Na jeden záber: Zhrnutie MWC 2018

Tohtoročná výstava Mobile World Congress nepriniesla do mobilného sveta žiadne významné inovácie. Niesla sa skôr v znamení kopírovania konkurencie a vylepšovania už existujúcich funkcií.

Každý ročník MWC býva niečím zaujímavý. Okrem toho, že bolo tento rok výnimočne chladné počasie a tri dni pršalo, priniesla výstava konpírovanie konkurencie a pohľad do budúcnosti 5G sietí.

Výrobcovia mobilov ukázali len zopár modelov, ktoré upútali našu pozornosť. Chýbali nové vlajkové lode značiek Huawei a LG, kórejský výrobca vo svojom stánku lákal najmä na vylepšený prémiový model V30s ThinQ. Žiadne nové telefóny neukázala ani Motorola.

Niektorí výrobcovia sa inšpirovali iPhonom X a priniesli novinky s výrezom v hornej časti displeja alebo vlastné animované emoji. Najviac to bolo cítiť pri Asuse Zenfone 5, ktorý mal navyše rovnako ako X od Applu objektívy fotoaparátov a LED diódu zoradené na výšku.

Pozornosť pútali novinky od Nokie. Minulý rok sme videli oživenú legendu Nokiu 3310, tentoraz to bola reinkarnovaná Nokia 8110 s vysúvacou konštrukciou a hardvérovou klávesnicou. Nová séria Xperia XZ2 prišla o svoj typický dizajn a priniesla dnes tak populárny displej s pomerom strán 18:9. Potešila nahrávaním super spomaleného videa vo Full HD rozlíšení.

Samsung si od Sony "požičal" 960 fps videá a stereo reproduktory, od Applu animované emotikony, a vytvoril Galaxy S9. Vzhľad telefónu nemal dôvod meniť, ľuďom sa páči. Zaujímavý kúsok ukázalo ZTE. Model Axon M sa otvára ako kniha a displej môžete používať v štyroch rôznych režimoch.

Vylepšenia sa dočkal odolný android s termokamerou CAT S61 a na rovnakom stánku sme mohli vidieť novinku s modulárnou konštrukciou Land Rover Explore. ESET na výstave ukázal, ako chrániť pred hrozbami smart televízory s Androidom.

Tento ročník sa mi zdal trocha nudný. Žiadna novinka vo mne nevyvolala wau efekt a nadšenie typu: toto chcem! Dobrým dojmom na mňa zapôsobilo LG V30s ThinQ, Nokia 7 Plus a Alcatel 5. Pokiaľ by som si mala z každej cenovej kategórie vybrať jedného adepta, bola by to práve táto trojica. Dizajn nových Xperií ma sklamal, iným sa naopak páči. Zdieľam názor, že by výrobcovia mali prinášať viac vlastných nápadov a menej inšpirácií od konkurencie. Čo si o tohtoročnom MWC myslí kolega Richard sa dozviete z nášho videa.

Zhrnutie MWC 2018

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu