(Lenovo) Motorola Moto X4 - ligotavý štandard

Recenzia elegantného smartfónu z kovu a skla s 5,2'' Full HD displejom, širokouhlým fotoaparátom, rýchlymi reakciami a čítačkou odtlačkov s gestami.

Novinka z tohtoročného veľtrhu IFA v Berlíne neprináša nič prevratné, no predsa na prvý pohľad zaujme. Dizajnová stopa je jasná. Vidieť tu jasné črty z už skôr predstavených modelov radu Moto. Čím je teda výnimočná? Pri Moto X4 vsadil výrobca na kombináciu skla a kovu, a musím povedať, že sa mu to poradilo. Moto X4 je jasným dôkazom toho, že vhodne zvolenými materiálmi sa ľahko odčleníte od ostatných modelov z rovnakej stajne.

ikona

Základné info: (Lenovo) Motorola Moto X4Elegantný 5,2'' android s vodeodolnou konštrukciou z kovu a skla, s Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, duálnym fotoaparátom, 16 Mpix prednou kamerou s LED bleskom a 3000 mAh batériou. Dostupný bude aj v dual SIM verzii.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Pri prvom kontakte s nedávno testovaným smartfónom Asus Zenfone 4 som si spomenul na Honor 9, no a pri Moto X4 pamäťová stopa pokračuje. Všetky tieto modely spájajú dve veci. Elegantná konštrukcia, ktorá zaujme už na prvý pohľad, a žiaľ aj hladký povrch zadnej steny. Stačí malá chvíľka nepozornosti a namiesto stola môžete hľadať telefón o pár desiatok centimetrov nižšie – na zemi. Stačí naozaj mierne nerovný povrch a telefón sa z neho ľahko zošmykne.

V mojom prípade som bojoval najmä so zlozvykom pokladania telefónu na peňaženku. Na rozdiel od dvoch vyššie spomenutých smartfónov, v prípade Moto X4 nenájdete v balení ani obal, čo trochu zamrzí. Najmä ak vezmeme do úvahy, že ho Lenovo zvyklo pribaľovať aj ku cenovo dostupnejším telefónom.

Ak si odmyslím šmykľavý povrch, prevedenie a kvalitu môžem iba chváliť. Konštrukcia pôsobí veľmi pevným dojmom a vďaka zaobleným bočným hranám a zadnej stene padne telefón dobre do ruky. Lesklá zadná stena si občas rada pritiahne pár odtlačkov, no je ich rozhodne menej než u smartfónov so zrkadlovou zadnou stenou, s ktorou sme sa mohli stretnúť u niektorých posledných modelov značky Sony a HTC.

Rozmerom nemám veľmi čo vyčítať, no priestor na redukciu voľného miesta pod a nad displejom tu určite je. Ak ale porovnám Moto X4 s modelom Moto G5S, ktorý ponúkne rovnako veľký displej, na výšku je kratší takmer o dva milimetre a v hrúbke ušetril milimeter a pol. Škoda len toho vyčnievajúceho fotoaparátu na zadnej stene.

Moto X4 nielenže dobre vyzerá, ale nezľakne sa ani vody. Certifikácia IP68 hovorí o zvládnutí polhodinového pobytu vo vode s maximálnou hĺbkou do 1,5 metra. Navyše, na tele nenájdeme žiadne zbytočné kryty konektorov, ktoré by kazili dojem zo vzhľadu. Pri tej vode však buďte opatrní. Reč je o tej sladkej, nechcený kúpeľ pri mori by záručnými podmienkami s najväčšou pravdepodobnosťou neprešiel.

Rozloženie prvkov sa nevymyká zo zaužívaného štandardu ostatných modelov radu Moto. V pravej stene nájdeme tlačidlá hlasitosti a tlačidlo napájania. Umiestnenie v rozumnej výške umožní ich pohodlné nahmatanie aj bez výrazného naťahovania sa palcom a vďaka jasným vystupujúcim kontúram ich pohodlne nahmatáte aj poslepiačky. Tlačidlo napájania je navyše odlíšené drážkovaným povrchom.

Protiľahlá stena je prázdna. Hore nájdeme šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom pre druhú nanoSIM kartu alebo pamäťovú kartu. Vložením druhej nanoSIM karty prídete pochopiteľne o možnosť rozšíriť veľkosť interného úložiska, no dovolím si povedať, že gigabajtov je tu dosť. Napriek tomu ma zarazilo zistenie, že z 64 GB úložiska až 16,5 GB zaberá systém.

