Apple iPhone X - technologický skvost

Recenzia kompaktného 5,8'' smartfónu. Výrobca doň natlačil všetko z iPhonu 8 Plus, nezabudol na vodeodolnosť a pridal ešte niečo navyše.

Opäť tu máme ošiaľ. Jedni tvrdia, že ide o najkrehkejší iPhone všetkých čias, ďalším zas pripadá smiešny orezaný displej, iní tvrdia, že Američania už len dobiehajú konkurenciu a ostatní si myslia, že Apple už nevie, čo za telefóny pýtať. Ja to vidím trochu inak.

Poďme pekne poporiadku.

Stále vydarený iPhone 6 (32 GB) kúpite oficiálne za 399 eur, môj obľúbený iPhone SE (32 GB) dokonca od 379 eur a za menej než päťsto eur s pamäťou 128 GB. Ak túžite po Full HD displeji, zaujímavou voľbou bude ešte aj dnes iPhone 6S Plus v 128 GB verzii za 739 eur. Ten, ako posledný v jablkovom rade, ponúka ešte audio jack.

ikona

Apple iPhone X (základné info)Top model s vodeodolnou konštrukciou, 5,8'' displejom s minimálnym okrajom po stranách, Face ID - rozpoznávaním tváre, vylepšeným duálnym 12 Mpix fotoaparátom a bezdrôtovým nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Najrozumnejšou voľbou je teraz asi vodeodolný iPhone 7 od 619 eur. Ešte minimálne dva roky prinesie najnovší update iOS, za fotoaparát sa nebude musieť hanbiť podobne dlho a jeho rozmery sú medzi top telefónmi stále výnimočné. Ak vám nejde o rozmery, ale skôr o poriadny displej a najlepšiu výdrž na jedno nabitie v celom segmente, zamerajte sa na iPhone 7 Plus od 769 eur (32 GB).

Ak by som si mal ja dnes s rozumom (podotýkam, s rozumom) vybrať jeden jediný mobil na používanie, kúpil by som si buď iPhone 7 (128 GB) za 739 eur, alebo iPhone 7 Plus (128 GB) za 879 eur a viem, že by som mal minimálne na rok až dva pokoj. Asi by nakoniec vyhralo Plusko - kvôli výdrži na jedno nabitie, lepším reproduktorom a ideálnej kombinácii mobilu a tabletu. Ale ako sa poznám, po roku by sa mi zacnelo po tej druhej veľkosti. Lebo zmena je život.

Týmto úvodom by som rád povedal, že Apple vám dnes ponúka neuveriteľne široké spektrum produktov medzi 379 a 879 eurami. Preto mi to hýkanie nad 1150- až 1400-eurovou cenovkou iPhonu X (256 GB) príde úplne zbytočné. Nik mi ho nekáže kupovať, aj iPhone 7 mi za takmer polovicu ceny ponúkne plus/mínus ten istý úžitok, a tak sa môžem pri výbere mobilu rozhodovať úplne slobodne.

Šesť dní s iPhonom X

Necelý týždeň s iPhonom X mi potvrdilo, že Apple ani náhodou nezaspal na vavrínoch, stále prináša revolučné zmeny a stále platí, že táto firma implementuje do smartfónov nové funkcie až vtedy, keď sú skutočne vyladené. A tým sa jednoznačne radí k prémiovým značkám.

Vďaka Telekomu, ktorý mi iPhone X na pár dní zapožičal, mám teda v ruke to najprémiovejšie, čo Apple doteraz vyrobil. A pokiaľ je iPhone 8 len vylepšenou sedmičkou, toto X-ko, resp. desiatka, je po modeloch 6S, 7 a 8 skutočne kompletne nový smartfón.

To však znamená aj úplne nové príslušenstvo, puzdrá, ochranné sklá... Mimochodom, rozbitie sklíčka na X-ku vás bude v servise stáť asi 500 eur. Len, aby ste boli pripravení. A poistky zatiaľ počítajú s telefónmi do 1000 eur.

