Huawei P20 Pro - útok na prvú ligu

Recenzia top modelu s elegantnou vodeodolnou konštrukciou, 6,1'' natiahnutým Full HD+ displejom a kvalitným trojitým fotoaparátom.

Huawei P20 Pro, jeden z najočakávanejších smartfónov a rozhodne aj jedno z najväčších prekvapení tohto roka. Trojitý fotoaparát, výrez v OLED displeji, sklenená konštrukcia s rôznymi farbami či 4000 mAh batéria. To sú len niektoré hlavné prvky výbavy novej vlajkovej lode Huawei. Výrobca si dal záležať, čo je vidieť už na prvý pohľad. Otázkou tak zostáva, či je P20 Pro rovnako dobrý aj pri reálnom používaní.

ikona

Základné info: Huawei P20 ProVýborne vybavený top model s vodeodolnou konštrukciou, natiahnutým 6,1'' Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 970, 6 GB RAM, trojitým fotoaparátom s nahrávaním 960 fps videí, 24 Mpix prednou kamerou, čítačkou odtlačkov vpredu, infraportom a 4000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Balenie P20 Pro je bohaté, no od čias Mate 8 sa nijako nezmenilo. Nabíjačka, USB-C kábel, slúchadlá a gumený obal sme našli aj v balení staršej vlajkovej lode. Dobre, tak predsa len je tu zmena - redukcia z USB-C na 3,5 mm audio konektor. Táto zmena ale zrejme niektorých nepoteší. Gumený obal sedí presne a dorovnáva vystupujúce fotoaparáty do jednej roviny.

Vďaka tomu sa telefón nekýve na stole. Ako to však býva s gumenými obalmi, ľahko sa zašpiní a poškriabe. Otázne je tiež, ako bude vyzerať po roku používania. Obal v balení však vždy poteší a nemám preto dôvod kritizovať.

Zabudnúť nesmiem ani na ochrannú fóliu na displeji. Len zopár výrobcov vám na telefón dá od výroby ochranu displeja, čiže opäť palec hore. Ani v tomto prípade sa však výrobca kvalitou nepretrhol, fólia nemá oleofóbnu vrstvu, a preto sa ľahko špiní. O chvíľu bude cela upatlaná a umastená, čo je asi ešte horšie než pri samotnom skle, ktoré ľahšie očistíte.

Dizajn je rozhodne jedným s najväčších lákadiel P20 Pro. Spolu so svojimi bratmi P20 a P20 lite zdieľa podobný dizajnový jazyk. Väčšiu podobu zdieľa so stredným P20, najmä kvôli čítačke odtlačkov vpredu. Ako jediný z trojice je vybavený trojitým fotoaparátom. Netradičná je tiež farebná verzia Twilight, ktorá mení farby od zelenej cez modrú až fialovú. Na test nám však prišla asi najmenej zaujímavá čierna, ktorá je doslova magnet na odtlačky.

Spracovanie a použité materiály sú dobré, no v dnešnej dobe a pri cene zariadenia nič výnimočné. Kovový rám je mierne zaoblený, nereže tak do ruky. Sklo na zadnej strane k nemu úplne neprilieha, teda aspoň na ľavej strane testovaného kusu. Ťažko povedať, či ide o vadu alebo úmysel. Zaoblené sú aj rohy, telefón sa dobre drží v ruke.

Ako to však už býva zvykom, sklenené telefóny sa veľmi šmýkajú a obal je tak nevyhnutnosťou. Našťastie jeden je v balení, čo sme si už povedali. Tlačidlá sú kvalitne spracované, nevydávajú žiadne zvuky pri trasením telefónom. Páči sa mi zaujímavý detail - červená linka v tlačidle napájania. Oba ovládacie prvky sú na pravej strane dobre nehmatateľné.

