HTC Sensation XE

RECENZIA smartfónuRecenzia výborne vybavenej vlajkovej lode s OS Android a jemným 4,3-palcovým qHD displejom s funkciou Beats Audio a slúchadlami Beats v balení.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3.4 Gingerbread,

procesor: dvojjadrový 1,5 GHz Qualcomm MSM 8260 Snapdragon,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 126 x 65 x 11 mm,

hmotnosť: 151 gramov (zistená: 152 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), 540 x 960 b., 16 mil. farieb, 56 x 96 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm),

fotoaparát: 8 Mpix, dual LED blesk, autofókus, záznam Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

pamäť: 768 MB RAM + 1 GB celková + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, HDMI v rámci microUSB (MHL) konektora

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), TV-Out,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, predná VGA kamera

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, informačná dióda, Beats audio

batéria: Li-Ion 1 730 mAh

výdrž: do 9,5 h hovoru / do 540 h pohotovosti

SAR: 0,358 W/kg (norma 2 W/kg), telo 0,775 W/kg

Cena a dostupnosť: v predaji, 510 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, tlačidlo spúšte,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.3.4 Gingerbread

Obsah balenia:

telefón, batéria, slúchadlá Beats s diaľkovým ovládaním hudobného prehrávača, nabíjačka, dokumenty, 16 GB microSDHC pamäťová karta.

HTC Sensation XE je prvým potomkom spolupráce spoločností HTC a značky Beats by Dr.Dre. Novinka vychádza z modelu Sensation a na prvý pohľad nájdete rozdiely najmä vo farebnom prevedení. Dôležité zmeny sú až vo vnútri zariadenia.

Priznám sa, že tento model si ma získal hneď pri prvom kontakte. Kvalitné spracovanie a červené prvky, ktoré dodávajú zariadeniu akúsi nevšednosť a dravosť, radia model XE medzi zaujímavé kúsky. Kombinácia čiernej a červenej sa fakt vydarila. Pri pohľade na obsah balenia hneď zistíte, ktorým smerom sa tento model uberá. Je to plnohodnotný multimediálny smartfón.

Ako som už spomínal Sensation XE dizajnovo vychádza zo svojho predchodcu, HTC Sensation. Zhotovenie je veľmi kvalitné. Hliníková konštrukcia a dokonalá symbióza jednotlivých dielov nedáva prípadnému vŕzganiu žiadnu príležitosť. Svojimi rozmermi je určený najmä pre väčšie ruky. Zariadenia podobných rozmerov sú už podľa mňa maximom a s väčšou uhlopriečkou by som si ťažko vedel predstaviť komfortné nosenie a používanie. To som však písal v čase, keď som ešte nemal v ruke Sensation XL, ktorého test zverejníme o pár dní. Sensation XE je väčší než Galaxy S II aj Xperia Arc (S), no vďaka oblým tvarom padne šikovne do ruky a kto si nepotrpí na "najtenšom telefóne na trhu", nebude mať s rozmermi XE-čka problém.

Na pohodlné prezeranie webu a sledovanie filmov využijete 4,3-palcový dotykový displej. AMOLED displeje sú výsadou najmä značky Samsung, a preto by sme ho tu hľadali márne. Technológia Super LCD ale ponúkne dostatočne kvalitné zobrazenie. Sledovanie filmov je na tejto uhlopriečke s rozlíšením 540 x 960 b. (zvané aj ako qHD, teda štvrtina Full HD) naozaj zážitkom. Nie som veľkým fanúšikom rôznych puzdier, a tak ma potešila použitá technológia Gorilla Glass, ktorá ponúka vyššiu odolnosť displeja voči poškriabaniu. Pozorovacie uhly a čitateľnosť sú v porovnaní s AMOLED displejmi slabšie, ale výsledky XE-čka sú i tak nadpriemerné.

Na ovládanie slúžia štyri dotykové tlačidla Domov, Menu, Späť a Hľadať. Nad displejom nájdeme senzor priblíženia (k hlave), predný fotoaparát, slúchadlo a LED upozornenie. Prítomnosť LED diódy na zariadení má vždy poteší. V tomto prípade oceňujem aj umiestnenie. Napríklad u modelu Sony Ericsson Neo je LED umiestnená naboku a upozornenia som častokrát prehliadol. LED dióda vás upozorní pri viacerých momentoch. Trvalá zelená – zariadenie je plne nabité, blikajúca zelená – zmeškaná udalosť, oranžová – nabíjanie, blikajúca červená – veľmi nízka úroveň nabitia. Na hornej stene je umiestnený 3,5 mm konektor a tlačidlo napájania. To je jediným prvkom, ktorým rozsvietite zablokovanú obrazovku. Pri tak veľkých rozmeroch je rozsvietenie jednou rukou niekedy problematické.

Pravá stena ostala prázdna, na ľavej nájdeme tlačidlo hlasitosti a microUSB konektor slúžiaci na nabíjanie a prepojenie zariadenia s PC. Špecifický microUSB (MHL) konektor je možné využiť na HDMI prenos. Do spodnej steny výrobca umiestnil mikrofón a tlačidlo na uvoľnenie zadného krytu. To nám občas dalo zabrať, kryt sa neodníma práve najľahšie. Na zadnej stene nájdeme objektív fotoaparátu, duálny LED blesk a reproduktor. Logom Beats Audio, umiestneným v spodnej časti, sa XE na prvý pohľad odlišuje od svojho predchodcu. Zadný kryt je zhotovený z hliníka a plastu. Vo vnútornej plastovej časti sa nachádzajú antény a senzory. Pri zakrytí týchto častí som však nezaznamenal žiadnu veľkú stratu signálu, vyskytol sa iba minimálny pokles. Pod zadným krytom nájdeme miesto pre batériu a sloty microSD a SIM karty.

Telefón poháňa dvojjadrový 1,5 GHz Qualcomm MSM 8260 Snapdragon s 768 MB operačnej pamäte (RAM). Nakoľko je nadstavba systému graficky náročná, voľná pamäť sa pohybovala len okolo 150 – 200 MB. Rýchlosť prístroja ma očarila. Najviac sa mi páčila rýchlosť zapnutia. Prakticky do pár sekúnd je možné zariadenie plnohodnotne používať, čo nie je u androidov vôbec zvykom. K internej 1 GB pamäti výrobca ešte pribalil 16 GB microSD kartu, ktorá plne postačí na kvalitnú dávku hudby a filmov.

Prostredie HTC Sense je asi najlepšia a najprepracovanejšia nadstavba, akú nám zariadenia s Androidom ponúkajú. Poďme si ho priblížiť. Po rozsvietení displeja sa nám objaví odblokovacia obrazovka. Tá je dynamická a v jej nastaveniach máte k dispozícii šesť rôznych zobrazení. Používal som tému počasie s peknými efektmi. Ďalej v ponuke pre efektné odomknutie displeja nájdete Fotoalbum, Tapeta, Friend Stream (sociálne siete), Akcie a Hodiny (množstvo štýlových hodín). Zamknutá obrazovka ponúka štyri skratky rýchleho spustenia vami vybraných funkcií, ktoré je možné si upraviť. Bežné odomknutie prebieha potiahnutím kruhu nahor. Potiahnutím ikony aplikácie (skratky) na krúžok odomknete obrazovku a priamo spustíte danú funkciu.

Po odomknutí sa zobrazí jedna zo siedmich domácich obrazoviek, ktoré slúžia na pripnutie rôznych widgetov a skratiek. Pomocou "zoštípnutia" (tak sa vyjadruje HTC vo svojej príručke) dvomi prstami sa nám domáce obrazovky zobrazia v režime Leap, t.j. sedem miniatúr naraz. Uľahčí to rýchly prechod medzi nimi.

Horná rolovacia lišta zobrazí osem naposledy spustených aplikácií, upozornenia a poskytne prístup k rýchlym nastaveniam. Rýchly skok do prepnutia Wi-Fi či povolenia mobilnej siete prostredníctvom rolovacej lišty z rôznych pozícií v telefóne poteší. Nepotrebujem sa tak presúvať na domácu obrazovku, kde mávam bežne umiestnené takéto widgety (najmä na androidoch od Sony Ericssonu).

