Motorola Moto G6 Plus - dobrý štandard od Lenova

Recenzia 5,9'' androidu s natiahnutým Full HD+ displejom, 4 GB RAM, 3200 mAh batériou a 12 Mpix duálnym fotoaparátom s rozpoznávaním objektov.

Nízka cena, silná batéria, čistý a rýchly android bez zbytočných nadstavieb a množstvo praktických riešení. Smartfóny zo série Moto G sa týchto prvkov vždy držali. Najnovšie Moto G6 Plus však už skúša zaujať aj extravagantným dizajnom.

ikona

Základné info: (Lenovo) Motorola Moto G6 PlusCenovo dostupný android so sklenenou zadnou stenou, 5,9'' natiahnutým Full HD+ displejom, čipsetom Snapdragon 630, až 6 GB RAM, duálnym fotoaparátom a 3200 mAh batériou.

Zadnú stranu mohutného 5,9-palcového mobilu totiž pokrýva sklo s elegantne zaoblenými bočnými stenami. Pripomína mi Samsungy Galaxy S8 a S9, hoci tie samozrejme zahli okraje na druhej strane, na displeji.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Lesklý chrbát výborne vyzerá, no po pár hodinách už spozorujem aj prvé nedostatky. Až 76 milimetrov na šírku nie je málo a skrotiť šmykľavý povrch v jednej ruke môže byť veľký problém. V balení je síce priesvitný mäkký obal, ktorý pomôže k istejšiemu uchopeniu, no na rozmeroch ešte trochu pridá. Obaly priamo v krabiciach si každopádne zákazníci pýtajú a je len na vás, či sa ho rozhodnete používať alebo nie.

Okolie fotoaparátov výrazne vystupuje. Vďaka umiestneniu presne v strede to neprekáža ani pri práci s mobilom položeným na stole. Funguje však doslova ako magnet na prach. Na pripevnenie obľúbených Moto Mods zatiaľ musíte zabudnúť, tie sú určené len pre sériu Moto Z.

Na prednej strane upúta veľký IPS displej so stále dostatočným Full HD+ rozlíšením 1080 x 2160 bodov a čoraz obľúbenejším pomerom strán 18.9. Jemnejší panel by len zbytočne zaťažoval batériu. Je chránený odolným sklom Gorilla Glass 3 a ponúkne veľmi slušné pozorovacie uhly, kontrast aj verné farby.

Tie si môžete v Nastaveniach mierne prispôsobiť, na výber sú tri režimy pre teplotu farby (Teplá, Neutrálna a Chladné) aj nezávislé režimy pre štandardný a trochu viac saturovaný "Živé" farebný profil.

Určite si však zapnite automatickú reguláciu jasu displeja. Vo východzom stave je vypnutá, no potom na priamom slnku neuvidíte vôbec nič. Ak vám v hornom riadku budú chýbať percentá batérie, použite známy trik - podržte dlhšie prst na koliesku pre vstup do nastavení Androidu v hornej lište, a potom v položke Systém zamierte do Tunera používateľského rozhrania. Svoje nastavenia pre batériu nájdete v karte Stavový riadok.

Chválim, že displej pekne využíva podstatnú časť prednej steny, nebudete sa tak pozerať na príliš veľké nevyužité okraje. A pod neho sa dokonca zmestila aj čítačka odtlačkov prstov, ktorá dokáže po opätovnom priložení prstu obrazovku nie len rozsvietiť, ale aj opäť zamknúť. Vypínač na boku tak nebudete musieť používať prakticky vôbec.

Keďže smartfóny Moto preferujú praktické riešenia, okrem nabíjacieho USB-C konektora tu nájdete štandardný 3,5 mm konektor pre pripojenie akýchkoľvek slúchadiel. Z ostatných mobilov sa už pomaly vytráca. Šikovná je aj šachta hore, keďže okrem microSD karty rozširujúcej úložisko ponúkne tiež dva samostatné sloty pre dve SIM karty (teda nie len tzv. hybridný slot).

