Nokia 6 - neskoro, ale predsa

Recenzia 5,5'' androidu s kvalitnou kovovou konštrukciou, stereo reproduktormi a slušným 16 Mpix fotoaparátom.

Najväčší rozruch pri znovuzrodení mobilných telefónov značky Nokia mala prekvapivo na svedomí práve najlacnejšia novinka. Reč je samozrejme o Nokii 3310 s prívlastkom 2017, ktorá dizajnovo vychádza z kultovej tritridesiny. Výrobca sa zameral skôr na akúsi nostalgiu a namiesto smartfónu okrídleného týmto názvom predstavil opäť klasický jednoduchý telefón s mimoriadne dostupnou cenovkou.

Prísť na trh iba s klasickým telefónom však nestačí, a tak popri 3310 sme sa dočkali aj trojice smartfónov, ktoré bežia na operačnom systéme Android. My sme sa pozreli na zatiaľ najvybavenejšiu dostupnú novinku s označením Nokia 6. Top model Nokia 8 príde až na jeseň.

ikona

Základné info: Nokia 6 (TA-1021)Prvý smartfón značky Nokia pod taktovkou HMD dostal kovové telo, 5,5'' Full HD displej, OS Android 7.0 Nougat, osemjadrový procesor, 16 Mpix fotoaparát, 3 GB RAM, stereo reproduktory a 3000 mAh batériu. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nokia 6 je aktuálne najvybavenejším kúskom tejto značky pod krídlami spoločnosti HMD Global, ktorý si môžete kúpiť, no v klasickom rebríčku smartfónov sa radí iba do nižšej strednej triedy. Tento krok považujem za rozumný, keďže ide práve o tú kategóriu, ktorá je v súčasnosti medzi používateľmi veľmi populárna a žiadaná. Napriek nie najvýkonnejšej výbave zaujme Nokia 6 veľmi rýchlo, a to vďaka veľmi podarenej konštrukcii.

Zadná a bočné steny sú z kovu a už na prvý pohľad pôsobí telefón hodnotným dojmom. Bez prezretia parametrov by ste ma pokojne presvedčili o tom, že sa jedná o jeden z high-endov. Zadnú kovovú stenu pochválim za matné prevedenie a hladkú úpravu príjemnú na dotyk, ktorá nezachytáva zbytočne veľa odtlačkov. Matné prevedenie nájdeme aj po stranách. Vďaka zabrúseným hranám sa nemusíte báť, že by vás telefón pri držaní v ruke rezal do dlane.

V hornej a spodnej časti zadnej steny si pozornejšie oko môže všimnúť predely antén, podobne ako je to u iPhonov. Konštrukcia je zložená na jednotku, telo pôsobí mimoriadne pevným dojmom, a ani pri silnejšom ohýbaní v ruke sa nepodvolí. Napriek väčším rozmerom sa mi s telefónom pracovalo dobre a držanie v ruke bolo isté. Pochvalu si zaslúži aj predná stena so zaoblenými rohmi, vďaka ktorým vám prst z displeja len tak skĺzne. O jej ochranu sa stará sklíčko Gorilla Glass. Svoju prácu odvádza dobre, a aj po dvoch týždňoch používania je predná stena bež škrabanca.

Celkovým dizajnom konštrukcie Nokia príliš nešokovala, no napríklad v čiernom prevedení vyzerá veľmi elegantne, a tak je dizajnovú konzervatívnosť odpúšťam. Milým prekvapením mohla byť odolnosť voči vode, no pri danej cenovke je jej neprítomnosť pochopiteľná.

Pri ovládaní som mal trochu ťažšie srdce iba na tlačidlá v pravej bočnej stene. Hlasitosť a tlačidlo napájania mohli byť pokojne trochu nižšie, no viac než umiestnenie mi prekážalo ich splývanie so zvyškom bočnej steny. Ja by som určite privítal výraznejšie vystúpenie z konštrukcie, ktoré by pomohlo aj nie najistejšiemu stláčaniu. Ľavá bočná stena ukrýva iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom pre druhú nanoSIM kartu alebo pamäťovú kartu.

V hornej stene nájdeme audio konektor. Hlasný reproduktor hľadajte dolu. Pri prehrávaní hudby mu sekunduje druhý reproduktor ukrytý v mriežke slúchadla. Tu však musím zdôrazniť, že väčšinu práce, asi 70 – 80 % hlasitosti, odvádza reproduktor v spodnej stene, a ten druhý hrá skôr menšie druhé husle. S podobným riešením sme sa už stretli pri smartfónoch značky Sony. Celkovo je však výsledok dobrý a s kvalitou zvuku som bol spokojný.

