20 vecí, ktoré by mal spĺňať odolný mobil CAT S31

Recenzia 4,7'' dual SIM androidu so 4000 mAh batériou a garantovanou odolnosťou voči vode, prachu aj pádu z výšky.

Po takzvanom odolnom telefóne sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú najčastejšie obzerať dve skupiny zákazníkov: tí, ktorí už nejeden svoj prechádzajúci smartfón nešťastne rozbili a tí, ktorí pracujú alebo sa často pohybujú v náročnom prostredí - v lese, na stavbách, prašných dielňach alebo blízko vody.

V redakcii sme vybrali 20 vecí, ktoré by mal správny odolný smartfón spĺňať a našu predstavu porovnali s testovaným CAT S31.

ikona

Základné info: CAT S31Android s 4,7'' HD displejom, štvrojadrovým procesorom 4000 mAh batériou a certifikáciou IP68, MIL-STD 810G odolá vode, prachu, nárazom i extrémnym teplotám.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

1. Odolné telo.

Túto vlastnosť spĺňa CAT S31 dokonale. Výrobca tvrdí, že vydrží pád z výšky 1,8 metra a prežije ho mobil aj jeho displej. Ten je navyše chránený zapustením o pár milimetrov nižšie než okraje rámu. Pri detailnejšom skúmaní vidíme, že obrazovku chráni ďalšia vrstva ochranného skla, ktoré sľubuje dôkladnú ochranu proti poškriabaniu.

Skosené hrany stlmia nárazy a väčšinu stôp z tela jednoducho zotriete, hoci plast so špeciálnou protišmykovou úpravou výrazne priťahuje prach. Nevytŕča ani objektív fotoaparátu.

2. Civilizovaný dizajn.

Odolný mobil nebudete nosiť len do lesa. Pri telefonovaní na ulici alebo čítaní SMS-iek v autobuse by sa na vás nemali obracať všetci okolo. CAT S31 prichádza v tmavších farbách a s decentnejším dizajnom než jeho predchodcovia.

Je len na vás, ako sa s jeho vzhľadom vyrovnáte. Podľa nás platí, že stále patrí skôr do extrémneho prostredia. Nešikovní rozbíjači displejov môžu dať prednosť klasickému smartfónu s lepšími parametrami v odolnom puzdre a s ochranným sklom na displeji.

3. Kompaktné rozmery, nízka hmotnosť.

Jeho hmotnosť je úplne poriadku. Pri týchto rozmeroch a silnej 4000 mAh batérii nepôsobí 200 gramov vôbec neohrabane. Nešmýka sa a väčšinu plochy displeja obslúžite aj jednou rukou.

Viac než 13 milimetrov hrúbky je však naozaj veľa. Zoberte si dva moderné smartfóny, položte ich na seba a skúste si ich vložiť do vrecka nohavíc. CAT S31 som radšej nosil v kabáte. V lete by to bol problém.

4. Zvýšená odolnosť voči vode.

CAT spĺňa certifikácie IP68 aj vojenský štandard MIL Spec 810G. Pod vodou v hĺbke 1,2 metra by mal vydržať minimálne 35 minút a problémy by mu nemali robiť ani náhle zmeny teplôt.

Niektorí výrobcovia už ochranu pred kontaktom s tekutinou vedia garantovať aj bez zakrytých konektorov pre nabíjanie a pripojenie slúchadiel. Takéto riešenie by sa nám páčilo viac, kedže otváranie microUSB konktora každý druhý deň pri pripájaní nabíjačky je otravné a po dvoch rokoch už guma nemusí sedieť tak spoľahlivo. No kedže sa s odolným smartfónom budete pohybovať aj v prachu a špine, ktorá dokáže porty úplne zalepiť čistenie bude nočnou morou, inak to vyriešiť nešlo.

V ideálnom svete by sme chceli krajší mobil s odkrytými konektormi, ktorý v prípade povolania do práce "oblečiete" do ďalšej ochrannej vrstvy.

5. Ovládanie v rukaviciach.

V nastaveniach Obrazovky nájdete prepínač pre Režim rukavíc. Displej tak bude reagoval na dotyky aj v hrubom zimnom či pracovnom odeve.

Nerozumiem však umiestneniu vypínača. Mal by byť bližšie ku stredu, alebo aspoň vymenený s oranžovým programovateľným tlačidlom. Je ďaleko a rovnako ako ovládanie hlasitosti napravo bez akýchkoľvek piktogramov. Po vybalení z krabice tak budete chvíľu tápať, čo vlastne stlačiť.

