartfónom od Vivo, ktorý sa môže pochváliť použitím čítačky odtlačkov v displeji, alebo lepšie povedané pod displejom. Vďaka použitiu AMOLED displeja dokáže senzor medzi jednotlivými pixelmi snímať váš odtlačok. Senzor je umiestnený v spodnej polovici displeja a jeho presné umiestnenie je zobrazené graficky.

Na výber máte dokonca niekoľko animácií, akými sa môže odomknutie zobrazovať. Pointou ale je položiť prst na vyznačené miesto, aby mohol senzor prečítať váš odtlačok. Senzor nie je veľký, musíte prst položiť presne na vyznačené miesto. V koncepte Apex bola celá spodná polovica schopná čítať odtlačky, tam sme sa ešte v produkčnom zariadení nedopracovali.

Nebudem klamať, ak poviem, že prvú hodinu - dve som s čítačkou zápasil. Prst mi nie a nie rozpoznať, no za chvíľu som sa s čítačkou skamarátil. Naučil som sa ako prst na displej položiť, ako dlho ho podržať a čítačka zrazu fungovala takmer dokonale. Takmer. Pravdou je, že presnosť ani rýchlosť nie je taká dobrá ako pri ostatných vlajkových lodiach. Po pár dňoch som si však zvykol a nejako výrazne mi to neprekážalo. Benefity prevážili drobné negatíva.

Vďaka čítačke v displeji môžem mať takmer bezrámový displej a nespornou výhodou je možnosť odomykať telefón položený na stole bez toho, aby ste ho museli zdvihnúť alebo sa nad neho nakláňať. Toto bolo výhodou smartfónov s čítačkou pod displejom. Povedzme si ale pravdu, čítačka v displeji je viac cool.

Druhou netradičnou vecou spojenou s displejom je piezoelektrický reproduktor pre telefonovanie. S rovnakým princípom fungovania sme sa prvýkrát stretli na Xiaomi Mi Mix. Ten bol za kvalitu hovorov kritizovaný, na Nex sa nejako výrazne sťažovať nemôžem. Iba raz sa mi stalo, že som druhú stranu nepočul, a to bolo v preplnenej a hlučnej MHD. Je možné, že vtedy by mi nepomohol ani klasický reproduktor, aký nájdeme v iných smartfónoch.

Reproduktor v Nex vibruje kovovým rámom telefónu a tak vytvára zvuk, ktorý počujete po priložení ucha k telefónu. Nakoľko sa však vibrácie prenášajú po celom tele, nie je možné smerovať zvuk priamo do vášho ucha ako v prípade konvenčných reproduktorov. To má za následok, že vaše hovory budú počuť aj ľudia vo vašej blízkosti, najmä v tichom prostredí.

Výkon Vivo Nex je nekompromisný, čomu nasvedčuje aj výbava. Snapdragon 845, 8 GB RAM a 128 alebo 256 GB úložisko sú rozhodne parametre vlajkovej lode. Telefón je rýchly a bez problémov si poradí s akoukoľvek aplikáciou či hrou. Vďaka výkonnému procesoru a pomerne nízkemu rozlíšeniu nebudete mať problém s výkonom ani v budúcnosti.

Cez benchmarky prešiel Nex ako nôž maslom. V AnTuTu 7 dosiahol 286721 bodov, čo je najvyššie skóre, aké som doteraz zaznamenal. V ostatných benchmarkoch sa Vivo zaradil do radu telefónov so Snapdragonom 845 a nijako špeciálne sa od nich nelíši. Vnútorné úložisko patrí medzi tie najrýchlejšie so sekvenčným čítaním 724 MB/s a sekvenčným zápisom 183 MB/s. Nex teda rozhodne po výkonovej stránke nesklame a očakávať môžete len špičkové výsledky.

