(Lenovo) Motorola Moto Z3 Play - môžete sa spoľahnúť

Recenzia dual SIM androidu s natiahnutým 6'' Full HD+ displejom, tenkým telom a návykovými Moto gestami.

Kúpa Motoroly bola pre Lenovo rozumným krokom vpred a presviedčame sa o tom už niekoľko rokov. Modely vystupujúce pod touto značkou lákajú najmä na čistý Android, ktorý dáva slušné predpoklady na šikovnejšie aktualizácie do budúcna. Spomedzi viacerých modelových radov možno za najzaujímavejší označiť ten s písmenom Z v názve.

ikona

Základné info: (Lenovo) Motorola Moto Z3 PlayDual SIM android s 6'' natiahnutým Full HD+ displejom, modulárnou konštrukciou, OS Android 8.1 Oreo, čipsetom Snapdragon 636, 4 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Výnimočným ho robia prídavné moduly Moto Mods, ktoré sa pomocou magnetu a pinov pripájajú k zadnej stene. Ponuka modulov je naozaj rôznorodá. Od tých jednoduchších, ako napríklad prémiový zadný kryt alebo kryt so zabudovanou powerbankou, až po reproduktor či fotoaparát. Nám sa do rúk dostala novinka Moto Z3 Play, ktorá prichádza s prídavnou batériou Moto Mods v balení.

Práve čistý Android, jeho aktualizácie v budúcnosti, rôzne gestá či jednotný dizajn s podporou Moto Mods sú atribúty, na ktoré sa v sérii smartfónov s logom Moto môžete spoľahnúť.

V súčasnosti veľmi obľúbený hit v podobe displeja natiahnutého na takmer celú prednú stenu neobišiel ani túto novinku. Väčšiu obrazovku s malými okrajmi okolo určite vítam, no má to aj svoje mínusy. Čítačka odtlačkov sa už nezmestila pod displej a keďže k zadnej stene sa pripájajú moduly Moto Mods, výrobca ju musel umiestniť inam. Rozhodnutie padlo na pravú bočnú stenu.

S podobným riešením sme sa stretli už aj pri niektorých modeloch značky Sony. Neviem si pomôcť, ale ani po dvoch týždňoch používania si na toto umiestnenie neviem zvyknúť. Najväčším problémom je uchopenie alebo zodvihnutie telefónu zo stola, kedy rukou zakryjete aj čítačku, a tá sa snaží rozpoznať odtlačok. Pritom váš úmysel je úplne iný. Dosť ma to otravovalo.

Okrem polohy treba bojovať aj s vyšším umiestnením. Menšie ruky sa pri naťahovaní za ňou trochu potrápia. Rozpoznávanie je spoľahlivé a nikdy sa mi nestalo, aby som palec musel priložiť druhýkrát.

Spolu s čítačkou odtlačkov som na odblokovanie telefónu používal aj rozpoznávanie tváre. Reakcie sú pomerne rýchle, dokonca aj pri miernom šere.

Čítačka vpravo vytlačila tlačidlá hlasitosti dosť vysoko a bez zmeny uchopenia na ne nedočiahnete. Trápilo ma to najmä pri pokuse regulovať hlasitosť hovoru. Inak som s nimi spokojný. Sú jasne oddelené, ľahko hmatateľné a stláčajú sa isto. Tlačidlo napájania nájdeme netradične v ľavej stene. Pre mňa ako praváka to je ten horší variant a oveľa radšej by som ho mal vpravo. Nezvykol som si ani po niekoľkých dňoch. Škoda, že výrobca nepridal funkciu rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Telefón mám často položený na stole a presne to je tá situácia, kedy by sa poklepanie zišlo.

V hornej stene sa nachádza šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre pamäťovú kartu alebo druhú SIM kartu. Ak si vystačíte s interným úložiskom, ktoré reálne ponúkne približne 50 GB, pokojne siahnite po druhej SIM karte a používajte telefón ako dual SIM.

Tenké telo nepresahujúce sedem milimetrov bolo zrejme jedným z dôvodov, prečo Moto Z3 Play neponúkne audio konektor. Vlastné slúchadlá si tak k telefónu pripojíte cez redukciu, ktorú nájdete v balení. Pripája sa do USB C konektora v spodnej stene. Ako je už u Motoroly zvykom, hlasný reproduktor sa ukrýva v mriežke slúchadla vpredu. Kvalitou neprekvapí, no na príležitostné počúvanie postačí. Potrápi sa najmä pri skladbách s viacerými hudobnými nástrojmi a chýbajú mu najmä hĺbky.

