Nokia 8 Sirocco - to najlepšie, len trocha pozadu

Recenzia androidu so zahnutým 5,5'' OLED displejom, dobrou výdržou batérie, svižnými reakciami a 12 Mpix duálnym fotoaparátom.

Spoločnosť HMD Global má s legendárnou fínskou značkou veľké plány a na pleciach Nokie 8 Sirocco leží poriadny kus zodpovednosti. Je to jej aktuálne najdrahšie a najlepšie vybavené zariadenie, ktoré už prešlo aj naším podrobným testovaním.

Už na prvý pohľad je jasné, že nechce v ničom zaostávať. Má duálny fotoaparát, 6 GB RAM či displej s jemným QHD rozlíšením (1440 x 2560 bodov). Tvorí ho pOLED technológia s vyšším kontrastom a vernejším zobrazením čiernej farby. Už sme však určite videli aj oveľa krajšie displeje než je tento.

ikona

Základné info: Nokia 8 SiroccoNová vlajková loď s 5,5 pOLED QHD zahnutým displejom, 6 GB RAM, duálnym Zeiss hlavným a 5 Mpix predným fotoaparátom, bezdrôtovým nabíjaním a 3260 mAh batériou. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Displej na rozdiel od väčšiny novej konkurencie nemá žiadny výrez. Stále vsádza na tradičný pomer strán 16:9, takže ak pred jednoduchším skrolovaním dlhých textov na webe a v aplikáciách dávate prednosť sledovaniu filmov či YouTube videí, prípadne pohľad na všade prítomné rohy nemôžete vystáť, môže ísť o príjemnú alternatívu.

Bohužiaľ, inšpirovaný Samsungom prináša zaoblené okraje. Môžeme polemizovať o ich prínose pre dizajn, no v praxi majú len samé nevýhody - zaoblenie v tejto časti deformuje farby displeja, pripravuje vás o niekoľko milimetrov plochy s pohodlným rozpoznávaním dotykov a nepekne dokáže odrážať svetlo. Do špekulácií o drahšom servise a väčšej náchylnosti na rozbitie pri náhodných pádoch sa púšťať nebudem.

Zaobľuje sa aj sklo pokrývajúce chrbát a obopínajúce fotoaparáty či čítačku odtlačkov prstov. Oceľový rám má preto v najužšom bode výšku len dva milimetre a tlačidlá pre reguláciu hlasitosti či vypínač sú na tom rovnako.

Prvých pár hodín po vybratí z krabice vám ich plocha môže prísť malá, rám príliš režúci do dlane a čítačka vzadu stratená či ťažko nahmatateľná kvôli nevýraznej obrube. Po dvoch týždňoch sa negatívne pocity takmer úplne rozplynuli a na všetky hardvérové prvky som si zvykol. Hrá však dizajn prvé husle ďaleko pred ergonómiou? Určite áno.

S ochrannými sklami a fóliami môže byť problém, veľmi jednoduchý obal v podobe plastového výlisku nájdete aj v balení. Ja som Nokiu 8 Sirocco používal bez neho. Telo je trochu šmykľavejšie, no vďaka 5,5-palcovej obrazovke a menším rozmerom (141 x 73 mm) ho skrotíte aj v jednej ruke.

Skratky pOLED sa netreba báť, označuje OLED displej s plastovou výplňou medzi pixelami, čo zrejme uľahčilo ohýbanie okrajov. AMOLED využíva sklo. Nastavenia obrazovky Nokie 8 Sirocco umožňujú len meniť veľkosť písma, aktivovať čierno-biely prehľad s aktuálnym časom, dátumom a ikonami zmeškaných aplikácií (známy aj ako Glance screen) či využívať Nočný režim pre pohodlnejšie čítanie v noci.

Prehľad sa môže rozsvietiť po prijatí novej notifikácie alebo každom zodvihnutí mobilu zo stola. Aktivovaný môže byť permanentne alebo po dobu 10 až 30 sekúnd. Hodiny na ňom sú dostatočne veľké a poteší aj ponukou nadchádzajúcich udalostí v kalendári.

Dvojité zaťukanie na displej už zobrazí klasickú uzamykaciu obrazovku Androidu 8.1 Oreo bez akejkoľvek grafickej nadstavby. Potiahnutím za jej spodné okraje sa môžete prepnúť do Fotoaparátu alebo hlasového Asistenta Google načúvajúceho vaším pokynom. Ten si pred zobrazením výsledkov vyhľadávania vypýta ešte potvrdzujúci PIN alebo odtlačok prsta.

