USB 3.2 prinesie dvojnásobnú rýchlosť. Aj na starých USB-C kábloch

Nový štandard ponúkne dvojnásobnú šírku pásma, čo sa prejaví zdvojnásobením prenosovej rýchlosti. Maximálna teoretická rýchlosť sa vyšplhá na 20 Gbps.

Skupinu USB 3.0 Promoter Group, ktorá sa zaoberá vylepšovaním štandardu USB 3.x, zastupujú spoločnosti Apple, HP, Intel, Microsoft a ďalšie. Nový štandard USB 3.2 bude oficiálne uvedený na USB Developer Days 2017, kde sa dozvieme viac detailov.

Pôvodný štandard USB bol navrhnutý tak, že umožňoval prenosové riešenie v podobe jednej dátovej linky. Nové USB 3.2 ponúkne dve linky, ktoré umožnia dátový prenos s dvojnásobnou rýchlosťou. Káble USB 3.1 prvej generácie tak zrýchlia z necelých 5 Gbps na 10 Gbps, káble druhej generácie si z 10 Gbps polepšia na 20 Gbps.

obr: usb.org

Vylepšenie sa bude týkať aj starších káblov USB typu C, pretože sa s ním už nejaký čas rátalo a väčšina z nich už obsahuje dve dátové linky. Zatiaľ sa však využívala iba jedna. Káble typu C sú certifikované pre štandard SuperSpeed USB 10 Gbps a pri prepojení hostiteľa s USB 3.2 a zariadenia s USB 3.2 bude prostredníctvom nich možné dosiahnuť prenosovú rýchlosť až 2 GB za sekundu.

USB 3.2 tak prinesie ďalšiu úroveň výkonu a o polovicu skráti dobu čakania pri prenose dát. Veľkým plusom je kompatibilita s USB 3.0 a staršími zariadeniami. Viac detailných informácií sa o novom štandarde dozvieme v septembri.

Zdroj: businesswire.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu