LG Optimus One (LG P500)

SKÚSENOSTI majiteľaPoznámky na základe dlhodobého používania.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

RECENZIA: LG Optimus One (LG P500)

GALÉRIA: LG Optimus One (LG P500)

FÓRUM: Aparáty Android

Prečítajte si skúsenosti Doda Fúseka.

Vývoj operačného systému Android som sledoval už od jeho skorých začiatkov a rýchlo som pochopil, že má sľubnú budúcnosť. Avšak prvé prístroje pre mňa neboli ani zďaleka vhodné, nakoľko som nebol ochotný investovať viac než 250 €. Takisto som čakal, ako Google vyrieši problém s fragmentáciou systému a s aktualizáciami prístrojov. Čakanie skončilo, keď na trh dorazil LG Optimus One – plne vybavený smartfón strednej triedy s cenovkou vtedy len 210 €.

Vzhľad a fyzické parametre

Dizajn prístroja je konzervatívny, avšak ergonomický. Okrem displeja nie sú na celom tele žiadne lesklé prvky, vďaka čomu Optimus One nevyžaduje žiadne leštenie a pohodlnejšie sa drží. Displej je stredobodom celého zariadenia. Veľkosť uhlopriečky je otázkou vkusu, mne sa zdá byť 3,2'' ideálom. Vzhľadom na veľkosť displeja má však Optimus One pomerne veľké telo, zostalo veľa nevyužitého miesta.

Zobrazovač používa HVGA rozlíšenie, čo považujem za ideálne. Zabezpečuje totiž dostatočne jemné písmo, plnú kompatibilitu aplikácií (s výnimkou HD hier) a šetrí batériu. Pod displejom si miesto našli štyri hardvérové ovládacie tlačidlá. Tento jav žiaľ vidíme čoraz menej, väčšina výrobcov uprednostňuje skôr senzorové tlačidlá. Výhody fyzických sú pritom zjavné – umožňujú odomknúť displej (bez nutnosti hľadať nepohodlné tlačidlo v hornej alebo bočnej stene) a poskytujú komfortnejšie ovládanie.

Plusy: matné pogumované plasty, relatívne kvalitný displej, fyzické tlačidlá

Mínusy: vzhľadom na uhlopriečku displeja veľké telo

Hardvérová výbava

V súčasnosti sa čoraz väčší dôraz kladie na procesory a najmä grafické jadrá mobilov. LG Optimus One je na tom po tejto stránke dobre. Jeho Qualcomm MSM7227 je síce taktovaný „iba“ na 600 MHz, na veľkú väčšinu aplikácií to však plne stačí. K trhaniu dochádza iba pri hromadnej aktualizácii programov cez Android Market či pri náročných hrách.

So stredne náročnými si však Optimus One pohodlne poradí, keďže disponuje relatívne výkonným grafickým jadrom Adreno 200. Rovnaké má napríklad aj HTC Desire. Procesor je staršej architektúry ARM v.6, kvôli čomu nepodporuje Adobe Flash. Ja ho ale v mobile nepotrebujem.

Bezkonkurenčnou výhodou LG Optimus One je veľkosť jeho operačnej pamäte. Po štarte zostáva voľných asi 320 MB. Takúto hodnotu nedosahuje ani viacero súčasných high-endov, nieto ešte smartfóny strednej triedy. Napriek tomu programy vždy po skončení práce ukončujem cez správcu aplikácií, čo má nezanedbateľný vplyv na výdrž batérie.

Zariadenie by bez reštartu vydržalo snáď celý týždeň, aj po troch dňoch disponuje voľnou RAM cez 150 MB. Čo sa týka vnútornej pamäte, slabých 200 MB by na aplikácie náročnejším používateľom určite nestačilo. Vďaka Androidu 2.2 a ochote vývojárov je možné čoraz viac aplikácií presúvať na pamäťovú kartu, čím sa problém vyrieši.

K hardvérovej výbave patrí aj fotoaparát, v LG Optimus One je však v úzadí. Ide o 3 Mpix snímač bez blesku. Vďaka automatickému zaostrovaniu sa môžete spoľahnúť na dobré výsledky za dobrého svetla. Poslúži tiež na fotografovanie textu a iných blízkych predmetov. Za šera a tmy už je to podstatne horšie, v tejto cenovej hladine sa ale žiadne zázraky neočakávajú.