Medzi rýchlymi prepínačmi pre Wi-Fi, Bluetooth a letový režim môže zaujať šetrič dát, obmedzujúci mobilné dáta pre aplikácie na pozadí alebo rýchla inverzia farieb pomáhajúci slabozrakým používateľom.

Okrem jednoduchej aplikácie Podpora ponúkajúcej návod na používanie a monitorujúcej niektoré základné funkcie (teplota, využitie pamätí či opotrebovanie batérie) v systéme nenájdete nič navyše. Chýba aj FM rádio. Naopak, NFC a nainštalovaná aplikácia Google Pay v prípade klientov podporovaných bánk skrotia aj platby pri pokladniach v kamenných obchodoch.

O prácu s kontaktmi, posielanie SMS správ a telefonovanie sa starajú natívne aplikácie od Googlu. Text budete zadávať cez podarenú klávesnicu Gboard, ktorá ponúkne slovenský prediktívny slovník a po kliknutí na malé logo výrobcu aj režim pre jednu ruku, motívy, nálepky či vyhľadávanie zábavných GIFov.

V Nokii 8 Sirocco je priestor len na jednu SIM kartu. Dual SIM verziu zatiaľ na trhu nenájdete a vytratil sa aj microSD slot rozširujúci základné vnútorné úložisko.

To však disponuje až 128 GB kapacitou, takže by mohlo väčšine zákazníkov s prehľadom stačiť. Po prvom zapnutí vám zostane voľných ešte veľmi slušných 114 GB.

Sesterské Nokie sme v našich testoch často kritizovali za rozpačité reakcie a nepresvedčivú rýchlosť. Pri najlepšie vybavenom Siroccu som podobné problémy nezaznamenal a na beh systému či váhanie pri spúšťaní aplikácií sa sťažovať nemôžem. Svoju zásluhu na tom určite má obrovská 6 GB operačná pamäť.

Problém vidím skôr na papieri a výhľade pár rokov dopredu. Drahší mobil zrejme nebudete chcieť vymieňať každých 12 mesiacov a Nokia 8 Sirocco si musí vystačiť s procesorom Qualcomm Snapdragon 835, ktorý konkurencia v podobe Samsungu, Sony či HTC nechala odpočívať ešte hlboko v roku 2017. Vlajková loď z Fínska bohužiaľ zostáva trochu v kúte a štartuje z konca roštu už dnes.

Grafický čip Adreno 540 je na tom podobne. HTC U12+, OnePlus 6 či rodina Xperií XZ2 už využíva 630-tku. Hry si na Nokii 8 Sirocco aj tak bezproblémov zahráte, momentálne najobľúbenejší PUBG Mobile vám automaticky ponúkne najvyšší z troch grafických režimov. Pri hraní som nezaznamenal žiadne problémy ani výraznejšie zahrievanie, čo je pre takto tenučké telo dobrá vizitka.

Telefón najvyššej triedy dnes musí ponúkať niekoľko funkcií a vlastností navyše. Spoľahnúť sa môžete na odolnosť voči vode a prachu s certifikáciou IP67. Mobil teda vydrží ponorenie do hĺbky 1 m až počas 30 minút.

Život vám tiež uľahčia Gestá v položke Systém v Nastaveniach. Jedná sa len o drobnosti, no sťahovanie hornej lišty posunutím prsta po čítačke, spúšťanie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača alebo stlmenie otravného vyzváňania po zodvihnutí mobilu zo stola možno budete využívať aj každý deň. Otočenie displeja smerom nadol zas môže prichádzajúci hovor automaticky odmietnuť.

Patrí sa tiež ponúknuť odomykanie tvárou. Zamierte do karty Zabezpečenie a poloha, potom vyberte Smart Lock. Pred snímaním budete musieť displej vždy rozsvietiť, či už dvojitým zaťukaním alebo stlačením vypínača. Samotné rozpoznávanie vašich čŕt trvá približne sekundu. Na trhu sú aj rýchlejšie mobily, no aj takáto odozva je podľa mňa prijateľná. Horšie je, že v úplnej tme rozpoznávanie nefunguje vôbec a vy tak budete musieť zadávať PIN alebo prikladať odtlačok. Väčšine novších androidov postačí osvetliť vašu tvár rozsvieteným displejom, Nokii očividne nie.

Smart Lock ponúkne tiež niekoľko ďalších režimov, napríklad môže ponechať smartfón odomknutý pri spárovaní s určitým Bluetooth zariadením (autom, hodinkami alebo počítačom), prípadne kým zaznamená nepretržité nosenie na tele (potom gyroskop rozpozná odloženie na stôl a mobil uzamkne). Nastaviť sa dajú tiež dôveryhodné miesta podľa GPS (dom, práca).

