Sony Xperia XZ2 - zavalitý silák

Recenzia výkonného androidu s natiahnutým 5,7'' displejom, vodeodolnou konštrukciou, výbornou výdržou a nahrávaním 960 fps videí.

Obmena na kráľovskom tróne sa u väčšiny značiek koná raz ročne. Spoločnosť Sony si však ide vlastnou cestou a nie je žiadnym prekvapením, ak aktuálny kráľ dostane svojho nástupcu už o čosi skôr.

V minulosti som tento krok považoval za trochu zbytočný, no poslednú polročnú obmenu chápem. Xperia XZ1 zožala kritiku najmä za veľa nevyužitého priestoru pod a nad displejom, ktorý sa už v súčasnosti nenosí. Jej nástupkyňa sa v tomto smere poučila a nasadla na populárnu vlnu displejov s pomerom strán 18:9.

ikona

Základné info: Sony Xperia XZ2 (H8266)Nová 5,7-palcová vodeodolná Xperia má Snapdragon 845, 4 GB RAM, 64 GB úložisko a 19 Mpix fotoaparát s nahrávaním Full HD 960 fps alebo 4K HDR videí. Ponúkne stereo reproduktory a 3180 mAh batériu. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Natiahnutý displej a menšie okraje hodnotím pozitívne, no tu niekde nadšenie končí. Už dlho sa mi nestalo, aby som si ani po týždni používania nevedel zvyknúť na prevedenie konštrukcie, jej povrch a rozloženie ovládacích prvkov. Sklenená konštrukcia s kovovým lemom vyzerá fajn, no len dovtedy, kým telefón nechytíte do ruky. Povrch je šmykľavý a po pár sekundách aj zaliaty odtlačkami.

Menšie plochy pod a nad displejom si výrobca zrejme vykompenzoval pri hrúbke presahujúcej 11 milimetrov. Viac než hrúbka mi ale prekážala zaoblená zadná stena, ktorá v kombinácii so šmykľavým povrchom dá zabrať nielen pri manipulácii v ruke, ale aj v prípade, ak telefón položíte na nerovný povrch.

Ak občas zvyknete ťukať na displej keď je telefón položený na stole, pripravte sa na jeho kolísanie a putovanie hore-dolu. Občas som mal pocit, že sa Sony s ergonómiou veľmi netrápilo a hlavným cieľom bolo napratať všetky komponenty do dobre vyzerajúceho tela.

A ťažkú hlavu si nerobili ani pri hmotnosti, keďže váha ukázala 197 gramov. Táto konštrukcia mi jednoducho nesadla. Počas testovania som do ruky občas zobral Apple iPhone 8 Plus, ktorý je v rozmeroch a hmotnosti ešte ďalej, no používanie bolo oveľa pohodlnejšie a istejšie.

Zhotovenie však môžem iba chváliť. Kombinácia skla a kovu jej sekne, telo je pevné, a ani pri silnejšom ohýbaní v ruke sa nepodvolí. Zachovala sa aj odolnosť voči vode, čo znamená zvládnutie polhodinového pobytu v sladkej vode s maximálnou hĺbkou jeden a pol metra.

Pomerne originálne osadenie čítačky odtlačkov do tlačidla napájania v pravej stene vystriedalo umiestnenie v zadnej stene. Samotnej čítačke nemám veľmi čo vyčítať. Neponúkne žiadne doplnkové gestá, no jej reakcie sú rýchle a rozpoznanie takmer stopercentné.

Pri pohľade na umiestnenie však iba krútim hlavou a pomaly si zvykám, že prst musím položiť o čosi nižšie než je to u konkurencie. Na druhej strane, ak sa aj naučíte chytiť telefón tak, aby vám ukazovák padol priamo na čítačku, následný prehmat bude nevyhnutný, keďže s takto uchopeným telefónom je manipulácia veľmi ťažkopádna.

Oveľa viac než s nahmataním čítačky som bojoval s nechceným položením prsta na fotoaparát. Je umiestnený presne tam, kde by som najradšej videl čítačku a jeho obruba si nechcené odtlačky priam pýtala, keďže do nej prst krásne zapadol. Naopak, čítačka takmer splýva so zvyškom konštrukcie.

Na umiestnenie senzora odtlačkov si časom zvyknete, no mne chýba aj možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním, vďaka ktorej by som ju používal oveľa menej. Prípadne mohol výrobca pridať aspoň odblokovanie pomocou tváre.

Telefón mám položený na stole, a keďže čítačka je vzadu a dvojité poklepanie chýba, displej rozsvecujem pomocou tlačidla napájania. Umiestnenie je rozumné, ale menšie mínus dávam za jeho citlivosť. Stláča sa až príliš ľahko a občas sa mi stalo, že som telefón pri držaní v ruke nechtiac zamkol.

