Samsung Galaxy Tab 10.1 alebo 8.9?

DVA PRVÉ KONTAKTY v jednom Jeden akoby z oka vypadol druhému. Líšia sa len v detailoch. Ktorý androidový tablet si vybrať? Deväť- alebo desaťpalcový?

Galaxy Tab 10.1 je známy aj pod označením P7100 (pôvodná verzia pre Vodafone), no hlavne P7500 (aktuálna verzia). Ako P7510 sa označuje jeho Wi-Fi verzia.

Základné info: Samsung Galaxy Tab 10.1

Všetky fotky nájdete v našej Galérii Samsungu Galaxy Tab 10.1.

Menší Galaxy Tab 8.9 nájdete pod označením 7300 (3G verzia) alebo 7310 (Wi-Fi verzia).

Základné info: Samsung Galaxy Tab 8.9

Všetky fotky nájdete v našej Galérii Samsungu Galaxy Tab 8.9.

Oba tablety používajú 1 GB pamäť RAM a dvojjadrový procesor Tegra 2 s taktom 1 GHz. Zvláštne je, že práca s 8.9 sa niekedy stretla s trhaním, akoby deväťpalcový tablet poháňal pomalší procesor.

Oba tablety sa predávajú v rôznych verziách, a to najmä v 16 GB a 32 GB, s podporou SIM kariet alebo len Wi-Fi. Pre informáciu, 16 GB tablet ponúka asi 13 GB voľnej pamäte.

Celkovo mám lepší dojem z deväťpalcovej verzie. Akumulátor sa zmenšil len nepatrne (z necelých 7 Ah na 6 Ah), pričom výrazne klesla hmotnosť (z 565 gramov na 450 g) aj rozmery (z 25,6 x 17,5 cm na 23,1 x 15,8 cm). S deväťpalcovou verziou sa lepšie pracuje a ruky až tak rýchlo neunaví.

Na testovanom Galaxy Tab 10.1 chýbal nápis SAMSUNG, no v predaji je už tablet s logom výrobcu. To výrazne pomáha pri orientácii. Keď vyberiete Galaxy Tab z tašky, je práve nápis SAMSUNG jediným vodiacim prvkom, kde máte hľadať vypínač pre rozsvietenie displeja.

Displej je v oboch prípadoch takmer rovnaký. Krásne farebný, no tiež "krásne" lesklý s WXGA rozlíšením (1280 x 800 bodov). Výborne sa s ním pracuje, pokiaľ sa v ňom nič neodráža. Jas môžete pohodlne regulovať po zobrazení informačného panela z pravého spodného rohu.

Keďže nejde o ľahké zariadenia, držať ich desiatky minút v ruke nebude asi veľmi reálne. A tak nechápem, prečo logicky umiestnené reproduktory z Tab 10.1 boli premiestnené ku konektoru na Tab 8.9. Sedíte v posteli, pozeráte video a po položení tabletu na postel či vaše brucho sa môžete s kvalitnou reprodukciou rozlúčiť. V tomto je desaťpalcová verzia rozumnejšia a ak si tablet kupujete najmä na sledovanie filmov, nemáte veľmi na výber. Mimochodom, reproduktory kolujú na tabletoch aj naďalej. 7,7-palcový tablet (Galaxy Tab 7.7, P6800) ich má oba tiež v spodnej stene, ale v polohe na výšku. To kvôli špeciálnemu stojanu so zvukovými kanálikmi. Mimochodom, kvalita hlasnej reprodukcie oboch porovnávaných tabletov je na veľmi dobrej úrovni, horšie je to s maximálnou hlasitosťou. Ale mám pocit, že iPad 2 je ešte o čosi tichší. Tablety od Samsungu ponúkajú aj efekt 5.1. Nejde o žiadny zázrak, ale pri pozeraní niektorých filmov som ho na desaťpalcovom tablete ocenil.

Aktuálne "honeycombové" tablety od Samsungu majú dvojitý ovládač hlasitosti nastavený naopak! Je to nepraktické a nevidím na to dôvod.

Z hardvéru treba spomenúť ešte niekoľko vecí:

- chýba podpora pamäťových kariet,

- zabudnite na microUSB konektor,

- predná kamera poteší 2 Mpix rozlíšením (ukážky nájdete v galériách príslušných tabletov),

- zadný 3 Mpix fotoaparát poteší LED bleskom.