Na ľavom boku je len sim zásuvka s dvomi nano SIM slotmi. Zásuvka má tiež červenú gumičku na ochranu pred vniknutím vody. Ľavý bok je úplne rovný, čo oceníte najmä pri fotografovaní na statíve alebo inej vodorovnej podložke. Nezavadzajú vám tlačidlá hlasových asistentov ani nič podobné. Na hornú stenu umiestnil výrobca sekundárny mikrofón a dokonca aj infraport pre ovládanie domácej elektroniky. Za to si určite zaslúži pochvalu.

Spodná stena obsahuje USB-C konektor a symetricky rozmiestnené otvory pre mikrofón a reproduktor. 3,5 mm audio konektor žiaľ nehľadajte. Rozdielom oproti súrodencom P20 a P20 Lite je vodeodolná konštrukcia s certifikáciou IP67. Telefón by tak mal zvládnuť ponorenie do 1 metra po dobu 30 minút. Na stránke výrobcu však nájdeme informáciu, že záruka sa na poškodenie vodou nevzťahuje.

Najkontroverznejší prvok dizajnu nájdeme na prednej strane. Ide o výrez v displeji, anglicky “notch”. Veľa ľudí tento trend kritizuje, najmä po jeho popularizácii v iPhone X. Na P20 Pro je situáciu trochu iná. Výrobca displej ešte viac natiahol na dĺžku, nemá pomer 18:9 ale 18,7:9. Vďaka tomu výrez nezavadzia pri prehrávaní videí v priblíženom režime ako na iPhone X. Mne osobne výrez počas dvoch týždňov používania nijako neprekážal ani ma neobmedzoval. Videá fungujú bez problémov a ostatné aplikácie majú vďaka výrezu viac vertikálneho miesta, pretože notifikačná lišta sa posunula napravo a naľavo od výrezu.

Asi jedinou nevýhodou je, že upozornenia na notifikačnej lište bojujú o miesto a dosť sa tlačia. Zmestí sa ich sem len zopár, čo môže byť pre aktívnych ľudí problém. Ak by vám náhodou výrez prekážal, môžete si ho v nastaveniach začierniť. V konečnom dôsledku však zmeníte len pozadie vo výreze podobne ako pri videu, s upozorneniami sa nič nezmení.

Displej má pekné podanie farieb a skvelé pozorovacie uhly. Ide o 6,1-palcový OLED s FHD+ rozlíšením 1080 x 2240 bodov s oblými rohmi. Horné zakrivenie je menšie než spodné, pôsobí to nesymetricky a netradične. V nastaveniach si môžete nastaviť režim aj teplotu farieb či prirodzený tón a ochranu zraku, čo je filter modrého svetla. Nechýba ani možnosť zmeniť rozlíšenie. Mňa potešil tmavý režim, ktorý zafarbí všetky systémové aplikácie načierno, čo na OLED displejoch šetrí batériu.

Displej hodnotím kladne, určite ide o jedno zo svetlých stránok P20 Pro, no na konkurenciu to nestačí. Opäť sa stretávame s kompromismi. Prvým je rozlíšenie. Full HD+ pri zariadení za 850 € naozaj nemá čo hľadať. Pri cenovo dostupnejších OnePlus smartfónoch mi Full HD neprekáža, tu sa však jednoznačne Huawei snaží spraviť najlepší telefón na trhu, ale rozlíšenie displeja tomu nezodpovedá. Konkurencia je v tejto oblasti ďalej už niekoľko rokov. QHD je pri vlajkových lodiach štandardom a 4K sa tiež pomaly prediera.

Ďalším problémom je maximálny jas a čitateľnosť na priamom slnku. Priznám sa, že s týmto som počas dvoch týždňov testovania často bojoval. P20 Pro nemá taký vysoký jas ako Galaxy S9+ ani OnePlus 5T. Pri týchto konkurentoch s OLED displejmi som podobné problémy nemal. Absentuje tiež podpora pre zobrazenie HDR obsahu, ktorú konkurencia ponúka. Displej je teda opäť ďalšia oblasť, kde Huawei zaostáva.

