Lenovo Tab 4 8 Plus - tablet pre celú rodinu

Recenzia 8'' tabletu s Full HD obrazovkou a výkonnými stereo reproduktormi. Ponúka čítačku odtlačkov s prepínaním používateľov.

Segment tabletov už nie je tak populárny ako kedysi. Možno preto, že tieto zariadenia v porovnaní so smartfónmi nedržíme v ruke tak často a v domácnosti vydržia viac rokov bez potreby obmeny za výkonnejší model. Stále sa však jedná o šikovný kúsok elektroniky pre sledovanie filmov alebo prácu s väčším displejom.

V niektorých rodinách zvyknú tablety nahradiť klasický počítač, ktorý je drahší, neskladný, málo využívaný a náročný na ovládanie neskúsenými používateľmi.

ikona

Základné info: Lenovo Tab 4 8 PlusLepšie vybavená verzia 8-palcového tabletu s androidom ponúkne Full HD rozlíšenie, minimálne 3 GB RAM, stereo reproduktory a čítačku odtlačkov prstov. Rýchle nabíjanie zaručí USB-C konektor. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Svojho zástupcu do kategórie pod 300 eur vysiela aj Lenovo. Tablet s trochu krkolomným označením Tab 4 8 Plus predstavuje ako "prémiový" a určený hlavne pre rodinu. Osmička v názve značí 8-palcovú uhlopriečku displeja a Plus zasa, že ide o serióznejšiu verziu s vyšším výkonom a rozlíšením obrazovky.

Tá ponúkne 1920 x 1200 pixelov (typické Full HD má 1920 x 1080 b.). Pomer strán IPS panelu je teda netradičných 19:10 (namiesto "filmových" 16:9). V praxi si rozdiel zrejme ani nevšimnete. Maximálne pri sledovaní videí, kde k obrazu hore a dolu pribudnú ešte tenké čierne pruhy.

So slovíčkom "prémiový" by som však narábal opatrne. Odolný rám síce kombinuje plastové časti antén s hliníkom a prednú aj zadnú stranu pokrýva sklo, no pri držaní tabletu luxusný dojem nemám. Obávam sa hlavne o kryt pre vloženie SIM kariet alebo microSD karty. Bez improvizovanej pomôcky v podobe spony som ju otvoriť nedokázal. Na pravidelné kopírovanie fotiek z kompaktného fotoaparátu cez pamäťovku teda zrejme zabudnite.

Na tele však nebudú vidieť odtlačky ani prípadné škrabance. Lenovo navyše za necelých 20 eur predáva sadu s odolným plastovým nárazníkom, do ktorého tablet vložíte. Prednú a zadnú časť obalia fólie s dizajnom určeným pre deti, cez deň teda vydrží aj nešikovné zaobchádzanie od tých najmenších a večer poslúži dospelým na kontrolu e-mailov alebo surfovanie na internete.

Tento detský set by mal podľa popisu obsahovať modrý filter, ktorý šetrí oči pri čítaní v tme a pri slabom svetle. Väčšina výrobcov dnes túto funkciu zapracováva softvérovo, priamo do systému v tabletoch a telefónoch. Nechápem preto, prečo sa ho v prípade Lenova nedočkám aj bez kúpy ďalšieho príslušenstva. Nič vám však nebráni stiahnuť si ľubovoľnú aplikáciu (napr. Twilight) z Google Play, ktorá tento nedostatok odstráni.

Displeju okrem tejto drobnosti nič vyčítať nemôžem. Má dostatočný jas a vďaka SVI módu aktivovanému v nastaveniach aj režim extra vysokej svietivosti pre ešte lepšiu čitateľnosť na priamom slnku. Nechýba tu senzor pre jeho automatickú reguláciu a tzv. ambientná obrazovka, ktorá sa nakrátko rozsvieti v čiernobielom režime, aby po príchode notifikácie zobrazila aktuálny čas a náhľad toho, čo ste od posledného odomknutia displeja zmeškali.

Škoda, že nemôže svietiť stále, ako na niektorých smartfónoch od Samsungu alebo LG s funkciou Always on. Podobné je to s notifikačnou diódou - upozornenia na zmeškané hovory, neprečítané SMS a e-maily môžete cez noc deaktivovať, no rozvrh určujúci, že sa tak stane medzi 0:00 až 6:00 hod, upraviť nedokážete.

Lenovo to však s umiestnením Tab 4 8 Plus do vašej obývačky myslí vážne. Takmer do dokonalosti je dotiahnutý systém prepínania používateľov. Ten spolupracuje priamo s čítačkou odtlačkov prstov. Predstavte si, že tablet ležiaci na gauči zoberiete do ruky, odomknete priložením palca na vypínač a hneď pracujete so svojimi aplikáciami.

Ak ho však priloží manželka, zobrazí sa jej plocha, jej nainštalované aplikácie, e-mailové konto a uložené fotografie.

Aby takéto nastavenie dávalo zmysel, každý si môže zablokovať zobrazovanie upozornení na spoločnej uzamykacej obrazovke, no a k fotografiám a zoznamu nainštalovaných aplikácií toho druhého sa nedostanete ani cez prehliadač súborov vo vnútornom úložisku.

