Fitbit Versa - hodinky na šport aj do práce

Recenzia športových vodeodolných hodiniek s meraním tepu, rozpoznaním aktivít a aplikáciou pre všetky mobilné platformy.

Fitbit priniesol na trh druhé inteligentné hodinky. Versa však nie sú nástupcom Ionic, ale novým modelom. Sú menšie, ľahšie a dizajn je tiež úplne odlišný od staršieho súrodenca. Spoločný je FitbitOS, ktorý má kladné aj negatívne stránky, čo som zistil už aj pri Ionic. Majú tak čím nové hodinky vôbec zaujať?

Základné parametre:

Rozmery 41 x 38 x 11 mm , hmotnosť 30.5 g, 1,3'' farebný dotykový LCD displej, rozlíšenie 300 x 300 bodov, maximálny jas 1000 nit, Gorilla Glass 3, akcelerometer, gyroskop, optický senzor tepu srdca, Bluetooth 4.0, WiFi, NFC, výdrž batérie približne 4 dni, úložisko 2,5 GB, vodeodolnosť 50 m / 5 ATM, operačná teplota: -10 °C až +60 °C, maximálna prevádzková nadmorská výška: 8535 m n.m, synchronizácia: automatická bezdrôtová s PC (minimálne Windows Vista alebo Mac OS X 10.6, USB port), iOS (minimálne iPhone 4S alebo iPad 3. generácie), Android 4.3+ a Windows 10, textové upozornenia, materiál: elastomér.

Obsah balenia:

Hodinky Fitbit Verse, malý a veľký remienok (x2 Special Edition), nabíjačka s káblom.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Fitbit Versa nám prišli v špeciálnej edícii, ktorá má v balení extra náramky a podporuje bezkontaktné platby. Farebné prevedenie ružovo zlatej na tele hodiniek a fialových remienkov sa bude nežnému pohlaviu určite páčiť. Hodinky sú v tejto kombinácií netradičné a zaujmú, no na mužskú ruku sa nehodia.

Okrem netradičnej farby sa musím pozastaviť aj nad rozmermi. Tie sú opäť akoby šité na ženskú, nie mužskú ruku. Mne boli Versa malé a na ruke sa mi strácali. Zniesol by som väčšiu verziu, takú však Fitbit nerobí. Preto Versa chápem ako dámsku alternatívu k Ionic, ktoré sú veľké a robustné.

Okrem menších rozmerov, dostali Versa aj menej funkcií. Asi najväčšou stratou je absencia GPS a kratšia výdrž batérie. Kým Ionic mi vydržali aj týždeň, Versa len tri, štyri dni. To je však očakávané vzhľadom na menšie rozmery a batériu. O GPS úplne neprídete, ak využijete asistovaný režim pri ktorom sa pozícia získava z telefónu. Môžete si tak sledovať svoju športovú aktivitu, no musíte mať so sebou aj smartfón. Bez neho si trasu nezaznamenáte.

Primárnym cieľom hodiniek je zobrazovanie času, notifikácií a zaznamenávanie športových aktivít. Čo sa týka času, na výber máte z niekoľkých ciferníkov, ktoré nájdete v obchode. Výber je široký, ale nie až tak veľký ako na Wear OS od Androidu. Taktiež som nenašiel Watchmaker alebo Facer, cez ktoré by ste si mohli vybrať z ďalších tisícok dizajnov. Pre zobrazovanie času je potrebné hodinky prebudiť tlačidlom, poklepaním po displeji alebo zdvihnutím ruky. Práve gesto na prebudenie však nie vždy fungovalo stopercentne.

Zobrazovanie notifikácií patrí medzi pozitíva. Páči sa mi zobrazenie správy a možnosť jej prečítania. Keď kliknete napríklad na mail, zobrazí sa vám aj jeho telo, nie len predmet. Na rýchle čítanie upozornení tak Versa poslúžia dobre. Horšie je to už s odpoveďami. Na Androide si môžete pripraviť rýchle odpovede, no priamo na hodinkách nič nenapíšete. Nepomôžete si ani hlasom, hodinky nemajú mikrofón. To znamená, že si z nich ani nezavoláte.