Výkon P20 Pro je rovnako diskutabilný. Začnem však tým dobrým, a to 6 GB operačnou pamäťou a 128 GB úložiskom. P20 Pro ponúka viac operačnej pamäte aj väčšie úložisko než Sony Xperia XZ2, Samsung Galaxy S9 či LG V30. Všetky tri spomenuté smarfóny však na rozdiel od P20 Pro majú slot pre microSD kartu, aj keď len v hybridnom formáte. Modely S9+ a V30S zasa spája rovnaká kapacita operačnej pamäte.

Dalo by sa teda povedať, že P20 Pro má mierny náskok, keď dostal kombináciu 6 GB RAM + 128 GB vnútorného priestoru ako základ, ale to len v prípade, že nepoužívate microSD karty. Vnútorné úložisko poteší veľkou rýchlosťou. Sekvenčné čítanie bolo na úrovni 831 MB/s, sekvenčný zápis 210 MB/s, čo je dokonca o máličko viac než v prípade Galaxy S9+.

Diskutabilným je podľa môjho názor výber čipsetu. P20 Pro je vybavený HiSilicon Kirin 970, ktorý debutoval s Huawei Mate 10 a 10 Pro. Už pri porovnaní procesorov v roku 2017 zaostával za konkurenciou a to najmä v grafickej oblasti. Článok si môžete prečítať tu.

Teraz, o pol roka neskôr, keď konkurencia dostala nové modely Snapdragon a Exynos je rozdiel ešte priepastnejší. Zoberme si len najznámejší benchmark AnTuTu: P20 Pro - 207858, Galaxy S9+ - 250114, OnePlus 6 - 266922. Rozdiely sú ešte väčšie pri výkone grafiky. Ako príklad si môžme zobrať 3D Mark Ice Storm Unlimited: P20 Pro - 30160, Galaxy S9+ - 37664, OnePlus 6 - 62630. Nová vlajková loď Huawei kvôli minuloročnému čipsetu ledva dokáže konkurovať viac než rok starým vlajkovým lodiam, tým novým sa nevyrovná vôbec.

Je telefón rýchly? Áno je. Zahráte si na ňom nové hry? Áno zahráte. Kde je teda problém? Zákazníci by si mali byť vedomí toho, že ich novučičký smartfón nemá najnovší ani najšpičkovejší HW na trhu, aj keď tomu cena zariadenia zodpovedá. Problém to môže byť z dlhodobého hľadiska, keď nové aplikácie využívajúce rozšírenú realitu budú potrebovať čím ďalej viac výkonu. Situácia s P20 Pro mi veľmi pripomína LG G6, ktorý tiež dostal starý čipset, čo sa samozrejme prejavilo na predajoch. Momentálne do rovnakej rieky vstúpila aj Nokia s modelom 8 Sirocco. Problémy s predajmi a popularitou u P20 Pro neočakávam, no na túto problematiku som musel upozorniť. Na rozdiel od LG a Nokie, Huawei nemal pri výbere čipsetu na výber, žiaden vlastný novší totiž nemajú. Predstavenie Kirin 980 sa očakáva až koncom roka spolu s Mate 20.

Konektivita ponúka solídnu výbavu. Spomínali sme si už dual SIM, infraport a USB-C. Nechýba ani GPS, LTE, 5 GHz WiFi či Bluetooth 4.2. Konkurencia už ponúka Bluetooth 5. Absentuje tiež 3,5 mm audio konektor a slot pre microSD karty. Čo však poteší sú stereo reproduktory a tie sú fakt dobré. Hlavný v teste hlasitosti dosiahol 108,7 dB a sekundárny nad displejom 94,5 dB. Sekundárny je tak o niečo tichší než v prípade Galaxy S9+, no nič to nemení na tom, že sledovanie videí na P20 Pro je úžasné. Stereoreprodukcia funguje veľmi dobre a rozhodne tak ide o jedno zo silných stránok telefónu.