Nie je to tak dávno, kedy Sony experimentovalo s umiestnením tlačidla hlasitosti do spodnej tretiny pravej steny. Tento extrém najnovšie nahradilo presným opakom. Nájdete ho hore a okrem ťažšej dostupnosti trpí rovnakým neduhom ako tlačidlo napájania. Jeho stláčanie je veľmi ľahké, čo v niektorých situáciách môže byť na škodu. Mimochodom, ak sa niekomu podarí počas hovoru komfortne meniť hlasitosť, má moje uznanie.

Tretím ovládacím prvkom je dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Opäť by som privítal väčšiu tuhosť, no pochválim ju aspoň za jasné odlíšenie dvoch polôh. Dlhšie podržanie prebudí fotoaparát aj v zhasnutom stave.

Ľavá stena ostala prázdna. Šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom pre nanoSIM alebo pamäťovú kartu sa presunul hore. Dole nájdeme iba USB konektor typu C. Na audio konektor sa žiaľ zabudlo. Vlastné slúchadla s audio jackom si tak pripojíte iba cez redukciu z 3,5mm na USB-C, ktorú nájdete v balení.

Kompenzáciou za vynechaný audio konektor môže byť dvojica reproduktorov na prednej stene. Hrajú slušné, ale priestor na zlepšenie tu stále je. Vedľa Xperie XZ2 som položil Apple iPhone 8 Plus a vypočul si hneď niekoľko hudobných žánrov. Najväčší rozdiel je počuť pri skladbách s viacerými inštrumentálnymi nástrojmi, ktoré sú na iPhone 8 Plus jasnejšie oddelené. Každopádne, kvalita je dobrá.

Jednou z noviniek v porovnaní s predchodcami je funkcia Dynamické vibrovanie. Ako už názov napovedá, zvuk prehrávaný cez reproduktory dopĺňajú vibrácie telefónu, ktoré by podľa slov výrobcu mali umožniť ešte intenzívnejšie vnímať dej filmov, kvalitu hier a emócie videí. Nápad určite zaujímavý, ale ani po niekoľkých dňoch nevidím výraznú pridanú hodnotu. Tu sú moje postrehy. K funkcii sa dostanete iba po stlačení tlačidla hlasitosti. Ak daná aplikácia podporuje Dynamické vibrovanie, pod reguláciou hlasitosti sa zobrazí aj regulácia vibrovania.

Prvý nedostatok vidím v tom, že k funkcii sa dostanem iba týmto štýlom, čo znamená, že musím najprv znížiť, prípadne zvýšiť hlasitosť. Oveľa radšej by som funkciu a prácu s ňou videl ako skratku v hornej lište. Pri zapnutí/vypnutí vibrovania sa prehrávaný zvuk na chvíľu preruší, čo ma tiež občas vyrušovalo. Menšie mínus dávam aj za využiteľnosť. Funkcia fungovala v aplikáciách Spotify a YouTube, ale hry PUBG a Real Racing 3 dynamické vibrovanie nepodporovali.

Pozor si treba dávať aj na samotné vibrácie. Ak telefón položíte na rovný povrch, napríklad stôl, vibrácie je počuť, a čo je horšie, telefón sa po ňom posúva. Po pár pesničkách tak môže pokojne skončiť na zemi. Riešením je zvoliť si nižšiu intenzitu vibrovania, no vtedy sa mi význam tejto funkcie úplne stráca. A nebavilo ma to ani počas držania v ruke. Počas prehrávania hudby si chcem vychutnať práve ten zvuk, nie vibrácie.

Vpredu ešte spomeniem viacfarebnú notifikačnú diódu, ktorá napriek menším rozmerom je dobré viditeľná a jej blikanie si určite všimnete.

Displej môžem iba chváliť. Full HD rozlíšenie považujem za dostatočné a z hľadiska výdrže za rozumné. Farby sú živé a čitateľnosť nesklame ani pri ostrom slnku. V nastaveniach poteší prispôsobenie vyváženia bielej, nočný režim s možnosťou automatického zapínania/vypínania a ambientné zobrazenie, ktoré po prijatí upozornenia rozsvieti obrazovku v čiernobielom režime.

Zobrazí sa aj v prípade, ak telefón zodvihnete. Dvojitým poklepaním sa následne obrazovka rozsvieti a vy môžete upozornenie vymazať alebo otvoriť. Okrem upozornení sa na tejto obrazovke zobrazujú ešte hodiny. Vo výbave displeja nájdeme aj režim prehrávania videí v HDR, ktorý výrobca schoval pod názov Skvalitnenie videosnímok.

Napriek pozitívnym dojmom z displeja si jedno mínus predsa len neodpustím, aj keď je pravdou, že ide skôr o systémový nedostatok. Čítačka odtlačkov ostáva po zakrytí senzora priblíženia aktívna. V praxi to znamená, že vo vrecku nohavíc môžete telefón nechtiac odblokovať.