6. Displej s dobrou čitateľnosťou na slnku.

Na displeji chceme vidieť všetko, aj keď naň zasvieti ostré horské slnko. Bohužiaľ, dôsledná ochrana displeja si vyžaduje umiestnenie panelu o pár milimetrov hlbšie pod ochranné sklo a táto medzera potom vytvára nepríjemné odrazy.

CAT to mohol kompenzovať silnejším maximálnym podsvietením, ale ani v tomto smere nevyniká. Displej je len skrátka úplne nevýrazný. Hoci jeho HD rozlíšenie na 4,7-palcovej uhlopriečke postačí, pri pohľade z boku začína farby rýchlo skresľovať. Chýbal mi aj čoraz populárnejší nočný filter modrého svetla pre pohodlné čítanie vo večerných hodinách.

7. Rozsvietenie obrazovky tlačidlom pod ňou.

Otravný vypínač našťastie nahradí dvojité stlačenie stredného z trojice hardvérových tlačidiel pod displejom. Dvojité preto, že tlačidlá mierne vystupujú a mohli by sa aktivovať aj náhodne v ruksaku. Na čítačku odtlačkov zabudnite, do tohto segmentu zrejme ešte nedorazila. Ochranu údajov tak zabezpečí len menej pohodlný PIN alebo Vzor.

8. Silné vibrácie.

Vyzváňanie by ste mali cítiť aj vo vrecku, keď kvôli hluku možno budete nosiť slúchadlá. Vibrácie CAT S31 sú však len priemerné, nastaviť si nemôžete ani iný formát. Pozornosť by mohla pútať notifikačná dióda alebo blikanie LED baterky pri zmeškaných udalostiach, ako to dokážu napríklad iPhony.

9. Hlasné zvonenia a reprodukcia zvuku.

Vyššie spomenutý nedostatok našťastie aspoň čiastočne vymaže naozaj hlasné vyzváňanie. O to sa stará reproduktor za mriežkou medzi displejom a tlačidlami.

Vyslovene nesklame ani pri prehrávaní hudby, väčšie skreslenie sa začne prejavovať až pri prekročení hlasitosti cez polovičnú hranicu. Na počuteľné hĺbky však pri hlasnej reprodukcii hudby rovno zabudnite.

10. Hlasný reproduktor počas telefonovania.

Druhú stranu budete počuť aj v silnom vetre, hoci prenos hlasu až taký čistý nie je. Poteší vysoká maximálna hlasitosť slúchadla.

11. Vysoká kvalita hovoru.

CAT veľmi dobre zvláda rušenie hlukov okolia. Viacero mikrofónov sme na jeho tele nenašli, o snímanie ruchu sa zrejme stará len jeden na hornej hrane. Pri našom teste sme sa skúsili postaviť vedľa hlučnej klimatizácie na streche budovy a tento hluk sa do telefonátu vôbec nepreniesol.

12. Programovateľné tlačidlo

Odolné telefóny by mali mať aspoň jedno programovateľné tlačidlo, ktorého funkciu si majiteľ nastaví podľa vlastných preferencií. Tu mu výrobca pridelil kontrastnú oranžovú farbu. Dokáže spustiť ľubovoľnú aplikáciu, otvoriť fotoaparát, stiahnuť hornú lištu s notifikáciami alebo prijať a ukončiť hovor. Rozlišuje pritom krátke a dlhé stlačenie, takže funkcie vlastne môžu byť až dve.

13. Dobrý fotoaparát.

Odolný mobil sa nám automaticky spája s výletmi do prírody a výlety s fotografovaním. Chceli by sme teda snímky, za ktoré sa nemusíme hanbiť. S31 ponúka 8-megapixelový fotoaparát, ktorý však splní len základné nároky. Nízka svetelnosť objektívu (f/2.3), slabší dynamický rozsah snímača a pomerne málo detailov vás zrejme na dovolenky prinútia nosiť aj kompaktný fotoaparát alebo ďalší mobil.

Zo špeciálnych režimov tu je len panoráma, nahrávanie HD videí (720p) a HDR. S ním však mobilu uloženie snímky trvá veľmi dlho, kľudne aj dve sekundy. Predný fotoaparát má iba 2 Mpix rozlíšenie. Skúšobné snímky a krátky komentár kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí CAT S31.

