Samsung Galaxy A6 - jéčkový model v áčkovej sérii

Recenzia 5,6'' androidu s HD+ AMOLED displejom, 16 Mpix fotoaparátom, 32 GB vnútorným úložiskom a 3000 mAh batériou.

Menšiu verziu Samsungu Galaxy A6 som mal možnosť otestovať krátko po modeli Galaxy A6+. Bol som teda zvedavý, či mi bude prekážať nižšie HD+ rozlíšenie displeja, chýbať duálny fotoaparát alebo Always On Display s notifikáciami. V obchodoch tieto sesterské smartfóny delí len 40 eur.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A6Cenovo dostupný android s 5,6'' natiahnutým HD+ displejom, čipsetom Exynox 7870, 16 Mpix predným i zadným fotoaparátom s LED bleskom, čítačkou odtlačkov a 3000 mAh batériou. Predávať sa bude single SIM aj dual SIM verzia. (živé fotografie)

Zobrazovací AMOLED panel je v tomto prípade 5,6-palcový. Opäť dobre využíva celú prednú stenu, hoci čítačka odtlačkov zostáva vzadu. Natiahnuté HD so 720 x 1480 pixelmi znie na prvý pohľad už trochu hrozivo.

Treba priznať, že písmo pod ikonami alebo v internetovom prehliadači nie je najostrejšie, rozdiel však vyzerá negatívne najmä pri priamom porovnaní s Galaxy A6+ vedľa seba alebo pohľade na technické parametre podobne drahej konkurencie. Majitelia A6-tky si teda možno zvyknú. Až takú vedu z toho teda robiť nebudeme.

Zostala tu manuálna alebo automatická aktivácia nočného režimu (Filter modrého svetla), zmena písma i jeho veľkosti, ako aj prepínanie medzi štyrmi režimami farieb obrazovky (Adaptívne zobrazenie, AMOLED kino, AMOLED fotografia, Základný) spolu s jej ručným posunom do chladnejších alebo teplejších tónov.

Podobne ako vo väčšom Galaxy A6+, aj tu je použitý Super AMOLED displej. Nerozumiem teda tomu, prečo sme sa už nedočkali návykovej funkcie Always On zobrazujúcej aktuálny čas a zmeškané notifikácie aj na zhasnutej obrazovke.

Tú treba vždy rozsvietiť vypínačom v bočnej stene. Niektoré telefóny umožňujú rozsvietenie poklepaním pod displeji, iné tlačidlom alebo čítačkou prstov pod obrazovkou, niektoré sa rozsvietia automaticky po zodvihnutí prístroja a ďalšie zas po zamávaní nad ním; tu máte len jednu jedinú možnosť.

Odomykaciu obrazovku Androidu 8.0 s grafickou nadstavbou Samsung Experience 9.0 si však môžete prispôsobiť o niečo detailnejšie, než je bežné. Posunutie hodín do strany napríklad sprístupní ovládanie hudobného prehrávača či dokonca náhľad kalendára (ak ho zapnete v Nastaveniach Zamknutej obrazovky). Upraviť sa dá jej farba či štýl a v ďalšej časti môže svietiť ľubovoľný text pre potenciálneho nálezcu strateného smartfónu. Napríklad telefónne číslo na blízkych.

Zmeniť sa dá aj typické duo skratiek pre Telefón a Fotoaparát v rohoch na ľubovoľné aplikácie, ktoré používate najčastejšie práve vy.

Google ponúka možnosť ochutnať návykové odomykanie tvárou už aj v lacnejších mobiloch. Tie na rozdiel od iPhonu X, Samsungu Galaxy S alebo Galaxy Note nemajú infračervené kamery pre prisvetľovanie v tme.

Cez deň tak bude snímanie rýchle, večer a v noci naopak budete musieť použiť sekundárny spôsob odomykania v podobe Vzoru, PIN-u alebo odtlačku prsta. Jeho čítačka si tento raz našla miesto na chrbte. Blízkosť k objektívu mi nevadila, plastová obruba okolo tejto dvojice je ale trochu náchylnejšia na poškriabanie od bežného používania a pokladania na stôl. Po vložení telefónu do obalu nájdete čítačku odtlačkov ešte rýchlejšie.