V spodnej stene nájdeme USB konektor typu C a audio konektor. Hlasný reproduktor sa nachádza v mriežke slúchadla. Na prvý pohľad zvláštne umiestnenie sa mi nakoniec pozdávalo. Telefón mám väčšinou pohodený displejom nahor a v tomto prípade nie je reproduktor ničím zakrytý. Nemôže sa tak stať, že nebudem počuť zvonenie prichádzajúceho hovoru, alebo ho pri hraní hier nechtiac zakryjem. Kvalitu zvuku hodnotím ako celkom slušnú a za jediný nedostatok považujem iba zlievanie tónov pri vyššej hlasitosti. To je však typické pre väčšinu reproduktorov.

Čítačke odtlačkov dávam za umiestnenie desať bodov z desiatich. Väčšina výrobcov sa už uchyľuje k umiestneniu na zadnú stenu, čo pri držaní v ruke nie je problém, no ja mávam telefón často položený na stole a vtedy nedám na čítačku pod displejom dopustiť. A vo vychvaľovaní budem pokračovať. Rozpoznanie odtlačkov je naozaj rýchle a počet neúspešných pokusov počas takmer dvojtýždňového používania by som pokojne spočítal na dvoch rukách. V nastaveniach zabezpečenia si môžete pridať maximálne päť odtlačkov.

Ďalšie zaujímavé funkcie a možností využitia čítačky hľadajte v aplikácii Moto. Buď si zvolíte tradičné zobrazenie trojice tlačidiel domov, späť a multitasking na displeji, alebo ich nahradíte gestami po čítačke. Ťuknutie predstavuje návrat na domácu obrazovku, potiahnutie po čítačke zľava doprava zobrazí zoznam naposledy spustených aplikácii a potiahnutie sprava doľava predstavuje krok späť. Je to naozaj intuitívne, spoľahlivé a počas celej doby používania som používal práve iba gestá.

Či už si zvolíte gestá, alebo tlačidlá na displeji, v oboch prípadoch platí, že priloženie odtlačku na čítačku odblokuje a rozsvieti displej a krátke podržanie na čítačke v odblokovanom stave zhasne displej a telefón zablokuje. Opäť veľmi užitočná funkcia. Tlačidlo napájania v pravej bočnej stene som teda používal iba výnimočne.

Displej hodnotím ako veľmi dobrý štandard. Na 5,2-palcovej uhlopriečke ponúkne dostatočné jemné Full HD rozlíšenie, dobré pozorovacie uhly a pekné farby. V nastaveniach nájdete k dispozícii aj dva režimy, štandardný a živé farby. Pozitívne hodnotím aj čitateľnosť displeja na priamom slnku.

Zo zaujímavých funkcií spomeniem nočný režim, ktorý sa vie aktivovať a deaktivovať aj automaticky podľa západu/východu slnka. Skrátka, vydarený displej, ktorý nešokuje ultra jemným rozlíšením, no za ostatné parametre sa rozhodne nemusí hanbiť.

Nezabudlo sa ani na tradičný softvérový klenot v podobe Moto obrazovky. Pri prijatom upozornení sa displej rozsvieti v čiernobielom režime a zobrazí ikonu zmeškanej udalosti. Tu to však nekončí. Ak na ikone podržím prst, napríklad v prípade upozornenia z aplikácie Gmail, zobrazí sa odosielateľ, predmet a úvod emailu. Potiahnutím ikony viem upozornenie vymazať, prípadne rovno vymazať celý email, čo som pri otravných emailoch používal často, alebo priamo otvoriť daný email a odpovedať naň.

Veľmi šikovné je aj ovládanie aplikácie Spotify. Moto obrazovka sa rozsvieti pri prijatí nového upozornenia, ak ponad displejom mávnete rukou, alebo ak telefónom pohnete. Ja považujem Moto obrazovku za jedno z najlepších riešení a páči sa dokonca viac než Always on displeje na Samsungoch alebo LG. U nich mi vadí, že svietia stále a pýtajú si tak neustálu pozornosť.