Moto G6 Plus vás privíta Androidom 8.0.0 bez akejkoľvek grafickej nadstavby. Aby vám niektoré základné vylepšenia tak typické pre Motorolu nechýbali, výrobca ich zoskupil do samostatnej aplikácie Moto so svojou tradičnou ikonou.

Prvým je Nočná obrazovka, teda tzv. modrý filter redukujúci intenzitu modrého spektra displeja, aby šetril vaše oči večer a v úplnej tme. Jeho spúšťanie a účinnosť si môžete nastaviť napríklad od 22.00 do 8.00 hod ráno. Automatická aktivácia podľa západu Slnka možná nie je.

Aplikácia tiež dokáže ušetriť miesto vo vnútornom úložisku tým, že odstráni podobné fotografie v Galérii. Túto funkciu ale odporúčam používať len veľmi opatrne, aby ste nenávratne neprišli o nič dôležité.

Relatívnou novinkou je Moto Key. Zaujímavá služba, ktorá uchová vaše heslá pre Facebook, Instagram a ďalšie Android aplikácie. Namiesto ich vypisovania potom postačí priložiť zaregistrovaný otlačok prsta pre vyplnenie uložených údajov. Naozaj prevratné je ale až spárovanie desktopovým prehliadačom Chrome prostredníctvom oficiálneho rozšírenia a natívna integrácia Moto Key do Windowsu. Do webových stránok na počítači aj samotného notebooku sa teda po správnom nastavení dostanete priložením odtlačku na čítačku vašej Moto G6 Plus. Podmienkou je len prepojenie mobilu a PC cez Bluetooth.

Samotný mobil môžete odomykať aj tvárou. Cez deň je naozaj okamžité, v úplnej tme bude rýchlejšie priložiť palec na čítačku. Prednej kamere totiž síce stačí aj svetlo z displeja, no na rozpoznanie potrebuje dve až tri sekundy.

Moto Akcie a Moto Obrazovku už isto poznáte. Akcie dokážu povoliť gestá pre screenshot, ovládanie systému dotykmi na čítačku odtlačkov prstov namiesto pre niekoho otravnej trojice systémových tlačidiel odkrajujúcej zo spodnej časti displeja a veľmi známe aktivovanie baterky zatrasením alebo fotoaparátu dvojitým otočením smartfónu v zápästí.

Dozviete sa tu aj ako zmenšiť prostredie pre jednoduchšie ovládanie mobilu v jednej ruke. S automatickým stíšením vyzváňania pri zodvihnutí mobilu zo stola prišli už staručké HTC-čka, Motorola k tomu pridáva aj automatické stíšenie všetkých zvukov a vibrácií po položení mobilu displejom nadol.

Moto Obrazovka sa zas bude zobrazovať po každom priblížení dlane k mobilu aj bez stlačenia vypínača. Zobrazí aktuálny čas, dátum, zmeškané notifikácie s možnosťou rýchlej odpovede a praktický kruh znázorňujúci zostávajúcu energiu v batérii v percentách.

V hornej lište operačného systému už nič neprekvapí, medzi rýchlymi prepínačmi tak zaujme len Šetrič batérie a Dolby Audio. To ponúkne vopred nastavené režimy zvuku pre film, hudbu, hranie hier, hlas a dve vlastné voľby, ktoré si môžete plne konfigurovať tradičnými posuvníkmi pre jednotlivé frekvenice od basov apo výšky. Využijete ich každopádne skôr po pripojení vlastných slúchadiel (v balení kvôli skresaniu ceny však v balení žiadne nie sú). Hlasitý reproduktor totiž obsluhuje len slúchadlo nad displejom a to pri púšťaní piesní kvalitou naozaj nehýri. Telefovanie je v poriadku.

So slúchadlami budete môcť počúvať aj FM rádio s funkciou zobrazovania názvu staníc RDS a názvami piesní RT.

