Cube iWork1X - obojživelník s Androidom aj Windowsom

Recenzia cenovo dostupného 11,6'' tabletu s Androidom 5.1 aj Windows 10, Intel Atom X5-Z8350, 4 GB RAM, a bohatou konektivitou.

Spoločnosť Cube patrí na poli čínskych výrobcov tabletov medzi špičku. Väčšinou sa zameriava na prémiové modely s procesormi Core M, podporou stylusu či kovového tela. V ich ponuke nájdeme však aj model iWork1X, čo je lacný tablet s dvomi operačnými systémami, medzi ktorými môžete prepínať, veľkým 11,6-palcovým displejom s Full HD rozlíšením a 64 GB pamäťou. Oplatí sa kúpa takéhoto tabletu a pre koho je vlastne určený?

ikona

Základné info: Cube iWork 1X (základné info)Lacný tablet s 11,6'' Full HD displejom, štvorjadrovým Intel Atom procesorom, 4 GB operačnou pamäťou a možnosťou prepínania medzi Android a Windows.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Balenie čínskych tabletov býva zvyčajne pestré a ani tu tomu nie je inak. V balení nájdeme európsku nabíjačku s výstupom 5 V 2 A, microUSB kábel, USB OTG redukciu a slúchadlá. Tie sa nápadne ponášajú na model, s ktorými sme sa stretávali v baleniach iPhone-ov pred tým, než začal dodávať EarPods.

Spracovanie tabletu je napriek nízkej cene zariadenia príkladné. Plastové telo je pevné, nevŕzga a všetko presne lícuje. Predná časť v bielej farbe je menej náchylná na odtlačky, než by tomu bolo pri čiernom prevedení. Pod displejom je strieborné tlačidlo Windows, ktoré v Androide funguje ako tlačidlo domov. Nad displejom vľavo sa nachádza senzor okolitého svetla a modrá informačná dióda.

Uprostred je 2 Mpix kamera. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti sú na hornej hrane. Na moje prekvapenie sú obe tlačidlá kovové, čo považujem za veľké plus. Zadná strana je síce strieborná, no nenechajte sa oklamať, ide o plast, nie hliník. Tablet váži 759 gramov, čo je vzhľadom na rozmery dobrá hodnota.

Väčšina veľkých tabletov vsádza na obrazovku s pomerom strán 3:2, Cube iWork1X však nie. 11,6-palcový displej má bežný širokouhlý pomer strán 16:9, s akým sa stretávame pri telefónoch či televízoroch. Jemnosť displeja nie je najvyššia, no Full HD rozlíšenie je viac než dostatočné. Dôležité je aj použitie technológie IPS, vďaka ktorej sa displej vyznačuje výbornými pozorovacími uhlami a verným podaním farieb.

Za menšie negatívum pokladám fakt, že displej nie je laminovaný a teda dotyková vrstva, ochranné sklo a displej nie sú v jednom kuse. Medzi sklom a displejom je tak vidieť medzeru. Pre zaujímavosť, rovnako je však vyrobený aj nový iPad 2017.

Širokouhlý formát displeja je výborný pri pozeraní filmov či videí, avšak na čítanie webstránok a písanie textov sa viac hodí už spomínaný pomer 3:2. Dobre preto zvážte, na čo by ste tablet používali a podľa toho volte tablet s príslušným pomerom strán.

Tablet poteší bohatou portovou výbavou. Okrem klasického microUSB, ktoré slúži na prenos dát a nabíjanie, tu nájdeme slot na microSD karty, microHDMI pre video výstup, 3,5 mm audio konektor a predovšetkým plnohodnotné USB 3.0. To využijete najmä pri používaní v OS Windows. Na spodnej strane nájdeme magnetické konektory, ktoré slúžia na pripojenie klávesnice, ktorá sa ale predáva samostatne.

Vo výbave tiež nájdeme Bluetooth 4.0 a Wi-Fi, žiaľ iba 802.11n 2,4 GHz. 5 GHz sieť chýba, GPS a modem pre LTE takisto. Na bokoch sa nachádzajú stereoreproduktory, ktoré sú však nevhodne umiestené a ani zvukový prejav nie je najlepší. Zvuku chýbajú basy a znie plechovo. Pri držaní tabletu si budete oba reproduktory prekrývať, vhodnejšie by bolo preto ich umiestnenie v hornej časti bočnej steny, nie dolnej. Čo možno aspoň trochu pochváliť je hlasitosť reproduktorov. V bezprostrednej blízkosti jedného reproduktora som nameral 108,6 dB, v 10 cm vzdialenosti 94,5 dB. Stereo zostava samozrejme celkovú hlasitosť ešte navyšuje.

