10 rozdielov medzi Huawei P20 a Honor View 10

Strávil som niekoľko dní s jedným aj druhým. Často sa na ne pýtate aj vy. Tak vám skúsime poradiť.

Bežne sa rozhodovaniu medzi dvomi telefónmi venujem cez víkend v rubrike dilema. V nej však často analyzujem rozdiely v teoretickej rovine - na základe skúseností mojich kolegov. V redakcii mi totiž rukami prejde asi tretina recenzovaných telefónov. Tieto dva som však používal tesne po sebe. Navyše sa na ne často pýtate aj vy. A preto si zaslúžia komplexnejší článok.

Smartfóny s logom Huawei a Honor zdieľajú veľkú časť hardvérových súčiastok a v prostredí operačného systému už o odlišnostiach nemôžeme hovoriť prakticky vôbec. Pokúsil som sa preto pozrieť na desať základných odlišností medzi dvomi horúcimi novinkami.

1. Vzhľad a komfort používania

Ak by som si mal vybrať medzi P20-tkou a Honorom View 10, bez váhania do vrecka vložím P20-tku. Vďaka užšiemu telu sa lepšie drží, ľahšie ovláda a v súťaži krásy tiež podľa mňa vedie. S modrou farbou na chrbte a čoraz častejším výrezom v hornej časti displeja so zaoblenými rohmi sa jedná o možno najlepšie vyzerajúci aktuálne predávaný smartfón. Naopak, riešenie výrazných očí dvoch fotoaparátov Honoru View 10 mi príliš nesedí. Ale to je vecou vkusu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

2. Odolnosť pri dlhodobom používaní

Sklo na zadnej strane P20 výborne vyzerá a je príjemné na dotyk. Menej sa v prstoch šmýka. Jeho tvrdosť nepoznáme, vyzerá pevne, no už po pár dňoch sa na jeho okrajoch objavili veľmi drobné škrabančeky. Vidno ich len po detailnom preskúmaní, no ťažko predvídať, ako bude zadná stena P20 vyzerať po pár mesiacoch používania. Honor má na chrbte hliník, ktorý je síce mäkší než sklo, ale akosi sa oň bojím menej. Pod puzdrom sa však napríklad určite hliník poškodí (brúsením nečistotami) skôr než sklo.

Skrátka, ťažko povedať, ktorá zadná stena je odolnejšia a všetko záleží len od vašich preferencií. Kolega Richard by volil radšej sklo, ja matný hliník.

3. Displej

Oba majú natiahnuté displeje a približne rovnaké rozlíšenie aj jemnosť. Hoci pri pohľade na presné technické špecifikácie rozdely vidím.

Huawei P20: 1080 x 2244 b. (18,7:9), 428 ppi

Honor View 10: 1080 x 2160 b. (18:9), 403 ppi

V praxi je to naozaj takmer to isté. Neobťažoval by som sa ani porovnávaním 5,8'' a 6'' displeja. Väčší View 10 môže obťažovať jedine pri používaní v jednej ruke, keďže je široký 75 mm narozdiel od 71 mm v prípade P20-ky.

Samozrejme, klasický panel vs. výrez (alebo rohy) v hornej časti displeja, to je na nekonečné diskusie nad nejedným pohárom piva. Alebo vlastne nie? Ja som si po pár minútach zvykol aj na výrez pri Huaweii, aj na klasiku od Honoru. Vy máte možnosť výberu.

Poznámka pod čiarou: displej bez výrezu zobrazí viac ikon zmeškaných notifikácií a softvérové "skrývanie" tejto srandy pomocou tmavého pozadia je podľa mňa čistý nezmysel.

4. Výkon

Aj procesory a grafické jadrá sú rovnaké. Ako pripomínam v recenzii Huaweiu P20, Kirin 970 trochu zaostáva za najnovšími konkurentmi od Samsungu, Sony či Nokie so Snapdragonom 845. V benchmarkoch má Honor View 10 mierne navrch, hlavne kvôli 6 GB RAM-ke oproti 4 GB v Huawei. Na náš trh sa dováža práve tento variant a skutočne, prepínanie aplikácií sa mi na Honore zdá mierne rýchlejšie.

5. Podpora pamäťových kariet

Z možnosti rozšíriť 128-gigabajtové vnútorné úložisko microSD kartou v prípade Honoru sa veľmi teším. Huawei P20 si musí vystačiť s interným priestorom. Bežnému používateľovi to vadiť nebude, pre náročného je to už trochu rana pod pás. Hlavne na dovolenke, kde si môžete fotky a videá nechať ukladať na microSD kartu a pri náhodnom rozbití či utopení mobilu ju len vyberiete a momentky sú zachránené.

6. Zvýšená odolnosť

Šuplík pre SIM karty Huaweiu P20 je chránený gumeným tesnením, ktoré Honoru chýba. Ten navyše ponúka nechránený audio jack. Štandard IP53 (odolnosť voči prachu a 5-minútovému ošplechovaniu vodou) vás teda možno ochráni len pred náhodným prevrhnutím pohára či intenzívnejším dažďom, no P20 v tomto smere určite vydrží viac než View 10.

7. Fotoaparát

V tejto kategórii bude mať navrch Huawei P20. O jeho prvenstve spolu so sesterským modelom Pro v teste DxOMark isto všetci viete. Model View 10 síce výslednú fotografiu kombinuje z 16 Mpix farebného a 20 Mpix čierno-bieleho snímača, no ich plocha by mala byť menšia. Chýba aj spolupráca s legendárnou firmou Leica na detailnom naladení výsledných farieb a profilov.

P20 sa oproti tomu pýši kombináciou 12 Mpix (farebného s plochou 1,55 µm) a 20 Mpix (čiernobieleho) snímača. Spolu tvoria toľko propagovaný duálny fotoaparát s výpomocou umelej inteligencie samostatne rozhodujúcej o použití špeciálnych režimov. Tie sú však často na škodu, keďže deformujú reálne farby.

Nedajte sa pomýliť, dostatočne kvalitné snímky vám dokážu ponúknuť oba telefóny, no v tomto porovnaní sa snažíme v každej kategórii ukázať prstom na víťaza, hoci len tesného.

Huawei teda bude mať mierne navrch cez deň, o niečo výraznejšie vyskočí pri večerných a nočných záberoch a jasne vyhrá po prepnutí na predný fotoaparát, ktorý má až 24 Mpix.

Ja by som po ňom siahol aj kvôli trochu aktualizovanému prostrediu samotej fotoaplikácie, kde už medzi najčastejšie používanými položkami (video, profesionálny režim a Portrét) prepínate ťahom prsta hore-dole ako na iPhonoch.

Honor si režimy necháva na karte vysúvanej zľava (čo sa viac páči kolegovi Richardovi). Zaujímavé fotografie s rozmazaným pozadím ale môžete vytvárať s oboma, rovnako ako nahrávať 4K či Full HD (60 fps) videá. Foto chybu teda nespravíte so žiadnym z nich.

8. Batéria a výdrž na jedno nabitie

Huawei P20 ponúkne 3400 mAh batériu, do väčšieho Honoru View 10 sa zmestil až 3750 mAh akumulátor. Pri reálnom používaní je tento rozdiel väčší, než som čakal. Možno za to môže aj rozdielna technológia zobrazovacích panelov.

S Huawei P20 som nabíjal každý deň, pri mierne víkendovej zátaži vydržal maximálne deň a pol. S Honorom View 10 som dosiahol aj dva dni.

9. Výbava navyše

Honor View 10 je stále trochu ako zo starej školy. Vyznavačov hudby poteší klasickým 3,5 mm audio jackom na pripojenie akýchkoľvek bežných slúchadiel aj počas nabíjania, ekvalizérom a majiteľov obývačiek zaplnených elektronikou zas infraportom nahrádzajúcim väčšinu diaľkových ovládačov.

Huawei P20 nič z toho nemá. Zaujať skúša len trochu lepším hlasným reproduktorom, Dolby zvukom a lepšou odolnosťou voči vode.

Počas používania P20-tky som mal problém s navigáciou Waze, ktorú používam s každým testovacím mobilom. Niekedy sa GPS pripojenie stratilo a piktogram s mojím autom zostal stáť pár metrov pred zložitou križovatkou. Mobil sa "chytil" až o pár sekúnd neskôr. Môže však ísť o detský problém novinky, alebo dokonca testovacej vzorky, ktorý vyrieši niektorá z najbližších aktualizácií firmwéru. Na internete som totiž nenašiel žiadne zmienky o podobných problémoch ostatných majiteľov. Honor View 10 ma navigoval vždy bezchybne a túto skúsenosť skrátka nemôžem zamlčať.

10. Cena

Odporúčaná cena Huaweiu P20 je 669 eur za verziu so 4 GB RAM a 128 GB vnútorným úložiskom. U nás predávaná verzia Honoru View 10 so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom rozšíriteľným microSD kartou stojí 499 eur. To je výrazný rozdiel.

A čo majú rovnaké?

Čítačka odtlačkov prstov pekne vpredu, spoľahlivé odomykanie tvárou, ktoré si dokáže pomôcť aj v úplnej tme alebo podarená grafická nadstavba EMUI. V hornej lište ani na domácej obrazovke a v nastaveniach nie sú prakticky žiadne rozdiely. Obe tiež podporujú rýchle nabíjanie a maličkú informačnú diódu upozorňujúcu na zmeškané udalosti.

Huawei už ponúkal Android vo verzii 8.1, Honor zatiaľ pracuje na Androide 8.0. Odlišnosti som však zaznamenal len v prostredí fotoaparátu.

Záver

Z balenia oboch smartfónov zmizli akékoľvek ochranné kryty, hoci sme ich v minulosti v krabici často našli. Ochrana sa zúžila len fólie nalepené na displeji. K obom dostanete rovnaký adaptér podporujúci rýchle nabíjanie, v balení Huaweiu P20 aj USB-C - 3,5 mm redukciu a USB-C slúchadlá.

Ja sám by som dal prednosť P20-tke kvôli krajšiemu dizajnu, nižšej hmotnosti a užšiemu a odolnejšiemu telu, ktoré budete ľahšie ovládať jednou rukou. Podpora microSD kariet, väčšia operačná pamäť, silnejšia batéria, infraport a priaznivejšia cenovka Honoru View 10 ale určite oprávnene zláka mnohých z vás. A koniec koncov, fotoaparát Honoru zaostáva len veľmi, veľmi mierne (viac šumu na večerných záberoch, mierne horšia predná kamera, ale cez deň viac megapixelov a v podstate porovnateľné zábery).

Skúšobné snímky:

Diskusia k článku:

Marián 03.05.2018 - 19:01

škoda, že nie sú večerné snímky k dispozícií :) ale ináč podobné telefóny, myslím si, že ani V10 človek nič nepokazí :)

Nightmare04.05.2018 - 01:16 Trvalý odkaz

Za tu cenu urcite V10

Robert Koren04.05.2018 - 10:10 Trvalý odkaz

View 10 urcite uz len koly stereo jacku .

Karol04.05.2018 - 12:19 Trvalý odkaz

Pekný článok,Matej!...je škoda,že P20 nepodporuje pamäťové karty. Z môjho pohladu je to jediný nedostatok toho telefónu. Keby ich podporoval,tak by som bez váhania vymenil môj S8,ktorý momentálne používam za P20.

Marián Petrík04.05.2018 - 12:53 Trvalý odkaz

za mňa jednoznačne honor. p20 by som nechcel už len pre ten hnusný výrez na displeji. hlavne pomer cena výkon hovorí jasne v prospech honoru.

Celá diskusia 12 príspevkov