Honor 9 Lite - štyri oči v lesklom tele

Recenzia dual SIM androidu s lesklou konštrukciou, natiahnutým 5,65'' displejom, rýchlou čítačkou a dvojicou duálnych fotoaparátov.

Prívlastok Lite v názve dáva jasne najavo, že novinka by mala byť odľahčenou verziou aktuálnej vlajkovej lode. Okrem slabšej výbavy, ktorá je pre Lite verzie pochopiteľná, si však tento kúsok dovolil trochu vybočiť z dizajnových čŕt Honoru 9 a zlákala ho skôr moderná vlna displejov natiahnutých na takmer celú prednú stenu. Jedno majú predsa len spoločné, a to mimoriadne lákavé farebné prevedenia.

ikona

Základné info: Honor 9 LiteCenovo dostupná lite verzia vlajkovej lode s 5,65'' Full HD+ displejom, dvojicou duálnych fotoaparátov, procesorom Kirin 659, až 4 GB RAM a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Oku lahodiaci, no zároveň magnet na odtlačky a trochu šmykľavý - taký je povrch modelu 9 Lite. Vyleštený poslúži zároveň aj ako zrkadlo. Otázkou ostáva, či by z dlhodobého hľadiska nebolo múdrejšie siahnuť po nenápadnom kryte, ktorý bude prekážkou pre nečistoty a zároveň ochráni sklá vpredu a vzadu.

S telefónmi zaobchádzam vždy šetrne a nikdy ich nedávam do jedného vrecka s kľúčmi, no po pár dňoch používania vidím na prednej stene jeden väčší škrabanec a niekoľko menších vzadu. Inak môžem konštrukciu iba chváliť.

Kov po obvode sa podpísal pod pevné zhotovenie, ktoré sa ani pri silnejšom ohýbaní v ruke nepodvolí. Novinka bude dostupná v antracitovej čiernej, ľadovej sivej a nami testovanej zafírovo modrej. Treba povedať, že každá má niečo do seba.

Konštrukciu pochválim aj za rozumnú hmotnosť 149 gramov a zaoblené boky, vďaka ktorým telefón dobre padne do ruky a manipulácia je pohodlná. Menšie mínus dávam za chýbajúcu odolnosť voči vode, ktorá v dnešnej dobe už nie je tabu ani v nižšej strednej triede.

Ovládacie prvky, konkrétne tlačidlo napájania a hlasitosti, sú umiestnené v pravej bočnej stene a nahmatáte ich bez problémov, stláčanie je isté. Oproti nájdeme šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom, do ktorého môžete vložiť druhú nanoSIM kartu, alebo pamäťovú kartu. Ak si vystačíte s 32 GB interným úložiskom, z ktorého je reálne dostupných 23,4 GB, tak pokojne siahnite po druhej SIM karte.

Dole by som namiesto klasického microUSB konektora videl najradšej už ten céčkový, no v danej cenovej hladine mu to ešte s prižmúrenými očami odpúšťam. Veľké nadšenie nezožal ani hlasný reproduktor vedľa neho. Kvalita je priemerná, a ak radi počúvate hudbu nahlas, siahnite radšej po slúchadlách. Zlievanie tónov je naozaj výrazné. Slúchadla zapojíte do audio konektora umiestneného taktiež v spodnej stene.

V porovnaní s Honorom 9 sa čítačka odtlačkov presunula na zadnú stenu, čo je v tomto prípade pochopiteľné, keďže takmer celý predok okupuje displej. Je rýchla, takmer stopercentná, poradí si až s piatimi odtlačkami a okrem odomknutia telefónu ponúkne aj pár gest. Priložením ľubovoľného odtlačku môžete nasnímať fotografiu, prijať hovor a zastaviť budík. Potiahnutie po ploche čítačky vysunie panel oznámení alebo poslúži pri listovaní v galérii.

Samotnej čítačke nemám čo vytknúť, no jedna vec by predsa len mohla byť dotiahnutá lepšie. Výrobca v systéme neprepojil čítačku odtlačkov so senzorom priblíženia, čo v praxi znamená, že čítačka reaguje napríklad aj vo vrecku nohavíc, preto pozor na nechcené dotyky.

