Mesiac s Huaweiom P20

Moje skúsenosti s moderným androidom, ktorý na pár týždňov nahradil môj iPhone 7. Tu sú postrehy, ktoré som si celý čas poctivo zapisoval.

Hoci každý týždeň prídem do styku s novým telefónom, už rok a pol mám SIM kartu v iPhone 7. Vyhovujú mi jeho rozmery aj široké možnosti iOS. A kto tvrdí, že operačný systém v iPhonoch je obmedzenejší než v Androidoch, ten sa nikdy nedostal v nastaveniach hlbšie než po zapnutie Wi-Fi.

Huawei P20 ma však lákal z niekoľkých podstatných dôvodov - je v mnohom podobný posledným iPhonom. Výrobca sa pri ich návrhu inšpiroval nielen tvarom displeja, ale aj ďalšími nápadmi. Mohol by som to Huaweiu vyčítať, ale vďaka tomuto správaniu si na svoje príde aj človek, ktorý nedá dopustiť na rozsvietenie displeja po zodvihnutí telefónu, čítačku odtlačkov pod displejom či rýchle odomknutie tvárou. A keď som si zvykol na ovládanie gestami po čítačke, začal som pre krok späť ťukať aj do čítačky odtlačkov na iPhone. Je to prudko návykové a návratu k iOS sa začínam trochu obávať. Sranda.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Úprimne priznávam, že mi na telefóne netreba drahý, krehký zahnutý displej, v ktorom sa stále niečo odráža. Samsung Galaxy S9 je výborný telefón, ale toto ma na ňom hnevá. Tak isto neholdujem Always On funkcii, ktorá vybíja batériu, pričom aktuálny čas mám aj tak na ruke. Motoroly sa mi veľmi pozdávajú, no vidieť len prázdne ikony po zodvihnutí mobilu mi nestačí. Z iOS som zvyknutý, že mobil zodvihnem, rozsvieti sa, na odomykacej obrazovke si prečítam všetko, čo sa deje a rozhodnem sa, či telefón odomknem, alebo nie. Na P20-ke to nefunguje až tak dokonale, ale približne áno. Stačí sa len trochu pohrať s nastaveniami a zablokovať okamžitý prechod po rozpoznaní tváre na domácu obrazovku. Ten uskutočním až prstom, keď chcem naozaj niečo robiť a nie len kontrolovať udalosti. Vypínač v zadnej stene telefónov LG ma privádza do nepríčetnosti, a tak ma od tejto značky zaujíma až novinka G7 ThinQ, ktorá prišla na svet len nedávno.

Skrátka, na každom androide ma niečo hnevalo. Dnes by som sa rozhodoval zrejme medzi Galaxy S9, LG G7 ThinQ a Huawei P20, resp. (ak by som chcel pár stoviek odložiť na letnú dovolenku) jeho lacnejšou variáciou Honor 10, ktorý sa však bojí vody ako čert kríža, a ja sa s mobilom obmedzovať nechcem, veď každú chvíľu prší, niekto naň prská, fotím niečo z člna, kochám sa horskou bystrinou, nehovoriac o prítomnosti mobilu pri popíjaní (ne)alko nápojov. Takže ostávame pri trojici S9, G7 a P20. Lopaty ma nezaujímajú.

A tak som skončil pri P20. Dobrovoľne. Pár dní trápenia, ale potom takmer samé milé prekvapenia. Aj rozmery, aj rýchle reakcie (hry nehrávam, výkon vyžadujem maximálne pri fotení alebo navigácii), aj dobrá výdrž na jedno nabitie. Chýba mi len bezdrôtové nabíjanie - v aute mám totiž šikovný držiak. Dokonca ma milo prekvapila aj hlasná reprodukcia zvukov. Dlhšie videá si stále radšej pozriem na pracovnom iPhone 8 Plus, ale na hocijaké video na Facebooku mi P20 úplne stačí a doťahuje sa v tomto smere na najlepších. Audio jack by sa možno hodil, dodávané USB-C slúchadlá sú však slušné. V balení sa nachádza aj redukcia z USB-C na 3,5 mm jack. Z chýbajúcich parametrov spomeniem ešte absenciu podpory pamäťových kariet. Mne to absolútne nevadí, 128 GB je akurát na normálne fungovanie a interné úložisko je vždy rýchlejšie než pamäťovka. Dôkaz spomeniem neskôr.