Tak ako to je u vlajkových lodí zvykom, hardvérová výbava je bez kompromisov. Vo vnútri sa nachádza momentálne najvýkonnejší čipset spoločnosti Qualcomm, Snapdragon 845. Konštrukcia sa s touto dávkou výkonu vie dobre vysporiadať, a ani po dlhšom hraní hier sa výrazne neprehrieva. V benchmarku AnTuTu dosiahla Xperia XZ2 až 257 295 bodov. Spokojný som bol aj so samotnými reakciami systému. Štyri gigabajty RAM hravo zvládli beh viacerých aplikácií naraz a prepínanie medzi nimi bolo rýchle, bez opätovného načítavania obsahu. Android vo verzii 8.0.0, nad ktorým beží prostredie od Sony, reagoval svižne, bez akýchkoľvek zaseknutí, prípadne reštartov prostredia.

Prostredie od Sony ponúka bohaté možnosti prispôsobenia a viacero zaujímavých funkcií. V nastaveniach domácej obrazovky nachádzam hneď niekoľko mriežok zobrazenia, z ktorých si vyberám tú najjemnejšiu – 5 x 6. Ikonu pre vstup do zoznamu aplikácií nahrádzam gestom potiahnutia smerom nahor. Okrem toho si v nastaveniach viete zmeniť veľkosť a vzhľad ikon, prípadne zvoliť niektorý z motívov.

Vo výsuvnej lište poteší až dvadsať užitočných skratiek, pričom ich počet a zoradenie si môžete upraviť. V hornej časti sa ešte nachádza šikovné prispôsobenie jasu.

V ponuke aplikácií nesmú chýbať multimediálne aplikácie od Sony. Dobre spracovanú galériu Album a prehrávače Hudba a Videá dopĺňajú ďalšie dve zaujímavé aplikácie. Movie Creator na vytváranie videí a 3D Creator, v ktorom si môžete pomocou prednej alebo zadnej kamery zhotoviť 3D sken tváre, jedla, alebo ľubovoľného objektu. Na prvý pohľad zaujímavá aplikácia ma však príliš nenadchla. Sken tváre bol častokrát nepresný, mierne zdeformovaný a problém mu robili napríklad aj okuliare na tvári.

V čase, kedy výrobcovia siahajú po dvoch, dokonca aj troch fotoaparátoch na zadnej stene, ide Sony tou klasickou cestou. Navyše, 19 Mpix fotoaparát je stále bez optickej stabilizácie obrazu. Už pri predošlých modeloch som sa presvedčil, že Sony na ostatnú highendovu konkurenciu trošičku stráca a zmena sa nekoná ani v tomto prípade. Fotoaparát zhotovuje slušné fotky, no jeden z hlavných nedostatkov predošlých modelov ostáva. V strede sú fotografie ostré, ale smerom k okrajom dochádza k zlievaniu detailov. Ani fotografie v noci ma veľmi nepresvedčili a príčinou je opäť ostrosť.

V automatickom režime odporúčam zapnúť možnosť prediktívne snímanie. V niektorých momentoch tento režim vyhodnotí, že ma zhotoviť viacero snímok a následne vám ponúkne výber najlepšej.

Fotoaparát zapínam podržaním hardvérovej spúšte. Prostredie je jednoduché a prehľadné. Prepínanie medzi kamerami a režimami je umiestnené naľavo, takže pri držaní v jednej ruke používam radšej gestá. Vertikálnym ťahom po obrazovke sa prepínam medzi automatickým a manuálnym režimom, videom a špeciálnymi režimami. V opačnom smere zasa rýchlo prepnem na predný fotoaparát a naopak. Snímanie fotografií s rozmazaným pozadím je dnes v móde, preto medzi režimami nesmie chýbať bokeh. Na ostatné highendy však ešte trochu stráca.

Softvér niekedy nevedel oddeliť predmet v popredí od pozadia, a namiesto efektného bokehu som na obrazovke videl iba nelogické machule. Lepšiu softvérovú optimalizáciu by som si vedel predstaviť aj pri samotnej aplikácii fotoaparátu. Obraz v hľadáčiku často sprevádzali trhavé pohyby.

Predný päťmegapixlový fotoaparát neponúka automatické preostrovanie a hodnotím ho skôr ako priemerný.

