Asus Zenfone 5 - výrez, širokáč a dobrá cena

Recenzia 6,2'' androidu s natiahnutým Full HD+ displejom, duálnym fotoaparátom so širokouhlým snímačom a svižnými reakciami.

Tohtoročné MWC prinieslo na poli smartfónov viacero zaujímavých noviniek, ale nie každému výrobcovi sa podarilo uchmatnúť takú pozornosť, ako to bolo v prípade značky Asus. Z trojice noviniek zaujali dva vybavenejšie kúsky Zenfone 5 a Zenfone 5z. Okrem kombinácie zaujímavej hardvérovej výbavy a slušnej ceny si nešlo nevšimnúť podobnosť noviniek s iPhonom X. Dokonca samotný výrobca si počas prezentácie niekoľkokrát neodpustil porovnanie s "fruitfónom".

Podoba tu určite je, ale je vecou názoru každého potenciálneho používateľa, či mu takáto podobnosť vadí, alebo nie. Mňa skôr zaujalo pomenovanie telefónu, a to najmä preto, že pred necelými štyrmi rokmi som testoval smartfón s rovnakým pomenovaním.

ikona

Základné info: Asus Zenfone 5Android so 6,2-palcovým natiahnutým displejom a typickými rohmi dostane až 6 GB RAM, 3300 mAh batériu a duálny 12 + 8 Mpix širokouhlý fotoaparát.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajnová inšpirácia je jasná, ale treba uznať, že vzhľadovo a konštrukčne ide o veľmi vydarený kúsok. Jednotlivé diely do seba presne zapadajú a tvoria pevný celok, ktorý sa nepodvolí ani pri silnejšom ohýbaní v ruke. Pevnosť dodáva kovový lem po stranách. Páči sa mi jeho matné prevedenie nezachytávajúce odtlačky a zabrúsenie hrán. Vďaka tomu sa s telefónom výborne manipuluje, čo platí aj pre istotu pri držaní.

Zadná stena môže byť v dvoch farebných úpravách, a to hviezdnej striebornej a polnočnej modrej. My sme testovali sivú s miernym zrkadlovým efektom. Vyzerá to vkusne, no iba do momentu, kedy sa na povrchu neobjaví množstvo odtlačkov a nečistôt. Preto by som zrejme siahol po modrej verzii. Pri boji s nečistotami pomôže aj ochranný gumený obal v balení. Škoda, že výrobca nepridal aj ochranu voči vode. Pri telefóne s cenovkou okolo 400 eur by som ju už čakal.

Ochranu prednej steny má na starosti sklíčko Gorilla glass. Aj po necelých dvoch týždňoch používania je povrch bez jediného škrabanca, čo určite chválim. Plus dávam aj za 2.5D zakrivenie. Predná stena sa tak príjemne zváža do bokov a prst z obrazovky vám skĺzne bez toho, aby ste natrafili na hranu.

Tlačidlo napájania a tlačidlo hlasitosti umiestnil výrobca do pravej steny. Sú v rozumnej výške, takže na ne dočiahnete aj bez prehmatávania telefónu v ruke a stláčajú sa isto. V protiľahlej ľavej stene nájdeme šuplík so slotom pre nanoSIM a druhým hybridným slotom, do ktorého môžete vložiť druhú nanoSIM, alebo pamäťovú kartu.

Na audio konektor sa už v poslednej dobe zvykne zabúdať, no nie je to prípad Zenfonu 5. Nájdete ho v dolnej stene spolu s USB konektorom typu C a hlasným reproduktorom. Ten však nie je sám. Do tandemu prichádza ešte jeden a výrobca ho umiestnil do mriežky slúchadla vpredu. Treba ale povedať, že výraznú časť práce odvádza ten dolný a reproduktor v mriežke slúchadla skôr pomáha dodať priestorový zvuk.