14. FM rádio.

FM rádio naopak poteší funkciou rozpoznávania názvov staníc RDS a schopnosťou prehrávať vysielanie cez hlasitý reproduktor. V práci si tak budete môcť vypočuť aj futbalový alebo hokejový zápas, pripojené slúchadlá musia slúžiť ako anténa..

15. Otvor na pútko.

Ten sme na tele Caterpillaru nenašli. Niektorí konkurenti ho ponúkajú, čím uľahčujú pripevnenie na ruksak alebo strop stanu pri využívaní svietidla.

16. Bohatá paleta príslušenstva.

Páčila by sa mi tiež širšia ponuka originálneho príslušenstva, aj keď chápem, že toto nebude predajný trhák konkurujúci Apple, Samsungu alebo Huaweiu a tak sa špecificky tvarované doplnky zrejme nikomu vyrábať neoplatí. Držiak na bicykel si teda budem musieť nájsť univerzálny a firmy pre svoje čítačky čiarových kódov v skladoch využijú iné modely.

17. Silné svietidlo.

Rýchlo aktivovateľná baterka sa zíde vždy, ideálne aj s reguláciou intenzity. Svietidlo tu je, so slabou svietivosťou, no aspoň možnosťou naprogramovať jeho spustenie na podržanie oranžového doplnkového tlačidla.

18. Dlhá výdrž na jedno nabitie.

Túto podmienku CAT S31 spĺňa bez výhrad. Nenáročný HD displej a 4000 mAh batéria sú neunaviteľná dvojica. Pri normálnej záťaži nám telefón vydržal dva dni, striedma určite pridá aj tretí. Počas víkendových výletov tak káble a adaptér nosiť nemusíte.

Pri takto veľkých kapacitách by už výrobca mohol uvažovať aj o funkcii reverzného nabíjania, ktoré by z mobilu umožnilo nabíjať napríklad Bluetooth hodinky alebo akumulátorové svetlo na bicykel.

19. Dostupný rýchly servis.

Mobil určite vydrží aj náročné používanie, pády a kontakt s vodou. Otázkou je, čo v prípade, že to predsa len preženiete. Dúfame, že náhradné diely nebudú mať problém zohnať ani slovenské servisy. Našu krajinu totiž na webe catphones.com nenájdete.

20. Špeciálne aplikácie

V ťažkých podmienkach sa zídu špeciálne Android aplikácie, ktoré bežní používatelia nepotrebujú. V obchode Google Play by sme v takomto prípade hľadali konvertor jednotiek, merač hluku v decibeloch alebo pomocníkov pri GPS lokalizácii v teréne.

V anglickej aplikácii App Toolbox nájdete niekoľko odkazov a tipov na takéto aplikácie. Sú rozdelené do kategórií Šport, Stavba, Počasie, Zábava, Nástroje a podobne.

Starší hardvér so sebou nesie aj obmedzenia pre aktívnych športovcov. Telefón nemá senzory nutné pre počítanie krokov v aplikáciách ako Samsung Health alebo Huawei Zdravie.

Výhody:

+ odolnosť voči nárazom, vode a prachu

+ ovládanie aj v rukaviciach, premyslené tlačidlá pod displejom

+ dostatočne hlasný reproduktor aj telefónne slúchadlo

+ silná 4000 mAh batéria a výdrž

+ programovateľné tlačidlo

+ dual SIM

Nevýhody:

- slabé vibrácie

- hrúbka mobilu

- umiestnenie vypínača

- zlá čitateľnosť displeja na slnku

- len základné možnosti fotoaparátu

- veľmi slabé svietidlo

- chýba počítadlo krokov

Orientačná cena: 319 eur

Záver

CAT S31 je odolný mobil aj do menších rúk. Nie je príliš ťažký, vyzerá pomerne civilizovane, ponúkne slušný hardvér a naozaj silnú batériu. Myslelo sa aj na ľahké ovládanie v rukaviciach. Výrazným problémom je len jeho hrúbka na úrovni dvoch klasických smartfónov na sebe. Pri bežnom používaní si bude treba chvíľu zvykať na umiestnenie vypínača a počítať so slabým fotoaparátom.

S31-ku vidíme teda v rukách profesionálov a vášnivých turistov, ktorých zariadenie musí vydržať aj veľmi ťažké podmienky, prach a blato. Tu má firma CAT stále najlepšie postavenie na trhu. Bežný zákazník môže dať prednosť klasickému mobilu kompaktnejších rozmerov a kombinácii odolného puzdra s krycím sklom.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí CAT S31.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu