Motorola Moto E5 Plus - vytrvalec so slušným základom

Recenzia 6'' dual SIM androidu s natiahnutým HD+ displejom a 5000 mAh batériou. Rátajte s pomalšími reakciami a priemerným fotoaparátom.

Tohtoročnú dvojicu radu Moto E5 spája veľká batéria. Moto E5 ponúkne 4000 mAh a o kúsok väčšia Moto E5 Plus až 5000 mAh batériu. My sme sa pozreli na plusovú verziu, ktorá za dostupnú cenovku ponúkne rozumný základ.

ikona

Základné info: (Lenovo) Motorola Moto E5 PlusCenovo dostupný dual SIM android s 6'' natiahnutým HD+ displejom, Snapdragonom 425, až 3 GB RAM, čítačkou odtlačkov, 12 Mpix fotoaparátom a 5000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajnové črty sú takmer rovnaké pre všetky produktové rady Moto, a tak ani v prípade E-čkového sa žiadne prekvapenie nekoná. Poznávacím znamením sú oblé kontúry a okrúhle ohraničenie fotoaparátu na zadnej stene. Plastová konštrukcia nepôsobí lacno, vyčítať jej môžem iba lesklý povrch, ktorý je magnetom na odtlačky.

Preto som počas celej doby používania mal na telefóne nasadený plastový obal z balenia. Telo je zložené kvalitne, jednotlivé časti do seba presne zapadajú, a ani pri silnejšom ohýbaní v ruke sa konštrukcia nepodvolí. Maličké mínus dávam za chýbajúcu odolnosť voči vode. Pri tejto cenovke je to však pochopiteľné.

S telefónom sa manipuluje pohodlne a isto. Zvyknúť si treba iba na hmotnosť atakujúcu 200 gramov. Je to daň za batériu s vysokou kapacitou.

Rozloženie prvkov v bočných stenách je rovnaké ako pri iných smartfónoch Moto. Tlačidlo napájania nájdeme spolu s tlačidlom hlasitosti v pravej stene. Na môj vkus sú osadené až príliš vysoko a menšia ruka sa pri naťahovaní za nimi riadne potrápi. V protiľahlej pravej stene sa nachádza šuplík s trojicou slotov – dva pre nanoSIM karty a jeden pre pamäťovú kartu. Ide o jeden z mála telefónov, ktorý ponúka samostatný slot pre druhú SIM kartu a súčasne slot pre pamäťovú kartu. Za toto dávam plusový bod.

Nezabudlo sa ani na audio konektor, ktorý sa nachádza v hornej stene. Hlasný reproduktor je už tradične ukrytý vpredu, v mriežke slúchadla. Kvalita zvuku je podpriemerná a pri vyššej hlasitosti dochádza k výraznému zlievaniu tónov. V spodnej stene nájdeme microUSB konektor. V súčasnosti ho už vo väčšine telefónov vytláča novší USB konektor typu C, no opäť platí, že pri lacnejších modeloch sa zrejme ešte nejaký ten piatok budeme stretávať práve s microUSB konektorom.

Čítačka odtlačkov prstov sa v porovnaní s predchodcom premiestnila spod displeja na zadnú stenu. Dôvodom je displej s moderným pomerom strán 18:9, ktorý zaberá podstatne väčšiu plochu, než tomu bolo pri E4 Plus. Čítačka je spoľahlivá, a ani raz sa mi nestalo, aby som prst musel priložiť druhýkrát. Reakcie sú o čosi pomalšie, ale všimne si to iba používateľ, ktorý má skúsenosť s čítačkami v oveľa drahších smartfónoch.

V nastaveniach si môžete pridať maximálne 5 odtlačkov a okrem odblokovania môžete odtlačok použiť aj na povolenie nákupov a prístup k aplikáciám. Možnosť odblokovania telefónu tvárou radu Moto E5 chýba, ponúka ju o čosi drahší rad Moto G6.