Veľkým sklamaním však pre mňa bol záznam videa. VGA rozlíšenie a bohaté nastavenia síce znejú ako silný argument, všetko však zatracuje katastrofálna kvalita zvuku. Takáto audio stopa patrí do mobilného praveku, konkurencia ju prekonala už pred rokmi. So záznamom hlasov si ako-tak poradí, stačí však trochu vetra a za svoj záznam sa budete hanbiť. A to radšej neskúšajte nahrávať hudbu.

Oblasť, v ktorej však LG nemôže konkurovať hádam žiadny iný smartfón s Androidom, je výdrž batérie. Pod zadným krytom je doslova vtesnaná až 1 500 mAh batéria. V kombinácii s úsporným procesorom i displejom sľubuje výborné hodnoty. Napriek tomu som bol jej výdržou spočiatku sklamaný, v najväčšej záťaži nevydržala ani deň.

Postupne som však prešiel na niekoľko nastavení, ktoré ju dokážu poriadne predĺžiť. Pokiaľ nepotrebujete nepretržité pripojenie do internetu, hlavným je deaktivácia dát cez operátora. Ušetrí to množstvo energie a veľká väčšina aplikácií aj tak disponuje aspoň obmedzeným, ak nie plnohodnotným off-line režimom. Ďalším krokom je poctivá správa komponentov – zapínanie Wi-Fi, GPS a Bluetooth len v prípade potreby.

Tretie nastavenie zahŕňa inštaláciu alternatívneho a úspornejšieho launcheru – správcu plôch a menu (napríklad Launcher Pro), obmedzenie widgetov a permanentne bežiacich programov na minimum či vypnutie systémových efektov. Po vykonaní týchto nastavení sa môžete spoľahnúť na výdrž pokojne aj tri dni, pri striedmom používaní ešte viac.

Plusy: grafické jadro, autofókus, bohaté nastavenia fotoaparátu, výdrž batérie

Mínusy: kvalita zvuku videa, chýbajúci blesk, pre niekoho absencia Adobe Flash

OS Android

Ako som už spomenul, používateľské prostredie som po krátkom čase nahradil alternatívnym launcherom. Pokiaľ sa vám nadstavba od LG nebude páčiť, pokojne môžete urobiť to isté. V minulosti bol obrovským problémom príliš rýchly vývoj OS Android a neochota výrobcov pripravovať aktualizácie. LG Optimus One bol pri uvedení na trh jedným z mála smartfónov s vtedy aktuálnou verziou 2.2 Froyo, čo bol tiež veľmi silný argument pre kúpu.

Každým dňom by mala byť uvoľnená aktualizácia systému na verziu 2.3 Gingerbread, ktorá LG posunie opäť o stupienok vyššie. Verzia OS má totiž priamy dopad na kompatibilitu aplikácií, prináša nové funkcie a takmer vždy aj podstatný nárast výkonu. Aktuálna verzia je vlastne prísľubom, že smartfón nebudete musieť tak skoro vymeniť za nový.

Čo sa týka môjho pohľadu na tento operačný systém, veľa som od Androidu očakával. Najprv som bol sklamaný najmä spomínanou výdržou batérie, tá však pri aktívnom používaní nemohla byť iná. Neskôr som však LG začal používať väčšinou na praktické aplikácie. A práve tu je jeho najväčšia výhoda.

V Android Markete je také množstvo aplikácií, že sa medzi vývojármi vytvorila neuveriteľne silná konkurencia. Vo veľkej väčšine prípadov tak nie ste nútení za aplikácie platiť, navyše si ešte môžete vybrať najlepší variant z viacerých bezplatných. S výnimkou niekoľkých jedinečných programov a náročnejších hier obyčajný používateľ na nákup aplikácií hádam ani nepomyslí.

Koniec koncov, prednedávnom to ani nebolo možné, Slováci mali k dispozícii iba bezplatný softvér. Google takisto neumožňuje vo viacerých krajinách vývojárom spoplatňovať svoje aplikácie, čím konkurenčné prostredie ešte posilňuje. Pre bežných ľudí nevídané, pre programátorov nepríjemné.

V praxi to znamená asi toľko, že pokiaľ vám niečo v OS Android nevyhovuje, ľahko to napravíte. Zadarmo. Chýba vám prehliadač dokumentov? Na Markete ich nájdete viacero. LG Optimus One má dokonca predinštalovaný plnohodnotný editor. Lákajú vás hry? Takmer každý titul má svoju obmedzenú verziu na vyskúšanie.

Navyše, ak patríte k menej náročným používateľom, rozdiel oproti platenej aplikácií často ani nezbadáte. Bez aktívneho internetového pripojenia sa totiž v aplikácii reklamy nezobrazia a vo väčšine prípadov tak nemusíte siahnuť po plnohodnotnej verzii. Aj keby ste museli, ceny softvéru pre OS Android nie sú v porovnaní s konkurenciou vôbec zlé.

Ešte zopár slov k hrám na LG Optimus One. V súčasnosti si zahráte veľkú väčšinu titulov z Marketu, s výnimkou spomínaných HD hier. S trochou nadsádzky možno povedať, že je LG i kvalitnou a najmä lacnou hernou konzolou. Hier je dostatok a nové stále pribúdajú. Má to však jeden háčik: v graficky vyspelejších hrách sa často stáva, že smartfón pri dotyku displeja začne trhať a snímkovacia frekvencia klesá hlboko pod kritických dvadsať obrázkov za sekundu.

Z toho vyplýva, že Optimus One nie je vhodný na hranie hier, ktoré vyžadujú neustály dotyk (pri občasnom to vôbec nevadí), napríklad pri tituloch ovládaných virtuálnym joystickom na displeji. Pravdepodobnou príčinou je nedokonalá optimalizácia, čo by mohla vyriešiť aktualizácia na Android 2.3. Dovtedy ale nad LG ako graficky vyspelým herným zariadením visí veľký otáznik.

Android 2.2 má však aj svoje nevýhody. Na relatívne malú QWERTY klávesnicu v režime na šírku som si síce rýchlo zvykol, stále mi však robí problémy označovanie textu a oprava chýb. LG totiž nemá žiadne fyzické tlačidlo pre ovládanie pohybu. Ak spravíte preklep, máte len dve možnosti – zmazať ho spolu so všetkými znakmi za ním alebo sa zaň trafiť a zmazať iba chybný znak, čo na malom displeji vôbec nie je ľahké. Virtuálne šípky sú dostupné len v klasickom režime na výšku. Tento problém sa však vyrieši spomínaným updatom na OS Android 2.3.

Plusy: množstvo aplikácií na Markete, ceny programov, dobrá podpora hier, čoskoro aktualizácia na Android 2.3

Mínusy: trhanie pri dotyku v náročnejších hrách, označovanie textu, pre niekoho horšie písanie na malom displeji

Záver

V čase uvedenia na trh mal LG Optimus One najlepší pomer cena/výkon spomedzi všetkých Android smartfónov. Neskôr prišiel Samsung Galaxy Gio, ktorý má síce rovnaký procesor, avšak pretaktovaný na 800 MHz. Má aj nezanedbateľne slabšiu batériu. Lacné QVGA prístroje podľa môjho názoru LG konkurovať nemôžu, nakoľko ich nízke rozlíšenie displeja pomerne výrazne obmedzuje. Takže? Z môjho pohľadu LG Optimus One stále nenašiel premožiteľa a príchod novšieho systému jeho víťazstvo spečatí. Menej náročným používateľom túžiacim po výhodách OS Android ho teda rozhodne odporúčam.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.06.2011 - 15:01

pikkao: on ma po starte 320mb ram? ja kef si po starte SGS vsetko ukoncim cez task killera tak mam okolo 200...fuck:D

anonymous28.06.2011 - 18:13 Trvalý odkaz

aaa: Hmm a co riesite RAM, to si android nedokaze zmanazovat mnozstvo a vyuzitie pamate sam? ozaj luxus.

anonymous28.06.2011 - 20:14 Trvalý odkaz

NortyLSD: "aj po troch dňoch disponuje voľnou RAM cez 150 MB"
to ja na tom ten zeleny robertek naozaj tak zle? ten zastaraly a priblbly symbian mi ide aj tyzden a bez problemov :)

anonymous28.06.2011 - 21:46 Trvalý odkaz

NortySP: Nevies si vymyslit iny nick alebo mas male IQ na to ??? :)

anonymous28.06.2011 - 21:55 Trvalý odkaz

pikkao: aaa-Android to dokaze,ale niekedy je dobre niektore aplikacie normalne ukoncit,napriklad ked nefunguje dobre a musis ju stopnut...NortyLSD-kamarat ma Symbian s60 a robi mu problem mat naraz 2 aplikacie..teda jednu aplikaciu a operu,v ktorej uz potom nedokaze otvorit druhe okno...a po par sekundach mu restartuje ze nedostatok pamete...a Symbian ma po tyzdni akoze problemy ked si to tak napisal?:D

Celá diskusia 18 príspevkov