Sensation XE sa vám dokonale prispôsobí aj prostredníctvom scén. Prostredie sa zmení v závislosti od vašich potrieb. Na výber je klasický HTC vzhľad, Spoločnosť (widgety: sociálne siete, emaily, správy), Práca (akcie, kalendár, rss správy), Prehrať (multimédiá) a Cestovanie (svetový čas, locations). Aplikácie v menu sú zobrazené v mriežke s vertikálnym posúvaním (druhou možnosťou je zobrazenie v zozname). Menu obsahuje tri kategórie. Prvá zobrazuje všetky aplikácie, na druhej nájdeme často používané aplikácie a na tretej prevzaté. Veľmi ma potešila možnosť zhotovenia screenshotu obrazovky. Stlačením napájacieho a dotykového tlačidla Domov (v štýle iPhonu) sa zhotoví screenshot, prezrieť si ho môžete v galérii.

Ako sme u smartfónov zvyknutí, aj v tomto prípade je tu možnosť zlúčiť si telefónne kontakty s účtami sociálnych sietí. V zariadení sú už nainštalované Facebook a Twitter pre HTC Sense. Pred telefonátom oceníte inteligentné vyhľadávanie kontaktov. Vytváranie skupín v kontaktoch je už samozrejmosťou.

SMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií. Na tak veľkom displeji je písanie na klávesnici veľmi pohodlné. Klávesnica od HTC mi plne vyhovovala, komu nie, nájde ich viacero v ponuke Marketu. Vibračná odozva telefónu niekedy nestíhala. Ak som napríklad zadal päť znakov rýchlo za sebou, stalo sa že telefón zavibroval iba štyrikrát. Klávesnica disponuje slovenským slovníkom, ktorý je možné doplniť o vlastné slová, a automatickou opravou chýb.

Aplikácia Email ponúkne priestor pre pridanie viacerých účtov. Preddefinované nastavenia sú pre Microsoft Exchange ActiveSync, Gmail, Yahoo Mail!, Windows Live Hotmail. Nastavenia iných účtov vytvoríte v položke Iné (POP3/IMAP). V aplikácii nájdeme päť kategórií: Všetky správy, Konverzácie, Obľúbené položky, Neprečítané a Prílohy. V poslednej spomenutej sa zobrazujú iba správy s prílohou, čo niekedy zlepší prehľad v správach.

Vstavaný internetový prehliadač je aj v tomto androide veľmi dobre spracovaný. Ponúkne záložky, prácu s viacerými oknami, prehľadnú históriu... Prepínanie medzi otvorenými oknami umožňuje aj "zoštípnutie" obrazovky (výraz pre multitouch z návodu som si skrátka obľúbil), čo dodáva prehliadaniu väčší komfort a rýchlosť. Po dlhšom pridržaní na tlačidle Späť sa objavia štyri podkategórie, medzi ktorými sa prepína ťahom do strán. Sú to Záložky, Značky, Najviac navštevované a História. Ak sa pri prehliadaní nachádza v texte telefónne číslo, klepnutím naň je možne ihneď uskutočniť hovor. Prehliadač podporuje flash animácie.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením osem megapixelov a automatickým zaostrovaním zhotovuje fotografie nižšej kvality a zaznamenáva videá s rôznymi rozlíšeniami. Nás zaujali najmä HD (1280 x 720) a Full HD (1 920 x 1 080 b., 30 fps). Obsah nastavení fotoaparátu je veľmi bohatý. Spomeniem možnosť zvoliť si efekt pri snímaní aj dodatočne, priamo z galérie. Fotografii tak môžete dodať starodávny efekt, efekt solarizácie, posterizácie a mnoho ďalších. Kvalita efektov sa vyrovná najlepším aplikáciám tohto druhu v Markete. Pri slabších svetelných podmienkach poslúži duálny LED blesk. Kvalita fotografií nie je najlepšia, posúdiť ju môžete v našej galérii.

UKÁŽKA VIDEA 01 (súbor 13 MB, 3GP; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 40 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA 02 (súbor 31 MB, 3GP; obraz: 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 75 MB / min.)

V gálerii snímok môžete jednotlivé albumy skrývať.