Drobnú výčitku mám k režimu nerušiť. Môžete si ho načasovať a to dokonca podľa viacerých rozvrhov (napr. víkend a každý večer po-pia po 20:00 súčasne), prípadne sa môže aktivovať aj automaticky, ak v niektorom z kalendárov (napríklad len tom pracovnom) nastane uložená udalosť (napríklad porada). Zvyšné môže ignorovať. No ja som si ho často spúšťal aj omylom, pri stíšení hlasitosti na minimum pre aktiváciu vibračného režimu. Stačí totiž jedno ďalšie ťuknutie na tlačidlo "-" a zostane povolený. Mám radšej, sa spúšťa len cez samostatnú položku v hornej lište.

V našej 64-gigabajtovej verzii Moto G6 Plus zostalo po prvom spustení dostupných 51 GB. Výrobca o tom ako jeden z mála informuje aj priamo na balení. Zvyšok výbavy tvorí 4 GB RAM a lacnejší osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 630 vyrobený 14 nm technológiou.

V teste pomocou benchmarkovej aplikácie AnTuTu získal mobil 90074 bodov, čo ho radí skôr do nižšej triedy. Cenovka tomu však zodpovedá a pri používaní som nezaznamenal žiadne zaváhanie, sekanie alebo ďalšie problémy. Najpopulárnejšiu súčasnú hru PUBG Mobile si síce zahráte len na najnižších detailoch, ale relatívne plynule. Po 15 - 20 minútach som už potreboval prestávku, keďže dlhodobé zovieranie mobilu orientovaného na šírku nie je príliš ergonomické a začali ma bolieť ruky. To je však pri testovaných mobiloch pravidlo. Zahrievanie som nespozoroval.

Ovládanie dual SIM funkcií, správu kontaktov, telefonovanie a posielanie SMS správ obslúžia aplikácie dobre známe aj z ostatných androidov bez nadstavby.

Na zadávanie textu je použitá šikovná klávesnica Gboard so slovenským prediktívnym slovníkom, integrovaným kompaktným vyhľadávaním cez Google napríklad pre rýchle odoslanie URL odkazov do otvorených konverzácií, režimom Pre jednu ruku a ďalšími detailnými nastaveniami.

Moto G6 Plus má podobne ako niektoré drahšie modely značky dva zadné fotoaparáty. V tomto prípade ale druhý objektív nie je širokouhlý ani s priblížením, menšia 5 Mpix jednotka pomáha základnému 12-megapixelovému čipu za objektívom so svetelnosťou f/1.7 len s rozmazávaním pozadia v režime portrét. Pamätajme, že v ruke držíme smartfón za necelé tri stovky.

Intenzitu rozmazávania síce môžete posuvníkom regulovať, no vyrezanie objektov vpredu nie je vždy najpresnejšie. Pohrať sa môžete tiež s automatickým vyrezávaním pozadia, kde to pôvodné potom môžete nahradiť niečím iným. Profesionáli pracujúci 8 hodín denne v Photoshope si však svoje pracovné pozície určite udržia. Na krátku zábavu ale oba režimy poslúžia dobre. Špeciálne režimy okrem toho dokážu zvýrazniť niektoré farby, zachytiť panorámu, pridať "instagramové" filtre tváre a nahrávať časozberné či spomalené videá.

vodeodolnosť.

Určite vás ale zaujíma, aké výsledky podáva 12 Mpix fotoaparát pri bežných scénach. Je skôr priemerný. Vonku dokáže spraviť slušné fotografie, no v náročnejších scénach a pri striedaní svetla a tieňov sa už prejaví nižší dynamický rozsah snímača. Obloha bude veľmi rýchlo prepálená a drobné objekty pred ňou, ako napríklad elektrické vedenie, často dokonca zmiznú.