Musím sa tiež priznať, že mi vôbec neprekáža obrazovka s vykrojením okolo reproduktora. Zaujíma ma len aktuálny čas, percentuálny stav batérie (iPhone X ma v tomto veľmi sklamal), stav signálu, druh siete, do ktorej som prihlásený (hlavne kvôli LTE, resp. VoLTE) a namiesto všetkých tých ikoniek gmailov, messengerov, facebookov sa pokojne pozerám len na číslo, ktoré vyjadruje počet aplikácií, ktoré majú pre mňa niečo nové. Väčšinou je aj tak vyššie než päť a pohľad trebárs na sedmičku ma znervózňuje menej než sedem za sebou zoradených všakovakých ikon.

Skrátka, Huawei prešiel naozaj dlhú cestu, nadstavba EMUI sa mi páči, natiahnutý displej tiež, rozmery detto a pri pohľade na parametre nevidím dôvod váhať. Odporúčam preštudovať tabuľku v článku Huawei P20 (základné info). Koncom apríla kolega Matej napísal aj recenziu pé-dvadsiatky. V tej kritizuje absenciu optickej stabilizácie fotoaparátu, odolnosť voči vode, výkon a problémy s GPS.

Hneď teraz musím povedať, že stabilizácia mi pri fotografovaní nechýba, druhý čiernobiely fotoaparát navyše večernú situáciu s prehľadom zachraňuje a Full HD video s 30 fps je digitálne stabilizované priam ukážkovo. Odolnosť voči ošplechnutiu vodou je dostatočná, slot pre dve SIM karty je utesnený a GPS mi funguje celý čas podľa mojich predstáv. Waze používam denne, pri turistike zas Mapy.cz, pri hodnotení reštaurácií Google Maps. Vždy bez problémov.

Veľmi som si zvykol na bodky pri aplikáciách, ktorých sa týka nejaká novinka. Keď Gmail obdržal od posledného otvorenia nejakú správu, objavila sa na jeho ikone bodka. Žiadne zbytočné číslo (mám asi 3500 neprečítaných e-mailov), ale obyčajná bodka, ktorá hovorí, že od poslednej kontroly Gmailu, Messengera či SMS správ sa v danej appke udialo niečo nové. Skontrolovať to môžem podržaním prsta na nej, alebo otvorením. Občas sa mi stalo, že mi niekto v nejakej skupinovej konverzácii dal like (páčik) na nejaký príspevok, ale po otvorení Messengera som nikde nič hrubým písmom nevidel. Vtedy sa oplatilo podržať na ikone Messengera prst a otvoriť priamo konverzáciu, ktorej sa zmena týka.

Podržanie prsta som často využíval na ikone Nastavenia, čím sa môžete rýchlo dostať k Hotspotu, Mobilným dátam, Bluetooth či nastaveniam Wi-Fi. Svietidlo, kalkulačku a čítačku QR kódov som vždy otváral zo spodnej lišty, ktorú vyrolujete zo spodnej hrany odomykacej obrazovky. Aj preto som zablokoval automatický prechod na domácu obrazovku po rozpoznaní tváre.

Poďme však pekne k zoznamu mojich postrehov. Budem skákať z témy do témy, snáď mi odpustíte.