Vlastník tabletu môže ďalším používateľom dodatočne povoliť aj využívanie telefónnych hovorov či odosielanie SMS z vloženej SIM karty. Mobilné dáta obmedziť nemôžete.

Okrem dospeláckych účtov môžete pridať tiež profil pre Detského používateľa. Dieťaťu môžete obmedziť dĺžku používania tabletu, napríklad na 30 minút. Lenovo o každom odomknutí hovorí ako o relácii. Určiť môžete tiež minimálnu prestávku medzi dvoma takýmito prístupmi, maximálne však na 999 minút, čo je menej než 24 hodín.

Detský účet je bohužiaľ zamknutý výhradne v aplikácii KIDOZ, na ktorú sme sa pozreli už pri recenzii Huawei MediaPad T1 8.0 Pro - detský tablet od Telekomu. Sem si dieťa okrem vývojármi vybraného softvéru nemôže nainštalovať žiadne ďalšie zaujímavejšie aplikácie z obchodu Google Play, či už pôjde o hry alebo aplikácie užitočné do školy. KIDOZ navyše môžete nainštalovať na akýkoľvek tablet alebo telefón s androidom.

Profily pre viacerých používateľov sú tak pre dospelých mimoriadne praktické, detský účet je skôr pokus o niečo navyše, ktorý v praxi zas až tak ideálne nefunguje. Pre školákov už bude zbytočný a príliš obmedzujúci. Budete im musieť vytvoriť klasické konto, no v ňom zas prídete o možnosť kontroly nad obsahom a dĺžkou používania.

V systéme s Androidom 7.1.1 ma potešilo rýchle odinštalovanie aplikácií potiahnutím ikony z domácej obrazovky, aspoň základná ponuka rýchlych prepínačov pre zapnutie/vypnutie Wi-Fi, Bluetooth a letového režimu v hornej lište aj pomerne šikovná virtuálna klávesnica TouchPal.

Grafická nadstavba od Lenova je veľmi subtílna, preto tablet s dostatočne výkonným procesorom Qualcomm Snapdragon 625 a 4 GB RAM reagoval vždy rýchlo. Žiadne mimoriadne funkcie pre zvýšenú produktivitu tu však nehľadajte, maximom bude zrejme využívanie dvoch aplikácii na rozdelenej obrazovke súčasne. Do tohto režimu vstúpite cez ponuku multitaskingu a potiahnutie jedného z okien nahor. Páčila by sa mi napríklad možnosť využívania viacerých klasických okien, ako na počítači alebo niektorých tabletoch od Samsungu.

Do vnútorného úložiska pridal výrobca len niekoľko vlastných aplikácií pre počasie, Netflix (ktorý si však budete musieť predplatiť), SYNCit HD pre správu zálohovania a SHAREit pre rýchle posielanie súborov na iné zariadenia cez Wi-Fi.

Vnútorná kapacita tabletu je až 64 gigabajtov, pričom po prvom zapnutí bude pre všetkých používateľov dostupných približne 51 GB.

Že si z tabletu aj zavoláte, zrejme nikoho neprekvapí. Lenovo Tab 4 8 Plus je však jedným z mála tabletov, ktorý bez problémov zvládne dve SIM karty, hoci druhý slot je len hybridný, takže microSD karta bude v tomto režime musieť ustúpiť.

Pri rodinnom tablete sú však dôležitejšie multimédiá. Nechýba tu klasický 3,5 mm audiojack na slúchadlá, ktoré poslúžia aj ako anténa pre vstavané FM rádio s nahrávaním vysielania, ale bez funkcie RDS.

Ešte častejšie zrejme využijete stereo reproduktory na bokoch tabletu. Ich zvuk si dokážete prispôsobiť v aplikácii Dolby, ktorá ponúka niekoľko predvolieb ekvalizéra pre Film, Hudbu, Hry alebo Hlas. Samozrejmosťou je aj úprava pásma presne podľa vlastných preferencií. Stereo efekt je dostatočne výrazný a zvuk s počuteľnými výškami i basmi. Pri sledovaní filmov alebo prehrávaní hudby cez Spotify som nemal výhrady. Vyhovovalo mi aj ich umiestnenie. Kedže smerujú pomerne výrazne dopredu, nebudete si ich zakrývať ani pri držaní tabletu v oboch rukách.

Fotoaparát s 8-megapixelovým rozlíšením bude naopak stáť v úzadí. Má síce automatické zaostrovanie aj HDR, ale dynamický rozsah snímača je len priemerný. Fotografie sú tak často mdlé a s prepálenou oblohou, no na zachytávanie momentiek alebo poznámok to bude bohate stačiť.

Jediným špeciálnym režimom v aplikácii fotoaparátu je panoráma poskladaná z viacerých záberov. Pochváliť však musím aspoň jednoduché menu nastavení, kde je všetko pekne pokope.

Nahrávané videá majú Full HD rozlíšenie podobne ako displej (až na spomínané čierne pruhy hore a dolu), no kvalita je podpriemerná, chýba dokonca aj akákoľvek digitálna stabilizácia obrazu, takže z ruky budú výrazne roztrasené.