S HDR, ktoré našťastie môžete mať po kliknutí na jeho ikonu vľavo nastavené na automatický režim, sa výsledky výrazne zlepšia. Časť fotografií bude naozaj slušná, v iných zaznamenáte trochu zbytočne presaturované farby. Záleží na konkrétnej scéne.

V telefóne tejto triedy by som určite nečakal plne manuálny režim aj s ručným nastavením času uzávierky, no on tu naozaj je. Obsluhuje ho prvé tlačidlo vľavo hore. Hneď pod ním aktivujete snímanie krátkych klipov s dianím pár sekúnd pred a po stlačení spúšte.

Prekvapením číslo dva je nahrávanie videí v 4K rozlíšení pri 30 fps. Sů veľmi dobré, s rýchlym ostrením a zmenou kompozície.

Predný fotoaparát má 8 megapixelov a dokáže nahrávať Full HD videá (30 fps). Skôr než priemernou kvalitou prekvapí funkciou Skupinový portrét, ktorá po miernom pootočení mobilu vytvorí akúsi obdobu panorámy a do záberu zachytí aj celé skupiny osôb.

Keďže je slovom roka 2018 umelá inteligencia, Motorola do prostredia fotoaparátu implementovala funkciu rozpoznávania objektov. Ak ju zapnete v nastaveniach, na displeji sa začne objavovať malý žlto-čierny piktogram. To dokáže objekty vyhľadať na internete. Vygooglite si tak "zelenú listovú rastlinu" či "dve strieborné zlaté mince" ale na moje veľmi úspešne aj konkrétne produkty v ponuke slovenských e-shopov, napríklad "micro SD kartu SanDisk", "ceruzky" alebo "Kešu oriešky Tesco". Možno by mohlo ísť o výbornú pomôcku pre nevidiacich.

Mobil poháňa 3200 mAh batéria. Pri bežnej prevádzke vydrží na jedno nabitie približne jeden a pol dňa, podľa údajov zo systému približne 5 až 6 hodín s rozsvieteným displejom. Ak sa dostanete blízko nuly, budete sa môcť spoľahnúť na rýchle nabíjanie TurboPower.

Špeciálny povrch ošetrený technológiu p2i sľubuje ochranu proti ošpliechaniu vodou alebo intenzívnym dažďom.

Výhody:

+ ochranný silikónový obal v balení, ochrana proti ošplechnutiu

+ 3,5 mm audio jack, slot na dve SIM a microSD kartu zvlášť

+ Moto Key, t.j. odomykanie počítača s Windows priložením odtlačku na mobil

+ odomykanie telefónu aj tvárou

+ manuálny režim fotoaparátu, nahrávanie 4K videí

+ zvukový ekvalizér a Dolby funkcia a kvalitný výstup (aspoň pre slúchadlá)

+ dobrý pomer ceny a výbavy

Nevýhody:

- priemerné výsledky fotoaparátu

- šmykľavé a možno až príliš široké telo

- vystúpené objektívy zachytávajú prach

- druhý objektív nedáva príliš zmysel

- kvalita hlasitého reproduktora

Orientačná cena: 299 eur

Záver

Motorola Moto G6 Plus je príjemnou alternatívou k lacným mobilom do 300 eur. Prináša dobrý pomer ceny a výkonu spolu s viacerými mimoriadne praktickými vylepšeniami. Má Moto obrazovku, tradičné gestá a čítačku odtlačkov vpredu, ktorou po správnom nastavení odomknete aj počítač.

Myslelo sa tiež na dva samostatné sloty pre SIM karty, kvalitný zvukový výstup cez 3,5 mm jack s ekvalizérom Dolby a ochranu proti ošpliechaniu vodou.

Nižšia cena sa prejaví v slabšom hlasitom reproduktore a priemerných fotoaparátoch, kde budú podobne lacní konkurenti, napríklad od Samsungu, lepšou voľbou. Zadný však dokáže rozpoznávať objekty a nahrávať 4K videá, čo sa len tak nevidí.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Diskusia k článku:

JacobT 28.05.2018 - 22:52

Pekná recenzia, ale zaujalo ma že do mínus dávate kvalitu fotoaparátu. Vlastním G5 plus a s kvalitou fotiek som spokojný, obzvlášť proti cenovo podobným telefónom dominuje a trúfam si povedať že veľa krát drží krok aj s drahsimi zariadeniami vďaka clone 1.7. Porovnával som ho napr. s S7 edge a až kým neboli výrazne zle svetelné podmienky G5 plus celkom stíhal. Podľa mňa by bolo zaujímavé spraviť porovnanie fotakov lacnejších modelov (bestsellerov) napr. G6 plus p20 Lite a napr. niečo od Samsungu keď aj A8. Samozrejme aj za horších svetelných podmienok. Neplánujete niečo podobné ?

ondrakomous28.05.2018 - 23:38 Trvalý odkaz

dobra recenze, krasnej mobil, uplne jak stary motoroly, to pujde v ameru na dracku, moc mi nedava smysl v tyhle tride "plus", narust rozmeru je celkem znatelny, prijde mi lepsi klasicka g6 podle specs. 5.7 inches/153.8mm idealka, ale zabili to chipsetem 450snap. skoda, ze pokracuji v trendu maly/velky ve stredni tride. asi problem lenovo-motorola, ze mají tak rozsáhlou radu modelu, ze vlastne skodi sami sobe, ale vyrábět se musí, o tom zadna.

Tomas29.05.2018 - 10:54 Trvalý odkaz

Prijal by som hw tlacidla vedla citacky a moznost zvolit si, ci chcem hw alebo sw, tak ako to bolo na 1+3.

mrjoda29.05.2018 - 12:01 Trvalý odkaz

kupil som ho hned, ako bol dostupny. Mam ho uz 2 tyzdne a tesil som sa nanho z toho dovodu, ze ma vsetky v dnesnej dobe "vymozenosti", ktore ine mobily nemaju. Prave to, ze nema hybridny slot, ma NFC, rychlonabijanie, USB-C, 4k, audio jack a citacku v predu a nie vzadu bola pre mna jednoznacna volba. Su s nim vsak aj problemy. Jednym je priserny zvuk pri nahravani videa. Noise cancelation sposobuje, ze v tichej miestnosti zvuk prska a sumi. Pri hluku premavky zase naopak zvuk huci a neda sa identifikovat, ze ide o auta. Dalsi problem zaznamenavam, ze pri rychlonabijani prestane fungovat wifi a mobil sa vyrazne spomali. Pri normalnej prevadzke z baterky ukazal speedtest 25Mb/s a pri turbonabijani 2,5kb/s. Ale inac som spokojny, na jednu ruku to uz sice nieje, ale zato je vyhoda krasneho velkeho displeja so zahnutymi rohmi, co ocenujem pri videach a navigacii. No a do vrecka sa nezmesti :) Chcel som najprv Redmi note 5 LTE alebo Mi6X, ktore sice maju lepsie parametre ale horsiu vybavu. Hrat na tom nehram, takze to ma netrapi. Baterka vydrzi den aj kusok normalneho pouzivania a nonstop zapnutej wifi. Nabite to je za hodinku. Odporucam dokupit dlhsi USBC-USB3 kabel lebo v baleni je kratucky kablik co nedosiahne ani zo zeme na stol a je len USB2.0. Prekvapilo ma, ze telefon az tak nehreje pri nabijani, ani nabijacka, teplota narastie asi len o 10-15°C. Co sa tyka reproduktoru, na pocuvanie hudby pri vareni to staci :P

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease29.05.2018 - 12:16 Trvalý odkaz

Čítačka gestami elegantne nahrádza tlačidlo vpravo aj vľavo.
Možnosť výberu medzi HW a SW tl. tam je.

Celá diskusia 9 príspevkov