Pre úplnosť treba pripomenúť, že telefón čaká na odomknutie tvárou a odtlačkom prsta naraz. Stačí sa v danom momente rozhodnúť, či na čítačku položíte prst, alebo dvihnete telefón pred seba. Večer s mokrými alebo špinavými prstami potom môžete využiť odomknutie PIN-om alebo vzorom, opäť bez nejakého ďalšieho zapínania tejto funkcie. Stačí odsunúť odomykaciu obrazovku do strany.

Hornú systémovú lištu okupujú rýchle prepínače pre Wi-Fi, GPS, Bluetooth, letový režim a ďalšie. Skratky v hornej lište Samsungov považujeme za premyslené.

Teší ma tiež, že pri dlhšom podržaní každej notifikácie v hornej lište dostanem hneď možnosť jej zablokovania. Takto si vždy v novom smartfóne rýchlo spravím poriadok a prestanú ma otravovať notifikácie o screenshotoch, updatoch aplikácií a podobne.

S prenosom údajov z Galaxy A6+ do Galaxy A6 mi pomohla aplikácia SmartSwitch. Vedľa seba položené telefóny spáruje prostredníctvom vysokofrekvenčného zvuku, samotný prenos dát následne zabezpečí Wi-Fi sieť. Okrem fotografií, kontaktov a denníka hovorov sa prenesú tiež nainštalované aplikácie a rozloženie ikon na domácej obrazovke. Funkcionalita sa tak konečne začína približovať iCloudu a zálohám iPhonov.

Samsung ponúka zákazníkom aj vlastný Cloud s bezplatnými 15 GB priestoru pre zálohu Galérie, Poznámok, Kalendára, Kontaktov a ďalších súborov. Popri zálohe do Googlu to môže byť dobrá alternatíva, ktorú odporúčame využiť. Človek nikdy nevie.

Ľavú časť domácej obrazovky okupuje asistent Bixby Home. Vyžaduje dlhšie nastavovanie, no po jeho absolvovaní zobrazí aktuálnu predpoveď počasia, počet krokov z aplikácie S Health alebo náhľad kalendára na najbližšie dni. Všetko vymenované hodnotím ako praktické a zaujímavé. Keď dvomi prstami zoštipnete (oddialite) domácu obrazovku, môžete Bixby Home vypnúť. To ocenia hlavne používatelia bez Samsung konta, ktoré je pre využívanie Bixby nevyhnutné.

Na mieste Bixby Home som viac zvyknutý využívať Asistenta Google, ktorý ponúkne veľmi praktický vyhľadávací riadok pre rýchle vygooglenie ľubovoľnej informácie na internete. K nemu sa v Galaxy A6 dostanete len dlhším podržaním stredového tlačidla Domov.

Hardvérová výbava pozostáva z 32 GB vnútorného úložiska a 3 GB operačnej pamäte. Do tohto bodu je teda zhodná s väčším modelom A6+. Samsung ale vsadil na iný procesor. Tu použitý Exynos 7870 v spolupráci s grafickým jadrom Mali T830 ponúkne o máličko menej výkonu. Nejde však o nič zásadné.

Pri bežnom používaní som si preto rozdiel v reakciách nevšimol. Potvrdzujte to aj benchmark AnTuTu, ktorý v našom teste nameral 62582 bodov. Galaxy A6+ so Snapdragonom 450 dosiahol 67299.

Pre majiteľov bude zrejme oveľa podstatnejšie, že zostala zachovaná samostatná zásuvka pre druhú SIM kartu aj ďalší priestor pre microSD pamäťovku. Slot teda nie je hybridný, ako je to zvykom pri väčšine dnešných androidov.

Nadstavba Samsung Experience prináša niekoľko vylepšení a gest, ktoré sú zoskupené v karte "Pokročilé funkcie". Zaujme Režim ovládania jednou rukou, hoci zmenšovanie obrazovky pri takto kompaktnom smartfóne pravdepodobne potrebovať nebudete. Stiahnutie hornej lišty posunutím prsta po čítačke je už praktickejšie. Rýchle spúšťanie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača a zobrazenie dvoch aplikácií pod sebou na rozdelenej obrazovke pod sebou určite poznáte. Natiahnutý pomer strán 18,5:9 si ho vyslovene pýta.

Pod takto vyyžívané aplikácie sa potom zmestí ešte celá klávesnica. Tá je v prípade Samsungov relatívne podarená, ponúka samostatný riadok s číslicami, skratky k špeciálnym znakom, smajlíkom a GIF-om i slušný slovenský prediktívny slovník.

Ďalšiou z pokročilých funkcií je zavibrovanie vždy, ak mobil zdvihnete zo stola, až pokým si nevšimnete a nevybavíte neprečítanú SMS alebo zmeškaný hovor.

V ponuke základných aplikácií nechýba FM rádio s funkciou nahrávania, ale bez rozpoznávania názvu naladenej stanice (RDS), budík, časovač, Game Launcher a Zabezpečený priečinok.

Game Launcher zoskupí ikony všetkých nainštalovaných hier a vyčistí tak zoznam aplikácií, kde by len zbytočne zavadzali. Dokáže si tiež postrážiť vypnutie hlasitých zvukov a nastaviť výkonnejší, alebo naopak k batérii šetrnejší režim hrania. Zabezpečený priečinok zas ochráni vybrané aplikácie, fotografie a iné súbory ďalším heslom, nezávislým na odomykaní telefónu.

Vzadu ponúkne Samsung Galaxy A6 len jeden 16-megapixelový fotoaparát. Logicky tak prídete o možnosť využívať softvérové rozmazávanie pozadia a vraciame sa späť do doby, kedy táto funkcia nepatrila k jednej z najtrendovejších (a podľa mnohých ani nikomu reálne nechýbala).

Hoci svetelnosť hlavného objektívu zostala rovnaká ako v prípade A6+ (f/1.7), fotografie z menšieho modelu budú menej kvalitné. Kritiku si zaslúži najmä nižší dynamický rozsah snímača a chýbajúci kontrast. Ani farebné podanie nepatrí vždy k najvernejším.

Naopak, prostredie aplikácie fotoaparátu je naďalej pomerne svižné a prívetivé. Prepínač HDR dokonca nájdeme priamo medzi špeciálnymi režimami (vymenujem z nich Profesionálny režim s vyvážením WB, ISO a korekciou expozicie, Panoráma, Sériové snímanie, Noc, Športy a Ozvučenú snímku) vysúvanými zľava, nie až hlboko v nastaveniach.

Aj prístup k prednému fotoaparátu zostáva rýchly, stačí posunúť prst od horného okraja obrazovky. Ten si už zaslúži viac chvály. Hoci jeho rozlíšenie kleslo z 24 Mpix na 16 Mpix, stále ponúkne nadpriemerné množstvo detailov, relatívne široký záber a na rozdiel od Huaweiov neotravuje softvérovými efektami, pokiaľ si ich sami nezapnete.

Video nahráte maximálne vo Full HD rozlíšení, čo vzhľadom na cielenie na menej náročných zákazníkov postačí. Záznam pri 30 fps však zamrzí. Použitý procesor síce 60 fps nezvládne, no mnoho tristoeurových konkurentov áno. Aspoň, že zaostrovať môžete aj ručne, aj (po stlačení tlačidla AF) automaticky. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A6.

V balení sa nezabudlo na slúchadlá, no tentoraz menej kvalitné a bez regulácie hlasitosti tlačidlami priamo na kábli. Zostane tam len jedno tlačidlo pre príjem hovoru a mikrofón. Rozdielov oproti A6+ tak nakoniec nie je vôbec málo.

O hlasité prehrávanie hudby a ostatných zvukov sa postará netradične umiestnený mono reproduktor. Hoci je v pravej strane ešte o pár centimetrov vyššie než vypínač, nezakrýval som si ho ani pri hraní hier.

Približne jeden a pol dňa výdrže mobil dosiahne vďaka 3000 mAh batérii a nižšiemu rozlíšeniu obrazovky. Celková výdrž preto nižšia než u drahšieho súrodenca. V priemere som sa dostal na približne päť hodín používania. Následné nabíjanie bohužiaľ obslúži len kábel so starou a menej praktickou microUSB koncovkou. S dodávaným 1,55 A adaptérom mu bude doplnenie energie do úplne vybitého smartfónu trvať približne dve hodiny.

Výhody:

+ odomykanie tvárou

+ rýchle reakcie

+ Pokročilé funkcie a gestá v grafickej nadstavbe

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ Kvalitná 16 Mpix predná kamera

Nevýhody:

- len HD+ displej

- pomalý procesor

- microUSB konektor

- menej kvalitný fotoaparát (oproti modelu Galaxy A6+)

- v balení chýba obal alebo fólia

- chýba odolnosť voči vode

Orientačná cena: 309 €

Záver

Samsung Galaxy A6 je oproti väčšej Galaxy A6+ v nevýhode. Cenový rozdiel na úrovni 40 eur nie je príliš veľký a ak si priplatíte, získate Full HD obrazovku, ktorú už dnes považujeme za štandard, Always On Display s pohodlnejším čítaním notifikácií aj kvalitnejší fotoaparát. A lepšie slúchadlá v balení.

Rozumiem uprednostneniu menších rozmerov; smartfón s 5,6-palcovou obrazovkou lepšie padne do ruky než 6-palcová verzia A6+. V tom prípade nie je A6-tka s HD displejom vôbec zlou voľbou. Ponúkne veľké úložisko, relatívne rýchle reakcie a slušnú výdrž.

Problém je len jeden. Tristo eur je za takýto balík z roku 2018, zaklincovaný staručkým microUSB konektorom pre nabíjanie, jednoducho príliš veľa.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A6.

Diskusia k článku:

peter34 29.08.2018 - 14:08

Za tú cenu prakticky nepredajné.

Tomas29.08.2018 - 14:22 Trvalý odkaz

Bol by to fajn mobil, ak by stal polovicu :D

ivOS30.08.2018 - 19:35 Trvalý odkaz

Zdravím Všetkých, ďakujem za recenziu . Myslíte ,že za 230€ (s cashbackom 80| sa oplatí ?? Jednu A6-tku doma testujem a neviem sa rozhodnúť... jediné,čo mi zatial málinko vadí je trochu menšie rozlíšenie.. Inak nadstavba Samsungu je momentálne no.1... aj čo sa týka množstva odinštalovatelných apiek urobil v poslednom čase velký skok dopredu... Skúste si v niektorom inom fone odinštalovať napr. Google Fotky, v A6-tke to ide, takysto Google Duo, Drive... a tiež úroveň vlastných apiek (samsung music, files, galeria, browser, fm-radio, voice recorder...

ivOS30.08.2018 - 19:42 Trvalý odkaz

...nejsom žiadny Samsung-maniac, ale čo sa týka minimalizácie Googlu v telefone je momentálne Samsung najlepší - skúšal som Xiaomi miui,, čísté motoroly,čisté nokie, čisté Xiaomi, lg-ux, emui, flyme-os(certifikované| ,sony xperia, lenovo ,

Me_Gusta31.08.2018 - 00:19 Trvalý odkaz

A k čomu je dobra ta "minimalizácia"
Neviem ako ostatní a nepoznám nikoho, kto kupuje telefón len kvôli tomu, čo všetko sa dá z neho odinštalovať. Keď to nepotrebujem, tak to nepoužívam

Celá diskusia 5 príspevkov