Xiaomi Redmi Note 5A Prime - najlepší z najslabších

Recenzia vylepšenej verzie lacného 5,5'' dual SIM androidu s čítačkou odtlačkov, 3 GB RAM, 3080 mAh batériou a 16 Mpix predným fotoaparátom.

Medzi najnovšie prírastky do ponuky Xiaomi na Slovensku možno zaradiť rodinu Redmi 5A a Note 5A. Predchádzajúci model Redmi 4A sa zrejme dobre predával, čo motivovalo výrobcu priniesť až troch nasledovníkov s dvomi rôznymi uhlopriečkami.

Nenechajte sa však zmýliť menom Redmi, dôležité je všímať si písmeno A za číselným označením. To indikuje, že ide o najlacnejšie modely čínskeho výrobcu. Otestoval som Redmi Note 5A Prime, ktorý je najlepšie vybavený zo spomenutej trojice. Dalo by sa teda povedať, že je najlepší z najhorších.

ikona

Základné info: Xiaomi Redmi Note 5A PrimeVylepšená verzia dual SIM androidu s 5,5'' HD displejom, osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 16 Mpix predným fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, infraportom a 3080 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Novinkou je červené balenie, obsah však ostal rovnaký. Súčasťou sú teda iba microUSB kábel a obyčajná nabíjačka bez podpory rýchleho nabíjania. Nenájdeme tu žiaľ ochranný obal, ako sme si zvykli pri drahších modeloch. Kryt sa nachádza v baleniach nových Redmi 5 a 5 Plus, čo je veľký krok vpred oproti minulosti. Neprekvapilo by ma, keby nástupcovia radu A budúci rok už kryt v balení mali.

Podobne ako Redmi 4A ani Redmi Note 5A Prime nemá kovovú konštrukciu. Použitý plast je však veľmi kvalitný a dobre spracovaný. Telefón je napriek absencii kovu veľmi pevný a neprehýba sa. Z Redmi Note 5A síce nebudete mať taký prémiový pocit ako z drahších Redmi 5 či Mi A1, plastové telo ale hodnotím pozitívne. Vďaka nemu je ľahký, váži iba 154 gramov.

Rozmiestnenie ovládacích prvkov je úplne bežné. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti vpravo, slot na microSD kartu a dve nano SIM vľavo. Dole nájdeme microUSB, mikrofón a reproduktor. Na hornú stenu výrobca umiestnil 3,5 mm audio konektor, infraport a sekundárny mikrofón. Tu sa na chvíľu zastavím.

Zastavuje sa mi rozum nad tým, prečo je lacný Redmi Note 5A lepšie vybavený než vlajková loď Mix 2. Tá nemá 3,5 mm audio konektor, infraport ani slot pre microSD karty. Tento trend sa mi vôbec nepozdáva a zrejme so mnou bude veľa čitateľov súhlasiť. Telefónu môžem teda vytknúť len absenciu USB-C, čo z časti ospravedlňuje cenovka. S novým typom konektora sa však pri smartfónoch do 200 € stretneme len sporadicky.

Displej s uhlopriečkou 5,5'' je pre modely Note v Redmi sérii veľmi bežný. Pri Note 5A však výrobca použil len HD rozlíšenie, čo môže byť pre niekoho prekážkou. Rozdiel oproti Full HD či dokonca QHD si všimnete hneď, hlavne keď vyššie rozlíšenia stále používate tak ako ja. Je to ale prekážkou? Podľa mňa nie. Telefón som používal vyše týždňa a výrazné nedostatky či problémy som nepostrehol. Netvrdím, že rozdiel nie je vidieť, ale menej náročnému používateľovi bude aj HD rozlíšenie stačiť.

Za dôležitejšie pokladám dobré pozorovacie uhly a pekné podanie farieb vďaka použitiu IPS panelu. Ani pri výraznom naklonení nedochádza ku skresľovaniu či vyblednutiu farieb. Čitateľnosť na slnku môžem tiež pochváliť. V nastaveniach nechýba možnosť prispôsobiť si kontrast a podanie farieb.

Výkonnejšia verzia Redmi Note 5A Prime, ktorú som testoval, sa od bežného Redmi Note 5A líši niekoľkými parametrami. Prvý si všimnete hneď, Prime má vzadu čítačku odtlačkov prstov. Funguje rýchlo a presne, tak ako som pri Xiaomi zvyknutý. Nad displejom zase môžeme vidieť predný LED blesk, ktorý dopomáha fotoaparátu s vyšším rozlíšením. Normálny Note 5A má 5 Mpix fotoaparát, Prime až 16 Mpix.

Rozdiel je tiež v použitom čipsete a kapacitách pamätí. Lacnejší model má štvorjadrový Snapdragon 425, 2 GB RAM a 16 GB úložisko. Prime verzia dostala osemjadrový Snapdragon 435, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Počas používania som si nevšimol žiadne spomalenia ani iné problémy. Telefón je svižný a na základné úkony výkonom úplne postačuje.

Napriek tomu, že bežne používam vlajkové lode so Snapdragonom 835, používanie Redmi Note 5A Prime mi nerobilo žiadne problémy. Samozrejme nie je to smartfón na náročnú prácu, strihanie videí či najnáročnejšie hry, no to sa ani pri jeho cene nedá očakávať. V AnTuTu 7 dosiahol Redmi Note 5A Prime 57918 bodov.

Konektivita patrí medzi silné stránky Redmi Nota 5A Prime. Infraport a 3,5 mm audio jack sa postupne zo smartfónov vytrácajú, ich prítomnosť vrelo vítam. Veľkým plusom je samostatný slot pre microSD kartu a dve nanoSIM. Nejde o hybridný slot, ale plnohodnotný dual SIM. Tých na trhu veľa nie je.

Ja som testoval čínsku verziu telefónu bez 800 MHz LTE. Globálny model, ktorý sa predáva aj u nás, toto pásmo podporuje. Nechýba Wi-Fi, Bluetooth, informačná dióda či FM rádio, treba však počítať len so základnými verziami. Wi-Fi je len 2,4 GHz, rýchlejšiu 5 GHz sieť tu nenájdete. Vzhľadom na cenu zariadenia to za veľký problém nepokladám.

Informačná dióda je opäť len biela, FM rádio neponúkne RT ani RDS. Z pokročilej výbavy chýba NFC či stereo reproduktory. V teste hlasitosti sa reproduktory s hodnotami 109,4 dB pri bezprostrednej blízkosti a 92,5 dB v 10 cm vzdialenosti zaradil medzi priemer.

V telefóne už tradične nájdeme nadstavbu MIUI 9, ktorá je založená na Android 7.1.2. Čoskoro je ale možné očakávať update na Android 8 Oreo, pretože niektoré smartfóny Xiaomi s MIUI 9 už Oreo dostali. Xiaomi patrí medzi výrobcov, ktorý sa starajú aj o svoje staré modely. Nedávno vyhasili, že MIUI 9 prinesú na 40 modelov, medzi ktorými sú aj smartfóny z roku 2012. Novinkám v MIUI 9 som sa venoval v recenzii Xiaomi Mi 5X.

Redmi Note 5A Prime sa od bežného Redmi Note 5A líši aj fotoaparátmi, konkrétne tým predným. Vyšší model dostal 16 Mpix snímač s clonou f/2.0, LED bleskom a natáčaním Full HD videa. Vzhľadom na cenu zariadenia ide o úctyhodnú výbavu, veď ani vlajkové lode častokrát nemávajú také vysoké rozlíšenie či predný blesk.

Kvalita fotografií však nezodpovedá papierovým parametrom. Vysoké rozlíšenie síce poskytuje viac detailov, no fotografie majú veľa šumu. Pri slabších svetelných podmienkach sú fotografie podpriemerné. Vo videách som si všimol, že zaznamenávanie zvuku nie je dobré. Znie plechovo a počuť aj ozvenu. Okolité zvuky sú prakticky neexistujúce, čo opäť umocňuje pocit z uzavretej miestnosti, kde sa vytvára ozvena, aj keď je video natočené na otvorenom priestranstve.

Zadný 12 Mpix fotoaparát s jednofarebným LED bleskom a clonou f/2.2 tiež dokáže nahrávať Full HD videá. O kvalite fotografií platí to isté ako pri prednom fotoaparáte. Veľa šumu, zlé výsledky pri slabšom svetle. Nočné fotografie nie sú dobré a nepomáha im ani orezaný manuálny režim bez možnosti zmeniť dĺžku expozície.

HDR nemá takmer žiaden vplyv na výsledné fotografie. Pri videách je rovnaký problém s nahrávaním zvuku ako pri prednej kamere. Redmi Note 5A Prime tak nie je žiaden fotomobil, aj keď papierové parametre tomu mohli trochu nasvedčovať. Nič iné som pri jeho cene ale neočakával. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi Note 5A Prime.

Batéria dostala kapacitu 3080 mAh podobne ako Mi A1. Výdrž na jedno nabitie je však horšia. Zvyčajne Redmi Note 5A vydržal deň aktívneho používania s displejom zapnutým štyri hodiny. Nad túto hodnotu som sa dostal len raz, výdrž pod štyri hodiny SOT bola bežná. Slabšiu výdrž pripisujem staršiemu čipsetu Snapdragon 435, ktorý je vyrobený 28 nm technológiou. Mi A1 s výkonnejším 14 nm Snapdragon 625, Full HD displejom a rovnako veľkou batériou má výdrž lepšiu približne o dve hodiny, čo je veľký rozdiel. V balení sa nachádza bežná 5 V 2 A nabíjačka, rýchlonabíjanie teda v balení nedostanete:

- 5 min = 6 %

- 10 min = 10 %

- 15 min = 15 %

- 30 min = 31 %

- 60 min = 59 %

- 90 min = 86 %

- 120 min = 98 %

- 132 min = 100 %

Takmer dve a štvrť hodiny sú pri 3080 mAh batérii sklamaním, telefón sa nabíja veľmi pomaly. Situáciu nerieši ani použitie Quickcharge 3.0 nabíjačky, ktorú si ale musíte zakúpiť samostatne. S rýchlonabíjačkou sa doba nabíjania skráti o menej než 10 minút.

Výhody:

+ nízka hmotnosť

+ plastové, ale kvalitne spracované telo

+ plnohodnotný dual SIM a slot na microSD kartu

+ pekný a dobre čitateľný displej

+ dostatočný výkon

Nevýhody:

- slabšie fotoaparáty

- pomalé nabíjanie

- chýba USB-C a 5 GHz Wi-Fi

- kvalita zvuku vo videách

Orientačná cena: 159 € (zľavový odkaz v závere článku)

Záver

Séria Redmi s označením A sa zameriava predovšetkým na nízku cenu. To platilo pri Redmi 4A, menej už pri Note 5A Prime. S oficiálnou cenou 159 € v obchode www.mi-store.sk sa najlepšie vybavený model nového radu lacných smartfónov Redmi zaradil medzi staršie modely Redmi 4X a Redmi Note 4. Xiaomi si tak v triede low-endov robí samo sebe konkurenciu.

Redmi Note 5A Prime by som odporučil nenáročným používateľom, deťom a seniorom. Svojim výkonom a výbavou stačí na bežné používanie, netreba očakávať zázraky, a to najmä od fotoaparátov.

Okrem oficiálnej slovenskej distribúcie si môžete zakúpiť Xiaomi Redmi Note 5A Prime aj v zahraničí, kde je ponúkaný za ešte priaznivejšiu cenu. Na Gearbest.com si môžete zakúpiť čierny a zlatý Redmi Note 5A Prime v globálnej verzii s 800 MHz LTE za 123 € a dodaním z EU skladu.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi Note 5A Prime.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu