Amazon Echo Plus - hlasom ovládaná domácnosť

Recenzia inteligentného reproduktoru s integrovanými službami Amazon alebo jednoduchým prepojením cez Bluetooth.

Amazon ako jedna z najväčších spoločností na svete vstúpila do technologického sveta už dávnejšie. Priniesla na trh už niekoľko produktov ako úspešné čítačky kníh Kindle, mini PC k TV či dokonca vlastný smartfón, ktorý žiaľ dieru do sveta nespravil.

Medzi najnovšie a predovšetkým úspešné produkty patrí hlasová asistentka Alexa. V ťažkom boji s Google Asistentom, Siri a Cortanou sa snaží Alexa preraziť aj pomocou rôznych produktov, do ktorých je integrovaná. Medzi ne patria ja reproduktory Echo, či konkrétne nami testovaný Echo Plus.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Čo je Echo Plus? Amazon toto zariadenie definuje ako inteligentný hands-free reproduktor, ktorý ovládate hlasom. Opýtať sa ho môžete na novinky zo sveta, aktuálne počasie či nechať si prehrať skladbu z podporovaných streamovacich služieb.

Echo Plus môže byť taktiež mozgom vašej inteligentnej domácnosti. Vďaka pripojeniu žiaroviek, kamier, zámok, vysávačov, čističiek vzduchu a podobných výrobkov môžete svoju domácnosť zautomatizovať a ovládať iba hlasom. Nechýba ani možnosť telefonovania.

Tvar a dizajn reproduktora sú jednoduché a elegantné. Hliníkové telo v tvare valca pôsobí na dotyk pevným a prémiovým dojmom. Spodná časť je perforovaná pre 360-stupňovú reprodukciu zvuku. Vrchný centimeter Echa sa dá otáčať a slúži ako ovládač hlasitosti. Nájdeme tu tiež tenký led pás, ktorý signalizuje hlasitosť či smer detekcie hlasových pokynov. Slúži tiež ako informačné centrum a v prípade problémov tak zasvieti na červeno.

Vnútri Echa sa nachádza 2,5-palcový woofer a 0,8-palcový tweeter s certifikáciou Dolby. Zvuk sa šíri do všetkých strán, aby zaplnil celú miestnosť. Zo zvukového prejavu mám zmiešané pocity. Na to, aké je Echo veľké, sú basy prekvapivo výrazné. Pri nižších hlasitostiach je zvuk akýsi zahmlený alebo potlačený. Keď hlasitosť zvýšite na takmer maximum dostavia sa aj výšky a zvuk je čistejší. Nie vždy však chcete, aby Echo na vás reval, a preto mi tento zvukový prejav pri nižších hlasitostiach prekážal.

Za dôležitejšie než uspokojiť audiofilov, pokladám inteligentné funkcie Echa. Možnosť pripojiť zariadenia ZigBee, Philips Hue a mnoho ďalších, robí z Echa Plus zaujímavé riešenie pre inteligentnú domácnosť. Ako prvé vám napadne asi pripojiť službu na streamovanie hudby. Na výber máte z Amazon Music, Spotify, Pandora, iHeartRadio, TuneIn, Deezer, SiriusXM a Gimme Radio. Hudbu Play ani Apple Music tu samozrejme nenájdete. Streamovať môžete aj video či knižky. Amazon vás tlačí do používania vlastných služieb, ktoré však u nás nie sú veľmi rozšírené ani populárne. A to môže byť kameňom úrazu.

Vytvoriť si môžete nákupné zoznamy či pripomienky, no tu máme opäť náväznosť na nákupy na Amazone. Priznajte si, kedy ste nakupovali naposledy na Amazone? Minulý mesiac? Alebo nikdy? Na Slovensku tieto užitočné funkcie zrejme veľmi nevyužijete. Čo však využitie určite má, je budík. Ten som si aj vyskúšal na vlastnej koži. Úprimne, skoro som dostal infarkt a zobudil som asi celú bytovku. Na budík sa totiž nevzťahuje ovládanie hlasitosti otočným kolieskom ani hlasom. Nájdete ho až v aplikácií, hlboko v nastaveniach pod zvukmi a upozorneniami.

Užitočnou funkciou Echa by mohlo byť telefonovanie bez nutnosti použiť telefón. Žiaľ ani to nefunguje podľa predstáv. Hoci do aplikácie naimportujete vaše kontaky, v skutočnosti na ne nezavoláte. Daný kontakt totiž tiež musí mať Amazon účet a stiahnutú aplikáciu Alexa alebo rovno niektorý model Echa. Takže pokiaľ všetkých svojich blízkych a známych nedonútite, aby si aspoň nainštalovali aplikáciu, cez Echo sa im nedovoláte.

Zaujímavá je však možnosť volať na vlastné Echo. To môžete napríklad využiť, aby ste zistili, či je niekto doma, keď ste vonku. Rovnakým spôsobom ako hovory fungujú aj správy. Zaslať môžete textovú a hlasovú správu v jednom. Echo nahrá vašu hlasovú správu a adresát si ju môže prečítať alebo prehrať. Správy v slovenčine samozrejme nebudú rozpoznané, vtedy využijete možnosť prehrať hlasový záznam.

Použiteľnosť na Slovensku zachraňujú aspoň Skilly, teda zručnosti. Sú to moduly, ktoré pridávajú Alexe nové schopnosti. Ide napríklad o zavolanie Uberu/Lyftu, poslanie správy do Slacku, 7-minútový tréning, rôzne hry, rozprávky či dokonca prepojenie s autom alebo inteligentným vysávačom. Ja som si vyskúšal Skill na ovládanie Asus smerovača. Vďaka Alexe som tak napríklad spravil aktualizáciu FW routra len vďaka jednému pokynu. Potešila ma tiež existencia Mi Home Skillu pre ovládanie domácej elektroniky od Xiaomi. Vďaka tomu môžem hlasom ovládať svoj Roborock aj ďalšie inteligentné výrobky.

Druhý názor Lenky Ivančíkovej:

Echo Plus som využívala nielen ako Bluetooth reproduktor na počúvanie obľúbenej hudby, či získavanie informácií od hlasovej asistentky Alexy, ale aj na ovládanie robotického vysávača iRobot 980, ktorý sme spolu s mopom testovali pred rokom. Podrobné skúsenosti nájdete v článku iRobot Braava jet 240 a Roomba 980 - inteligentné čistenie podlahy.

iRoboty s Wi-Fi sú kompatibilné s hlasovou asistentkou Amazonu, stačí na to pár úkonov. V mobilnej aplikácii Alexa zo sekcie Your Skills nianštalovať dovednosť iRobot Home a v natívnej aplikácii pre Android alebo iOS určenej na ovládanie vysávača zvoliť krajinu USA, nie Slovensko. Pokiaľ už máte v mobile aplikáciu iRobot nainštalovanú, treba ju odinštalovať a pri prvom spustení vybrať lokalitu USA.

Preinštalovaním sa odstránia aj všetky pridané robotické zariadenia, takže vás čaká opätovné pripájanie. Zvolením krajiny USA získate navyše prístup k beta funkciám, vysávač tak dokáže zmapovať Wi-Fi signál vo vašej domácnosti. Celá aplikácia môže byť lokalizovaná do češtiny, jazykovo menej zdatní sa nemusia obávať.

Keď máte prepojený vysávač s jednou i druhou aplikáciou, nič nebráni v jeho ovládaní pomocou asistentky Alexy. Jednoducho poviete, čo chcete. Príkazy musia byť v podporovanom jazyku Alexy, v tomto prípade v angličtine. Aj keď tento jazyk neovládate, povely sa môžete naučiť.