Po prijatí správy telefón zavibruje, prípadne sa ozve nejakým zvukom, ak doteraz neblikala zelená LED-ka, začne sa slabo rozsvecovať no displej sa nerozsvieti a displej sa môže dokonca rozsvietiť. Túto funkciu nájdete v časti Nastavenia - Aplikácie a oznámenia - Upozornenia & stavový riadok. Toto mi na P20 chýba asi najviac. Hlavne v hlučnom prostredí, alebo keď mám aktívny tichý režim. Na druhej strane, aspoň ma to nevyrušuje a postupne si na to zvykám. Myslím si však, že takáto funkcia by sa mohla v nastaveniach telefónu objaviť a používateľ by si už sám vybral, či chce šetriť batériu, alebo nakrátko rozsvietiť displej po prijatí každej správy.

Dávnejšie som niekde na našom instagramovom či facebookovskom účte kritizoval zhasnutie fotoaparátu po 30 sekundách. Asi dva týždňe používania P20-ky sa ma to vôbec netýkalo a začal som si vyčítať, že som možno Huaweiu krivdil, keďže do 30 sekúnd od spustenia fotoaparát vždy použijem. A potom prišlo zopár situácií, kedy som na správny moment čakal aj minútu, no keď som chcel cvaknúť, obrazovka už bola čierna. Toto by sa malo dať v nastaveniach fotoaparátu vypnúť.

Hoci mám v P20-ke od začiatku nastavené Google konto, kalendár mi prioritne ukladal udalosti do pamäte mobilu. Absolútna blbosť. Našťastie som si mohol pozrieť (rozumej odfiltrovať) len udalosti v mobile a na počítači som ich za pár minút prepísal do online Google kalendára. Pri tvorbe ďalšej udalosti som už zvolil uloženie do môjho Google konta, pričom všetky následné udalosti sa mi už pekne synchronizujú s ďalšími telefónmi.

Keď už hovorím o kalendári, až po nejakej dobe som si všimol, že mesačný náhľad môžem ťahom prsta nadol roztiahnuť. Toto mi chýbalo a nikdy som si to v EMUI nevšimol. A zrejme ani moji kolegovia.

Navigáciu Waze používam dlhé roky. Som tiež predplatiteľom Spotify a v aute často využívam prepojenie týchto dvoch aplikácií. Na iOS toto spojenie nikdy nefungovalo tak dobre a plynule, ako na P20, resp. androide. Zvláštne.

Zase aplikácia iRádio RTVS sa mi na pozadí vypína. A tom som prešiel snáď všetky nastavenia, aby sa táto appka udržala pri živote za každú cenu. Chyba samozrejme mohla byť aj inde, no ja som nakoniec na počúvanie Rádia_FM, Junior a Detského rádia začal používať aplikáciu SK Radio, ktorá je paradoxne lepšia než oficiálna appka RTVS.

Z iOS som zvyknutý na inteligentné správanie Bluetooth. Sedím v aute, je naštartované, no som na parkovisku. Uskutočním hovor a zvuk prenesiem do mobilu, nie do autorádia. Pri ďalšom hovore si iPhone toto nastavenie zapamätá. Ale pamätá si ho samostatne aj pre ďalšie Bluetooth zariadenia. A tak v aute prichádzajúci hovor zvoní v reproduktoroch, no doma či v práci nikdy hovor neprijmem cez Bose SoundLink Mini 2 či JBL Flip 4. Toto zrejme žiadny android nedokáže. Huawei P20 mi vždy hovor pošle do autorádia či do Bluetooth reproduktora, na ktorom každé ráno počúvam rádio. A prepnutie na iný výstup je komplikovanejšie než v iOS. A ak sa nemýlim, iPhone si dokonca pamätá aj hlasitosť médií pre každý Bluetooth reproduktor. Sú to drobnosti, ale rýchlo sa na ne zvyká a ťažko odvyká.

Vždy som tvrdil, že ovládacie tlačidlá v jednej bočnej stene sú lepšie riešenie, než hlasitosť na jednej a vypínač na druhej strane. Mám na to niekoľko dôvodov, ale priznávam, že trojica tlačidiel na jednej strane už tlačí vypínač tak nízko, že to môže vadiť v držiaku v aute. Ale aj tak si myslím, že je to lepšie rozloženie než na iPhone či Samsungoch.