Nadstavba s názvom EMUI sa dočkala verzie 8.1.0, ktorá je zhodná s verziou Androidu. Nakoľko má už P20 Pro Android Oreo v základe, podporuje aj Treble, teda rýchle aktualizácie. Nadstavba má množstvo zaujímavých funkcií napríklad skratky na zamknutej obrazovke, paralelné prihlásenie do dvoch účtov či trezor súborov. Nechýba možnosť skryť výrez či zmeniť poradie a typ ovládacích tlačidiel.

Akcie späť, domov a nedávne aplikácie môžete priradiť čítačke odtlačkov alebo navigačnému tlačidlu, aké poznáme z iPhone X. Ja som si vybral ovládanie cez čítačku odtlačkov, aby som využíval maximum displeja na zobrazenie obsahu. Krátke stlačenie je krok späť, podržanie domov a prechod prstom horizontálne po tlačidle aktivuje nedávne aplikácie. Počas používania som však mal s týmto ovládaním problémy. Často sa stávalo, že gesto nebolo dobré rozoznané a vykonala sa iná akcia než som ja chcel. Som však presvedčený o tom, že tento problém je možné vyriešiť opravnou aktualizáciou.

V nastaveniach ma potešila možnosť zmeniť farbu prostredia na čiernu, vďaka čomu môžete šetriť batériu na OLED displeji. Nadstavba je samozrejme vybavená aj režimom rozdelenej obrazovky, ktorý vďaka dlhšiemu displeju konečne dáva zmysel. Ďalšou zaujímavou funkciou je správca telefónu, ktorý vám pomôže optimalizovať systém. Nachádza sa tu antivírus Avast, blokovanie SMS a hovorov či čistenie pamäte.

Poslednou funkciou EMUI o ktorej je potrebné povedať pár slov, je odomknutie tvárou. Funguje veľmi dobre a rýchlo. Na výber máte z dvoch režimov - odomknutie potiahnutím a priame odomknutie. Prvé funguje rovnako ako iPhone X, teda po rozpoznaní tváre sa odomkne zámok a vy musíte ešte potiahnuť prstom po zamknutej obrazovke aby sa telefón odomkol. Ja som používal režim priameho odomknutia, ktorý odomkne telefón hneď ako je tvár rozpoznaná. Spolu s detekciou pohybu tak stačí telefón zodvihnúť a on sa odomkne.

Rýchlosť odomykanie je rýchlejšia než snímanie dúhovky na Galaxy S9+, no stále nie je také rýchle ako na OnePlus 5T. Rozdiel medi P20 Pro a 5T je však zanedbateľný a oba sú výrazne rýchlejšie než S9+ v režime inteligentné skenovanie: tvár + dúhovka. Najpomalší je iPhone X, ktorý vyžaduje ešte posun prsta po displeji na odomknutie.

Hlavnou doménou P20 Pro je bezpochyby trojitý fotoaparát. Na zadnej strane je 20 Mpix monochromatický snímač s EIS a clonou f/1.6, hlavný 40 Mpix RGB 1/1,7'' snímač taktiež s EIS a clonou f/1.6, a tretím je 8 Mpix teleobjektív s OIS a clonou f/2.4. Štandardne je nastavené fotografovanie v 10 Mpix rozlíšení, kedy sa používa hlavný 40 Mpix snímač s Quad Bayer štruktúrou kombinuje pixely a vytvára tak 10 Mpix fotografiu.