Keď už sme pri fotoaparátoch, nie je to síce žiadna sláva, ale predná 2 Mpix kamera ma potešila. A radosť mám aj zo zaostrovania počas nahrávania videa. Jedinou šialenosťou ostáva obrovský hľadáčik v podobe celého displeja. Ja by som uvítal skôr viacero nastavení po obvode menšieho hľadáčika v strede obrazovky.

Ukážky videa: Galaxy Tab 8.9 (25 MB) a Galaxy Tab 10.1 (29 MB) a

Mám pocit, že fotografie zachytávajú z rovnakej pozície väčší priestor než záber videa.

Výdrž oboch tabletov na jedno nabitie každého milo prekvapí. Záleží od používaných technológií. Stačí vypnúť 3G aj Wi-Fi a tieto technológie aktivovať len pri aktívnej práci s tabletom.

Mrzí ma, že po pripojení tabletu dodávaným USB káblom k PC alebo k hocijakej slabšej nabíjačke (kľudne aj 1 000 mA, teda 1 A) sa tablet nenabíja. Musíte si tak všade so sebou nosiť dvojampérovú dodávanú nabíjačku. Takže dlhá výdrž je fajn, ale ak idete na dlhšie, bez nabíjačky sa nepohnete. A nabíjanie tiež netrvá najkratšie. Nabiť 6 Ah batériu dvojampérovou nabíjačkou bude, pochopiteľne, trvať aspoň tri hodiny.

Operačný systém Android 3.0 Honeycomb si vyžaduje zvyk, no potom naň nedáte dopustiť. Nadstavba TouchWiz od Samsungu si tiež nezaslúži veľa kritiky, stačí ju využívať rozumne. Ako všetko funguje uvidíte vo videách venovaných tabletom.

Súboj tabletov - Samsung Galaxy Tab 10.1 vs. HTC Flyer

Video Samsung Galaxy Tab 8.9

Dodatok k videu Samsung Galaxy Tab 8.9:

Výhody:

- rozmery a spracovanie,

- hmotnosť verzie 8.9,

- rozumná nadstavba TouchWiz,

- výdrž na jedno nabitie,

- 2 Mpix predná kamera.

Nevýhody:

- chýba podpora microSD kariet,

- opačné nastavenie ovládača hlasitosti,

- odblokovací displej nie je prepojený so žiadnou funkciou, ani prehrávačom hudby,

- poloha reproduktorov na Tab 8.9,

- nabíjanie len 2 A nabíjačkou.

Orientačná cena: od 450 eur vyššie, podľa verzie

Záver

Ja by som bral deväťpalcový tablet, ale úprimne vám poviem, že najradšej si počkám na 7-palcový Samsung, ktorý príde na náš trh do Vianoc. Ten však bude zrejme pekne drahý. Na desaťpalcovom tablete mi už prekáža vysoká hmotnosť, vyhovuje mi poloha reproduktorov. Na deväťpalcovom sa mi, okrem pozície reproduktorov, páči v porovnaní s desaťpalcovým tabletom, asi všetko. Od displeja cez výbavu až po hmotnosť. Takže u mňa jasná voľba.

Diskusia k článku:

anonymous30.09.2011 - 22:56 Trvalý odkaz

people: Riso a zene by si ktory kupil?

anonymous01.10.2011 - 11:51 Trvalý odkaz

ibatak: u mna zatial stale vyhrava Asus Eee pad transformer. paci sa mi moznost pripojit k tomu plnohodnotnu klavesnicu, plus nespornou vyhodou je druhy akumulator v doku

anonymous01.10.2011 - 11:56 Trvalý odkaz

pokemon: Po skusenosti s P7500 radsej pobudnem pri TF 101

anonymous02.10.2011 - 02:12 Trvalý odkaz

lobogo: Po dvoch tyzdnoch pouzivania 10.1ky nedam dopustit nan... pouzivam hlavne na internet, chat, filmy a pracu, odporucam dokupit redukciu USB+SD aj ked redukcia je smiesne vyriesena, je to dobry zabijac casu v lietadle, nemam pocit ze je tazky nie to este velky... tablet pouzivam miesto PC, nie miesto telefonu.

Celá diskusia 16 príspevkov