Takto fotí LG V30: Astana širokouhlým objektívom

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu LG V30 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Hlavný fotoaparát (30 mm ekv.): 16 Mpix (4:3), clona f/1.6, 71°, PDAF, OIS, video 4K (30 fps) / Full HD (60 fps)

Širokouhlý fotoaparát (13 mm ekv.): 13 Mpix (4:3), clona f/1.9, 120°, video 4K (30 fps), Full HD (60 fps)

Predný fotoaparát: 5 Mpix (4:3), clona f/2.2, video Full HD (30 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: LG V30.

Krátky komentár:

V30 je smartfón nielen s čítačkou odtlačkov, ale aj vypínačom v zadnej stene. Displej však viete rozsvietiť poklepaním po ňom a fotoaparát zas rýchlo spustiť dvojitým stlačením hlasitosti nadol. Škoda len, že sa ovládanie hlasitosti nenachádza napravo. Nahmatanie spodného tlačidla v ľavej bočnej stene mi občas dalo zabrať. Najviac by sa mi asi páčilo spustenie foťáku ako na Moto smartfónoch - otočením zápästia. Ešte môžete fotoaparát spustiť z Always-on obrazovky, no tam musíte najprv odsunúť notifikácie do strany. Keby sa tento panel nachádzal v spodnej časti "zhasnutej" obrazovky, nemal by som námietky. Riešením by mohol byť tiež nejaký 3,5 mm Smart Key Quick Button. Ak neviete, o čo ide, gúglite.

Keď už fotoaparát spustím, vidím pred sebou jeho podrobné prostredie. Ale aj tu ma trápi niekoľko vecí. Displej 18:9 bez problémov zvláda zobrazenie záberu s pomerom strán 16:9 aj spúšte vedľa. Prečo sa však musia skrývať ovládacie tlačidlá, netuším. HDR musíte hľadať v nastaveniach. To isté platí pre časovanú samospúšť. Škoda.

Poslednú dávku kritiky som si nechal na prepínanie štandardného a širokouhlého fotoaparátu. Prečo nie je takáto dôležitá funkcia viac poruke? Na širokouhlý záber prepnem relatívne ľahko - potiahnutím spúšte smerom nadol, ako keď zoomujem. Horšie je to s návratom zo širokouhlého naspäť. Na to radšej použite tlačidlo s jedným stromčekom uprostred obrazovky.

Medzi prednou a zadnou kamerou prepnem ťahom prsta hore / dole. To je šikovné riešenie. Kvalita prednej kamery dosahuje úroveň strednej triedy, konkurencia je v tomto smere ďalej. Pre dosiahnutie kvalitnejších záberov použite selfie paličku, časovanú samospúšť alebo pripojte slúchadlá a fotografujte zadnou (širokouhlou) kamerou.

Poďme na prednosti V30-ky. Odporúčam nastaviť pomer strán 16:9. Ten oceníte aj na úzkom displeji, aj na monitore, aj na vašej TV. Nad spúšťou fotoaparátu sa nachádza spúšť videa, na ktoré netreba dopredu prepínať. A pri fotografovaní s pomerom 16:9 sa záznam videa uskutočňuje v rovnakom zábere, nejde o žiaden výrez. To je dobre.

V režimoch nájdete špecialitky ako manuálny režim nielen pre foto, ale aj video. V tých oceníte ručné nastavenie vyváženie farieb, zvýraznenie hrán zaostrených objektov (focus peaking) či expozičný čas až 30 sekúnd. V režime Cine video môžete vďaka funkcii Point Zoom označiť objekt, ku ktorému sa záber priblíži pri zoomovaní. Nechýbajú tu ani rôzne farebné filtre, ktorých intezitu môžete upraviť. Ukážku takéhoto videa nájdete v spodnej časti článku.

Kvalita záberov z hlavného 30 mm fotoaparátu je veľmi dobrá. Širokouhlý 13 mm pomocník je určite najlepší svojho druhu a konečne ním môžete bez obáv snímať aj večer. Clona objektívu širokáča totiž klesla až na f/1.9. Celkovo som so zábermi zo zadných fotoaparátov veľmi spokojný a starosti mi robí len ten predný, nad displejom. A trošku mi chýba to trápne rozmazávanie pozadia, na ktoré som si už akosi zvykol na iPhone 8 Plus, resp. Galaxy Note 8. Aj keď, širokouhlý objektív pri cestovaní alebo rodinných oslavách určite využijem viac.

Chuťovkou sú štyri posledné zábery. Prvý je vytvorený 30 mm foťákom, druhý 13 mm, tretí je panorámou 30 mm objektívom a štvrtý je panorámou vytvorenou širokouhlým 13 mm objektívom. Také niečo ponúkajú len smartfóny LG.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Nightmare 11.12.2017 - 17:04

takze ste to boli v Astane?:D

ondrakomous12.12.2017 - 15:41 Trvalý odkaz

doufam, ze lg v30 zase vyjde ve dvou verzich sirokouhle kamery

adamkofirda@gm…12.12.2017 - 17:40 Trvalý odkaz

Jediné čo môžem vytknúť kamere, je HDR. Nielen u LG, ale aj u Samsungu bývajú často preexponované oblohy, okná atď pokiaľ kamera zaostruje na niejakú blízku vec. Dá sa to aspoň napraviť cez port google kamery. Videl som test, kde V30 fotila cez svoju aplikáciu foťáku a cez port...Tie fotky čo boli z portu vyzerali tak isto, akoby boli fotené s google pixelom 2.
Inak keď si chce niekto zaobstarať V30, nech si najprv prečíta poriadne recenzie na displej. Sú s ním problémy, a len pár ľudí ma displej bez chýb(napr. blue tint, color banding..)

knight12312.12.2017 - 17:51 Trvalý odkaz

@kiosk123:vies pls pripojit linky na konkretne recenzie?

ondrakomous12.12.2017 - 18:04 Trvalý odkaz

to je vyhoda jablek, ze mas bodovy mereni a vidis v realnym case, kde mas prepaly, pak dokaze clovek s elementarni znalosti spravne exponovat, ale kdyz pouzijes raw, dosnes uplne jinej sum, kresbu, dynamickej rozsah, otevrou se ti uplne jiny fotograficky moznosti postprocesingu. podle me je blbost davat takhle sirokouhly objektiv, kresba v krajich bude vzycky neostra, jeste tam bude vinetace, soudkovitost v krajich. pro me fotograficky by byla idealni kombinace jedno ohnisko 28-35 stabilizovany opticky a druhy treba 70-100 s optickou stabilizaci, dva pokud mozno velky snimace, proste fotografickej zaklad, lg vytvorili vlastni teorii, ze zakaznik potrebuje sirokouhly, nekvalitni zabery, pritom kazda fotograficka prirucka pro zacatecniky ti rekne, ze 35 bude nejbliz lidskymu oku. u sirokouhlyho objektivu si musis hlidat perspektivu a spoustu lidi nema prostorovou predstavivost, takze si v praxi pohlidaji velky kulovy. fajn na foceni kostela v Astane, ale vetsina nas foti zensky v posteli.

Celá diskusia 8 príspevkov