Než prejdem k samotnej recenzii, dovolím sa na iPhone X pozrieť tak trochu od konca. Do stále ešte kompaktného mobilu totiž výrobca natlačil prakticky všetko z lopaty zvanej iPhone 8 Plus (recenzia). V podstatne menšom tele nájdete rovnakú batériu, displej s takmer zhodnou zobrazovacou plochou, rovnako výkonné stereo reproduktory, rovnakú RAM-ku aj výkonný procesor. Chýba mu jedine domáce tlačidlo, ktoré nahrádzajú návykové gestá, čítačku odtlačkov zase nahradilo spoľahlivé rozpoznávanie tváre - teda, pokiaľ nemáte práve telefón otočený na ležato alebo na očiach lyžiarske okuliare. Preto si určite prečítajte článok 10 rozdielov medzi iPhone X a iPhone 8 Plus.

Najväčším rozdielom medzi iPhonom 8 Plus a iPhonom X sú dizajn a rozmery. A cena.

Na stole mi dnes leží iPhone 7 (256 GB) a iPhone 8 Plus (256 GB) a neviem sa rozhodnúť, ktorý si ponechať. Jeden je šikovný do ruky, druhý ponúka displej aj na strih videí, aj na sledovanie filmov v mojej obľúbenej appke Lepší.tv, lepšie stereo reproduktory a hlavne bohovskú výdrž na jedno nabitie.

A potom tu mám vedľa nich kompaktný telefón, ktorý spája všetky výhody 4,7-palcových iPhonov aj 5,5-palcových lopatiek s prívlastkom Plus. Klobúk dolu. Problém je, že si za to pýta niekoľko stoviek eur navyše.

Na cenu teraz na chvíľu zabudnime a poďme sa na iPhone X pozrieť pekne od začiatku a bez predsudkov.

V ruke tak držím 71 mm široký mobil s hmotnosťou 174 gramov. Zvláštne je, že výkonný Samsung Galaxy S8 s podobnými rozmermi (o 2 mm užší, o 5 mm vyšší) kúpite za 799 eur a ponúka ešte o 60 % jemnejší AMOLED displej rovnakej uhlopriečky, o 10 % silnejšiu batériu a hmotnosť úžasných 150 gramov. A za svoj výkon ani fotoaparát sa nemusí vôbec hanbiť.

iPhone X je tak síce kompaktný, ale pomerne ťažký mobil s oceľovým rámom, ktorý by mal vydržať aj nejaký ten pád. Problémom bude len krehké sklo vpredu a vzadu.

Zadná stena striebornej verzie je odolná voči odtlačkom prstom a prenáša vlny pomalého bezdrôtového nabíjania. Výrazne (+1,3 mm) z nej vystupuje dvojica objektívov. Sklo sa v ruke kĺže oveľa menej než kov, no na stole je to presne naopak. iPhone X je skrátka veľmi šmykľavý mobil a určite by som ho čo najskôr strčil do puzdra.

Na sivú verziu som nemal šťastie, no je vraj veľmi náchylná na odtlačky. Vaše skúsenosti s ňou uvítam v diskusii pod článkom.

V ľavej bočnej stene nájdete vypínač. Ten rozsvecuje / zhasína obrazovku, podržaním spúšťa hlasovú asistentku Siri (ak ju máte vypnutú, po podržaní vypínača sa nič nedeje). Ak chcete iPhone X vypnúť, musíte držať naraz vypínač a hlasitosť nahor. Súčasným držaním vypínača a hlasitosti nadol zase vytvoríte screenshot.

Tichý režim aktivujete tradičným prepínačom v ľavej bočnej stene. Pod ním sa nachádzajú už spomínané ovládače hlasitosti. Horná stena je prázdna, v spodnej sa ukrýva Lightning konektor a kvalitný hlasný reproduktor, ku ktorému sa pridáva veľmi schopný reproduktor nad displejom. Teda, on je spolu s prednou kamerou displejom doslova obklopený.

Práve tu by som chcel zmeniť pohľad kritikov na riešenie prednej steny. Videl som už veľa smartfónov s tenkými rámikmi okolo displeja. Pri každom to zvýšilo krehkosť zariadenia, narušilo umiestnenie prednej kamery aj kvalitu hlasného reproduktora. Skrátka, samé kompromisy. Aj Samsung Galaxy S8 ma hnevá nevýraznou reprodukciou zvuku pri sledovaní videí či klipov. Ak si chcem vychutnať video na krásnom displeji Samsungu, musím pre plnohodnotný dojem použiť slúchadlá. Na iPhone X nie.

A práve riešenie takýchto problémov, vyhýbaniu sa rôznym kompromisom, stojí firmu veľa peňazí. Napratať do kompaktného tela takýto displej, solídnu batériu, najlepšie fotoaparáty na trhu a zachovať nielen výkon na úrovni počítača, ale aj hlasnú reprodukciu zvukov, vyžaduje talent, chuť a vytrvalosť inžinierov pri hľadaní technických riešení.

Poklepaním po displeji iPhonu X rozvietite jeho odomykaciu obrazovku. Alebo ho stačí zodvihnúť zo stola či vytiahnuť z vrecka. Funguje to spoľahlivo. Rovnako spoľahlivé je rozsvietenie displeja na pár sekúnd pri prijatí správy či inej notifikácii. Aj vďaka tomu mám na pracovnom stole neustále položený iPhone vedľa notebooku zásadne v tichom režime.

Nastavenie Face ID, teda rozpoznávania vašej tváre namiesto odtlačkov prsta, trvá len pár sekúnd. Dvakrát pokrútite hlavou pred kamerou vášho mobilu a je to. Spoľahlivosť odomknutia tvárou prirovnávam k odomknutiu odtlačkom. Aj to mi občas - možno raz z dvadsiatich pokusov - nefunguje a pýta PIN. Tu sa otázka na PIN objaví po dvoch sekundách neúspešného hľadania vašej podobizne.

Tvárou neodomknete naležato otočený iPhone X. Otáčanie hlavy o 90° nie je úplne najpohodlnejšie a nakoniec radšej otočíte mobil. Problém budete mať aj s lyžiarskymi okuliarmi. Zakrytie úst odblokovaniu nebráni, zatvorenie očí áno. V nastaveniach Face ID však môžete vypnúť funkciu "Vyžadovať pozornosť pre Face ID". Potom váš mobil pravdepodobne odomknete aj so slnečnými okuliarmi, ktoré môžu štandardne robiť problémy. Neviem, neskúšal som.

Prax je asi takáto: zodvihnem mobil zo stola / vyberiem z vrecka, ten sa už medzičasom rozsvietil, potiahnem prst odspodu, medzitým prístroj rozpoznal moju tvár a - verte, neverte - celé odomknutie trvá menej času a je plynulejšie než na iPhone s čítačkou odtlačkov. Sám som z toho prekvapený. Po skúsenostiach s odomykaním mobilu tvárou / očami na Samsungoch som bol voči tejto technológii veľmi skeptický, no riešenie Applu je o pár generácií ďalej.

Vráťme sa ešte k rozsvietenému iPhonu s odomykacou obrazovkou. Tá môže pred rozpoznaním vašej tváre skrývať znenia upozornení. Vidíte informáciu o prijatí WhatsApp správy, no až po rozpoznaní tváre sa ukáže jej text.

Vo výstupkoch displeja vidím vľavo názov operátora, vpravo stav signálu, Wi-Fi a batérie. Prečo nie je v indikátore batérie percentuálny stav, netuším. Ak chcete vidieť percentá, musíte stiahnuť ovládacie centrum z pravého horného rohu. Po odomknutí mobilu sa názov operátora vľavo hore zmení na aktuálny čas a indikáciu GPS. Prekáža mi to? Vôbec. Táto plocha by na štandardnom mobile nebola vôbec využitá.