Zvláštne ale je, že pri prichádzajúcom hovore a jeho odmietnutí na hodinkách sa hovor na mobile nezrušil. Hodinky prestali vibrovať, mobil nie. Takisto aj zobrazenie hovoru je nejaké pomalé. Hodinky vibrujú no displej je stále zhasnutý a vy neviete čo sa deje. Tieto nedostatky sú však podľa mňa len bug, ktorý výrobca opraví v najbližšej aktualizácií. V aktuálnom stave to však rozhodne nefunguje podľa očakávaní.

Podobne ako pri Ionic, aj Versa sú hodinky zamerané na športovanie. Aplikácia cvičenie, ktorú som skúšal už na Ionic, je prítomná aj tu. Okrem automatickej detekcie aktivity si môžete aj ručne vybrať typ športu. Zvoliť si môžete beh, bicykel, plávanie, bežiaci pás, posilňovanie, časový interval a workout rovnako ako na Ionic. Funkčnosť je taká istá, výrobca tu nič nezmenil. To isté platí aj o aplikačnej časti, tá tiež neprešla žiadnymi zmenami. Na zobrazenie cvikov a návodov ako cvičiť, tak potrebuje aplikáciu Fitbit Coach. Rôzne výzvy či nápady na výlety sa týkajú len USA, u nás je tak veľa funkcií ekosystému Fitbit nepoužiteľných.

Obchod sa aplikáciami sa mierne zväčšil, no rovnako ako pri ciferníku, ani tu to nie je žiadna sláva. Väčšina aplikácií sú úplné nezmysli a určite by som ich nepoužíval. Tri aplikácie, čo ma zaujali sú Strava, Philips Hue a Med Id. Využívanie platformy Fitbit je u nás značne obmedzené, export údajov do Strava tak môže niektorým z vás pomôcť. Ovládanie inteligentných žiaroviek sa mi zase zdá ako jedna z užitočných vecí, ktoré by som na hodinkách robil.

Med Id je pre zmenu aplikácia do ktorej si môžete zapísať vaše zdravotné údaje a kontakty v prípade núdze. Toto vôbec nie je zlý nápad a zíde sa vám napríklad na cestách. Otázka už len je, či niekto tieto údaje na hodinkách v prípade núdze bude aj hľadať, ale nápad to vôbec nie je zlý. Chýba žiaľ jedna zo základných funkcií hodiniek a to nájdi telefón. Poznám ľudí, ktorí to používajú pomaly na dennej báze. Fitbit žiaľ toto neponúka.

Hodinky môžete využívať na ovládanie prehrávanej hudby na smartfóne. Dostať hudbu do nich je však rovnaký problém ako pri Ionic. Potrebujete na to počítač, Fitbit aplikáciu a pevné nervy. Nerozumiem, prečo toto Fitbit za viac než pol roka odkedy som skúšal Ionic nezmenil. Prečo sa nedá nahrať hudba priamo z telefónu a musíte mať po ruke PC?

Niekto by mohol namietať, že sme v roku 2018 a všetko sa streamuje. To je síce pekné, ale na hodinkách nájdete len Deezer. Na Spotify tak rýchlo zabudnite. Hodinky síce majú WiFi, no bez podpory SIM karty by vám aj tak streamovanie hudby pri behu nefungovalo.

Výhody:

+ spracovanie

+ hmotnosť

+ čitateľnosť displeja na slnku

+ vymeniteľné remienky

+ vodeodolnosť, vhodné aj na plávanie

+ 4-dňová výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- NFC u nás nefunguje

- málo aplikácií a ciferníkov

- slabšia výdrž oproti Ionic

- nemá GPS

- zameranie na trh v USA

Orientačná cena: 190 eur

Záver

Fitbit Versa sú orezaná a odľahčená verzia Ionic s dizajnom vhodným pre ženy. Viac menej ponúkajú taký istý zážitok z používania. Sú dobre čitateľné na slnku, na jedno nabitie vydržia 4 dni, čo je viac než bežné hodinky a odmeriate si na nich športové aktivity vrátane plávania. To isté ponúkali aj Ionic.

