Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6 gen - ultrabook pre profesionálov

Recenzia novej generácie prémiového ultrabooku, ktorá dostala výrazne vyšší výkon, kvalitný HDR displej a nižšiu hmotnosť než predchodca.

Lenovo na jar tohto roku aktualizovalo svoj špičkový rad ultrabookov ThinkPad X1, medzi ktoré patrí aj vlajková loď X1 Carbon. Už šiesta generácia prináša niekoľko zásadných zmien, najmä v oblasti výkonu a displeja. V ostatných aspektoch je takmer zhodná s predchádzajúcou piatou generáciou, no je ešte ľahšia.

Základné parametre:

Rozmery 324 x 217 x 16 mm, hmotnosť 1139 g, 14'' IPS WQHD 2560 x 1440 bodov, 500 nit HDR 100 % AdobeRGB, Procesor Intel Core-i7 8550U, 16 GB RAM, 1 TB PCIe NVMe SSD, 57 Wh batéria, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, čítačka odtlačkov prstov, 720p kamera, 2x Thunderbolt 3 USB-C nabíjanie a 4K 60 Hz výstup, odolnosť MIL-STD-810G

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V balení notebooku nájdete 65 W USB-C nabíjačku a špeciálnu redukciu pre pripojenie ethernet kábla. Notebook je v krabici zabalený v textilnom obale, ktorý sa dá používať ako obal na cesty, než si zadovážite nejaký lepší. Testovaný kus je vybavený operačným systémom Windows 10 Pro. Slovenčina je samozrejmosťou.

Hlavnou prednosťou X1 Carbon je jeho hmotnosť. Notebook je až neuveriteľne ľahký. 1139 gramov pri 14 palcoch len tak ľahko neuvidíte. Vďaka nízkej hmotnosti sa dá v otvorenom stave chytiť za jeden roh a držať v jednej ruke. Vyskúšajte si to na svojom notebooku. Napriek nízkej hmotnosti sa pri tomto teste notebook neprehýba. Vďačí za to veku vystuženému uhíkovými vláknami a horčíkovému spodnému krytu.

Spracovanie notebooku je na jednotku. Svedčí o tom aj vojenská špecifikácia odolnosti MIL-STD-810G. Zariadenie tak odolá teplotným rozdielom, vlhkosti, poliatu klávesnice, pádom či iným nástrahám. Treba to brať samozrejme s mierou, stále je to ultrabook, no už len myšlienka, že istá forma odolnosti tu je, je chvályhodná. veľa notebookov toto neponúka.

Okrem kvalitného spracovania a zvýšenej odolnosti je biznisové zameranie vidieť aj na ďalších častiach konštrukcie. Napríklad spodnú stranu notebooku drží len päť bežných krížových skrutiek, ktoré odstránite za pár sekúnd. Servis notebooku je tak rýchly a jednoduchý.

Klávesnica na X1 Carbon patrí k tomu najlepšiemu čo na trhu nájdete. Vysoký zdvih v porovnaní s inými chiclet a butterfly klávesnicami, veľké klávesy a dobrá odozva. Písanie a práca na tejto klávesnici je jedna radosť. Vyskúšal som už veľa notebookov, ale žiaden z nich nemá takú dobrú klávesnicu, ako nájdete na ThinkPadoch. Ikonický je tiež Trackpoint a tlačidlá nad touchpadom. Ja si vystačím zo skvelým skleneným touchpadom, ktoré je presný a pozná aj gestá.

Napravo od touchpadu nájdete čítačku odtlačkov prstov, ktorá spolupracuje s Windows Hello. Takže zadávanie hesla či pinu je minulosťou. Pri modeloch bez HDR displeja si môžete vybrať aj infračervenú kameru ako ďalší typ biometrickej identifikácie a prihlasovať sa na notebook vďaka nej.

Zaujímavosťou je ThinkShutter, čo je kryt prednej kamery. Nemusíte si tak už lepiť lepiacu pásku cez kameru, ak máte obavy o svoje súkromie.

Pracovný notebook musí mať dobrú konektivitu. Tú rozhodne nová X1 Carbon má. Podobne ako pri predchodcovi, aj tu nájdeme dvojicu klasických USB portov, dvojicu USB-C, HDMI, audio jack a špeciálny ethernet konektor. Zozadu notebooku je šuflík, kde sa dá vložiť microSD karta aj nano SIM. Škoda tej microSD karty a komplikovaného otvárania zásuvky. Oveľa radšej by som tu videl slot pre veľkú SD kartu, aby som mohol ľahko spracovávať fotografie z fotoaparátu.

Dvojica USB a druhá dvojica USB-C Thunderbolt 3 portov je asi tá najlepšia kombinácia, akú momentálne môžete v notebooku mať. Pripojíte staré príslušenstvo či USB kľúče, no ste pripravení aj pre pripojenie 4K monitorov, externých grafických kariet či univerzálnych Thunderbolt 3 dokov. Tejto problematike sme sa venovali v samostatnom článku.

