Android 8.0 Oreo by mal podporovať Substratum témy

Jednou z najväčších výhod operačného systému Android je jeho prispôsobenie. To by malo v najnovšej verzii zájsť ešte ďalej a ponúknuť širšie možnosti v podobe podpory tém bez nutnosti rootu.

Aj napriek bohatým vizuálnym možnostiam prispôsobenia, ktoré umožňuje operačný systém Android, mnohí používatelia stále nie sú spokojní. Tí, ktorým oficiálne témy od výrobcu nestačia, sú nútení siahnuť po rôznych skinoch a témach tretích strán. Podmienkou na ich inštaláciu bol root telefónu, čo ale malo za následok stratu záruky či zvýšené riziko softvérovej poruchy.

Zmeniť by to mal nadchádzajúci Android 8.0 Oreo. Vývojári v developerskej verzii našli dôkaz o tom, že sa Google rozhodol konečne implementovať do systému výkonný nástroj zameraný na témy, ktorý umožní aj podporu tretích strán.

obr: xda-developers.com

Android 8.0 ponúkne technológiu OMS (Overlay Manager Service), ktorá v spojení s budúcou verziou aplikácie Substratum umožní využívanie rôznych tém bez toho, aby bolo nutné vo vašom telefóne robiť root, či inak ho upravovať. Výhodou je, že akákoľvek nainštalovaná téma vo vašom zariadení zostane aj po jeho reštarte.

obr: xda-developers.com

Na obrázkoch môžeme vidieť zaujímavú čiernu tému, ktorá by mohla potešiť majiteľov telefónov s AMOLED displejom. S jej pomocou by tak mohli výrazne predĺžiť výdrž batérie. Nová verzia aplikácie Substratum, ktorá umožní využívanie globálnych tém bez rootu, je zatiaľ plánovaná len na telefóny Google Pixel / XL, Nexus 5X a Nexus 6P.

Jedinou podmienkou je totiž spomínaný Android 8.0, ktorý už pre tieto telefóny bol potvrdený. Očakáva sa tiež rozšírenie podpory aj na iné zariadenia, ktoré budú aktualizáciu na nový Android postupne dostávať. Aplikácia Substratum je zatiaľ k dispozícii zdarma, avšak bez spomínanej funkcie podpory globálnych tém. Jej budúca verzia, ktorá to umožní, by mala podľa autorov byť už platená.

Zdroj: XDA Developers

Diskusia k článku:

Začať diskusiu