Konektivitou Nex viac menej poteší, no nie je bezchybný. Vo výbave nájdeme samozrejme 5 GHz WiFi, GPS, Bluetooth 5.0 či dual SIM. Poteší tiež prítomnosť 3,5 mm audio konektora, ktorý sa postupne zo smartfónov stráca. Poďme k tým negatívam. Prvým je rozhodne NFC, ktoré bude chýbať najmä pri bezkontaktných platbách, ktoré sa u nás rozšírili vďaka Google Pay. Absencia pamäťových kariet, FM rádia, informačnej diódy či infraportu už nie je taká dramatická a tieto funkcie často chýbajú aj konkurencii. Naopak uvítal by som bezdrôtové nabíjanie či zvýšenú odolnosť voči vode.

Toto sú zase funkcie, ktoré konkurencia zvláda a Nex žiaľ nie. Za absenciu vodeodolnosti môže s najväčšou pravdepodobnosťou práve výsuvný fotoaparát. Vzhľadom na použitie piezoelektického reproduktoru pre hovory tu samozrejme nenájdeme ani stereo reprodukciu zvuku. Hlavný reproduktor na spodnej strane je prekvapivo hlasný.

Najzvláštnejším aspektom telefónu je bezpochyby systém. FuntouchOS vo verzii 4.0 je nadstavbou Android 8.1.0, ktorá sa až príliš snaží podobať na iOS. Má to svoje výhody aj nevýhody. Veľmi sa mi páčilo návykové ovládanie gestami na štýl iPhone X. Tri malé čiarky na spodku displeja majú každá inú funkciu. Pravá slúži na návrat späť, stredná je domov a ľavá zobrazí ovládacie centrum s poslednými aplikáciami, nastavenie jasu, zvuku či rýchle prepínače. Veľmi sa to podobá na Control Center z iOS 10.

Nedávne aplikácie zobrazíte potiahnutím prsta zo spodu a podržaním, rovnako ako na iPhone X. Gestá sa postupne objavujú na všetkých androidoch, doteraz som však takúto podobnosť s iOS nevidel. Tu však kopírovanie nekončí. Pri potiahnutí prsta nadol na obrazovke sa zobrazí vyhľadávanie a stiahnutie notifikačnej lišty zobrazí len upozornenia, rovnako ako na iOS. O podobnosti nastavení tiež nie je pochýb. Keď som Nex dal do ruky používateľom iOS nestačili sa čudovať a všetci zhodne tvrdili, že FuntouchOS je kópia iOS. Pre mňa ako zaritého androiďáka to však bolo príjemné spestrenie. Kolegovi Richardovi ako dlhodobému používateľovi sa systém páčil, ani sa mu nečudujem.

Upozorniť však musím na niekoľko aspektov systému. Napriek tomu, že sme mali globálnu, nie čínsku verziu, slovenčinu ani češtinu v telefóne nenájdete. Spoľahnúť sa tak musíte na angličtinu prípadne nemčinu. Google Play bol nainštalovaný, tu žiaden problém nebol.

Chválim prítomnosť Always On displeja, ktorý si môžete aj čiastočne farebne upraviť. Mal som ho neustále zapnutý, na noc sa mi však automaticky vypínal, aby ma pri spánku nerušil. Ak by sa vám nepáčil launcher, je možné ho zmeniť za NOVA Launcher alebo akýkoľvek iný. Je to však zahrabané hlboko v nastaveniach. Čínska verzia navyše vyžaduje vytvorenie Vivo účtu, na ktorý potrebujete čínske telefónne číslo alebo sa skontaktovať s podporou a požiadať o vytvorenie Public Account. Odporúčam preto vyhnúť sa čínskej verzii Nex a siahnuť po globálnej, kde tieto problémy nie sú.

Podobnosť s iOS nájdeme aj v prostredí fotoaparátu. ktoré je ako vystrihnuté z iPhonov. To však nie je nič netradičné, práve pri aplikáciách fotoaparátu sa často výrobcovia inšpirujú od Apple. Chválim rýchle prepínanie HDR a blesku v hornej lište a nastavenia dostupné v transparentnej lište. Žiaľ zobrazujú sa iba na výšku. Okrem bežných nastavení ako zmena rozlíšenia, zobrazenia vodiacich čiar či vodotlače tu nájdeme aj zmenu zvuku pri vysúvaní predného fotoaparátu.

Vzadu nájdeme duálny fotoaparát. Hlavný snímač má 12 Mpix, clonu f/1.8 a dokáže nahrávať 4K videá pri 30 FPS. Nájdeme tu tiež 4-osovú optickú stabilizáciu. Pomocný fotoaparát má len 5 Mpix a clonu f/2.4. Jeho úlohou je zaznamenávanie hĺbkovej informácie pre rozmazanie pozadia na fotografiach. Už papierové parametre nám nasvedčujú, že toto nebude fotomobil roka. Tento predpoklad sa v reáli potvrdil. Fotografie na prvý pohľad vyzerajú veľmi dobre. Dostatok detailov, pekné podanie farieb a dobre fungujúce HDR vám vyčaria úsmev na tvári, ak si fotografie prezeráte priamo na telefóne.

Po detailnej analýze na počítači však už tak dobre fotografie nevyzerajú. Vyzerá to tak, že softvér telefónu silno zasahuje do fotografií a stráca sa ostrosť detailov. Takisto je vidieť nadbytok šumu aj pri dobrých svetelných podmienkach. Nex fotografuje dobre, ale na trhu nájdete telefóny, ktoré dokážu vytvoriť lepšie snímky, hlavne v cenovej kategórii vlajkových lodí.

Kvalita fotografií preto nie je dôvod, prečo Nex kupovať. Na druhej strane kvalitou sú snímky maximálne dostačujúce, no neočakávajte kvalitu top mobilov na trhu. Nedostatky softvéru je vidieť napríklad aj pri Bokeh efekte, kde sa stáva, že nevyhnodnotí scénu úplne správne a rozmaže alebo naopak nerozmaže objekty, ktoré by mali byť. Konkurencia je v tomto ohľade ďalej. Úprimne sa tomu nečudujem, 5 Mpix pomocný fotoaparát je v porovnaní s teleobjektívmi viac než podpriemerný.

Predný motorizovaný snímač opäť zaujme skôr konceptom fungovania ako kvalitou fotografií. 8 Mpix snímač s clonou f/2.0 taktiež papierovo zaostáva za konkurenciou. V praxi je to rovnaká pesnička. Videl som už detailnejšie fotografie s menším množstvom šumu z predných kamier. Príjemne prekvapilo ale vysporiadanie sa s protisvetlom a expozícia fotografií. Nie sú prepálené alebo naopak tmavé na tvári.

Tento fakt je vidieť aj vo videách, kde sa kolega Richard prechádza na ostrom slnku a predný aj zadný fotoaparát sa s ťažkými podmienkami vysporiadali viac než dobre. Dobre funguje aj stabilizácia videa, tu nemám čo vyčítať, môžem skôr chváliť. Suma sumárum, Nex nie je fotomobil a za aktuálnymi vlajkovými loďami v kvalite fotografií aj videa zaostáva, nepoteší ani absencia videí so 60 snímkami za sekundu. Nex sa tak zaradil medzi priemer a ak nebudete očakávať zázraky, nesklame vás. Druhý názor kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Vivo Nex.

Ďalšou veľmi silnou stránkou telefónu je batéria. Už papierový údaj 4000 mAh znie zaujímavo. Bol som preto zvedavý, aká bude výdrž pri mojom bežnom, ale náročnom používaní. Nestíhal som sa diviť. Veľa dní som mal o polnoci ešte približne 50 % batérie, inokedy 40 %. Po dlhej dobe je Vivo Nex vlajková loď, ktorá ma prekvapila svojou výdržou. Displej som mal zvyčajne zapnutý 7 až 8 hodín. Nex tak môžem označiť ako dvojdňový telefón, čo je pri veľkom displeji a výkonnom hardvéri veľký úspech. Po displeji je výdrž moja druhá najobľúbenejšia vec na tomto smartfóne.