Predná stena dostala displej s moderným pomerom strán 18:9. Kombinácia šesťpalcovej uhlopriečky a HD rozlíšenia už môže vyvolávať otázky ohľadom jemnosti zobrazenia, no musím povedať, že výsledok je dobrý. Určite však odporúčam zavítať do nastavení a vybrať menšiu veľkosť zobrazenia položiek na displeji a menšie písmo, ktoré potlačia kostrbatosť. Farby IPS displeja sú pekné a problém som nemal ani s čitateľnosťou na priamom slnku.

V nastaveniach si viete prispôsobiť teplotu farieb a vybrať farebný profil, buď živé farby, alebo štandardný režim. Nezabudlo sa ani na nočnú obrazovku, ktorá potláča zobrazenie modrého svetla, a šetrí tak vaše oči. Môžete ju zapínať manuálne, podľa časového rozvrhu, alebo podľa západu a východu slnka.

Túto funkciu nájdete v aplikácii Moto, kde nechýba ani známa Moto obrazovka zobrazujúca zmeškané udalosti na zhasnutej obrazovke. Ide o veľmi návykové riešenie. Priamo z tejto obrazovky viete upozornenie vymazať, prípadne naň reagovať. Moto obrazovka sa rozsvieti po prijatí upozornenia, alebo ak telefón zodvihnete, alebo ním pohnete. Rozsvietenie mávnutím ponad telefón ponúkajú až drahšie modely Moto.

V aplikácií Moto nájdeme aj známe gestá. Ponuka je však chudobnejšia než u drahších súrodencov a chýbajú tu najmä dve najnávykovejšie, a to spustenie svietidla dvojitým zatrasením telefónu a spustenie fotoaparátu otočením telefónu v zápästí.

O chod telefónu sa stará Snapdragon 425 od Qualcommu. Nejde ani o najvýkonnejší, a ani o najmladší čipset, no na nenáročné hry postačí. Populárnu hru PUBG utiahol na najnižších detailoch, ale obraz občas trhol.

Napriek slušnej 3 GB operačnej pamäti nemožno očakávať zázraky ani pri samotnom behu systému. Reakcie sú pomalšie než u triedy Moto G, a ak zvyknete používať viacero aplikácií naraz, pri prepínaní sa medzi nimi to pocítite. Obsah sa opätovne načítava a reakcie sú pomalšie naprieč celým systémom.

Operačný systém Android vo verzii 8.0 je bez výrazných úprav od výrobcu. Za väčšinou aplikácií stojí samotný Google, čo niekomu môže, a niekomu nemusí vyhovovať. V Obchode Play však určite nájdete množstvo zaujímavých aplikácií, ktoré splnia vaše požiadavky.

Zo zoznamu aplikácií v telefóne vyzdvihnem prítomnosť FM rádia s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS), názvu skladby (RT). Medzi funkciami nájdeme aj možnosť nahrávania vysielania, časovač vypnutia a prehrávanie vysielania cez Bluetooth. FM rádio dokážete spustiť aj bez pripojených slúchadiel, no funguje to iba v exteriéri.

Zadný 12 Mpix fotoaparát nešokuje, no na prezeranie fotografií v telefóne, alebo zdieľanie na sociálne siete postačí. Už počas dňa sa mi zdali farby trochu skreslené, a platí to aj pre HDR režim. V noci treba rátať s výrazným nástupom šumu. Prostredie je jednoduché a prehľadné.

Oceňujem skratku HDR režimu a ľavej lište a prepínanie medzi predným a zadným fotoaparátom vpravo dolu. Fotoaparát viem rýchlo spustiť dvojitým stlačením tlačidla napájania. Ponuka režimov nie je zbytočne prepchatá a okrem manuálneho režimu tu nájdete iba panorámu.

Rovnakú kvalitu očakávajte pri nahrávaní videa. Moto E5 Plus si rozumie maximálne s Full HD rozlíšením pri 30 snímkach za sekundu. Kvalita je priemerná a obrazu chýba ostrosť. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Motorola Moto E5 Plus.