So SIM kartou Orangeu, ktorého služby využívam, sa mi často stáva, že správa je označená ako neodoslaná, aj keď ju odoslalo. Potom ľuďom posielam duplicitne to isté. Stalo sa mi to veľakrát, vlastne takmer vždy. Možno chyba softvéru a nejaký update to čoskoro vyrieši.

So stabilitou hovorov som tiež nespokojný. VoLTE mi hore svieti takmer neustále, ale takmer každý druhý hovor je z mojej strany prerušovaný, vraj mi nerozumieť, nepočuť ma a po opakovanom spojení je už zrazu všetko v poriadku. Ale problémy s hovormi mám aj s iPhonom. Najradšej telefonujem cez Facebook Messenger. Neviem, či je to spôsobené sieťou (Orange), alebo niečím iným.

Záver

Keď som si vypýtal Huawei P20 na dlhodobý test, neveril som, že si ho tak obľúbim. Možno nerobí najlepšie fotografie na trhu, ale ten fotoaparát ma vždy bavil. Občas som ním umelo rozostril pozadie, občas zapol vydarený čiernobiely režim, niekedy ma potešilo automatické vykreslené HDR, ktoré oživilo hlavne zábery pri západe slnka. A stabilizácia a celkovo záznam Full HD videa je veľmi dobrý. iPhone 7 (ktorému konkuruje skôr než osmičke) je možno v niektorých vlastnostiach vyspelejší, vyladenejší, ale P20 ma baví možno ešte o čosi viac a v ničom výrazne nezaostáva. A to ma asi prekvapilo najviac. Čakal som spomalenú galériu, ale tých 1000 fotografií a stovku videí načítava P20-ka tak rýchlo, ako moje doterajšie iPhony. Nedostatok výkonu som nepocítil ani raz. Možno sa občas fotoaparát po dvojitom stlačení hlasitosti nadol nespustí v stotine sekundy, ale nikdy ma to neobmedzilo. Mimochodom, pre dojmy z fotoaparátu si určite prečítajte môj článok Ostrov Krk na 30 fotkách z Huaweiu P20.

Diskusia k článku:

Medino 11.07.2018 - 15:38

...Citujem: "So stabilitou hovorov som tiež nespokojný..." Takze zakladna funkcia kvoli ktorej by mal byt telefon naozaj telefonom, teda vediet pohodlne a nerušivo telefonovat neni splnena. Kam tieto technologicke evolucie vlasne speju...?! Ved to je uz naozaj na smiech a plač dokopy !

Richard Hombauer11.07.2018 - 18:17 Trvalý odkaz

Zas nepanikárme. Keby som otestoval viacero SIM a viacero sietí, mohol by som nadávať na telefón. Takto môžem len skonštatovať, že mám problém. Ale mám ho aj s iPhonmi, možno je to nejakou kombináciou mojej siete a hovorov inam. Väčšina hovorov je bez problémov, občas však nadávam. Čo už.

Tomas11.07.2018 - 18:47 Trvalý odkaz

Ono to moze byt prostredim, kde sa pohybujes a podobne. Napr. u nas v praci sa dost casto stava, ze maju ludia problemy s hovormi...

patrikk11.07.2018 - 21:59 Trvalý odkaz

Richard, keď nájdeš v nastaveniach bluetooth v detaile konkrétneho zariadenia tie zaškrtávacie polička Phone Calls / Media Audio / oboje - nezostane ti to podľa zaškrtnutia nastavené aj po od/pripojení zariadenia? Mne myslím áno, takže si Android v podstate nastavenie pamätá

marek123412.07.2018 - 08:55 Trvalý odkaz

Vyskusaj inu siet, urcite pomaranc nie je tou spravnou volbou. Tam takmer vzdy spaja az na druhy raz aj privolani z druhej siete do pomaranca.

Celá diskusia 19 príspevkov