Nabíjanie prekvapí svojou rýchlosťou, najmä keď berieme do úvahy, že telefón má 4000 mAh batériu, čo je o približne 30 % viac, než je u vlajkových lodí štandardom. Rýchle nabíjanie zabezpečuje 22,5 W nabíjačka, ktorá má väčší výkon než sme zvyknutí pri 18 W Quick Charge 3.0 nabíjačkách. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 8 %

- 10 min = 17 %

- 15 min = 27 %

- 30 min = 53 %

- 45 min = 77 %

- 60 min = 90 %

- 99 min = 100 %

Výhody:

+ spracovanie

+ pekný a dobre čitateľný displej

+ nemá výrez v displeji

+ skvelá výdrž batérie a rýchle nabíjanie

+ vysoký výkon

Nevýhody:

- nemá slovenčinu

- systém je kópia iOS

- vysoká hmotnosť

- nemá 60 fps video

- chýba NFC

Orientačná cena: 553 €

Záver

Vivo Nex mi prirástol k srdcu. Nádherný veľký displej je ako stvorený pre surfovanie na internete a sociálnych sieťach či pozeranie videí na YouTube. Návykové gestá na štýl iOS mi budú chýbať. Najviac sa mi však bude cnieť asi za skvelou výdržou a rýchlym nabíjaním. Všetko má však svoju cenu. Vysoká hmotnosť, chýbajúca lokalizácia, NFC či 60 fps videá môžu byť pre niekoho prekážkou.

Fotoaparáty podávajú len priemerné výkony a pri takto vysokej cenovke by sme mohli očakávať viac. Nex však nie je fotomobil, ale štýlový kúsok špičkovej techniky, ktorý nám dáva možnosť zažiť budúcnosť už teraz. Minimálne rámiky, čítačka odtlačkov pod displejom a veľká batéria...čo viac si priať?

Vivo NEX Ultimate 128 GB si môžete zakúpiť v známom obchode Gearbest, kde je aktuálne v akcii za 553 eur.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Vivo NEX s vysúvacou prednou kamerou.

Diskusia k článku:

Peter 15.09.2018 - 09:45

Online +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji GurgaonOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji Gurgaon

Peter15.09.2018 - 09:46 Trvalý odkaz

No tak absencia NFC v takomto telefone je totalny fail a zraza ho o 2 triedy nizsie. Nechapem !

Janko Hraško17.09.2018 - 13:07 Trvalý odkaz

NFC...hmm...vec ktorú som ešte ani nezapol na ani jednom z mobilov kde ho mám :)))))
Inak, telefónik je toto zaujímavý, ja som pred nedávnom kúpil Galaxy Note 4,tam je 5.7" displej, to už je fakt že tak-tak na hranici pre mňa.Ale keďže tuna je takmer nulový rámik, tak celková veľkosť nebude väčšia ako GN4 rátam...Jediné čo sa mi nepáči je to slúchadlo cez displej...to v podstate znemožňuje telefonovanie na verejnosti, lebo ak má počuť okoloidúci môj hovor, tak budem vypadať ako pako čo má zapnutý hlasitý reprák !!! Susedov tatko takto telefonováva na dvore a vždy sa na tom dobre zasmemej...ale to je sedlák no :)))
Jedine tuna to riešiť cez bluetooth handsfree...
A ešte jedna vec, ten predný foťák výsuvný to je HUMUS páni !!! Radšej by som prednú kameru obanoval ako hento mať...Tam mali radšej dať FOTOBLESK !!!!!!!!

Peter17.09.2018 - 16:07 Trvalý odkaz

Ja NFC vyuzivam velmi casto, napriklad na platby mobilom.

shaggy18.09.2018 - 17:47 Trvalý odkaz

@cikulin,
uz sme tu 3 komu by NFC chybalo. Platenie cez mobil je kazdodenna realita u mna.

Celá diskusia 8 príspevkov