Versa však trpí rovnakými problémami ako Ionic. Fitbit je veľmi zameraný na US trh a veľa vecí tak v EU vôbec nefunguje. To platí napríklad od platbách cez NFC, ktoré u nás nevyužijete. Takisto je na tom aj veľká časť aplikácií, kde sú rôzne odporúčania na výlety či zaznamenávanie jedla. Zážitok z používania je tak v Európe a predovšetkým na Slovensku značne obmedzený a to, čím sa snaží Fitbit zaujať, vôbec nevyužijete.

Druhý názor Lenky Ivančíkovej:

Fitbit Versa som nosila poctivo asi týždeň, kým som ich odovzdala kolegovi Tomášovi na podrobnú recenziu. Dizajnom, veľkosťou a nízkou hmotnosťou mi pripomínali Apple Watch, ktoré som dlhodobo používala s iPhonom, teraz k androidu nosím na ruke Samsung Gear S3. Sú však pre moju úzku ruku ťažké a veľké, preto som sa s radosťou podujala vyskúšať elegantné Versa.

Na ruke som ich takmer necítila, neprekážali mi pri nosení ani počas spánku. Zlatoružová kombinácia tela hodiniek je vhodná aj k sviatočému outfitu, a vďaka vymeniteľnému remienku si k nemu viete doladiť vhodnú farbu.

Súčasťou testovacieho balenia bol okrem fialovej aj čierny a biely remienok. Príjemne ma prekvapila výborná čitateľnosť displeja v exteriéri, čo som ocenila počas slnečných dní. Ponuka aplikácií je skromná, no pokiaľ od hodiniek očakávate, že budú najmä predĺženou rukou vášho smartfónu a poslúžia na zaznamenávanie vašej fyzickej aktivity, bude vám to stačiť.

Smart hodinky využívam hlavne na to, aby som nemusela so sebou po byte nosiť telefón a mala som tak stále prehľad o tom, či mi niekto volal alebo písal. Takisto mobil odložený v kabelke nemusí vždy zvoniť dostatočne hlasno na to, aby som si všimla, že mi niekto volá. Takto hneď na zápästí vidím, kto volá, a rozhodnem sa, či má zmysel telefón vybrať a hovor prijať alebo dotyčného odmietnuť či ignorovať.

S problémom zobrazovania prichádzajúcich hovorov ako opísal kolega Tomáš, som sa nestretla. Po niekoľkých dňoch však u mňa nastal iný problém. Mobilná aplikácia Fitbit mi začala neúmerne rýchlo vybíjať batériu mobilu. Percentá mi padali pred očami a aj pohľad na využívanie batérie potvrdil, že aplikácia v priebehu niekoľkých hodín spotrebovala vyše 70 % kapacity batérie. Reštart telefónu ani preinštalovanie aplikácie nepomohlo a viac som ani neskúšala, pretože hodinky išli k Tomášovi na test. Ten nadmerné vybíjanie batérie aplikáciou nezaznamenal.

A či by som Fitbit Versa odporučila kúpiť? Komu sa páči ich dizajn, nevadí mu vlastný operačný systém a chce ich používať najmä ako notifikačné centrum spolu so sledovaním fyzickej aktivity a zaznamenávaním spánku, prečo nie? Sú ľahké, elegantné a na ženskej ruke nepôsobia robustným dojmom ako niektorí konkurenti. Nevadí im voda, takže si s nimi môžete ísť aj zaplávať do bazéna a s farebne zladeným remienkom budú elegantným doplnkom k vášmu oblečeniu. Takisto nabíjanie iba približne každý štvrtý deň je oproti konkurencii výhodou.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu