Sony Ericsson Xperia Arc (LT15i)

PRVÝ KONTAKT so smartfónomTenučký dotykový smartfón s OS Android, veľkým 4,2'' displejom, 8 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, HSPA, Wi-Fi, GPS, DLNA a HDMI konektorom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3 Gingerbread,

procesor: Qualcomm, 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 125 x 63 x 9 mm,

hmotnosť: 117 gramov (zistená: 117 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT (Sony Bravia Mobile Engine) 16 777 216 farieb, 480 x 854 b., 52 x 93 mm, uhlopriečka 4,2'' (107 mm),

fotoaparát: 8,1 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: 512 MB RAM, 320 MB + 8 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 7,2 Mbps, HSUPA do 5,6 Mbps,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi 802.11b/g/n, DLNA, HDMI,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby, TV-Out,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: BA750, Li-Pol, 1 500 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 430 h pohotovosti,

SAR: 0,66 W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: neznáma / prvý štvrťrok 2011,

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Tento prvý kontakt neprinesie omáčky, ale zameria sa na to, čo som si počas týždňa používania Xperie Arc zapísal do poznámok. Nemám záujem písať postrehy z jedného dňa, keď môžem ako veľký fanúšik Androidu napísať týždňové postrehy po prechode zo Samsungu Galaxy S na túto novinku.

Dizajn a rozmery Xperie Arc sú perfektné. Strieborná verzia svieti odtlačkami prstov menej než zadná stena čiernej. Ale tá je zase elegantnejšia a ja by som si vybral určite práve tú. Spracovanie je dobré, určite som si nevšimol extrémne vŕzganie. Kovové telefóny neobľubujem, radšej mám tenké a ľahké smartfóny (Galaxy S, Xperia Arc) než ťažké kovové tehly (Desire HD). Vy však môžete mať úplne iný názor. Konektory sa museli prispôsobiť tvarom telefónu, a tak sú microUSB a 3,5 mm audio umiestnené zboku a nie tradične zhora a zospodu. Dióda v bočnej stene je praktická napríklad na nočnom stolíku. Upozorňuje na rôzne udalosti. Arc sa drží v ruke úplne nádherne.

Uprava Xperia Arc podla Fony.skGrafická úprava Xperie Arc podľa Fony.sk

Displej je umiestnený netradične nízko, opäť zrejme kvôli rozmerom a dizajnu. Neprospelo to pohodliu ovládania, ale zvykol som si. Sprvu mi vadili aj nepodsvietené tlačidlá, keďže ich funkcia je aj oproti Xperii X10 (aj ďalším androidom) vymenená a musel som si na to dlhšie zvykať. Mechanické tlačidlá mi vyhovujú, displej rozsvietite len prostredným.

"Umiestniť konektory, tlačidlá, anténu, batériu aj veľkú obrazovku do takýchto rozmerov i tak považujem za zázrak. Tvarovanie telefónu pre nosenie vo vrecku však nie je až také úžasné."

Hoci má displej 4,2-palcovú uhlopriečku, neznamená to, že je oproti bežným 4'' displejom oveľa väčší. Všetko závisí aj od pomeru strán. Napríklad displej Xperie Arc má plochu 48 cm2 (52 x 93 mm) a napríklad Galaxy S vyše 45 cm2 (52 x 87 mm), čo nie je nijak extrémny rozdiel. Pri písaní na výšku je rozmer virtuálnej klávesnice úplne rovnaký ako na bežnom 4'' displeji, rozdiel je pri písaní na ležato, pri pozeraní videí a pod. Displej je skrátka len o čosi vyšší, ale to umožňuje umiestniť na domácej obrazovke buď väčšie ikony, alebo ich väčší počet.

Nadstavbe od Sony Ericssonu som nikdy veľmi neprišiel na chuť. Chýbajú mi najmä skratky v rolovacej hornej lište. Timescape je fajn zábavka, páči sa mi "nekonečné tlačidlo", funguje lepšie, než som čakal. Z vylepšení naopak nepovažujem za dôležité Mobile BRAVIA Engine, čo je podľa mojich pozorovaní len zvýšenie kontrastu pri fotografiách a videu. V menu sa mi veľmi páči možnosť zoradiť položky podľa obľúbenosti.

Displeju chýba automatická regulácia podsvietenia, tak som si radšej doinštaloval sériu widgetov od CurveFish na domácu obrazovku. Pripravené widgety od Sony Ericssonu na ovládanie jasu alebo Wi-Fi nie sú vôbec také vydarené. Keď už sme pri downloade aplikácií z Marketu, nemohol som tam nájsť môj obľúbený budík Alarm Clock MAX. Podozrivé je, že ten v telefóne od výroby sa naň nápadne podobá, ale neponúka náhodný výber skladby z vybraného albumu či od vybraného interpreta.

Veľmi ma potešili nové priečinky na domácej obrazovke a možnosť prehadzovať položky v nich. Toto neponúka snáď žiadny iný konkurent.

Všetky opisované zmeny by ste mali nájsť v našom videu: Sony Ericsson Xperia Arc (24. 3. 2011).

Fotoaparátu chýba panoráma a mechanická spúšť nie je najdokonalejšia. Ale stále je to lepšie než len zaostrovanie dotykom displeja. Rozdiel medzi 8 Mpix a 6 Mpix je orezanie hornej a spodnej časti 8 Mpix fotografie do štýlu 16:9. Fotoaparát používa clonu 2.4, čo je oproti bežným 2.8 v konkurenčných mobilných telefónoch lepšie pre zábery v tmavších podmienkach. K tomu pridajte snímač CMOS Sony Exmor R a musíte uznať, že Xperia Arc si so slabšími svetlenými podmienkami jednoducho poradí lepšie než konkurenti. A hlavne, na rozdiel od Samsungov, pracuje aj s kapacitou batérie pod 15 %.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 13 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; zvuk: AAC, 128 kbps; celkovo: 45 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby s nekonečným tlačidlom nemá chybu. Aj hlasnú reprodukciu musím pochváliť, dokonca umožňuje stíšenie hudby zakrytím jedného otvoru v zadnej stene. Ale! Ten otvor je tak nevhodne umiestnený, že ho zakrývate aj bežným držaním telefónu. Škoda.

Ostatné funkcie sú závislé skôr od verzie OS, než od výrobcu. Čo vám chýba, nájdete v Markete.

Mnou doinštalované aplikácie:

- klávesnica Smart Keyboard s dokonalým prispôsobením a slovenčinou,

- SuperDial pre inteligentné vytáčanie,

- časované profily Timed Profiles,

- kalendár, ktorý výborne využíva možnosti displeja: Calendar Pad,

- mimoriadne presný ukazovateľ stavu batérie Battery Indicator,

- poznámkový blok ColorNote,

- widgety od CurveFish (najmä Brightness Level),

- perfektný internetový prehliadač Opera Mini 6.

Výdrž na jedno nabitie mi pripadala (pri vypnutom 3G a Wi-Fi) mierne slabšia než na Galaxy S s menším displejom a rovnako silnou batériou. V prípade Galaxy S2 môžeme opäť počítať s obmedzeniami fotoaparátu a ďalších zábavných funkcií pod 15 % kapacity batérie (riešiteľné aplikáciami z Marketu), no treba hneď dodať, že kórejský konkurent Xperie Arc bude mať silnejší akumulátor. Celkovo však výdrž Arcu hodnotím ako dobrú. Xperiu Arc budete nabíjať každý deň, ale to len preto, že ho jednoducho budete s radosťou používať na všetko možné.

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk.

Výhody:

- úžasné rozmery pri takejto výbave, displeji aj akumulátore,

- displej celkom dobrý aj na priamom slnku,

- mechanické tlačidlá pod displejom,

- výborná hmotnosť prístroja,

- niektoré úpravy OS od Sony Ericssonu,

- úžasná schopnosť potláčať okolitý ruch počas hovoru.

Nevýhody:

- šírka 4,2'' displeja (a teda aj virtuálnej klávesnice) zhodná s bežným 4'' displejom,

- obyčajná rolovacia lišta bez úprav od Sony Ericssonu,

- tvar zadnej steny nie je ideálny na nosenie v tesnom vrecku nohavíc,

- mnohým prekáža umiestnenie konektorov v bočnej stene,

- displej aj spodné tlačidlá mali byť posunuté o pár mm vyššie,

- chýba automatický jas displeja,

- chýba HDMI kábel v balení,

Orientačná cena: neznáma (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Toto bude drahá, ale parádna hračka. Krásny podlhovastý displej som ocenil pri práci s domácimi obrazovkami aj sledovaní videí na ležato. A tie rozmery, tvary a hmotnosť... Pred inžiniermi zo Sony Ericssonu skladám klobúk. Umiestnenie konektorov je daňou za úžasný dizajn, to isté platí zrejme aj pre umiestnenie displeja a nedostatku miesta na tlačidlá pod ním. Po pár dňoch si však zvyknete. Chýbala mi automatická regulácia jasu displeja a skratky v rámci hornej lišty. Milým prekvapením je hlasná reprodukcia hudby, aj keď, pochopiteľne, bez výraznejších hĺbok. Na fotoaparát sa môžete spoľahnúť, aj záznam videa je veľmi slušný. Často točím videa v horších svetelných podmienkach a Arc s týmto nemá žiadne problémy. Xperia Arc na mňa spravila dojem. A to sa dnes už len tak nejakému telefónu nepodarí. Dobrá práca, Sony Ericsson.

Na spríjemnenie chvíľ so špičkovým smartfónom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorý nájdete zadarmo na www.riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie. Na jej fungovanie potrebujete Wi-Fi alebo iné dátové pripojenie; čítanie digitálneho mesačníka Riview je naopak nezávislé od všetkého - stačí si len stiahnuť vybrané PDF vydanie a užívať si novinky, praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.03.2011 - 02:56

Ahojte, mam se arc, ešte stale mi nenabehla aktualizácia na Ics, ale co ma mmt zaujíma .... Na karte som objavil asi 400 mb adresár AURA pritom nemam v mobile žiadnu navigaciu, len google maps a ked som chcel kúpiť sygic tak mi vždy ostala čierna obrazovka, nedalo sa to spustiť, neviete co s tým? Dik

anonymous06.01.2011 - 12:16 Trvalý odkaz

baltimora: Krása pekný telefón som zvedavý na ten nový displej s technológiou Sony Bravia Mobile Engine vraj má okrem lepšej kvality zobrazovania aj nižšiu spotrebu :)

anonymous06.01.2011 - 12:19 Trvalý odkaz

marian: ja som skor zvedavy na startovnu cenu...

anonymous06.01.2011 - 12:24 Trvalý odkaz

david: ale hovno oni pišu ze tote displeje maju nišiu spotrebu ale to neni pravda to len dristi hutoria ja mam amoled displej a scahuje mi tak isto jak tft a tiž pisali že ma nišiu spotrebu

anonymous06.01.2011 - 12:27 Trvalý odkaz

anonym: ta ty nesi nahodou z Kamenice?

Celá diskusia 723 príspevkov