V nastaveniach si môžete manuálne zvoliť aj fotografovanie v 40 Mpix režime, prídete však o HDR. 40 Mpix fotografie majú samozrejme oveľa viac detailov, čo je vidieť najmä pri priblížení a orezaní fotografií. Negatívom však môže byť veľkosť takýchto fotografií, často majú nad 10 MB. Ak chcete fotografiu priblížiť, lepšie je použiť teleobjektív s 3x optickým zoomom. Tento snímač má ako jediný aj optickú stabilizáciu, čo je veľmi potrebné. Ak by vám 3x priblíženie nestačilo, spolu s hlavným 40 Mpix snímačom dokážu vytvoriť 5x hybridný zoom.

Čiernobiely fotoaparát je už pri Huawei smartfónoch tradičnou súčasťou. Umožňuje vytvárať lepšie fotografie v noci a aj snímky s umeleckým nádychom. Nahrávanie videa je možné v 4K pri 30 fps, Full HD 30/60 fps a Full HD+ 30 fps. Stabilizované sú len Full HD 30 fps a Full HD+ 30 fps. Tie používajú teleobjektív, nie 40 Mpix snímač. Spomalené videá sú vo Full HD 120 fps, HD 240 fps a HD 960 fps. Vybrať si môžete tiež kodek videa z h.264 a h.265.

Celý zážitok z fotografovania závisí od toho, či sa vám páčia sýte a výrazné farby alebo nie. Ak nie, ihneď si vypnite umelú inteligenciu, ktorá rozpozná trávu, oblohu, jedlo a množstvo ďalších scén či objektov. Rozdiel medzi normálnou a fotografiou upravenou umelou inteligenciou je zarážajúci. Niekomu to bude vyhovovať, inému nie. Často sa však stáva, že AI fotografie sú prehnane farebné a tie bežné zase mdlé. Ani jedno pritom verne nezobrazuje realitu a chýba akási zlatá stredná cesta. AI si našťastie môžete vypnúť v nastaveniach. Pri niektorých scénach či situáciách je však užitočná. Príkladom môže byť prediktívne zaostrovanie či nočné fotografie.

Predný 24 Mpix fotoaparát s clonou f/2.0 robí veľmi pekné a detailné fotografie. Žiaľ nenájdeme tu automatické zaostrovanie a záber vo videu by tiež mohol byť širší. Aj keď úplne natiahnete ruku, ledva sa zmestíte do záberu. Kvalita Full HD videa je tiež veľmi dobrá. Kolega Richard v článku Takto fotí Huawei P20 Pro popísal svoje skúsenosti s týmto smartfónom. Pri nahrávaní videa na prednej kamere mal telefón problém s vyvážením bielej farby a podanie farieb sa dramaticky menilo každú chvíľku. Odvtedy však na telefón prišla aktualizácia a podobné správanie sa mi už nepodarilo zachytiť. Vyzerá to teda tak, že výrobca chybu opravil a všetko funguje ako má.

Fotografie v noci prekvapia dobrou kvalitou. Pri priamom porovnaní s Galaxy S9+ v automatickom režime a na statíve má mierne na vrch S9+ vďaka clone f/1.5. Fotografie majú menej šumu a viac detailov. V manuálnom režime a režime Noc má však už navrch P20 Pro vďaka dlhšej 30-sekundovej uzávierke. Fotografie pri zlých svetelných podmienkach zvláda P20 Pro výborne. Je až zarážajúce, aké skvelé fotografie dokážete spraviť v automatickom režime bez nutnosti použiť statív. AI sa v tomto prípade ukazuje v tom najlepšom svetle.

Huawei P20 Pro je prezentovaný ako jeden z najlepších fotomobilov na trhu, no opäť má zopár nedostatkov. Aby sa vyrovnal aktuálnej konkurencii, potreboval by stabilizáciu 4K a Full HD 60 fps videa. Rovnako chýba aj 4K 60 fps, ktoré nájdeme vo všetkých tohtoročných vlajkových lodiach. Prednej kamere by zase svedčilo väčšie rozlíšenie videa a zaostrovanie. Potešil by tiež širokouhlý záber. Za úplne absurdné považujem absenciu 16:9 rozlíšení pri fotografovaní. Taktiež skok zo 40 Mpix na slabých 7 Mpix pri 18:9 je pre mňa nepochopiteľný.