Displej s pomerom strán 18:9 možno označiť za aktuálny hit. Väčšiu plochu oceníte pri čítaní článkov alebo prezeraní multimédií. Honor 9 Lite ponúkne 5,65-palcový Full HD+ displej známej technológie IPS. Na danú veľkosť displeja je zobrazenie stále dostatočné jemné. Príjemným prekvapením je možnosť znížiť rozlíšenie na HD+, ktoré sa zíde v situáciách, kedy sa každé percento batérie ráta.

Pri prvom spustení niektorých aplikácií sa nevyplní cela plocha displeja a dole sa zobrazí možnosť roztiahnuť aplikáciu na celú plochu. Následne, pri ďalších spusteniach sa už aplikácie zobrazujú korektne. Pri používaní som však natrafil aj na jeden zaujímavý problém. Známy prehliadač Google Chrome mal problém zobraziť obsah v plnom rozlíšení, čo bolo vidieť najmä na kostrbatejšom texte. Prehliadač Opera zobrazoval text jemne.

Samotnému displeju nemám veľmi čo vyčítať. Farby sú pekné a čitateľnosť na slnku dobrá. Ak vám náhodou farby nesadnú, zavítajte do nastavení displeja, kde nájdete možnosť prispôsobiť ich teplotu. Z ďalších funkcií spomeniem režim ochrany zraku známy aj pod názvom modrý filter, ktorý oceníte po zotmení. Okrem intenzity filtra je možné nastaviť aj harmonogram automatického spustenia a vypnutia.

Pri telefónoch s čítačkou odtlačkov vzadu rozhodne vítam možnosť rozsvietiť displej dvojitým poklepaním. Využívam to najmä v prípadoch, keď mám telefón položený na stole. Rovnakým gestom je možné obrazovku aj zhasnúť, no funguje to iba na rozsvietenej zablokovanej obrazovke. Určite by som toto gesto privítal aj na domácej obrazovke.

Na zmeškané udalosti vás upozorní viacfarebná notifikačná dióda nad displejom. Tlačidlá sú súčasťou displeja a opäť nechýba možnosť zvoliť si, či chcete mať šípku späť naľavo alebo napravo, prípadne k trojici tlačidiel doplniť aj tlačidlo na rýchle vysunutie hornej lišty.

Pod kapotou nájdeme opäť čipset z vlastnej dielne spoločnosti Huawei, konkrétne ide o osemjadrový Kirin 659. Výkonu je tu dostatok aj na náročnejšie hry, napríklad Real Racing 3, a presvedčil nás o tom aj test AnTuTu, v ktorom Honor 9 Lite dosiahol 89 284 bodov. Sklenená konštrukcia sa ani počas dlhšieho používania neprehrieva.

Trojgigová RAM je vhodným predpokladom na svižný chod systému, no musím povedať, že reakcie boli skôr na jednotku s mínusom. Prepínanie medzi viacerými spustenými aplikáciami občas trvalo o stotinku dlhšie, než by som čakal. Opäť však musím pripomenúť, že v danej cenovej kategórii nejde o nič tragické.

Operačný systém Android je vo verzii 8.0 a beží nad ním nadstavba EMUI taktiež vo verzii 8.0. S rovnakým prostredím sa môžete stretnúť aj pri modeloch materskej značky Huawei. Funkčne je na tom veľmi dobre a nič podstatné mi tu nechýba. V nastaveniach si môžem vybrať medzi zobrazením čisto iba domácich obrazoviek, alebo obrazoviek so samostatnou ponukou aplikácií. To sa mi páči. Výsuvná lišta je bohatá na skratky a poteší aj možnosť upraviť si maticu rozloženia domácej obrazovky. Ja už tradične siaham po najhustejšom zobrazení, čo je v tomto prípade 5x6.