Predná kamera s 5 Mpix rozlíšením a Full HD videom je na tom lepšie, jej kvalita na všetky videohovory cez najznámejšie chatovacie aplikácie a instant messengery plne postačí takmer každému.

K tabletu sme bohužiaľ nedostali originálnu nabíjačku, no s 2,1 A adaptérom sa silná 4850 mAh batéria nabila za necelé tri hodiny. Výdrž bude závisieť výhradne od štýlu používania. Pri občasnom surfovaní na internete a sledovaní filmov som tablet nabíjal na tretí deň. V prípade neaktivity si za 24 hodín, pripojený na Wi-Fi a so zhasnutým displejom, zobral približne 10 až 15 % z kapacity.

No a hodinová časť seriálu vo formáte .mkv, Full HD rozlíšení a prehrávaná pri polovičnom jase displeja z USB-C kľúča cez aplikáciu VLC, si odhryzla presne 22 % energie. Na jedno plné nabitie si teda pozriete približne štyri epizódy.

Výhody:

+ jednoduché a praktické prepínanie používateľov

+ čítačka odtlačkov prstov

+ výborné stereo reproduktory

+ USB-C konektor

+ podpora dual SIM (LTE verzia)

+ pekný displej s Full HD+ rozlíšením

+ možnosť prikúpiť odolný obal pre deti

Nevýhody:

- kryt priestoru pre SIM a pamäťovú kartu

- chýba viac nástrojov pre produktivitu (pero, aplikácie v oknách)

- veľmi obmedzený detský režim

- priemerný fotoaparát

Orientačná cena: od 269 eur (Wi-Fi verzia)

Záver

Lenovo Tab 4 8 Plus určite zaujme každého, kto hľadá relatívne lacný, no slušne vybavený tablet. Hlavnou výhodou tohto kúsku je výborne vyriešené prepínanie účtov, vďaka čomu môže byť doma v obývačke využívaný každým členom rodiny. Samozrejme, s nezávislými aplikáciámi a dôsledne chráneným súkromím všetkých používateľov.

Rovnako dobre však obstojí aj ako multimediálny tablet na sledovanie filmov cez vynikajúce stereo reproduktory, hoci výdrž batérie je len priemerná.

Detský režim je skôr sklamaním, kedže potomka iba zamkne v aplikácii, ktorú môžete nainštalovať na ktorýkoľvek android. Môžno ale zvážite dokúpenie ochranného obalu a fólií za približne 20 eur v niektorom zo slovenských e-shopov.

V nich nájdete hneď niekoľko verzií tabletu Lenovo Tab 4 8 Plus. Lacnejšie ponúknu len Wi-Fi, drahšie aj priestor pre SIM karty a LTE konektivitu. Model bez označenia Plus má zas oveľa nižšie rozlíšenie displeja.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Medino 24.03.2018 - 03:58

Riso, ved tento tablet bol predstaveny na trhu pred vyse rokom...

Lenka Ivančíková24.03.2018 - 14:21 Trvalý odkaz

A to vadi? Ludia si predsa kupuju aj starsie zariadenia nielen horuce novinky. A mozno mu prave tato recenzia pomoze pri rozhodovani, ktory tablet si kupit. :)

Andrej27.03.2018 - 00:37 Trvalý odkaz

Mal som ho z alzy na skúšku na 2 mesiace nebol to tento ale tab 4 10 plus od lenova by som už nič nechcel aktualizacie hrôza na začiatku zapnutia zrejme tento tablet sa ani nedozije android 8 tak ako u predchodcu ktoré kusy ešte stále fičia na androide 6.0 kamoš ma yogu 3 pro s projektorom lte verziu dal zato 600 euro skoro 4gb A 64 GB verzia ako tablet pekný ale inak aktualizácie nula bodov s akým androidom si tablet od lenova kúpite s takým ho zrejme budete mat navždy

Lubos27.03.2018 - 10:17 Trvalý odkaz

Súhlasím s gogom. Od lenivá už nič..žiadne aktualizacie a to mám už telefón vyše polroka...mal som yogu a úplne nič za rok neprišlo....

Medino28.03.2018 - 03:16 Trvalý odkaz

Lenka, samozrejme ze nevadi, kedze niesom z tych co musia mat vzdy len to najnovsie a atd :) Skor som to myslel tak, ze za chvilu sa mozno prestane aj predavat, tak ci z dlhodobeho hladiska mala tato recenzia vyznam :) Okrem ineho, bohuzial cena tohto tabletu za posledny rok takmer vobec neklesla. Inak suhlasim s chlapcami hore, aj ked neviem posudit ci ma vyznam mat za kazdu cenu vzdy najnovsi android. Ale potvrdzujem ze z akym androidom si lenovo tablet kupite, tak s takym aj tento tablet dozije do konca. Inak ospravedlnujem sa ze som v prvom svojom komente oslovil Risa ako autora clanku, kedze nim nebol on, ale niekto iny :)

Celá diskusia 5 príspevkov