V Moto aplikácii ešte nachvíľu ostaneme. Zo zaujímavých funkcií spomeniem zapnutie svietidla dvojitým potrasením telefónu, rýchle spustenie fotoaparátu otočením telefónu v zápästí, zmenšenie obrazovky pre ovládanie jednou rukou, či šikovné stlmenie zvonenia po zodvihnutí telefónu.

Notifikačná dióda nad displejom chýba, no Moto obrazovka ju veľmi dobre zastúpil a po čase mi už ani nechýbala.

Moto X4 poháňa rovnaký čipset ako nedávno testovaný Asus Zenfone 4. Ide o Snapdragon 630 s osemjadrovým procesorom a grafickým procesorom Adreno 508. V benchmarku AnTuTu dosiahol 71 378 bodov, čo rozhodne nie je málo. Hravo zvládne aj graficky náročné hry, a ani pri dlhšej záťaži sa konštrukcia neprehrieva.

Chod systému má pod taktovkou operačná pamäť s bohatou kapacitou 4 GB. Dostupných je 3,7 GB a využívaných bolo v priemere 2,6 GB. Reakcie sú svižné, prepínanie medzi aplikáciami takisto a počas celej doby používania nedošlo k zaváhaniu systému, prípadne pádu aplikácie.

Počas testovania bežal v telefóne Android vo verzii 7.1.1. Ide o čistý Android, bez zásahu výrobcu, vďaka čomu je možné skôr prichádzať so softvérovými aktualizáciami. Zo špecialít spomeniem indikátor percentuálneho stavu batérie, ktorý je už tradične skrytý. Najprv je potrebné v lište so skratkami dlhšie podržať na ikone nastavení (koliesko). Následne sa v nastaveniach objaví nová položka Tuner používateľského rozhrania systému, kde nájdete okrem iného aj možnosť zapnúť percentá batérie.

V ponuke aplikácií nič podstatné nechýba, no treba rátať s tým, že viacero oblastí pokrývajú aplikácie od Googlu. Napríklad obrázky hľadajte v aplikácie Fotky a prehrávanie hudby zabezpečuje aplikácia Hudba Play. Určite poteší prítomnosť FM rádia, ktoré spustíte dokonca aj bez nutnosti pripájať slúchadlá. Pravdou však je, že to najlepšie funguje v exteriéri. V byte sa mi bez pripojených slúchadiel nepodarilo vyhľadať žiadnu stanicu. Prostredie aplikácie je na môj vkus trocha chudobné. Chýba mi najmä podpora zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT).

Moto X4 sa vezie na súčasnej módnej vlne a na svojej zadnej stene tiež ponúkne dvojicu fotoaparátov. Konkrétne jeden hlavný, s 12 Mpix rozlíšením, a druhý širokouhlý s 8 Mpix, ktorý sníma 120 stupňové zábery. Žiaľ, na optickú stabilizáciu sa akosi zabudlo a nešokuje ani clona hlavného fotoaparátu s hodnotou f/2.0. Pri dobrých svetelných podmienkach som si hlavný fotoaparát pochvaľoval.

Fotky sú dobrej kvality, s dostatkom detailov a veľmi dobre je na tom aj snímanie v protisvetle. Prepínanie medzi fotoaparátmi cez tlačidlo v hľadáčiku na obrazovke hodnotím ako nie najrozumnejšie riešenie. Je umiestnené pri ľavom okraji, takže pri snímaní v jednej ruke naň dosť ťažko dočiahnem. Výrobca ho mohol umiestniť do ľavej lišty so skratkami, kde by bolo lepšie viditeľné.

Širokouhlý fotoaparát som ocenil najmä pri snímaní krajiny. Zázraky však od neho nečakajte. Slabšie rozlíšenie je cítiť, no mne najviac prekážali neostré oblasti na okrajoch fotografie. Ak by som v dnešnej dobe hľadal smartfón s dobrým širokouhlým fotoaparátom, zrejme by som skončil pri značke LG.

Slabšia clona sa jasne podpísala pod nočnými fotografiami, ktoré hodnotím ako priemerné. Ak snímať s Moto X4, tak najmä pri dobrých svetelných podmienkach. Po nasnímaní fotografie je možné v editore hĺbky pracovať so selektívnym zaostrením, selektívnym zobrazením čiernobielej, prípadne vymeniť pozadie fotografie. Zaujímavé, no softvérovo nezvládnuté. Pri výbere objektu, napríklad osoby, som častokrát narážal na problém, kedy softvér nedokonale zvýraznil daný objekt a výsledok bol nepoužiteľný.