Pri predstavení určite zaujala informácia o možnosti natáčania spomaleného videa s 960 snímkami za sekundu vo Full HD rozlíšení. Poďme si to ale upresniť. Po stlačení spúšte sa zachytí iba sekundový moment, ktorý sa následne roztiahne do trojsekundového videa. Otázkou je, či používateľ dokáže zachytiť presne tú danú sekundu. A tiež je dôležité mať ideálne svetelné podmienky. Pri nahrávaní bowlingovej dráhy podvečer bolo spomalené video nepoužiteľné. Ak si chcete užiť spomalené videá, siahnite radšej po nahrávaní so 120 snímkami za sekundu. V tomto prípade je dĺžka neobmedzená a po nasnímaní si sami môžete zvoliť, ktorá časť videa bude spomalená.

Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ2.

Na záver tu máme jednu čerešničku. Xperia XZ2 ma veľmi príjemne šokovala svojou výdržou. Počas dňa trávim na telefóne veľa času a pri väčšine testovaných telefónoch sa nabíjaniu cez noc nevyhnem. Xperia XZ2 prekvapila, a dokonca aj o jedenástej večer ponúkla ešte 50 % kapacity, pričom počas dňa svietil displej viac než tri hodiny. Telefón som tak nabíjal až nad druhý deň podvečer. Okrem výbornej výdrže pochválim aj režim STAMINA, ktorý kvôli lepšej výdrži zoptimalizuje určité funkcie. V extrémnych prípadoch, kedy sa každé percento batérie ráta, môžete využiť režim Ultra STAMINA. Ten sprístupní iba jednu domácu obrazovku so základnými aplikáciami.

Výhody:

+ kvalitný displej

+ výborná výdrž

+ výkon a reakcie

+ vodeodolnosť

+ nahrávanie spomalených videí

Nevýhody:

- šmykľavý povrch

- hrúbka

- fotoaparát stále stráca na konkurenciu

- chýba audio konektor

- čítačku odtlačkov by som rád videl o čosi vyššie

- chýba dvojité poklepanie na rozsvietenie displeja

Orientačná cena: 779 eur

Záver

Xperia XZ2 vo mne zanechala zmiešané pocity. Chválim veľmi pekný displej s výbornou čitateľnosťou na slnku, svižné reakcie, nekompromisný výkon a veľké plus dávam za nadpriemernú výdrž batérie. Na druhej strane, počas celej doby som bojoval so šmykľavým povrchom konštrukcie, jej hrúbkou a v neposlednom rade aj s umiestnením čítačky odtlačkov.

V porovnaní s predchodkyňou sa priestor pod a nad displejom zmenšil, no prišli sme o audio konektor. Fotoaparát ešte stále stráca na konkurenciu a pri pohľade na cenovku hodnotím jeho výkon za podpriemerný. Xperia XZ2 je dobrý smartfón, ale chýba jej niečo špeciálne, niečo čo by ma upútalo.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XZ2.

Diskusia k článku:

viperman 18.04.2018 - 17:48

zle sa drzi v ruke? praveze tym ze je to zaoblene sa to super drzi v ruke, za tym ucelom to aj sony robili ja to berem ako vyhodu, dlho som pouzival xperiu neo ktora mala podobne zaoblenie tak som si na to hned zvykol, a 11mm hrubka je iba v strede, na konci ma ten telefon iba 6mm ale to nenapisete.

Matej18.04.2018 - 20:14 Trvalý odkaz

no ja uz ked som videl na foto ten tvar tak som sa zhrozil ze sa to bude hrozne drzat :D
som zvedavy, musim ist ceknut niekde do alzy ci ho tam uz nemaju.
inak osobne mam HTC 10 a to ma tiez podobny "zuzujuci" sa tvar zadnej steny a za mna hrozne. v kombinacii s vysokou hmotnostou sa to drzi katastrofalne.

Marian Sabol18.04.2018 - 20:21 Trvalý odkaz

Ja som XZ2 Mal v ruke a musim povedat, ze mi perfektne sadla.Ergonomia je vynikajuca.Vacsia hmotnost vobec neprekaza.Fon ma velmi zaujal Zvazujem kupu ale pockat na XZ2 PREMIUM

LOL26.04.2018 - 02:34 Trvalý odkaz

Telefon za 700+, bez optickej stabilizacie a foti ako 200 eurovy cinsky smejd. Ze sa toto nehanbia stale dookola recyklovat a predavat.

deathwalker26.04.2018 - 12:19 Trvalý odkaz

*edit: vymazene (Lenka)

ZX2 fotí perfektne vidi to každy kto tie fotky zväčši 1:1. aj keď ich nezväčši, ak tvoje oko nema vadu typu že považuje Tibikeho žvasty za pravdu, musiš uznať že tam posun je. V skutočnosti netušiš čo v nutri telefoniku je, ale už prehlasuješ že iba recykluju :D Akože nič v zlom, chápem že si sem pod ruškom skrytej identity chodiš dvihať ego a vybijať frustraciu, robi to vačšina z nas. Ale rob to aspoň lepšie prosím.

Celá diskusia 6 príspevkov