V ponuke aplikácií nič podstatné nechýba, skôr naopak. Tú hromadu hier si výrobca pokojne mohol odpustiť. Zaujala ma až jedna, no aj tá ponúkla iba demo, plnú verziu je potrebné si zakúpiť. Určite však poteší prítomnosť FM rádia, ktoré oceníte v lokalitách so slabším dátovým pokrytím. Z funkcii tu nájdeme iba časovač vypnutia, zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) chýba.

Predná aj zadná stena ponúknu zhodnú dvojicu fotoaparátov – primárny s 13 Mpix rozlíšením a sekundárny s 2 Mpix rozlíšením, ktorého služby oceníte pri hraní sa s hĺbkou ostrosti. Režim portrét aktivujete pomocou skratky v ľavej ponuke, následne sa vpravo hore zobrazí možnosť rozostrenia a mnou nie veľmi obľúbené skrášlenie.

Ako som predpokladal, rozmazanie pozadia nie je vždy dokonalé a telefón má občas problém vykresliť najmä prechody medzi vlasmi a pozadím. Fotografie s rozmazaným pozadím sú vo všeobecnosti zaujímavé, no opäť sa presviedčam, že high-endy sú v tomto rozhodne ďalej.

Režim portrét určite zaujme, no v drvivej väčšine som siahol po klasickom automatickom režime. Kvalitu fotografií hodnotím ako priemer a možno až podpriemer. Často som sa stretával s prepálenými farbami, pričom ani HDR režim nerobil zázraky. Mimochodom, HDR je na môj vkus trochu zašité v ponuke ostatných režimov. Oveľa radšej by som ho videl ako skratku na v ľavom bočnom paneli, prípadne by potešila aspoň možnosť automatického zapínania HDR. V noci kvalita rapídne klesá. Vtedy je namieste siahnuť po nejakom statíve a v režimoch zvoliť profesionálnu fotografiu s možnosťou prispôsobiť si jednotlivé parametre.

Dvojicu fotoaparátov nájdeme aj vpredu. Musím povedať, že tu sa mi ten efekt rozostrenia pozadia pri autoportrétoch celkom pozdával. Kvalita fotografií je na danú kategóriu slušná. Opäť však odporúčam vypnúť skrášlenie, ktoré spôsobuje, že vyzeráte na snímke ako potretí olejom. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Honor 9 Lite.

Batéria s kapacitou 3000 mAh podrží náročnejšieho používateľa v priemere jeden plnohodnotný deň, no niekedy som po nabíjačke siahal až na druhý deň pred obedom. Záleží to samozrejme od toho, ako telefón používate. Ak som mal displej zapnutý necelé dve hodiny, večer som mal ešte 57 %, keď som telefón potrápil o čosi viac a displej svietil tri a pol hodiny, batéria mi večer ponúkala už iba 22 % kapacity.

Výhody:

+ moderný vzhľad

+ odomykanie tvárou

+ pekný displej zaberajúci takmer celú prednú stenu

+ rýchla čítačka s gestami

+ šikovné prostredie EMUI

+ efekt rozmazania pozadia aj na prednom fotoaparáte

Nevýhody:

- viditeľné odtlačky a nečistoty na povrchu konštrukcie

- zadný fotoaparát neprekvapil

- starší microUSB konektor

- slabá kvalita hlasnej reprodukcie

Orientačná cena: 249 eur

Záver

Značky Huawei a Honor sú v nižšej strednej triede populárne a majú čo ponúknuť. Ďalším vydareným kúskom je Honor 9 Lite, ktorý zaujme najmä dizajnom, aj keď trochu lesklým, a displejom natiahnutým na takmer celú prednú stenu. Reakcie sú slušné, prostredie už tradične nabité zaujímavými funkciami a nesklame ani výdrž na jedno nabitie. Od fotoaparátu som možno očakával trošičku viac, no ako celom ho hodnotím ako ďalší vydarený kúsok.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 9 Lite.

Diskusia k článku:

marek1234 24.03.2018 - 06:45

Výborny telefon. Kvalitne prevedenie. Vdaka za recenziu, ja som sa rozhodol uz pred recenziou a vidim,ze spravne.

Celá diskusia 1 príspevok