Natiahnutie displeja prospelo aj celkovému dizajnu telefónu. Vyzerá veľmi sviežo a svoj podiel na tom má aj elegantne pôsobiaca sklenená konštrukcia, ktorú dopĺňa kovový lem. Telo je pevné a nepodvolí sa ani pri silnejšom ohýbaní v ruke. Vpredu aj vzadu nájdeme ochranné sklo Gorilla Glass tretej generácie.

Svoju prácu odvádza dobre, a aj po niekoľkých dňoch je povrch bez akéhokoľvek škrabanca. O nečistotách sa to už ale povedať nedá. Sklenený povrch so zrkadlovým efektom je magnetom na odtlačky a nečistoty a častému čisteniu sa určite nevyhnete. Menšie mínus dávam aj za šmykľavosť, s ktorou budete bojovať najmä pri držaní v ruke.

Na stole a pri položení na nerovný povrch, napríklad peňaženku, zachraňuje situáciu výrazne vystupujúci zadný fotoaparát, ktorý sťažuje podmienky nechcenému skĺznutiu. Konštrukcia zvládne aj ošplechnutie vodou alebo telefonovanie v daždi. Poctivejšia vodeodolnosť tu však chýba.

Displej s pomerom strán 18:9 zaberajúci takmer celú prednú stenu je v porovnaní s predchodcom výrazným krokom vpred. Narástol až o pol palca, pričom rozmery konštrukcie ostali takmer identické. Šesťpalcový Super AMOLED displej som si veľmi pochvaľoval. Páčili sa mi jeho farby, najmä čierna, ktorá je v prípade AMOLEDov naozaj čierna.

Dobre je na tom aj s čitateľnosťou na priamom slnku. Full HD rozlíšenie je viac než dostačujúce a ponúka vhodné predpoklady na prezeranie multimédií a ostré zobrazenie textu. Z funkcií spomeniem nočnú obrazovku, ktorá eliminuje modré svetlo a vie sa automaticky aktivovať podľa západu a východu slnka, a vnímavú obrazovku. Tá sleduje váš pohľad a displej nezhasne.

Najzaujímavejšou vychytávkou displeja je samozrejme dobre známa Moto obrazovka. Rozsvieti sa po prijatí upozornenia, ak nad telefónom zaznamená pohyb, alebo ak telefón zodvihnete. Moto obrazovku si pochvaľujem najmä kvôli zobrazovaniu notifikácií, no neostalo iba pri zobrazení. Dotykom na ikonu zmeškanej udalosti si viem prezrieť detail, prípadne urobiť rovno nejakú ďalšiu akciu.

V prípade Gmailu som tak často z tohto miesta mazal nepotrebné emaily, pri SMS som si zasa veľmi pochvaľoval rýchlu akciu označenia správy ako prečítanej. V nastaveniach si viete zapnúť aj možnosť odpovedania na notifikácie bez potreby odomknúť telefón. Akcii je naozaj dosť a závisia od konkrétnej notifikácie. Na Moto obrazovke si viete pokojne prečítať aj celý text emailu, či jednoducho ovládať prehrávanie hudby v Spotify.

Ďalšou veľmi vydarenou funkciou je možnosť nahradiť trojicu softvérových tlačidiel - domov, späť a multitasking, jediným tlačidlom s podporou gest. Funguje to výborne a počas celej doby testovania som používal práve tento spôsob. Potiahnutie tlačidla doprava a doľava predstavuje krok späť a zobrazenie naposledy spustených aplikácií. Alebo opačne, je to len na vás. Ťuknutie na tlačidlo znamená návrat na domácu obrazovku a po podržaní na ňom sa spustí vyhľadávanie Google.

Nechýbajú ani známe pohybové gestá. Dvojitým zatrasením telefónu spustíte svietidlo, otočeným v zápästí zasa fotoaparát. Páči sa mi aj stíšenie hlasitosti vyzváňania po zodvihnutí telefónu a aktivovanie režimu nerušiť otočením telefónu displejom nadol.

Snapdragon 636 ponúka dostatok výkonu, a ani pri záťaži sa konštrukcia výrazne neprehrieva. V AnTuTu dosiahol 111 040 bodov. Operačná pamäť ponúkne 4 GB, ktoré hravo zvládajú aj beh viacerých aplikácií naraz. Reakcie systému hodnotím veľmi pozitívne. Všetko sa dialo ihneď, bez akýchkoľvek zaseknutí, spomalení, či pádov aplikácií.

V zariadení bežal Android vo verzii 8.1.0. Ako je už u radu Moto zvykom, väčšina aplikácií je od Googlu. Nájdete tu však všetko podstatné. Chýba mi tu iba FM rádio, ktoré sa zíde vždy, ak ste mimo dátového pokrytia. Ak vám niektorá z aplikácií nesadne, v Obchode Play určite nájdete jej náhradu.

Hlavné husle hrá 12 Mpix fotoaparát, ktorému sekunduje pomocník v podobe 5 Mpix fotoaparátu. Jeho časť predstavenia nastupuje v prípadoch, kedy chcete nasnímať fotografie s rozmazaným pozadím. Svoju prácu odvádza celkom dobre, no stále sa stretnete aj so snímkami, na ktorých prechod medzi tvárou a pozadím nemusí byť stopercentné odlíšený. Na tento problém však občas narazí väčšina telefónov. V drvivej väčšine prípadov budete zrejme používať iba ten hlavný.

Pri dobrých svetelných podmienkach je výsledok dobrý. Fotografie majú verné farby a dostatok detailov po celej ploche. V tme je to už horšie. Ak snímate dobre osvetlenú budovu a fotoaparát sa má ako tak o čo oprieť, snímky sú pomerne slušné. Ak ale chcete nasnímať napríklad jazero s osvetlením v pozadí, vtedy sa fotoaparát potrápi a má problém zaostriť. Celkovo ho hodnotím ako priemerný. Neprekvapí, no ani nesklame.

Prostredie fotoaparátu chválim za jednoduchosť a prehľadnosť. Prepínanie na prednú kameru mám hneď poruke, vpravo dole. V ľavej ponuke skratiek si veľmi pochvaľujem skratku HDR režimu, ktorá ponúka tri možnosti – zapnutý, vypnutý a automatický. Aj k ďalším režimom sa viem dostať pohodlne, bez prehmatávania v ruke.

Ponuka režimov fotografie a videa nie je zbytočne preplnená zbytočnosťami. Zaujme režim vyrezanie, ktorý umožní z fotografie vystrihnúť pozadie za nasnímaným objektom, a režim zvýraznená farba. Aj tu však občas natrafíte na nepresné prechody medzi objektom a pozadím, a môže sa stať, že namiesto nasnímanej fľaše ostane na fotografií aj kus pozadia.

Predný osemmegapixelový fotoaparát robí pri dobrých svetelných podmienkach veľmi pekné snímky. V lište naľavo však určite odporúčam vypnúť režim skrášľovania, ktorý z tváre občas zbytočne urobí neprirodzenú olejomaľbu.

Video je možné nahrávať aj v 4K rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu. Ak si vystačíte s Full HD, na výber máte 30 snímok alebo 60 snímok za sekundu. Kvalita je pri dobrých svetelných podmienkach dobrá. Video je plynulé a fotoaparát zbytočne nepreostruje. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto Z3 Play.

Do tenkého tela sa podarilo napratať batériu s kapacitou 3000 mAh. Nejde o šokujúcu hodnotu, no výdrž je dobrá. Moto Z3 Play s vami utiahne aj ten najnáročnejší deň a podvečer ešte stále ponúkne približne tretinu kapacity. Veľkým plusom je turbo nabíjačka v balení, ktorá dokáže dodať 50 % za približne polhodinu a plné nabitie jej trvá niečo vyše hodiny a pol.

Ďalšiu porciu energie ponúkne Moto Mod TurboPower Pack s 2220 mAh batériou, ktorý nájdete už v balení. Tenké telo telefónu v kombinácii s vystupujúcim objektívom a lesklou zadnou stenou boli dôvodom, prečo som tento Mod mal pripnutý k zadnej stene stále.

Telefón citeľne naberie na hrúbke, no manipulácia je istejšia a pohodlnejšia. Tento Moto modul viete obsluhovať pomocou šikovnej skratky vo výsuvnej lište. Ja som ho mal väčšinou odpojený. Ak už ide do tuhého, stačí kliknúť na skratku a modul začne telefón nabíjať. Po zapnutí máte na výber z dvoch režimov. Buď bude modul neustále dobíjať telefón a snažiť sa udržať plné nabitie, alebo ho bude držať na 80 %. Oveľa radšej by som tu videl režim, ktorý by mi umožnil nastaviť, od akého po aký stav batérie sa má telefón nabíjať.