Pri prednom 5 Mpix fotoaparáte najviac oceňujem prítomnosť LED diódy, ktorú využijete pri snímaní autoportrétov v horších svetelných podmienkach. Kvalita je na danú triedu slušná, pozor si však treba dávať na protisvetlo. A hneď po spustení odporúčam aj vypnúť všetky skrášľovacie funkcie, ktoré často viac uškodia, než pomôžu.

Esom v rukáve je batéria s kapacitou 5000 mAh. Moje bežné používanie zvládla akceptovať dva dni, čo je výborný výsledok. Menej náročný používateľ sa s výdržou dostane ešte ďalej. Pred odchodom na víkendovú chatu tak môžete nabíjačku pokojne nechať doma. Daňou za veľkú batériu je doba nabíjania. Plné nabitie si vyžiada vyše troch hodín.

Výhody:

+ pekný vzhľad

+ poctivo zložená konštrukcia

+ čítačka odtlačkov

+ výdrž na jedno nabitie

+ dva samostatné sloty pre nanoSIM a slot pre pamäťovú kartu

Nevýhody:

- treba rátať s pomalšími reakciami

- priemerný fotoaparát

- chýba NFC

Orientačná cena: 188 eur

Záver

Moto E5 Plus považujem za základ medzi androidmi. Pred kúpou treba mať jasno, že vám takýto telefón stačí, alebo naopak, radšej si našetrite ešte pár desiatok eur a siahnete po lepších kúskoch s lepším hardvérom a displejom s Full HD rozlíšením. Moto E5 Plus nešokuje, ale ani nesklame. Mne osobne najviac chýbalo NFC, ktorého význam vzrástol s príchodom služby Google Pay.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Motorola Moto E5 Plus.

Diskusia k článku:

Janko Hraško 17.09.2018 - 12:57

Online +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji MysoreOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji Mysore

Janko Hraško17.09.2018 - 13:06 Trvalý odkaz

Ja osobne za mňa LenivéMoto NEODPORUČAM nikomu !!!
Okrem silnej baterky totiž NIČ dobré nemá...Mal som chvílu E4 plus a nič len sklamanie a nadávky na fungovanie celého toho mobilu :/// Ako omnoho lepšia voľba mi nakoniec prišlo kúpiť si 5600mah baterku na moju starú Galaxy S5 aj so zadným krytom a je to 1000:1 v porovnaní s kvalitou celkovou lenovomoto !!!!!
Tam boli problémy so všetkým.Foťák - nepoužitelný nikdy a nikde, fotky plné šumu aj pod 100watt lampou alebo na slnku !!! Hudba, jeden z hlavných aspektov pre mňa, áno som audiofil, tuna na motorole...nepoužitelný mobil na hudbu !!! Akože, hral obstojne, používam Yamaha sluchátka s certifikátom štúdiovej kvality, takže aj priemerný mobil s nimi hrá obstojne, ALE !!! Moto 4E plus (a asi aj ostatné z týchto šuntov nových) má čítačku odtlačku prsta,a to robilo hrozný problém ktorý sa mi nepodarilo vyriešiť tak šiel mobil preč.Totiž, vo vačku sa mi každých 15-20 sekund aktivoval displej keď sa mi mobil zamkol a následne sa obtrela čítačka odtlačkov a vnútornú stranu nohavíc ktoré boli teplé od nohy, a toto spôsobilo že hudba poskočila...a za 1-2 sekundy znovu keď sa zase zamkol/zhasol displej...a toto robilo STALE !!! A nebudem predsa mobil nosiť vo vaku alebo kde...Snažil som sa vypnúť čítačku, lebo ju nechcem a nepoužívam,ale NEDA SA TO.A tie fotky...tragédia...prepálené so svetlom...tmavé s takým obsahom šumu bez svetla...Nokia C06-00 ktorú mám v šuplíku fotí o 300% lepšie !!!
Naozaj, od motoroly ruky preč ! Lenovo spravilo hodne velkú chybu keď sa spojilo s takýmto šuntom...

Celá diskusia 2 príspevky