Nevýhodou šiestej generácie X1 Carbon oproti piatej, je zmenené usporiadanie portov. Ethernet sa premiestnil k jednému z dvoch USB-C kvôli pripojeniu k novým dokom, ktoré Lenovo ponúka. To žiaľ spôsobilo, že nie je možné používať toto konkrétne USB-C aj etherent cez redukciu, ktorá je v balení. Oba káble sa jednoducho nedajú zapojiť naraz, čo je veľká škoda.

Ako som už v úvode spomínal, šiesta generácia sa vyznačuje predovšetkým novým displejom a výkonom. Začneme displejom. 14-palcová obrazovka má WQHD rozlíšenie, lesklý povrch a vysoký jas až 500 nitov. Toto je prvý krát, kedy mi neprekáža lesklá obrazovka na notebooku. Jas je tak vysoký, že ani počas dňa nie je problém na notebooku pracovať a pre zmenu v noci vám na maximálnom nastavení vypáli oči.

Jedným z dôvodov, prečo má displej tak vysoký jas, je podpora HDR Dolby Vision. Obrazovka sa tiež môže pochváliť 100 % pokrytím AdobeRGB aj sRGB farebných gamutov. V tomto prevedení je X1 Carbon ako stvorený na konzumáciu video obsahu, ale aj úpravu fotografií a videí. Ak vám nejde o čo najvernejšie zobrazenie farieb, na výber máte aj z matných Full HD a WQHD panelov.

Najväčšou zmenou oproti predchádzajúcej generácii môžeme vidieť vo výkone. 8. generácia Intel Core procesorov v 15 W prevedení sa dočkala výrazného vylepšenia a okrem vyšších taktov bol navýšený aj počet jadier a vlákien na dvojnásobok. Kým piata generácia X1 Carbon mala 2 jadrá a 4 vlákna, šiesta má už 4 jadrá a 8 vlákien. Takty sa tentokrát dostali až na 4,0 GHz v Booste, čo je tiež posun oproti predchodcovi.

Pri single core výkone tak v Geekbench 4 teste môžeme vidieť nárast výkonu približne 10 %, no pri multicore je to až 70 %. Výkon novej X1 Carbon je tak veľmi podobný herným notebookom z minulého roka s procesormi Core i7-7700HQ. Samozrejme len procesorový výkon, X1 Carbon nemá dedikovanú grafickú kartu pre hranie hier.

Výhody:

+ prémiový dizajn a spracovanie

+ nárast výkonu oproti predchádzajúcej generacii

+ dobrá výdrž batérie

+ zvýšená odolnosť

+ výborný displej

+ množstvo portov

+ najlepšia klávesnica v segmente

Nevýhody:

- vysoké teploty

- dokovací port znemožňuje používanie TB3 a LAN naraz

- cena

- chýba slot pre SD kartu (je iba pre microSD)

- chýba HDMI 2.0

Orientačná cena: 2900 eur

Záver

Lenovo X1 Carbon 6 gen patrí k tomu najlepšiemu čo momentálne na poli prémiových ultrabookov nájdete. Lenovo tento rok posunulo latku ešte o niečo vyššie vďaka skvelému displeju a výraznému navýšeniu výkonu oproti predchodcovi. Za kvalitu sa však platí a ani X1 Carbon nie je výnimkou. Jeho cena začína pod hranicou 2000 eur, testovaný top model však atakuje cenovku 3000 eur. Rozhodne tak nejde o zariadenie pre každého.

Diskusia k článku:

shaggy 14.09.2018 - 16:00

Online +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji KolkataOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji Kolkata

shaggy14.09.2018 - 16:00 Trvalý odkaz

Mam tu pred sebou daku starsiu verziu este s FHD displejom a i5-5300u. Ziadne vysoke teploty to nedosahuje, ventilator limitujem pomocou TPFanControl a spina ho na najnizsi stupen iba ak prekroci hodnotu 65st C. Co pri beznej kancelarskej praci sa nedeje. Takze je uplne tichy. Skoda ze recenzent zabudol napisal ako a kde meral teplotu a co pri tom robil. Do minusov by som skor zaradil veci ako letovanu RAM bez moznosti neskorsieho updatu, ci nevymenitelnu bateriu (dan za rozmery). Teda bateria sa vymenit da, ale iba po rozobrati tela. Obrovske minus tiez je, ze sa neda otvorit jednou rukou. Panty su pevne a s displejom sa zdviha cely notas. Predpokladam, ze s novsou verziu sa to nezmenilo, kedze zavrety ho drzia iba panty. Inac je to vazne lahky a relativne maly pracant.

Celá diskusia 2 príspevky