Android Oreo ponúka aj viac používateľských profilov s vlastnou plochou, aplikáciami, kontaktmi a nastaveniami. To sa hodí, ak budete Sirocco zdieľať ako firemný mobil. Na nahradzovanie 3,5 mm audiojacku USB-C slúchadlami si už zvykáme. Protestovať preto nemôžem, no stávka na klasiku by možno Nokii v nadupanej konkurencii priniesla pár bodov od konzervatívnych zákazníkov navyše.

V krabici nájdete aspoň redukciu z USB-C na 3,5 mm jack a nokiácke USB-C slúchadlá. Tie musím pochváliť za potiahnutie spodnej polovice kábla textíliou, takže sa nebudú toľko zamotávať. Pre výrobcov je však očividne problém k USB-C audio štandardu pridať tlačidlá + a - na reguláciu hlasitosti. Takže podobne ako na HTC či Sony, zvuk zosilníte a zoslabíte iba po vybratí mobilu z vrecka.

Ich zvuk po pridaní hlasitosti ožije, aj tak by som si však vedel predstaviť trochu pestrejšie stredné pásmo. Výšky a basy sú relatívne OK a vďaka in-ear konštrukcii (s dvojicou ďalších veľkostí gumičiek) solídne tlmia okolité zvuky.

O hlasité prehrávanie sa stará len jeden priemerný, no dostatočne hlasný mono reproduktor vedla USB-C konektora naspodu.

Nokia nechce zaostávať a aj ona vsádza na duálny zadný fotoaparát. Tradície značky velia, že optiku musí dodávať spoločnosť Zeiss. Jednotka kombinuje hlavný 12-megapixelový 1,4 μm snímač za objektívom so svetelnosťou f/1.7 a druhý až 13-megapixelový čip, ukrytý za sklíčkom s clonovým číslom f/2.6.

Druhý je oproti základnému 2-násobne priblížený podobne ako na pluskových iPhonoch, no čip pod ním je menší, s veľkosťou len 1 mikrometer. Rovnako funguje aj rozhodovanie softvéru pri využití priblíženia - niekedy sa použije druhý objektív, inokedy primárny s digitálnym priblížením. Zazoomovaný obraz tak nebude vždy najkvalitnejší. Optickú stabilizáciu neponúkne ani jeden z nich.

Naopak, ich súzvuk je naplno využitý v režime Živé rozostrenie. kde sa dá intenzita rozmazávania pozadia (softvérový bokeh) regulovať pohodlným posuvníkom. To pomôže zjemniť limity a nepresnosti efektu - jednoducho znížite jeho intenzitu. Platí však, že tieto umelecké hračky vyzerajú lepšie na mobile, Facebooku a Instagrame než zväčšené na monitor počítača či televízor.

Aplikácia fotoaparátu vás privíta množstvom tlačidiel v ľavej lište. Ak nám niekedy chýbalo ovládanie blesku, otáčanie na prednú kameru či ovládanie HDR hneď po ruke, už nemusí. Aktivujú sa tu aj zvláštne efekty skrášľovania a zaujímavý režim kombinujúci snímky z prednej a zadnej kamery súčasne, prípadne využívajúci takzvaný obraz v obraze (vaša tvár bude v malom okienku fotografie zo zadného snímača).

Menu vľavo dole ukrýva podrobné nastavenia, Panorámu, spomínané Živé rozostrenie a voľbu Pro. Tá ovláda detailný manuálny režim s ručným nastavením času uzávierky, ISO, vyváženia bielej a jemného zaostrovania. Ak si na jeho ovládanie zvyknete, budete s ním pracovať aj palcom jednej ruky, telefón držiac pohodlne len v pravačke.

Hoci majú zadné objektívy 12 a 13 Mpix, výsledné fotografie v režime 4:3 dostanú maximálne 12 megapixelov. Pri bližšom skúmaní to dáva zmysel, zvyšný jeden megapixel pri aktivovaní 2-násobného priblíženia využíva softvér na počítanie a digitálne eliminovanie nepríjemných otrasov.

Aké je kvalita samotných snímok? Pri fotení cez displej som bol veľmi skeptický, cez "hľadáčik" totiž scéna často nevyzerá vôbec lákavo, po stlačení spúšte však zapracuje obrazový postprocesor a obrázky väčšinou ponúknu veľmi slušný dynamický rozsah, veľa detailov a slušný kontrast.