O výkon sa stará procesor Intel Atom X5 Z8350. Ide o štvorjadrový procesor s taktom až 1,92 GHz. Sekunduje mu 4 GB operačnej pamäte a 64 GB úložisko. To sa však delí medzi oba operačné systémy, a preto je v Androide dostupné len niečo málo cez 6 GB a 27 GB vo Windowse. Použitie pamäťovej karty bude preto zrejme nevyhnutnosťou. Dobrá správa je, že k dátam na pamäťovej karte máte prístup z oboch operačných systémov. Výkon procesora som otestoval v AnTuTu, kde iWork1X dosiahol 66198 bodov. To je zhruba na úrovni Qulacomm Snapdragon 625, ktorý nájdeme v smarfónoch strednej triedy - Lenovo Moto G5S Plus či Xiaomi Mi 5X. Používanie bolo plynulé, nestretol som sa zo sekaním či inými problémami. Pri prepnutí na Windows rozhodne netreba očakávať, že vám budú fungovať najnovšie PC hry. Na to tablet nemá dostatočný výkon.

Za najzaujímavejšiu funkciu tabletu považujem možnosť voľby operačného systému. Pri štarte zariadenia si môžete vybrať, či chcete spustiť Android 5.1 alebo Windows 10. Následne už po spustení jedného alebo druhého operačného systému nájdete ikonku, ktorou môžete OS prepnúť na ten druhý, aktuálne nepoužívaný. Tablet sa následne vypne a znova spustí so želaným operačným systémom.

Windowsová časť je bežný Windows 10, do ktorého si samozrejme môžete stiahnuť aj slovenský jazyk. Tablet funguje v tomto režime ako normálny počítač so všetkými funkciami. Osobne vidím najväčšiu výhodu v možnosti používať plnohodnotný balík Microsoft Office či iných desktopových aplikácii, ktoré na Androide nenájdete. V konektivite som spomínal veľkú výhodu v prítomnosti USB 3.0, ktoré vám umožní pripojiť USB kľúče, bezdrôtové periférie či externé úložiská rovnako ako na normálnom PC.

V Android režime sa stretnete s čistou verziou bez zbytočného balastu či vopred nainštalovaných aplikácií. Nechýba podpora Google Play služieb či slovenský jazyk. Nejde o najnovšiu verziu Androidu, preto tu chýba akýkoľvek režim dvoch okien, čo je škoda.

Výhodou výberu OS je možnosť používať ten, ktorý aktuálne potrebujete. Na Androide sa lepšie konzumuje obsah akým sú videá, filmy a podobne. Ak však chcete plnohodnotne pracovať, stačí prepnúť OS a hneď máte plnohodnotný počítač, ktorý môžete pokojne pripojiť k monitoru a klávesnici s myšou. Takýmto spôsobom je možné rozdeliť tablet na pracovnú časť - Windows, a súkromnú časť - Android.

Predná kamera má rozlíšenie 1,9 Mpix s pomerom strán 4:3. Kvalita obrazu fotografii aj HD videa je podpriemerná a rozhodne ju neodporúčam používať. Ak si chcete robiť selfie alebo robiť videohovor s vašimi blízkymi, použite radšej váš smartfón.

Nabíjanie prebieha cez microUSB port. Veľkú 8500 mAh batériu však 5 V 2 A nabíjačka nabije až za 6 hodín a 18 minút, čo je naozaj dlhá doba. Odporúčam preto tablet nabíjať v noci. Testovaný kus mal navyše problém s tzv. ghost touches teda samovoľnými dotykmi na displeji pri nabíjaní. To robilo tablet pri nabíjaní nepoužiteľným. O dôvod viac, prečo ho nabíjať v noci.

Výdrž nijako neprekvapí. Pri náročnejšom používaní môžete rátať s 5 až 6 hodinami zapnutého displeja, prípadne 3 až 4 dňami pri občasnom používaní večer.

Výhody:

+ nízka cena

+ Android aj Windows v jednom zariadení

+ veľa portov vrátane USB 3.0 type-A

Nevýhody:

- priemerná výdrž

- displej počas nabíjania nefunguje

- zle umiestnené reproduktory s nekvalitným zvukovým prejavom

Orientačná cena: 189 €

Záver

Cube iWork1X je lacný čínsky tablet, ktorého hlavnou prednosťou je možnosť prepínania medzi operačným systémom Android a Windows. Zaujme tiež bohatou konektivitou a klasickým pomerom strán 16:9. Zamrzí výdrž batérie a najmä dlhé nabíjanie. Testovaný kus mal navyše nefunkčný displej počas nabíjania, čo by sa rozhodne nemalo stávať. S najväčšou pravdepodobnosťou však ide iba o vadu testovaného kusu. iWork1X ponúka aj možnosť pripojenia klávesnice a dotykového pera, čo len zväčšuje jeho už aj tak dobrú flexibilitu.

Diskusia k článku:

Nightmare 29.10.2017 - 16:00

Skoda ze to ma len 5.1 android Tomas kde si ho kupoval?

Tomáš Brestovanský29.10.2017 - 18:05 Trvalý odkaz

V zľave na Aliexpresse. Tiež by som uvítal Android 7.0, aby sa dal používať multiwindow.

Celá diskusia 2 príspevky