BlackBerry KEYone - jeden z mála

Recenzia 4,5'' androidu s hardvérovou QWERTY klávesnicou, silnou 3500 mAh batériou a slušným 12 Mpix fotoaparátom.

Dlho sme volali po BlackBerry s Androidom, ktorý narozdiel od ich vlastného operačného systému BlackBerry OS 10 netrpí nedostatkom aplikácií. Zároveň sa často ozývajú hlasy pamätníkov, ktorí by si znova chceli vyskúšať smartfón s hardvérovou QWERTY klávesnicou.

Nový KEYone obe tieto požiadavky spĺňa. Má Android a pod displejom 35 samostatných kláves. Oproti legendárnemu Passportu sú navyše rozložené v zdanlivo praktickejšom formáte. KEYone totiž dostal pôdorys normálneho smartfónu a nie neskladného štvorca.

ikona

BlackBerry KEYone (základné info)Android s QWERTY klávesnicou a 4,5-palcovým displejom s pomerom strán 2:3 poteší 3 GB RAM, 12-megapixelovým fotoaparátom a 3505 mAh batériou. (živé fotografie)

Výhody vám budú jasné už po pár hodinách. Aplikácie, weby a akýkoľvek obsah na displeji vyzerajú skoro rovnako ako na hociktorom bežnom mobile. To, že klávesnica z displeja mierne odrezala a panel v skutočnosti nemá Full HD rozlíšenie, ale "iba" 1080 x 1620 bodov a pomer strán 2:3, som si prvýkrát všimol až pri práci so screenshotmi.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

O klávesnici zvyčajne ani neviete a neprekáža. Bohužiaľ, ak ste boli zvyknutí na výbornú klávesnicu z Passportu, tá na KEYone bude trochu sklamaním.

Tlačidlá písmen sú menšie a viac natlačené na sebe. Preklepov preto bude viac a zadávanie textu pomalšie. Výhrady mám aj k lesklému a šmykľavému povrchu. Klávesnica pôsobí lacnejšie, čo podtrhuje aj nerovnomerné podsvietenie, automaticky aktivované v tme.

Dojem z klávesnice zlepšuje aspoň kovové rozdelenie riadkov. Platí, že dnešné softvérové klávesnice zobrazované priamo na displeji sú rýchlejšie než písanie na fyzických QWERTY tlačidlách. Stále však chápem, ak ich niekto chce a je dobré, že BlackBerry túto možnosť ponúka. Ich výhodou je zadávanie textu za chôdze, v aute alebo naslepo.

Podržanie ľubovoľnej klávesy navyše môže spustiť vopred zvolenú akciu alebo aplikáciu. C spustí fotoaparát, B prehliadač internetu, F Facebook, S editor pre odoslanie SMS… Žiadny iný mobil takto praktický a rýchly nebude.

Mimoriadne dôležité sú tlačidlá Shift a alt. Funkcia prvého je asi každému jasná, zadáva veľké písmená. Alt potom sprístupní špeciálne znaky nad klávesami, prípadne numerickú klávesnicu. Škoda, že cez alt musím pristupovať aj k bodke. Písanie dlhších textov by bolo pohodlnejšie, ak by mala samostatné tlačidlo. Dvojité stlačenie Shiftu funguje ako CapsLock, podobne alt. Uzamknutie signalizuje ikona v hornej lište.

Passport a BlackBerry OS ponúkali vďaka dotykovým senzorom pod tlačilami množstvo funkcií navyše. Pohyby dvoch prstov napríklad dokázali zoomovať obsah webov alebo zväčšovať obrázky v Galérii. Klávesnici na KEYone zostala iba možnosť scrollovania obsahu pohybom hore, dolu a do strán.

BlackBerry samozrejme nezabudlo na dnes už povinnú čítačku odtlačkov prstov a malý, no pohotový senzor umiestnilo priamo do medzerníka. Medzi displejom a klávesnicou nájdete tiež trojicu ovládacích kláves Androidu 7.1.1 Nougat.

Mobil je hrubší a počítať musíte aj s hmotnosťou 186 gramov. Tú ale vyváži pevné spracovanie, hliníkový obal naozaj veľký akumulátor v útrobách.

V masívnom ráme sa našiel priestor na 3,5 mm audiojack, nabíjací USB-C konektor, vypínač, reguláciu hlasitosti a jedno špeciálne tlačidlo označené ako Convenience key. Aj k nemu môžete priradiť aplikáciu alebo akciu. Ja som ho využíval ako hardvérovú spúšť fotoaparátu. Convenience key ale môže prekážať niektorým držiakom v aute. Foťák sa mi spúšťal vždy po zacvaknutí na prístrojovú dosku.