Zábavné funkcie sú prednosťou tohto zariadenia. V balení nájdeme štupľové slúchadlá do uší značky Beats (beats by dr.dre). Na výber máte z piatich veľkostí silikónových nástavcov. K slúchadlám sa dodáva veľmi praktický a vkusný obal. Vďaka ovládaciemu panelu na kábli je možné ovládať prehrávač bez nutnosti vybratia telefónu z vrecka. Ovládanie poslúži aj pri prijatí hovoru v režime handsfree. Slúchadlá spolu s vylepšením Beats Audio v rámci prehrávača výrazne vykresľujú basy a výšky, audiofil nech ich radšej ani nechytá, no priaznivcov tanečnej hudby, R'n'B a pod. určite potešia. Použitie slúchadiel v telefónoch od Samsungu či notebookoch rôznych značiek sa stretlo s totálnou nekompatibilitou, hudba sa v takom prípade nedala počúvať. Zaujímavé.

Prehrávač hudby zobrazuje obrázok albumu, ktorý je možné stiahnuť alebo aktualizovať priamo z prehrávača. Medzi ďalšie funkcie patrí náhodný výber a opakovanie skladieb. Skladby sú roztriedené podľa interpreta, albumu a žánru. Na spoluprácu so slúchadlami je tu vytvorený profil Beats Audio, ktorý má kvalitnejšie podať prehrávanú skladbu. Druhý profil je HTC vylepšenie. Tieto dva spolu tvoria akýsi ekvalizér. Iné profily nenájdeme a takisto zamrzí možnosť vytvoriť si vlastný. Po vytiahnutí slúchadiel sa prehrávanie zastaví. Ovládanie hlasitosti je možné aj pri zablokovanom displeji.

Samostatnú aplikáciu na prehrávanie videí v tomto zariadení nenájdeme. Videá sú zobrazované v galérii. Sensation XE si poradí so súbormi XviD, MP4, H.263, H.264 a WMV. Vstavaný prehrávač nedokáže zobraziť titulky ale pri zariadení s OS Android to nie je žiaden veľký nedostatok. Odporúčam si z marketu stiahnuť prehrávač, ktorý sa s týmto problémom popasuje, napríklad MoboPlayer.

FM rádio s RDS (zobrazenie názvu stanice) je pomerne jednoduché. RDS zobrazovalo názov stanice v porovnaní s konkurentmi podstatne neskôr. Rádio používa funkciu automatického vyhľadávania či akéhosi načítavania posledného uloženého zoznamu staníc pri každom spustení, čo nás, úprimne, otravovalo. FM rádio spustíte iba po pripojení slúchadiel.

V zariadení je predinštalovaná aplikácia Polaris Office, vďaka ktorej budete môcť Office súbory nielen prezerať, ale aj editovať.

Kalendár je veľmi dobre spracovaný. V mesačnom náhľade je pri každom dni zobrazená jeho vertikálna časová os, ktorá zobrazuje udalosti v ňom. Ak máte stretnutie poobede, vyfarbí sa časť v strede tejto stupnice a vy bez potreby otvárať túto udalosť viete, že udalosť sa nachádza niekde v strede dňa. Kalendár je šikovne prepojený s počasím, čo je devízou HTC zariadení, a môžete ho zosynchronizovať s inými, napríklad Google Calendar. Ako šikovný widget odporúčame aplikáciu Jorte.

Budík ponúka opakované budenie a dni je možné si zvoliť ľubovoľne (nie je rozdelený na pracovné dni atď.). Nezabúdajte, že androidy vás vypnuté (či vybité) nikdy nezobudia. Z organizačných funkcií ešte spomeniem kalkulačku, ktorá sa v režime na ležato doplní o ďalšie funkcie.

Batéria s kapacitou 1 730 mAh je o poznanie silnejšia než v HTC Sensation. Pri automatickej kontrole e-mailov, sledovaní sociálnych sietí a polhodine telefonátov mi tento smartfón vydržal v priemere deň a pol. Model XE je však zameraný najmä na aktívnych poslucháčov (modernej) hudby - a ako istotne viete, pri častom používaní zábavných funkcií sa výdrž smartfónov výrazne znižuje. Stále sa však dá dosiahnuť plnohodnotné jednodňové používanie, a tak výdrž HTC Sensation XE na jedno nabitie určite nebudeme kritizovať.

