Dilema: Huawei P10 vs. BlackBerry KEYone

Tentokrát ste nás požiadali o porovnanie dvoch úplne rozdielnych smartfónov. Huawei patrí medzi to najlepšie za tento rok, BlackBerry prekvapí hardvérovou QWERTY klávesnicou.

Seriál Dilema má slúžiť čitateľom webu Fony.sk. Presnejšie tým z vás, ktorí hľadajú nový mobil, no stále si nevedia vybrať spomedzi dvoch favoritov. Pravidelne siahame do e-mailov zaslaných na redakcia@fony.sk a najzaujímavejší súboj spracujeme každú nedeľu formou takéhoto článku.

Obvykle sa rozhodujete medzi dvoma veľmi podobnými zariadeniami. Čitateľ Lukáš je výnimkou. Jeden kúsok je vlajková loď, druhý zas zaujme "starou dobrou" QWERTY klávesnicou: "Dobrý deň. Chcel by som Vás veľmi pekne poprosiť o porovnanie mobilov Huawei P10 a BlackBerry KeyOne. Fakt neviem, ktorý si vybrať. Ďakujem. S pozdravom, Lukáš"

Huawei P10 je solídny smartfón s mimoriadne dobrou výbavou. Tento rok už výrobca neexperimentoval a čítačku odtlačkov prstov upratal pod 5,1'' Full HD displej. Senzor navyše vďaka gestám dokáže nahradiť aj tradičné trio softvérových ovládacích prvkov Androidu 7.0.

Na rozdiel od Samsungu či LG sa Huawei nehnal za ultrajemným rozlíšením, takže s výdržou 3200 mAh batérie by ste mali byť spokojní. Nevsadil ani na nepraktické zahnuté okraje obrazovky.

Namiesto toho je tu rýchly procesor z vlastnej stajne, klasický audio jack, USB-C pre rýchle nabíjanie a ak si vyberiete ten správny model, aj podpora pre dve SIM karty.

Výbavu dopĺňa minimálne 32-gigabajtové vnútorné úložisko a 4 GB operačná pamäť. Škoda, že ochrana povlakovaním chráni hliníkové telo iba proti postriekaniu vodou. Ponáraniu sa určite radšej vyhnite.

Na zadnej strane nájdeme už klasickú dvojicu objektívov produkujúcich 20 Mpix fotografie. Kombinácia farebného a čiernobieleho snímača má zaistiť viac detailov a kvalitnejšie nočné zábery. V našom článku Takto fotí sa môžete presvedčiť, že sa im to darí.

Recenzia: Huawei P10 - ďalší adept na rozumný mobil roka

Takto fotí Huawei P10 + videá z mobilu

Slovenské e-shopy ponúkajú 64 GB dual SIM verziu s možnosťou ďalšieho rozšírenia microSD kartami za približne 549 eur. P10-tkou krok vedľa rozhodne nespravíte.

Zato BlackBerry KEYone nesadne každému. Mobil má až 186 gramov a takmer centimetrovú hrúbku, hoci ukrýva ešte o niečo silnejšiu 3505 mAh batériu.

Displej nemá plné Full HD rozlíšenie, 4,5-palcovú uhlopriečku totiž pri návrhu limitovala hardvérová QWERTY klávesnica a pomer strán obrazovky tak je 2:3. Tridsaťpäť samostatných kláves môže vyzerať ako praktické retro. Písať na nej rýchlejšie než na Huaweii ale nebudete. Jej vyhotovenie nás trochu sklamalo, Passport použil príjemnejší plast. Naopak, obrovskou výhodou je možnosť namapovať si konkrétnu akciu alebo otvorenie ľubovoľnej aplikácie na takmer kaźdé tlačidlo. F môže spustiť Facebook, B internetový prehliadač atď.

Sľubným krokom dopredu je tiež 12-megapixelový fotoaparát. Z jeho výsledkov sme boli naozaj príjemne prekvapení.

Využiť môžete tiež programovateľné tlačidlo naboku alebo praktický BlackBerry HUB. Ten si však môžete stiahnuť na každý android.

Kúpou BlackBerry KEYone tak môžete poriadne vytŕčať z radu. Získate veľmi slušný mobil, vďaka 3 GB RAM a pomalšiemu Snapdragonu 625 nám za aktuálnych 600 eur ale príliš veľký zmysel nedáva. Jedine, ak patríte k naozaj skalným priaznivcom kanadskej značky.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter Čapkovič 20.08.2017 - 23:56

Niekedy mi to už príde ako že sa asi niekto nudí a preto napíše a požiada o takýto nezmysel... Ako niekto môže porovnávať a rozhodovať medzi dvoma tak neuveriteľne rozdielnymi telefónmi... Obvykle chápem dilemu ak ide o dva mobily, ktoré sú si podobné výkonom, cenou (tj kde rozhodujú detaily), ale toto...???? A ako je napísané aj v článku za tú cenu by som BB určite nikdy nekupoval... Pod 400,-€ (a veľakrát aj bez ďalších poplatkov) sa už dá kúpit aj Xiaomi Mi6, čo je za tu cenu veľmi dobrá kúpa...

Nick Cave22.08.2017 - 01:16 Trvalý odkaz

Tady není o čem, buď chci klávesnici nebo nechci..

Celá diskusia 2 príspevky