Rovnomerne okolo celého displeja vidíte 4 mm hrubý rámik. To je dosť na to, aby som sa nemusel strachovať o zobrazovacie schopnosti X-ka po nešťastnom páde. Ochranné sklíčko to možno neprežije, ale displej by mohol. O bezrámikový telefón nemám záujem a čudujem sa každému, kto áno.

Takže, displej som odomkol potiahnutím palca odspodu displeja nahor. Je 18:00, v práci som už skončil, tak silno stlačím ikonu navigácie Waze. Vďaka 3D Touch vyberám z ponuky Domov. Podobne ako mnohé iné, ani táto aplikácia ešte nebola prispôsobená netradičnému displeju X-ka. Ale to je otázkou času a mne ani to zobrazenie s pomerom 16:9 uprostred úzkeho displeja iPhonu X nijak neprekáža.

Nakreslením kopčeka (alebo písmena "n") v spodnej časti obrazovky prepnem na predchádzajúcu appku - Spotify - a v aute spúšťam môj obľúbený playlist. Rovnakým gestom sa vrátim na Waze.

Po zaparkovaní odložím Waze do pozadia obyčajným ťahom prsta odspodu nahor. Ak prst ponechám v strede obrazovky, zobrazia sa nedávne aplikácie. A ak chcem Waze úplne vypnúť, musím v ponuke nedávnych aplikácií na tejto appke podržať prst a po zobrazení červenej značky posunúť appku dohora.

Skrátka, iPhone X vás naučí nenormálne rýchlo odkladať aplikácie na pozadie, no ich zatváranie (ukončovanie činnosti) je odteraz o pár krokov pomalšie. Mne to nevadí, nikdy som aplikácie tvrdo neukončoval a mobilu to ani neprospieva, no niekomu to môže prekážať. Chápem.

Takže, už sme sa naučili, že ťahom odspodu aplikáciu odložíte, ale kde je ovládacie centrum? To, ako som už spomínal, vyrolujete z pravého horného rohu. Rýchle spúšťanie kalkulačky či regulácia jasu displeja tak budú vašim prstom trochu vzdialené.

Prostredie iOS 11 je úzkemu displeju dobre prispôsobené. Aj všetky appky od Applu. Aj klávesnica v horizontálnej polohe. Keď pozeráte YouTube video, máte možnosť ho z pomeru 16:9 mierne priblížiť a využiť tak po orezaní spodnej a hornej časti celú plochu displeja. No nemusíte, je to len na vás.

Po poklepaní na video natočené týmto smartfónom však nenastane roztiahnutie presne na mieru tohto displeja, ale o čosi viac. Zvláštne. Na prispôsobenie jednotlivých aplikácií si musíme ešte počkať. Ale, úprimne, neuráža ma ani starý režim. Všetko je len otázkou času a radšej nech Spotify poriadne funguje, než aby som sa tešil z využitia úzkeho displeja popri nejakých iných nedostatkoch.

Fotoaparát je takmer zhodný s iPhone 8 Plus. Všetko podstatné k nemu nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone X: rozmazávanie pozadia 2.0. Z toho vyberiem aspoň pár riadkov: "...oproti iPhonu 8 Plus nejde o žiadne viditeľné zlepšenie. Jediným výrazným rozdielom je rozmazanie pozadia (režim Portrét) aj na prednej kamere, čo je prudko softvérová záležitosť a nechápem, prečo ju Apple nepovolil v iOS aj pre ostatné iPhony. "

A čo výdrž na jedno nabitie? Ako už istotne viete, iPhone X dokážete rýchlo nabiť nabíjačkou k iPadu alebo ešte rýchlejšie turbo nabíjačkou spomedzi oficiálneho príslušenstva, no v balení nájdete len útly 1 A adaptér známy už niekoľko rokov z balení smartfónov tejto značky, od najmenších až po tie najväčšie. Z 30 % by ste tak mali iPhone X nabiť doplna za asi dve hodiny.

iPhone X som testoval päť plnodnotnotných dní. Nikdy som cez deň nenabíjal. Do práce som využíval navigáciu, niekedy som hodinu počúval Spotify, inokedy som si zas pozrel hodinový seriál alebo sme s dcérkou počúvali rozprávky z online Rádia Junior. Nahlas. Denne som vytvoril niekoľko fotografií a videí.

Pri podobnom využívaní (6 h 48 min využitie od posledného nabitia, z toho 1,3 h Messenger, 1 h online rádio, 44 min Waze, 20 min telefonovanie...) by som iPhone 7 / 8 zaručene akurát tak vybil, iPhone 7 Plus / 8 Plus by ukazoval podobne ako iPhone X 25 - 30 % zostávajúcej kapacity batérie. Skrátka, výdrž iPhonu X je výborná a veľmi podobná pluskovým iPhonom posledných rokov a patrí k najlepším na trhu.

Výhody:

+ návykové gestá

+ žiadne kompromisy oproti iPhonu 8 Plus

+ pevné telo s oceľovým rámom

+ spoľahlivé Face ID vo dne v noci

+ stereo reprodukcia zvuku na úrovni 8 Plus

+ výdrž na jedno nabitie na úrovni 8 Plus

+ displej vo všetkých možných kútoch prednej steny

Nevýhody:

- mimoriadne odvážna cenovka

- šmykľavý povrch (nie v ruke, ale na stole)

- fotoaparát stále sníma len s pomerom 4:3

- iba 1 A (5 V) nabíjačka v balení

- stále chýba čisto manuálne nastavenie jasu displeja

- fotoaparát veľmi vystupuje zo zadnej steny

- nejednotné ceny pre náš trh

- buď 64 alebo 256 GB

Orientačná cena: od 1149 eur

Záver

iPhone X je drahý. Bezpochyby. Ale inak mu môžem vytýkať len relatívne vysokú hmotnosť. Ak by bolo na mne, vyberiem si radšej verziu s hliníkovou zadnou stenou, silnejšou batériou alebo nižšou hmotnosťou. Ale to platí aj pre iPhone 8 Plus. Žiaľ, Apple vložil do bezdrôtového nabíjania všetku energiu.

Celkovo však iPhone X považujem za umelecké aj technologické dielo roka. Páči sa mi "rozlezenie" displeja do všetkých možných kútov prednej steny, pričom tým neutrpela ani predná kamera, ani stereo reprodukcia zvuku. Ale pokiaľ kupujete mobily z rozumu, tak vám od tejto firmy bude stále bohate stačiť dvojica iPhone 7 a 7 Plus.

Ja som z iPhonu X prešiel na pár dní na iPhone 7. Je ešte menší, podstatne lacnejší a okrem krochania nad jemným displejom sa mi pri ňom cnie len za lepšou výdržou na jedno nabitie. Nakoniec sa však istotne vrátim k iPhonu 8 Plus. Aj dnes som fotil dcérku a sedmičku som odložil, aby som využil režim portrét na Plus-ku. Tak isto vezmem osmičku do rúk pri natáčaní, strihu aj sledovaní videí. A práve preto sa budem tešiť z každého spokojného majiteľa iPhonu X. Pretože presne viem, čo si poviem pri každom uchopení 8 Plus-ka: ach, keby len bolo o pár milimetrov menšie a o pár gramov ľahšie.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone X: rozmazávanie pozadia 2.0.