Podobne to bolo aj u niektorých modelov značky Sony. Každopádne, zvuk je slušný a patrí medzi to lepšie na trhu. Určite odporúčam navštíviť nastavenia telefónu, konkrétne sprievodcu nastavením zvuku, kde nájdete niekoľko hudobných režimov. Viac možností sa prístupní po zapojení slúchadiel, napríklad režim DTS headphone a pár ďalších hudobných profilov.

Displej zaberá takmer celú prednú stenu, preto čítačka odtlačkov našla svoje miesto vzadu. Reakcie sú rýchle a takmer stopercentné. Naozaj si nepamätám, aby som odtlačok musel prikladať viackrát. Nahmatanie je veľmi jednoduché vďaka jej miernemu zapusteniu voči zvyšku zadnej steny. Prst vám tam padne veľmi ľahko. V nastaveniach si môžete pridať až 5 odtlačkov a okrem odblokovania telefónu ju ešte možno použiť na prijatie hovoru.

Spolu s čítačkou odtlačkov som na odblokovanie používal aj rozpoznanie tváre. Tu určite odporúčam aktivovať aj rozsvietenie obrazovky po naklonení telefónu smerom k sebe. Následne už nemusíte stláčať tlačidlo napájania, čím si ušetríte jeden krok navyše. Rýchlosť rozpoznania je rýchla, ale nepatrí k bleskovým a nejakú tú pol sekundičku si na odblokovanie počkáte, ale to vôbec nevadí.

V nastaveniach si môžete vybrať, či sa má telefón hneď odomknúť a vy sa ocitnete na domácej obrazovke, alebo si chcete pozrieť notifikácie na zablokovanej obrazovke a až následným potiahnutím prsta prejdete na domácu obrazovku.

Okrem nadvihnutia možno displej rozsvieť aj dvojitým poklepaním. Samozrejme, nechýba ani funkcia zablokovania telefónu rovnakým gestom.

Asus pri natiahnutí displeja zachádza ešte ďalej a namiesto populárneho pomeru 18:9 ho natiahol až na 19:9. Hore nesmú chýbať dva rožky, ktoré ho spájajú s iPhonom X. V nich nájdete stavové informácie a notifikácie zmeškaných udalosti. Kvôli výrezu je využiteľnosť plochy pre notifikácie menšia, preto sa pri väčšom počte zobrazia tri bodky. Asus to však vymyslel šikovne, a ak kliknete na stavový riadok, pod ním sa zobrazí ďalší riadok, kde nájdete už všetky ikony, aj tie skryté za tromi bodkami.

S displejom som bol veľmi spokojný. Rozlíšenie 1080 x 2246 bodov je viac než dostačujúce a oceňujem aj živé farby. Rovnako tak chválim dobré pozorovacie uhly a čitateľnosť na priamom slnku. Nastavenia sú bohaté. Nájdeme tu možnosť skryť horný výrez, prispôsobiť teplotu farieb, nastaviť automatickú teplotu farieb, režim rukavice, či režim modrého svetla, ktorý šetrí oči pri používaní v noci.

Môžete ho aktivovať manuálne alebo automaticky podľa západu a východu slnka. So zobrazením aplikácií na displeji s týmto pomerom strán som nemal žiaden problém okrem Facebook Messengera. Ten však všeobecne zatiaľ nevie dobre pracovať s displejmi s výrezom a pri spustení sa horná časť aplikácie zle zobrazí a následne obnoví už v správnom zobrazení.

Na zmeškané udalosti vás upozorní notifikačná dióda ukrytá v mriežke slúchadla. Je veľká a jej blikanie si určite všimnete.

Ak chcete mať pod kapotou to najvýkonnejšie spomedzi čipsetov, budete sa musieť poobzerať po drahšom modeli Zenfone 5z, ktorý ponúkne Snapdragon 845. Klasická päťka ponúkne Snapdragon 660. Výkonu je tu však určite dostatok. V benchmarku AnTuTu sme namerali 138 003 bodov.

Telefón sa ani pri záťaži neprehrieva a teplota je v norme. Operačná pamäť ponúkne 4 GB, ktoré hravo zvládnu svižný bez systému a viacero spustených aplikácií na pozadí. Reakcie systému som si veľmi pochvaľoval. Všetko sa deje okamžite a bez akýchkoľvek zaváhaní.