Napríklad, nech začne pri 30 % a ak dosiahne 50 %, môže sa automaticky vypnúť. Ak zapnete nabíjanie a telefón budete naďalej používať, Moto Mod nabije telefón približne o 50 %. Ak telefón necháte bokom, bude to o kúsok viac. Stav nabitia Moto Modu si viete šikovne overiť pomocou tlačidla na jeho vnútornej stene. Po kliknutí sa rozsvieti štvorica svetiel indikujúca stav. Menšou nevýhodou Moto Modu je, že ho musíte nabíjať pricvaknutý k telefónu, no je to pochopiteľné. Na jeho pomerné tenké telo by sa asi USB konektor na nabíjanie nezmestil.

Okrem tohto Moto Modu je k dispozícii viacero ďalších, ktoré sú kompatibilné aj so staršími telefónmi podporujúcimi tieto moduly. Čiže ak ste si pred rokom kúpili Moto Z2 Play a tento rok ho chcete vymeniť za jeho nástupcu, Moto Mody využijete aj na ňom.

Výhody:

+ lákavý vzhľad s minimálnymi okrajmi okolo displeja

+ pekný Super AMOLED displej s Moto obrazovkou

+ rýchle reakcie

+ návykové navigačné tlačidlo s gestami

+ možnosť pripojenia Moto Mods

+ Moto Mods batéria v balení

Nevýhody:

- povrch je magnetom na odtlačky

- tlačidlá hlasitosti sú vysoko, tlačidlo napájania naľavo a zvyknúť si treba aj na umiestnenie čítačky, najmä jej nechcené zakrývanie

- chýba audio konektor

- zadný fotoaparát výrazne vystupuje

Orientačná cena: 399,90 eur

Záver

Generačná obmena prináša najmä svieži dizajnový vánok, ktorý vidieť na výrazne menších okrajoch okolo displeja. Moto Z3 Play vyzerá veľmi elegantne a v kombinácii s pekným Super AMOLED displejom zaberajúcim takmer celú prednú stenu určite zaujme.

A vydarila sa aj po softvérovej stránke. Čistý Android je obohatený o pár zaujímavých funkcií a aplikácií, ktoré rozhodne stoja za pochvalu. V prvom rade je to návyková Moto obrazovka, ktorá posúva obyčajné zobrazenie notifikácií o poriadny kus ďalej a pochvaľoval som si aj navigačné tlačidlo s gestami. Reakcie systému sú rýchle a bez zaváhania.

Z mínusov spomeniem chýbajúci audio konektor a nie najlepšie vyriešené rozmiestnenie tlačidiel v bočných stenách, na ktoré si bude treba zvyknúť. To isté platí aj pre nechcené zakrývanie čítačky odtlačkov. Inak som spokojný. Moto Z3 Play zaujme najmä možnosťou pripojenia Moto modulov, preto ak vás práve takéto riešenie vylepšenia telefónu láka, ste na správnej ceste.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto Z3 Play.

Diskusia k článku:

ondrakomous 14.08.2018 - 17:02

me se ty fotky asi libi, hodnitil bych je vic jak prumerny, co jsem precetl i zahranicni recenze, tak telefon byl velice pozitivne hodnoceny.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy14.08.2018 - 18:36 Trvalý odkaz

Bez ohľadu na to ake su momentálne "motoroly" tak u mna uz nadobro skončili :( kedysi jedna z najinovatívnejších značiek dnes v rukách cinana predstaví telefón moto p30

[IMG]http://i64.tinypic.com/2u73n84.jpg[/IMG]

design je uplne "originalny" navyse nazovom sa nas snazi presvedčiť ze sa snad jedna o iného budúcoročného cinana.

Mashe14.08.2018 - 20:14 Trvalý odkaz

Predaj Motoroly bol od Googlu snáď najhorší nápad, nakoľko o pár rokov neskôr aj tak kúpil časť HTC kvôli výrobe pixelov , veľmi sa mi vtedy páčili ich mobily, boli také iné, je pravda, že bez až Lenovo dalo možnosť ich oficiálne kúpiť aj tu, ale radšej by som mal Motorolu od Googlu, nedostupnú tu, ako toto ..

ondrakomous14.08.2018 - 22:08 Trvalý odkaz

vzpominam, jak jsme se strasne smali, kdyz apple predstavil iphone X s vyrezem na keynote. tehdy jsem si rikal, ze to snad neni mozny, ze nekdo vymysli takovou hovadinu.

Knoxville14.08.2018 - 23:50 Trvalý odkaz

Je mi na bliti z toho co dokazalo urobit Lenovo zo znacku Motorola. Ale aby som len nehanil, od Motoroly bol model Moto X Style na tu dobu perfektny mobil. A rovnako od Lenovo model Lenovo P2. Tolko moj skromny nazor.

Celá diskusia 12 príspevkov