Alexu využívate ako prostredníka na ovládanie Roomby, takže na spustenie vysávania musíte povedať: "Alexa, ask Roomba to start cleaning." Keď chcete predčasne vysávanie ukončiť, slovíčko Start vymeníte za Stop. Chcete zistiť stav Roomby? Povedzte: "Alexa, ask Roomba, what it is doing?" Neviete vysávač nájsť? Povel "Alexa, ask Roomba where it is?" vám pomôže lokalizovať zariadenie, ktoré sa možno zaseklo niekde pod nábytkom alebo ostalo zatvorené v izbe.

Alexu môžete využiť na štart a koniec vysávania, nabíjanie, zistenie polohy, nastavenie alebo zrušenie plánu vysávania a môžete zistiť, na kedy má naplánovaný čas upratovania. Ovládanie Roomby cez Alexu môže niekomu pripadať ako škriabanie sa za ľavým uchom pravou rukou, no zíde sa v prípade, keď nemáte u seba mobil, alebo má aplikáciu v mobile nainštalovanú iný člen rodiny, nie vy. Pri zrozumiteľnom vyslovení príkazu nebol s hlasovým ovládaním problém.

Používanie inteligentných asistentov na ovládanie domácich spotrebičov, svetiel a smart príslušenstva je pohodlné a návykové. Echo Plus nie je lacná záležitosť, reproduktor ma ale milo prekvapil, kvalitou zvuku i hlasitosťou. Komu nerobí angličtina problém, nájde v Alexe šikovnú asistentku, ktorá rozosmeje vtipom, prezradí, koľko má rokov, čo všetko dokáže, a odpovie na otázky z rôznych oblastí. Stala sa súčasťou našej domácnosti a keď som ju po testovaní musela vrátiť, začala som rozmýšľať, že si v budúcnosti Echo Plus kúpim.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ zvuk šíriaci sa všetkými smermi

+ ovládanie inteligentných výrobkov

+ množstvo funkcií, doplnkové schopnosti na stiahnutie

+ rozpoznávanie príkazov

+ hadns-free telefonovanie

Nevýhody:

- absencia slovenčiny

- nedá sa telefonovať na telefónne čísla

- zahmlený zvuk pri nižšej hlasitosti

- Amazon služby u nás nie sú veľmi rozšírené

Orientačná cena: 139 €

Záver

Amazon Echo Plus je zaujímavý produkt, ktorý dokáže veľa užitočných vecí, ak si ich viete nastaviť a bývate v správnej krajine. Áno, používanie na Slovensku je výrazne obmedzené a prichádzame tak o množstvo funkcií. Stále je však veľa prípadov, kedy môžete nájsť využitie pre Echo aj u nás. Je tu však jedno veľké ale. Musíte vedieť plynulo po anglicky alebo nemecky. Slovenčinu ani češtinu zatiaľ Alexa a ani aplikácia neovláda. To bude pre drvivú väčšinu slovenských potenciálnych zákazníkov veľký problém.

Diskusia k článku:

Michal 17.07.2018 - 23:39

Tato veta je chybne: "To bude pre drvivú väčšinu slovenský potenicálnych zákazníkom veľký problém." Najviac je ale divne, ze autor Tomas pise v clanku o sebe v zenskom rode. To vazne? Napriklad tu: " a keď som ju po testovaní musela vrátiť, začala som rozmýšľať, že si v budúcnosti Echo Plus kúpim."

Lenka Ivančíková18.07.2018 - 01:28 Trvalý odkaz

Mdrak, tebe uniklo, ze druhu cast som pisala ja? :-D Ved je to tam oznacene.

Chyby opravene. Dakujem za upozornenie. :)

Nightmare18.07.2018 - 08:41 Trvalý odkaz

Druhy nazor je tam :D a to pisala Lenka...

Michal18.07.2018 - 13:21 Trvalý odkaz

Lenka ja som si to vážne nevšimol, len sa mi to divne čítalo, že najskôr mužský rod a potom ženský :D Ospravedlňujem sa

Lenka Ivančíková18.07.2018 - 15:26 Trvalý odkaz

v pohode. :D Echo sme testovali s Tomasom obaja. Kedze mam iRobot, pridala som tam svoje postrehy.

Celá diskusia 5 príspevkov