Nad operačným systémom Android 8.0 beží prostredie ZenUI. Páči sa mi možnosť výberu medzi domácimi obrazovkami a kombinácie domácich obrazoviek so samostatnou ponukou aplikácií. Ťahom prsta po domácej obrazovke smerom nahor sa dostávam k spomínaným aplikáciám, potiahnutím v opačnom smere môžem spustiť vyhľadávanie v telefóne alebo vysunúť lištu so skratkami.

Tých je naozaj dosť a nájdete tu všetko možné, napríklad aj spustenie FM rádia. Dokáže zobraziť názov stanice a skladby a v nastaveniach môžete využiť aj časovač vypnutia. V nastaveniach domácich obrazoviek si viete upraviť vzhľad ikon, priečinkov, prípadne zmeniť písmo. Chýba mi tu však možnosť zmeniť si veľkosť mriežky.

V prostredí sa častokrát stretnete s aktuálne moderným pojmom - umelá inteligencia. Nabíjanie s umelou inteligenciou dokáže prispôsobiť rýchlosť nabíjania a spomaliť tak proces starnutia batérie. Pre rýchlejšie spúšťanie aplikácií je tu funkcia OptiFlex, ktorá automaticky vyberá najčastejšie používané aplikácie a tie spúšťa zrýchlene.

Máme tu aj inteligentné podsvietenie displeja, ktoré svieti dovtedy, kým sa pozeráte na obrazovku a dokonca aj hlasitosť zvonenia vie byť inteligentná. Prispôsobuje sa hluku okolia.

Na zadnej stene ma veľmi potešila prítomnosť druhého širokouhlého fotoaparátu. Pre mňa má takéto riešenie oveľa väčší význam, než sekundárny fotoaparát, ktorý iba rozmazáva pozadie. V plnom, osemmegapixlovom rozlíšení sníma fotografie s pomerom strán 4:3, ak preferujete pomer strán 16:9, snímky budú mať rozlíšenie 6 Mpix.

Fotografie so 120-stupňoým záberom sú zaujímavé, no kvalita príliš neprekvapila a také LG V30 je v tomto smere rozhodne ďalej. Treba rátať so slabšou ostrosťou a zlievaním plôch, napríklad stromov, čo práve pri fotení krajiniek nemusí vyzerať najlepšie.

Hlavný 12 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu už ponúkne ostrejšie fotografie. Pri dobrých svetelných podmienkach je kvalita slušná, no večer to nie je bohviečo a snímky sú zašumené. Medzi širokouhlým a hlavným fotoaparátom sa prepínate pomocou softvérových tlačidiel napravo. Nie vždy to však funguje úplne presne a častokrát sa mi stalo, že širokouhlý fotoaparát sa prepol až tretie-štvrte kliknutie.

Samotné prostredie sa mi však veľmi páči a je navrhnuté rozumne. Prepínanie na prednú kameru mám šikovne napravo, rovnako tak prepínanie medzi režimami fotoaparátu. Zoznam skratiek naľavo ponúkne správu režimu HDR, možnosť rýchlo zmeniť pomer strán snímania, aktivovanie hĺbkového efektu a časovač.

Z režimov zaujme vytváranie GIF súborov, manuálny režim s bohatými možnosťami prispôsobenia jednotlivých parametrov a marketingovým ťahom môže byť aj super rozlíšenie, ktoré dokáže zhotovovať fotografie až v 48 Mpix rozlíšení. Telefón vtedy nasníma viacero fotografií za sebou a spojí ich do jednej. Platí, že pri tomto snímaní treba mať pevnú ruku a pohybujúce sa objekty môžu byť na výslednej snímke mierne rozmazané. Každopádne, kvalita ma v porovnaní s automatickým režimom a jeho 12 Mpix snímkami akosi nešokovala, preto som tento režim používal skôr výnimočne.