Zadná strana je pogumovaná, čo zaručí vyššiu ochranu proti náhodným škrabancom a bezpečné uchopenie v ruke. Objektív fotoaparátu zo zadnej strany mierne vystupuje, no chráni ho dostatočne silná kovová obruč. Hliník na KEYone navyše nie je lakovaný, takže škrabance a nárazy zvládne lepšie než jeho kolegovia, na ktorých si farbu ľahko poškriabete..

K manažérskemu rodokmeňu značky sa hlási viacfarebná notifikačná dióda vedľa snímačov pre reguláciu intenzity podsvietenia displeja.

BlackBerry KEYone dokáže upozorňovať na zmeškané udalosti na špeciálnej čiernobielej obrazovke s hodinami (Ambientné zobrazenie), ktorá sa rozsvieti na pár sekúnd hneď po prijatí notifikácie. Informácie si tak môžete všimnúť aj bez toho, aby ste mobil zobrali do rúk.

Po rozsvietení displeja vypínačom vás už privíta známa uzamykacia obrazovka Androidu. Z nej sa dá rýchlo pristúpiť k fotoaparátu a diktovaniu pokynov pre asistenta Google.

Bez akýchkoľvek experimentov je aj horná lišta a rýchle prepínače pre Wi-Fi, Bluetooth či iné periférie. Po jej ďalšom rozbalení dostanete príležitosť upraviť si ju podľa seba.

V Nastaveniach ma zaujala úprava teploty farieb displeja, tri rozdielne vzhľady ponuky multitaskingu (klasický, dlaždice a Mansory, kde je veľkosť okien rozdielna, podľa obsahu aplikácie) a možnosť povoliť prebudenie displeja dvojitým poklepaním.

Z 32-gigabajtového úložiska si systém po prvom zapnutí odhryzne len niečo viac než 10 GB. Tento priestor samozrejme môžete kedykoľvek rozšíriť microSD kartou s veľkosťou až 2 terabajty.

BlackBerry verí, že všetky textové správy, e-maily, neprijaté hovory a niektoré oznámenia zo sociálnych sietí by ste mali mať pekne pohromade. Preto predstavilo BlackBerry Hub, ktorý dokáže obsah z týchto účtov zobrazovať zvlášť, ale aj v karte Hub. Tam budú zámerne agregované spolu. Takéto riešenie bude vyhovovať tým z vás, ktorí úlohy riešia chronologicky a chcú vidieť všetky maily a správy pekne vedľa seba.

Spájanie Instagramu a správ zo sociálnych sietí so všetkým ostatným vám možno zmysel nedáva, ale vedzte, že ak by ste spravovali firemný účet, zobrazenie notifikácií hneď medzi pracovnou poštou môže byť užitočné. Čo v Hube byť má a čo nie, sa samozrejme dá jednoducho nastaviť.

Možno vám ale postačí iba takzvané centrum produktivity v podobe plávajúceho tlačidla pri pravom alebo ľavom okraji obrazovky. Kedykoľvek ho môžete vysunutím otvoriť a vidieť nadchádzajúce udalosti v kalendári, neprečítané SMS alebo históriu volaní.

Pri niektorých ikonách na domácej obrazovke si určite všimnete trojicu bielych bodiek. Tie znamenajú, že po ikone môžete prejsť prstom a zobraziť ponuku widgetov aj bez toho, aby museli permanentne zaberať miesto na základnej ploche. Zobrazíte ich teda len vtedy, ak ich naozaj potrebujete.

Výrobca do systému pridal niekoľko vlastných aplikácií pre pohodlie alebo bezpečnosť. Content Transfer dokáže preniesť obsah z vašeho starého BlackBerry, iOS alebo androidu, BBM zas slúži na šifrovanú instant-komunikáciu. Nechýba ani zoznam Úloh, Password Keeper pre uchovanie hesiel, poznámkový blog alebo jednoduché kreslenie v Notable.

DTEK by BlackBerry už poznáme. Neustále monitoruje práva pridelené ostatným aplikáciám a ponúka niekoľko tipov na ďalšie zvýšenie bezpečnosti. Napríklad pomocou šifrovania alebo ochrany proti Resetu do továrenských nastavení. Aj po ňom totiž systém môže vyžadovať heslo pôvodného majiteľa. Na toto si určite dajte pozor pri prípadnom predaji.

Netradičnou pomôckou môže byť Privacy Shade, ktorý dokáže stmaviť určitú časť displeja okrem priestoru, v ktorom práve pracujete. Pre ľudí okolo vás by potom malo byť ťažšie odčítať súkromné informácie z obrazovky.

Práca s KEYone je väčšinou svižná, aj vďaka 3 GB operačnej pamäti. Použitý procesor Snapdragon 625 sa ale pri prepínaní aplikácií alebo využívaní režimu dvoch aplikácií pod sebou na jednom displeji dokáže aj sem-tam zadýchať. Pri najdrahších modeloch konkurencie na to už nie sme zvyknutí. Veľké BlackBerry tak nebude priamym konkurentom iPhonu 7, Galaxy S8 alebo LG G6, ktoré vsadili na výkonnejšie čipsety.

Naopak, veľký krok dopredu spravil fotoaparát. Snímač od Sony dostal 12 Mpx rozlíšenie a podporu nahrávania Full HD (60 fps) alebo 4K videí (30 fps). Ak zvolíte Full HD pri 30 fps, pomôže aj stabilizácia obrazu.

Škoda chýbajúcej stabilizácie pri vyššom rozlíšení, no obraz je v úplnom poriadku. Podobne ako statické snímky. Sú dostatočne jasné, s výborným dynamickým rozsahom a vernosťou farieb.

Prostredie navyše ponúkne aj bohaté možnosti manuálnych nastavení clony, ISO, vyváženia bielej a korekcie expozície. Manuálne môžete tiež zaostrovať, alebo zvoliť režim HDR. Všetko bude pekne poruke.

Okrem fotografií a videí zachytíte tiež panorámu a spomalené videá. Fotoaparát sa spúšťa veľmi rýchlo, napríklad aj dvojitým stlačením vypínača.

Podobne kvalitná je tiež 8 Mpix predná kamera s nahrávaním Full HD videí a pevným ohniskom. Pokiaľ sme na dobré fotoaparáty v BlackBerry neboli zvyknutí, KEYone všetko napravil. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí BlackBerry KEYone: ostrihomská bazilika.

Pri prehrávaní multimédií môžete využiť mono reproduktor na spodnom okraji smartfónu alebo kvalitné in-ear slúchadlá. Tým by prospelo jasnejšie označenie L a R a ovládanie hlasitosti priamo na kábli. Takto je na ňom iba mikrofón a tlačidlo pre príjem hovoru.

Od veľkej 3505 mAh samozrejme môžete očakávať veľa. Kedže BlackBerry nešlo cestou displeja s vysokým rozlíšením, poľahky by ste sa mali dostať na úroveň dvoch dní výdrže na jedno nabitie. Náš adaptér na testovacom kuse bohužiaľ nemal európsku koncovku, no výrobca sľubuje, že na polovicu kapacity batériu nabijete už za 36 minút.

Výhody:

+ jeden z mála zástupcov s QWERTY klávesnicou

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ skratky na klávesnici

+ kvalitné slúchadlá v balení

+ množstvo softvéru priamo od BlackBerry (BB Hub, Password Keeper)

+ FM rádio

Nevýhody:

- QWERTY klávesnica je horšia než na Passporte

- vyššia hmotnosť a hrúbka

- niekedy pomalšie animácie a prepínanie aplikácií

- slúchadlám chýba regulácia hlasitosti

Orientačná cena: 599 eur (MP3.sk)

Záver

BlackBerry môžeme byť vďační za to, že sa veci snaží robiť inak ako ostatní. Smartfóny s hardvérovou QWERTY klávesnicou by sme na trhu zrátali veľmi rýchlo. KEYone je tak veľmi dobrou voľbou pre každého, kto si na fyzické klávesy potrpí, hoci situácií, kedy bude táto klávesnica lepšia než jej konkurenti priamo na displeji, bude v praxi pomerne málo.

Novinka ponúkne silnú batériu, odolné telo a výborný fotoaparát. Škoda pomalšieho procesora, vyššej hmotnosti a niektorých drobností, ktoré by ju urobili ešte zaujímavejšou a praktickejšou.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí BlackBerry KEYone: ostrihomská bazilika.

Diskusia k článku:

Borland 14.08.2017 - 18:51

Merrick: Od LagBerry ma hodne daleko. System je pekne optimalizovany a kludne ozeliem vykonny procesor ked mi mobil v dnesnej prastenej dobe v pohode prezije 3 dni na nabijacke.

Borland14.08.2017 - 18:51 Trvalý odkaz

Pekná recenzia. Len na doplnenie, typ displeja je IPS LCD.

Peter Fejfar15.08.2017 - 00:34 Trvalý odkaz

Bodka sa píše dvojitým stlačením medzerníka.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.06.2018 - 18:24 Trvalý odkaz

Moj ph-1 výdrži na nabijacke hadam aj roky :)

Celá diskusia 6 príspevkov