Výhody:

+ mimoriadna rýchlosť prístroja

+ pre cieľovú skupinu zaujímavé slúchadlá

+ kvalitné spracovanie, príjemné tvarovanie

+ jemné rozlíšenie veľkého displeja

+ 16 GB pamäťová karta v balení

+ solídny akumulátor

Nevýhody:

- vysoká hmotnosť, veľké rozmery

- nízka maximálna hlasitosť hlasného reproduktora (napr. pri počúvaní hudby)

- slúchadlá určené len istej cieľovke, určite nie fajnšmekrom

- lesklý displej horšie čitateľný na slnku

- kvalita fotografií

Orientačná cena: 509 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Sensation XE predstavuje to najlepšie, čo na súčasnom trhu môžeme nájsť. Veľký 4,3-palcový displej ponúka výborné podmienky na pohodlné prezeranie webu a sledovanie filmov. Duálny procesor s vysokým taktom dokáže bez problémov uspokojiť aj tie najväčšie požiadavky. Práca s týmto modelom bola veľmi príjemná. Počas testovania sa nestalo, aby telefón čo i len na chvíľu zaváhal. Pozitívom je zväčšenie kapacity batérie. Cenový rozdiel medzi HTC Sensation a HTC Sensation XE je približne 50 - 60 €. Ak by som sa mal rozhodnúť medzi týmito dvomi, bol by to práve model XE. Tých 50 – 60 € by som si za silnejšiu batériu a krajší dizajn určite priplatil. Slúchadlá by však boli to posledné, čo by ma na Sensation XE lákalo. Prehnané hĺbky a výšky režimu Beats Audio, či neatraktívny zvuk v bežnom režime nemajú s kvalitnou audio technikou nič spoločné.

Druhý názor

Richard Hombauer: HTC Sensation XE očarí príjemnými tvarmi, osviežujúcim dizajnom s použitím červených prvkov a perfektnou výbavou i stále vylepšovanou nadstavbou HTC Sense. Páčia sa mi bohovsky rýchle reakcie a silnejšia batéria. HTC sa poučilo na nedostatkoch pôvodného "senzejšnu". Sklamaním sú pre mňa prívlastky spojené s Beats Audio. Či už ide o slúchadlá v balení, ktoré nemôžem použiť s inou technikou, alebo samotný profil Beats Audio, ktorý agresívne zvýši hĺbky a výšky, že by sa autori krásnych skladieb na mojej microSD karte skôr rozplakali, než potešili. Ale ak vám zo slúchadiel každé ráno v električke znie tuc-bum-tuc-bum, ste tou pravou cieľovkou Sensation XE with Beats Audio. Bez urážky. Proti gustu žiaden dišputát.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.11.2011 - 01:30

Ponukol uz niekomu z vas aktualizaciu na ICS? Co som cital aj na ceskych forach,aktualizacia nie je fáma,niektori stastlivci ho uz maju:) Tak ci ho ma aj niekto zo SR :)

anonymous16.09.2011 - 15:43 Trvalý odkaz

lukas: Veľmi sa mi páči a konečne tam bude poriadny zvuk, lebo zvukovo sa mi zdali byť HTC veľmi slabé. Tak isto sa zdá, že tam konečne dali troška solídnejšiu batériu. Len som teda zvedavý na tú cenu.

anonymous16.09.2011 - 15:54 Trvalý odkaz

rtg: HW vypada viac nez slusne, len ci aj popracovali na SW stranke, snad sa priblizia zvukom SE, a hlavne snad vylepsili konecne fotak, pretoze tie parametre sa vobec neprejavuju na vyslednych fotkach a videach.... len skoda ze to cele zas pada na vydrzi, aj keby tam bola 3000mAh, ta vydrz by bola komicka....

anonymous16.09.2011 - 15:58 Trvalý odkaz

nic: zaujimalo by ma si ca pohrali u tejto novinky s fotak, kedze predxodca nic moc :(

anonymous16.09.2011 - 17:43 Trvalý odkaz

hellwet: vyzera super ael ste pomali mm ho uz tam ma asi pekny tyzden

Celá diskusia 179 príspevkov