Zenfone 5 sa pri iPhone inšpiroval nielen dizajnom, ale napríklad aj Animoji, ktoré nazval ZeniMoji. Možnosť vytvárania správ v podobe zvieratka, alebo s rôznymi doplnkami na tvári ma však akosi nezaujala. Možno by pomohlo mať menej rokov, prípadne mať v sebe viac pív. Okrem gest tváre možno do ZeniMoji pridať aj zvukovú stopu a následne ho poslať napríklad cez Facebook Messenger.

Video je možné nahrávať až v 4K rozlíšení a kvalita je na danú kategóriu viac než slušná. Okrem toho môžete nahrávať aj spomalené videá vo Full HD pri 120 fps, prípadne v HD kvalite s 240 fps. Ideálne na letné radovánky pri vode.

Dobrú kvalitu ponúkne aj predný osemmegapixlový fotoaparát. Opäť však odporúčam povypínať všetky skrášľovacie funkcie, ktoré z autoportrétu spravia olejomaľbu. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Asus Zenfone 5.

V prípade výdrže sa žiadne prekvapenie nekoná a batéria s kapacitou 3300 mAh zvládne udržať telefón pri živote jeden náročný deň. To mi úplne stačí. Nikdy sa mi nestalo, aby som telefón musel nabíjať pred večerom. Pribalená nabíjačka dokázala po polhodine dodať približne 35 %, po hodine necelých 70 %, po 90 minútach 90 % a do plného nabitia jej to ešte pár minút trvalo.

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ dizajn

+ kryt v balení

+ stereo reproduktory

+ čítačka odtlačkov prstov a odblokovanie tvárou

+ svižné reakcie

+ kvalitný displej

Nevýhody:

- privítal by som kvalitnejší širokouhlý fotoaparát

- chýba odolnosť voči vode

- lesklý variant je lapačom odtlačkov

Orientačná cena: 399 eur

Záver

Asus Zenfone 5 je zaujímavou kombináciou viac než slušných parametrov a rozumnej ceny. Vyzerá dobre, je svižný a ponúkne pekný displej s moderným výrezom. Za plus považujem aj prítomnosť stereo reproduktorov a hodnotne pôsobiaci dizajn. Potešil aj širokouhlý fotoaparát, no kvalita by mohla byť o kúsok lepšia. Celkovo však ide o zaujímavý produkt, ktorý môže konkurovať napríklad Honoru 10.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Asus Zenfone 5.

Diskusia k článku:

sam98 06.07.2018 - 22:59

Dúfam, že 5z príde už čoskoro. No má toto rovnake snímače ako 5z?Som zvedavý na kvalitu fotiek, hádam sa zlepší. Ináč tento mobil ma SD636, nie 660.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.07.2018 - 12:18 Trvalý odkaz

Celý HW foťáku je s 5z identický včetne snímača Sony IMX363 Exmor RS (použitý o.i. v Mi8).
Tu je to v pohode u vlajky už nie. samo sebou možno to potiahnu software-om.
Ale neviem. Za tú cenu je LG V30, Galaxy S8. A kto si potrpí na najnovší Snapdragon, OnePlus 6 tiež fotí lepšie, myslím.

Výrobca udáva Dual Speakers, nie STEREO.
A dá sa to jednoducho overiť testovacou nahrávkou.

Ondrej10.07.2018 - 12:20 Trvalý odkaz

Nemáte nejakú divnú verziu toho telefónu? Rišo vo videu tvrdí, že nemá OIS pritom má a naozaj veľmi dobrú, fotoaparát na strednú triedu je nadpriemerný (so širokouhlým sa stotožním), má aj FM rádio. Hi-Res audio, DTS headphone. Celé je to divné.

Marián Petrík21.07.2018 - 11:13 Trvalý odkaz

o tento mobil som mal záujem. nakoniec v prospech honoru 10 rozhodla dosť veľká zľava k paušálu o jedného operátora. honor 10 som dostal lacnejšie, ako by som kúpil ten asus. zenfone 5 je dobrá voľba. nebál by som sa ísť do neho.

Celá diskusia 4 príspevky