Diskusia k článku:

radka 10.11.2017 - 17:44

Ospravedlňujem sa že tu pridávam link z inej stránky no nemám čas to popisovať. Pamätáte sa ako som vravel že mi často nefunguje na iPhone X faceID? tak som bol za čudáka, že nedáva a sťažuje sa na veľa veci z iPhonu X. Tu je dôkaz že fakt na iPhone X nemusí fungovať správne alebo vôbec faceID. https://mobilenet.cz/clanky/nekterym-iphonum-x-nefunguje-face-id-problem-muze-byt-v-zadnim-fotoaparatu-35087

radka10.11.2017 - 17:44 Trvalý odkaz

Risko...vyborna recenzia, to se povedlo, davam palec hore, no bodla by aj podrobnejsia videorecenzia - ta nebude? ci?

David10.11.2017 - 17:49 Trvalý odkaz

ahojte, telefon mam v 256GB verzii a farbe silver, telefon je uzasny, prechadzal som prave ze ip 7 plus 128gb, ta pamat by mi plne postacovala no 64 je uz malo, zatial je to s vydrzou skor horsie ako pluskova verzia, no icloud mi uz druhy den nieco synchronizuje aj ked kapacitne je v telefone uz vsetko, uvidim ci sa to zmeni no ta vydrz je zatial jedina taka vec ktorej sa obavam

David10.11.2017 - 19:09 Trvalý odkaz

Mne prave dnes dorazil 64GB silver a musim povedat ze je fantasticky. Moj druhy iphone je prave X a prvy bol 3G. Medzitym som vystriedal takmer vsetky modely galaxy od S2 az po S8 a skoncil u P10. Musim povedat ze zmena je to obrovska a k lepsiemu. Co vyzdvihnem je urcite IOS, narocne appky napr. facebook idu velmi plynulo s cim som mal problem na androide a aj so samsungom s8 ci s P10. Otvaranie velkych stranok s roznymi videami reklamami a podobne je ovela plynulejsie a nic neseka! Jednoducho super. FaceID je bomba, popravde tiez ako sa spomina v clanku bol som velmi skepticky po skusenostiach s Irisom v Samsungu, tu je Apple o miliard rokov dopredu. Pomaly uz ani nevnimam ze nejake FaceID existuje, zdvihnem mobil posuniem obrazovku a mobil je odomknuty! Dnes som to skusal uz minimalne 50x a ani raz nezlyhal. Fotoaparat je tiez super, detaily su uzasne. Co ma zaraza je fotoaparat v rezime 4:3, nie najpresnejsie opracovanie tela medzi displejom a ramom, adapter z lightning konektoru na 3,5mm jack ma extremne tenky kablik cize zivotnost asi nebude dlha, nepohodlny prenos suborov a extremne smyklave telo, dovolim si tvrdit ze vdaka tomu vystupku fotoaparatu je este smyklavejsie nez u S8. iOS si pamatam este z cias 3G ked to bol naozaj jednoduchy system no teraz je to doslova labyrint moznosti.
Inak v recenzii sa uvadza ze autor opisuje pismeno n pri prepinani aplikacii na predoslu - vobec to nie je nutne, staci ten spodny posuvnik len posuvat dolava a doprava. Zatial je pre mna iphone X obrovskym prekvapenim a este dodam k tej baterii, ze podla youtube testov vydrzi X dlhsie nez 8Plus.

Marek11.11.2017 - 09:27 Trvalý odkaz

Pekná recenzia, ale zaujala pasáž o kompromisoch, napr. samsung tichá reprodukcia zvuku. Neviem aká je v skutočnoti, ale výrez do obrazovky kôli kameráma neviem čomu všetkému mi príde ako horšie riešenie, následne otočenie objektívov na zadnej strane tak, že sa mobil bez obalu doslova hojdá, no neviem, neviem. Na youtube, čo som zatiaľ sledoval, odomykanie iris šlo rýchlejšie. Ja osobne preferujem odtlačok, ten tam pre istotu nieje vôbec. Uvidíme ako rýchlo zareagujú banky a ich smart-banking. Uznávam, je to technológiami prešpikovaný telefón, ale asi nie pre mňa.

Celá diskusia 57 príspevkov