Jediné body v porovnaní s konkurenciou môžem strhnúť za vernosť farieb, ktorá je pri veľkých vodných alebo trávnatých plochách niekedy trochu iná než realita. Hodnoty saturácie si zvyknú ustreliť, no o žiadne sklamanie sa rozhodne nejedná. Aj HDR pracuje ešte relatívne citlivo.

Predná kamera ponúkne len 5 megapixelov. Jej kvalita je dobrá, no na veľkej obrazovke už chýbajúce pixely a detaily niekedy poznať.

Podobné je to pri nahrávaní videí. To čo ponúkajú je v tejto podobe od Nokie 8 Sirocco poriadku. Záznam v 4K rozlíšení zadnou a Full HD prednou kamerou vyznieva dobre, kde je však režim Full HD pri 60 fps? Vlajková loď z roku 2018 by ho rozhodne mala zvládať.

Spomalené videá, časozberné videá ani šikovná možnosť nahrávať priestorový zvuk či naopak audio z výhradne predného či výhradne zadného mikrofónu to nezachránia. Softvér aspoň bleskovo preostruje dotykmi na displej, prípadne automaticky. Spájanie záberov z prednej a zadnej kamery bude dostupné aj pre videá, no ich rozlíšenie potom klesne na Full HD. Druhý pohľad na kvalitu fototaparátov nájdete v článku Takto fotí Nokia 8 Sirocco.

Niekoho možno poteší živé zdieľanie videa na YouTube či Facebook, to však nie je nič, čo by nezvládali aplikácie tretích strán v Google Play na akomkoľvek androide.

Recenziu však zakončíme pozitívne. Hoci má akumulátor len 3260 mAh, výdrž na jedno nabitie je veľmi dobrá pri bežnej záťaži určite nebude mať problém vydržať takmer deň a pol. Podľa štatistík v systéme som sa dlhodobo pohyboval medzi 5 a 6 hodinami času s rozsvieteným displejom.

Pri nabíjaní sa zas o slovo prihlási rýchle nabíjanie. Za 30 minút doplní približne 40 % energie, plné nabitie zvládne za čas tesne pod hranicou dvoch hodín.

Výhody:

+ alternatíva s pomerom strán 16:9 a bez výrezu v displeji

+ 6 GB RAM, konečne svižné reakcie

+ jednoduché, no každodenne využiteľné gestá

+ odolnosť voči vode a prachu IP67, bezdrôtové nabíjanie

+ redukcia na 3,5 mm jack, jednoduchý obal a USB-C slúchadlá v balení

+ výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- ergonómia ustúpila dizajnu (pohodlie držania tenkého rámu, nevýrazná čítačka, malé tlačidlá)

- procesor a výbava z roku 2017

- odomykanie tvárou si neporadí v úplnej tme

- chýbajúca optická stabilizácia

- video len v 4K alebo Full HD (30 fps), chýba 60 pfs

- vysoká cena

Orientačná cena: 749 eur

Záver

Nokia 8 Sirocco ponúka záblesky niekdajšej slávy fínskej značky. V záplave dnešného množstva takmer rovnakých modelov ponúkne netradičný dizajn, no popri tom nepodlieha trendom natiahnutých displejov a mnohými nenávidených výrezov. Ide proti všetkým a pri zachovaní relatívne kompaktných rozmerov vsádza na čistý Android 8.1 Oreo spolu s výbornou výdržou na jedno nabitie.

O to je väčšia škoda, že obrazovka dostala zbytočné zahnuté okraje a zabudlo sa na používateľov, ktorí uprednostňujú klasický audio jack.

Hardvér na najlepších nestačí, no procesor, grafika a fotoaparáty zaostávajú len mierne, o pomyselný stupienok. To je niečo, s čím by ste určite dokázali žiť. Ak by Nokia nasadila rozumnú cenovku. Lenže pri aktuálnych 749 eurách sa nám vzhľadom na túto ponuku zastavuje dych. Dve stovky nižšie a tvárili by sme sa inak.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Nokia 8 Sirocco.

Diskusia k článku:

Nightmare 21.06.2018 - 20:33

Co poviete na tuto Nokiu?...fotaky?atd

Peter22.06.2018 - 00:58 Trvalý odkaz

Podľa mňa je to krásna štýlovka

Knoxville22.06.2018 - 02:54 Trvalý odkaz

Krasna predrazena stylovka. Ktora mala prist tak pred rokom...

Peter22.06.2018 - 09:53 Trvalý odkaz

Keď by Nokia dala priaznivú cenu tak by si ju veľa ľudí kúpilo. Aj ja som uvažoval ale vyhrala Čína ;-)

Celá diskusia 4 príspevky