Jedným z prvých parametrov, ktoré na P20 Pro zaujmú, je batéria s kapacitou 4000 mAh. To sa len tak nevidí a aktuálne nie je na trhu vlajková loď s takou veľkou batériou. Zvyčajne sa stretávame s 3000 - 3500 mAh. Od P20 Pro som preto očakával výbornú výdrž, tá ma však nijako neoslnila. Výdrž sa pohybovala okolo 5 - 6 hod zapnutého displeja, čo je ľahký nadpriemer. Deň aktívneho používania vám telefón vydrží bez problémov. Deň a štvrť sa dá zvládnuť, deň a pol je maximum, ďalej som sa nedostal.

Dvojdňovú výdrž pokladám za nereálnu ak telefón aktívne používate. Úprimne, od 4000 mAh batérie som očakával viac. Podobnú výdrž mám totiž na OnePlus 5T s 3300 mAh batériou. Nabíjanie s 5 V 4,5 A nabíjačkou je vzhľadom na kapacitu batérie rýchle:

- 5 min = 9 %

- 10 min = 18 %

- 15 min = 27 %

- 30 min = 50 %

- 60 min = 87 %

- 90 min = 98 %

- 97 min = 100 %

Výhody:

+ dizajn, spracovanie a farebné verzie

+ dual SIM a infraport

+ pekný displej

+ čítačka odtlačkov vpredu

+ rýchle nabíjanie

+ bohaté balenie

+ vodeodolnosť

+ 6 GB RAM a 128 GB ROM v základe

+ nočné fotografie

+ stereo reproduktory

Nevýhody:

- starý čipset

- chýba 3,5 mm audio konektor, FM rádio a slot na microSD kartu

- množstvo kompromisov

Orientačná cena: 849 €

Záver

Huawei P20 Pro je veľmi vydarený telefón s pekným dizajnom aj displejom, skvelým fotoaparátom a dobrou HW výbavou. EMUI ponúka množstvo zaujímavých a užitočných funkcii, ktoré vám uľahčia používanie. Spoľahnúť sa tiež môžete na rýchle aktualizácie. Je tu však jedno veľké ALE.

P20 Pro sa akosi nedá porovnať s tohtoročnými vlajkovými loďami. Pomaly v každej oblasti je krok, dva dozadu. Či už je to displej, výkon alebo fotoaparáty. Situáciu nevylepšuje ani cenovka, ktorá sa pre zmenu tohtoročnej konkurencii vyrovnáva. Uzavrel by som to asi tak, že Huawei P20 Pro je smartfón emócií. Ak sa vám páči dizajnom, prostredím alebo fotoaparátmi, určite vás nesklame. Voľba rozumu to ale nebude.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P20 Pro.

Diskusia k článku:

Peter 30.05.2018 - 16:40

Dost podobne specifikacie ako Oneplus 6, ale ta cena...

Tomáš Brestovanský30.05.2018 - 16:57 Trvalý odkaz

Až na to, že OnePlus 6 je podstatne výkonnejší. Testoval som ich naraz, tak viem o čom hovorím.

Tomáš Brestovanský30.05.2018 - 17:07 Trvalý odkaz

P20 Pro robí lepšie nočné foto, ale cena, výkon, displej aj rýchlosť systému je lepšia na OP6. Podľa mňa jasná voľba, hlavne keď cenový rozdiel je skoro 50 %.

Peter30.05.2018 - 17:30 Trvalý odkaz

Tak u mna je fotak a video az na konci zaujmov. Kym to nie je vyslovene zle, tak mi je to jedno. Aj na OP3 mi fotak stacil az-az.

Celá diskusia 36 príspevkov