V nastaveniach nájdete aj technológiu Dolby Atmos, ktorá ponúka režimy Hudba a Kino. Okrem hlasného reproduktora nájdeme v spodnej stene ešte klasický microUSB konektor podporujúci aj pripojenie externých zariadení, napríklad myši alebo USB kľúča, cez redukciu USB OTG.

Na prednej stene mi počas celej doby používania veľmi chýbala notifikačná dióda. A to aj z toho dôvodu, že pri prijatí notifikácie sa displej nerozsvietil. Čiže ak som mal počas dňa aktivovaný tichý režim, o prijatých správach a ďalších udalostiach som sa dozvedel až po rozsvietení obrazovky.

Spodná časť pod displejom sa výrobcovi podarila. Nájdeme tu dve dotykové tlačidlá pre krok späť a vyvolanie ponuky naposledy spustených aplikácií, a dotykové tlačidlo s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. Dotykové tlačidlá pochválim za podsvietenie, ktoré môže svietiť 2, 4, 6, 8 sekúnd, alebo počas celej doby svietenia obrazovky. Čítačka odtlačkov prstov si ma získala rozumným umiestnením. Na rozpoznanie stačí prst priložiť na naozaj krátku dobu, no rozsvietenie displeja už trošku trvá, a tak sa pocit z rýchleho odblokovanie stráca.

V tejto cenovej relácií jej to však veľmi nezazlievam. V nastaveniach si môžete pridať maximálne päť odtlačkov a okrem odblokovania telefónu slúži čítačka aj ako tlačidlo domov. Ďalšie pokročilejšie využitie, či prípadne gestá tu nenájdeme.

Displej hodnotím ako dobrý štandard v danej cenovej kategórii. Nokia 6 ponúkne na veľkej 5,5-palcovej IPS obrazovke jemné Full HD rozlíšenie. Farby sú verné a spokojný som bol aj s pozorovacími uhlami. Rovnako tak čitateľnosťou na slnku sa nedala zahanbiť.

V nastaveniach nájdete aj režim pre slnečný exteriér, ktorý by mal zlepšiť čitateľnosť. Priznám sa, že výrazne zmeny som ale nepostrehol. Tento režim je zároveň jedinou zaujímavou funkciou v nastaveniach displeja. Okrem neho tu už nájdeme iba aktiváciu automatickej regulácie jasu a pár ďalších základných funkcií. Napríklad taký režim rukavice alebo prispôsobenie teploty farieb by ste tu hľadali márne.

O tom, že Nokia 6 nie je žiadnym hardvérovým rekordérom svedčí aj prítomnosť čipsetu Snapdragon 430 od Qualcommu. Nájdeme ho napríklad v smartfónoch Lenovo K6 alebo Moto G5. Nie je extra výkonný, o čom nás presvedčilo aj 46 902 bodov v benchmarku AnTuTu, no hravo zvládne aj náročnejšie hry. Ja som vyskúšal Real Racing 3. Operačná pamäť ponúka slušné tri gigabajty, a tak by sa mohlo zdať, že pôjde o rozumne vybavený smartfón nižšej strednej triedy.

Kameňom úrazu je ale softvér. Nokia 6 si zaslúži pochvalu iba za Android v novej verzii 7.1.1. Inak budem skôr kritický. Napriek takmer úplne čistému operačnému systému sú reakcie telefónu pomalšie, než je to u konkurencie s podobnou cenovkou. Počas celej doby používania som si musel zvykať na to, že tu všetko trochu trvá. Či už opätovné načítavanie nedávno spustených aplikácií, alebo reakcií v prostredí.

Ak som náhodou zatúžil mať na obrazovke dve aplikácie naraz, na ich spustenie som si naozaj počkal. Reakcie sú skrátka pomalšie, než by som čakal a zároveň ich považujem za najväčšie mínus tohto telefónu. Snáď to niektorá z blízkych aktualizácií napraví.

Takmer čistým Androidom mi Nokia 6 pripomína telefóny radu Moto od Lenova. Aj tu je potrebné kvôli aktivácii zobrazenia percentuálneho stavu batérie dlhšie podržať na koliesku nastavení v hornej lište a následne v nastaveniach navštíviť položku Tuner používateľského rozhrania systému. Základná je aj ponuka aplikácií, respektíve všetko dôležité pokrývajú najmä aplikácie od Googlu.

Namiesto prepracovanejšej galérie tu nájdeme Fotky od Googlu, namiesto prehrávača hudby aplikáciu Hudba Play a podobne. Výrobca pridal iba aplikáciu Podpora, v ktorej nájdete používateľskú príručku, chat podpory, stav záruky a prístup na komunitné fóra. Príjemným prekvapením je prítomnosť FM rádia s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT).

Mierne vystupujúci fotoaparát na zadnej stene sníma maximálne v šestnásť megapixlovom rozlíšení, kedy sú snímky v pomere strán 4:3. Ak preferujete radšej širokouhlé fotografie s pomerom strán 16:9, môžete ich snímať v maximálnom 12 Mpix rozlíšení. Počas slnečného dňa vie Nokia 6 zhotovovať pekné fotografie s verne zachytenými farbami a detailmi.

Na danú cenu sú to naozaj pekné snímky. V noci sa už pochopiteľne trochu potrápi, ale na danú cenu opäť dobré. Za mínus skôr považujem nie najlepšie spracovanú aplikáciu fotoaparátu. Po čase by som zrejme siahol po inej z Obchodu Play. Plusové body si u mňa získala iba za možnosť aktivácie vodováhy na displeji pre zhotovovanie rovných fotografií. Inak ma skôr znervózňovala.

Pripomínam, že aj tu treba rátať s pomalšími odozvami, rovnako ako v celom systéme. Prepínanie na predný fotoaparát je umiestnené vľavo, čo určite nie je ideálna poloha pri držaní telefónu v jednej ruke. A treba rátať aj s tým, že kvôli väčšine prispôsobení, napríklad aj zmene rozlíšenia fotografií bude potrebné zájsť hlbšie do nastavení aplikácie. Dieru do sveta nespraví ani ponuka režimov. Nájdeme tu iba režim krása a panorámu. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Nokia 6.

Predný fotoaparát sa môže pochváliť slušným osemmegapixlovým rozlíšením. Oveľa viac ma ale zaujala prítomnosť zaostrovania. Fotoaparát automaticky rozpozná tvár, a ak chcete zaostriť na iný bod, stačí ho len zvoliť na obrazovke. Kvalita snímok je tiež dobrá a priaznivci autoportrétov by mali byť spokojní.

Výdrž batérie s kapacitou 3000 mAh radím k priemeru. Nokia 6 je ďalším jednodňovým telefónom, ktorý bez problémom zvládne aj náročnejší deň a po nabíjačke sa mu bude cnieť až večer.

Výhody:

+ veľmi pevné prevedenie z kovu

+ Full HD displej

+ čítačka odtlačkov umiestnená vpredu

+ stereo reproduktory

+ slušné fotoaparáty

Nevýhody:

- pomalé reakcie

- chýba notifikačná dióda

Orientačná cena: 249 eur

Záver

Nokia 6 si ma získala najmä kovovou konštrukciou, ktorá pôsobí hodnotným dojmom a je príjemná na dotyk. Zvyšnými parametrami sa radí medzi smartfóny nižšej strednej triedy, čo nie je zlé, no od novinky s kultovým menom som čakal trochu viac. Napríklad prepracované prostredie namiesto takmer čistého Androidu. Ten je navyše v Nokii 6 v dosť zlej kondícii a pomalé reakcie systému mi naozaj kazili zážitok z používania tohto smartfónu. Z plusov ešte vyzdvihnem celkom slušné fotoaparáty, ten predný dokonca aj so zaostrovaním, a čítačku odtlačkov prstov umiestnenú vpredu. Nokiu 6 hodnotím ako slušný smartfón nižšej strednej triedy, no s pomalšími reakciami, ktoré môžu byť jeho najväčším tŕňom v päte.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Nokia 6.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 30.08.2017 - 13:31

..neskoro, ale predsa ešte nie je na trhu. :-))

Manobb01.09.2017 - 17:19 Trvalý odkaz

Veru neskoro a po prečítaní recenzie (pomalé reakcie takmer čistého androidu) aj chvalabohu, že neskoro. Takto sa mi podarilo vyčíhať super akciu na iP6s+ a už ma Nokia6 oddnes prestala zaujímať úplne.

Celá diskusia 2 príspevky