Apple iPhone 8 - zvláštny spôsob evolúcie

Recenzia 4,7-palcového, mimoriadne výkonného smartfónu a jeho porovnanie s predchodcom.

Ako je už mojím bežným zvykom, začnem trochu inak - telefónom, z ktorého iPhone 8 vychádza.

Viac než rok známy iPhone 7 (32 GB) sa dnes predáva od 619 eur. Parametrovo je to tak trochu smiešny high-end s tri roky starým dizajnom. Rozlíšením displeja či kapacitou dokonca konkuruje androidom za 150 eur. Ale keď sa nad tieto vlastnosti povznesiete a určíte si trochu iné priority, ide o veľmi výkonný a spoľahlivý smartfón v kompaktnom tele. Nie tak kompaktom, ako iPhone SE, ale stále menšom než rozmery akéhokoľvek moderného androidu.

ikona

Základné info: Apple iPhone 8Vynovený 4,7-palcový model dostane True Tone displej, lepší 12 Mpix fotoaparát a bezdrôtové nabíjanie. Dostupný bude so 64 alebo 256 GB úložiskom.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Malý iPhone 7 dokáže vytvárať úžasné fotografie aj videá, pri ktorých sledovaní oceníte bezkonkurenčnú hlasnú reprodukciu zvukov. Ponúka úložisko veľké až 256 GB, takže v Spotify si môžete naukladať koľko len skladieb chcete a v kvalite, aká vám vyhovuje. To isté platí pre Mapy.cz, ktoré uložíte do offlinu hoci aj pre celú Európu a môžete turistikovať do aleluja.

Celú dovolenku môžete nielen videá nahrávať, ale po večeroch ich aj priamo v mobile strihať. Jeho majiteľ sa môže spoľahnúť na používanie náročných aplikácií a jediné, pred čím musí privrieť oči, bude výdrž na jedno nabitie.

Jedným z majiteľov sedmičky bol aj kolega Matúš. Tento rok si doprial jeho 32 GB verziu. Nesadol mu. Stále sa mu niečo nepáčilo. Tak sme si v redakcii vraveli, že je to presvedčený androiďák, a to sa dá pochopiť. Potom si zaobstaral pluskovú verziu osmičkového iPhonu a zistil, že mu prekážala slabá výdrž a malý displej.

Čo tým všetkým chcem povedať? Že veľkou výhodou Applu je široká paleta možností. Chcete maličký mobil? iPhone SE nemá konkurenciu. Nemáte peniaze na najnovšie výdobytky techniky? Ešte stále si môžete kúpiť nepoužitý iPhone 6 s dvojročnou zárukou. Chcete výbornú výdrž, veľký displej a parádne stereo reproduktory? Nech sa páči, pluskové verzie iPhonov 6S, 7 alebo 8 sú vám k dispozícii.

Nepotrpíte si na to najlepšie len preto, že je to novinka, ktorou sa treba pochváliť pred susedom? Tak v tom prípade tu máme pre vás cenovo výhodnejšie minuloročné modely. Sú odolné voči vode, ponúkajú perfektné fotoaparáty a všetky podstatné vlastnosti moderných smartfónov. Už si len vybrať ten správny rozmer.

iPhone 7 v 128 GB verzii nájdete v obchodoch za 739 eur. To je veľmi dobrá ponuka. Preto je namieste otázka, prečo investovať do nového iPhonu 8 v 64 GB verzii 799 eur. Príchod iPhonu 8 totiž znamenal aj pokles ceny predchádzajúcej, no stále aktuálnej verzie. Aj tento ekonomický jav - či sa nám to páči, alebo nie - treba zaradiť medzi prednosti nového modelu.

Vynára sa však otázka, prečo si vôbec priplácať za novinku, keď iPhone 7 vyzerá takmer rovnako a zvláda tiež väčšinu funkcií osmičky. Navyše, jeho 128 GB verzia je pamäťovo veľmi zaujímavá.

Taktika Applu je totiž pomerne krutá. Ak túžite po 256 GB smartfóne, jablčkári vám nedávajú na výber a musíte investovať 969 eur do najnovšieho iPhonu 8. Alebo ešte viac do iPhonu 8 Plus. Sedmičku s 256 GB pamäťou nájdete už len na bazoši. No, možno by vám stačil aj iPhone so 128 GB úložiskom. V takom prípade si zas musíte vybrať z minuloročných modelov. Odmenou vám bude o šesťdesiat eur nižšia cenovka než v prípade nového iPhonu 8 s polovičnou (64 GB) pamäťou.

Prečo teda investovať do iPhonu s osmičkou v názve?

Keď si prezrieme overené a doplnené základné parametre iPhonu 8 zistíme, že oproti sedmičke ide o 0,3 mm hrubší mobil s hmotnosťou, ktorá narástla o 12 g (+9 %) a batériou, ktorá sa zmenšila o 139 mAh (-7 %). To znie ako dobrý vtip, že?

Poďme teda konečne na vlastnosti, ktoré sú dôvodom, prečo zabudnúť na výhodnú sedmičku.

Výkon. Nový procesor A11 Bionic je oproti minuloročnej A10-ke o generáciu ďalej. je šesťjadrové CPU so 64-bitovým dizajnom a 4,3 miliardami tranzistorov. Dve jadrá sú orientované na vysoký výkon (+25 % než A10) a štyri jadrá na efektivitu. Minuloročná štvorjadrová 16 nm A10-ka obsahuje 3,3 mld. tranzistorov. iPhone 8 je vďaka použitiu 10 nm technológie skutočne o generáciu ďalej.

Navyše, ako sa nedávno ukázalo, už na dvojročných iPhonoch Apple kvôli starnutiu batérii aktualizáciami znižuje výkon. Dá sa to zvrátiť výmenou batérie v servisnom stredisku, no ak uvažujete nad kúpou iPhonu 8 napríklad ako majiteľ 6-ky, výkonový rozdiel medzi trojročným modelom a tým dnešným bude doslova šialený.

Ďalším dôvodom môže byť True Tone displej, ktorého farby sa prispôsobujú okolitému svetlu. Je to milá funkcia, ja som ju však (tak, ako som písal v recenzii iPhonu 8 Plus, ktorý stále používam) po čase z pracovných dôvodov vypol. Veľmi sa mi páči večerné zožltnutie displeja zvané Night Shift, ale to nájdete na každom novšom iPhone.

Fotoaparátu som sa už venoval v článku Takto fotí Apple iPhone 8. Ak by som mal iPhone 8 zhodnotiť ako fotomobil, je to jednoznačne najlepší kompaktný fotomobil na trhu. Na súperenie napríklad so Samsungom Galaxy Note 8 by som zvolil radšej nedávno recenzovaný iPhone X, ktorý dokáže rozmazávať pozadie zadným aj predným fotoaparátom a ponúka optickú stabilizáciu aj na druhom portrétovom objektíve. Ale na bežné fotografovanie či záznam 4K videí s až 60 snímkami za sekundu bude veľmi dobrou voľbou aj iPhone 8.

Zadná sklenená stena sa lepšie drží v mierne mastných prstoch. Prináša tiež podporu bezdrôtového nabíjania Qi. Na webe wirelesspowerconsortium.com nájdete zoznam zariadení podporujúcich Qi aj s podrobnou charakteristikou podporovanej technológie.

Sklo v zadnej stene lepšie odoláva škrabancom a iným drobným poškodeniam než kov, ktorý je zas odolnejší pri pádoch. Nedá sa teda povedať, ktoré riešenie je lepšie. Kovová zadná stena by pri danej hrúbke umožnila použitie ešte silnejšej batérie. Takto sa síce tešíme z bezdrôtového nabíjania, no menšieho akumulátora.

Výdrž na jedno nabitie sa však podľa mojich pozorovaní nezhoršila. Ak si dokúpite rýchlu nabíjačku, budete iPhone 8 môcť nabíjať nielen bezdrôtovo, ale aj extrémne rýchlo. Podľa mňa sa však všetky kompaktné iPhony nabíjali vždy relatívne rýchlo.

Výhody:

+ zachovanie klasického rozloženia s tlačidlom pod displejom

+ zadná stena odolná voči škrabancom

+ výkonný procesor

+ bezdrôtové nabíjanie

+ najkompaktnejší fotomobil

+ záznam 4K videí so 60 fps

Nedostatky:

- hrubší než iPhone 7

- ťažší než iPhone 7

- s menšou batériou než iPhone 7

- málo nových nápadov (True Tone, Qi)

- nevýrazná výdrž na jedno nabitie

- len 2 GB RAM

Orientačná cena: 799 eur (64 GB), 969 eur (256 GB)

Záver

Veľmi sa mi páči, že Apple aj v roku 2017 priniesol popri revolučnom iPhone X aj dve výkonovo zhodné novinky s klasickým dizajnom a konštrukciou. Nemusíte tak robiť žiadne kompromisy a vyberáte si medzi kompaktnou mašinou, 5,5-palcovým pracantom s výbornou výdržou na jedno nabitie a technologickým skvostom s luxusnou cenovkou. V porovnaní s iPhonom 7 nedáva iPhone 8 možno až taký zmysel, ale som rád, že tu je. Ide o najlepší kompaktný fotomobil s nekompromisným výkonom. Popri tom všetkom by som však ocenil 3 GB RAM (ako na iPhone X aj 8 Plus) a verziu s kovovou zadnou stenou a silnejšou batériou.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone 8.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 10.01.2018 - 10:14

okrem procesora nie je na tom mobile nič, čo by ma malo nejakým spôsobom vzrušovať.

David11.01.2018 - 00:47 Trvalý odkaz

ja ti neviem, mna skor vzrusuju zeny, zrejme bude niekde chyba ak hladas vzruso na telefone, je to proste evolucny model, realne je to naozaj len 7s, nic viac nic menej, kto chce kupi, kto nechce nekupi

Enceladus11.01.2018 - 09:57 Trvalý odkaz

Zbytocne vyhodene peniaze za sracku s vyrobnou cenou 300 dolarov. Preto som si kupil huawei s vyrobnou cenou 50 dolarov a bohate staci na citanie webu fony.sk tych usetrenych 700 dolarov (rozdiel v predajnych cenach) radsej investujem do rodiny. Tato recenzia mi prisla ako fakt krasna loby za iphone...

Borland11.01.2018 - 12:28 Trvalý odkaz

Enceladus, ty si pán. Toľko veľa si ušetril. Len neviem, kde je tá časť recenzie lobby za iPhone.

Celá diskusia 27 príspevkov