Najvyššie rozlíšenie ponúkne prekvapujúco predná kamera. Pri hodnote šestnásť megapixlov už určite spozornie nejeden fanúšik autoportrétov. Po prezretí fotografií však musím zhodnotiť fotoaparát iba ako priemerný. Ostrosť je dostačujúca, ale problém mu narobí snímanie v protisvetle. V noci určite oceníte prítomnosť LED blesku, ktorý odvádza dobrú prácu a bez problémov osvetlí vás aj vašich známych aj pri úplne vystretej ruke.

Lenže ani tu nečakajte najlepšie výsledky. Fotografie zhotovené v spolupráci s bleskom občas trpeli chýbajúcou ostrosťou. V nastaveniach prednej kamery zaujme špeciálny režim pre snímanie v horších svetelných podmienkach, kedy fotoaparát zhotovuje štvormegapixlové snímky. Veľký rozdiel v porovnaní s klasickými v 16 Mpix rozlíšení sme však nespozorovali.

Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto X4+ videá z mobilu.

Batéria poteší dobrou výdržou aj podporou rýchleho nabíjania. Po náročnom dni, kedy displej svietil vyše päť hodín som mal podvečer ešte stále 35 % kapacity, čo hodnotím ako veľmi slušné. Menej nároční používatelia budú po nabíjačke siahať asi po dni a pol. Pribalená turbo nabíjačka dokáže dodať v priebehu polhodiny až 57 %, po hodine bol stav úctyhodných 90 %. Následné percentá už pribúdajú pomalšie, no celkovo hodnotím výdrž a rýchlosť nabíjania veľmi pozitívne.

Výhody:

+ elegantné zhotovenie z kovu a skla

+ dobrá výdrž

+ rýchle nabíjanie

+ Moto obrazovka a gestá

+ čítačka odtlačkov je rýchla a na rozumnom mieste

+ rýchle reakcie

Nevýhody:

- slabšie výsledky širokouhlého fotoaparátu

- šmykľavá zadná stena

Orientačná cena: 389 eur

Záver

Moto X4 považujem za vydareného elegána strednej triedy, ktorý ponúkne slušnú výbavu a viacero zaujímavých funkcií. Mne sa ráta najmä čítačka odtlačkov pod displejom, jej gestá a návyková Moto obrazovka s notifikáciami. Výrobca chcel určite zaujať aj duálnym fotoaparátom, no najmä ten širokouhlý mňa osobne veľmi nepresvedčil a pri výbere by som zrejme zavítal k inej značke. Inak naozaj nemám čo vyčítať. Displej je kvalitný, výkonu je tu dostatok, potešia aj svižné reakcie, dobrá výdrž a rýchle nabíjanie. Ak hľadáte štýlový smartfón s takmer čistým Androidom, Moto X4 určite zaraďte do užšieho výberu.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto X4+ videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 03.12.2017 - 22:34

velmi zaujimavy fonik paci sa mi...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease04.12.2017 - 07:08 Trvalý odkaz

"nechcený kúpeľ pri mori by záručnými podmienkami s najväčšou pravdepodobnosťou neprešiel."

Teraz neviem, či mi niečo uniklo. Ale žijem v tom, že jediný kto dával záruku na vodeodolnosť bol Sony. A pekne na to doplatil. Ľudia topili jeho mobily ako na 'bežiacom páse' a chválili sa na nete ako im to 'blbec' výrobca menil za nové.
Ak sa v tomto smere niečo zmenilo, ďakujem za odpoveď.

Matúš Riško04.12.2017 - 08:52 Trvalý odkaz

Liquid damage not covered under warranty. Water, splash, and dust resistance were tested to IP68 standards under controlled laboratory conditions. Resistance will decrease as a result of normal wear. Not designed to work while submerged underwater. Do not expose to pressurised water or liquids other than fresh water. Do not attempt to charge a wet phone.

Peter04.12.2017 - 18:19 Trvalý odkaz

Pekne vyzerajú tie nové Moto, aj ceny rozumné, aj čistý systém. Vyzerá to tak že sa tá značka celkom našla.

mairo7619.12.2017 - 20:54 Trvalý odkaz

Funguje vam pripojenie X4ky k bezdrotovemu displeju? Mne ju nechce pripojit k tv. Dakujem.

Celá diskusia 5 príspevkov