LG Optimus 2X (LG P990 Optimus Speed)

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový smartfón s dvojjadrovým procesorom, OS Android, 4'' displejom, 8 Mpix fotoaparátom, záznamom Full HD videa, podporou HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2 Froyo,

procesor: ARM A9 Cortex 1 GHz, Dual Core,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 124 x 63 x 11 mm,

hmotnosť: 147 gramov (zistená: 144 g),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, dotykový (kapacitný), 480 x 800 b., 52 x 87 mm, uhlopriečka 4'' (102 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8 Mpix (3264 x 2448 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (1920 x 1080 b.),

pamäť: 5,5 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,7 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA, HDMI,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), TV-Out cez D-HDMI,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: FL-53HN, Li-Ion, 1 500 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 480 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: 450 eur / v predaji od prvého štvrťroku 2011

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

zatiaľ netestovaný,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka s USB koncovkou, USB-microUSB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

LG Optimus 2X je vlajková loď kórejského výrobcu, ktorá neprekvapí len solídnou funkčnou výbavou, ale aj cenou aktuálne pod 440 eur. Za túto sumu dostanete moderný android s dvojjadrovým procesorom, pekným displejom, záznamom Full HD videí a HDMI konektorom. Slabiny telefónu sú skôr štandardného typu. Čítajte ďalej...

Prečítajte si: LG Optimus 2X na videu (4. 3. 2011)

Dizajn LG Optimus 2X je na môj vkus nudný, ale vďaka príjemnému tvarovaniu akurát padne do ruky. Vytŕčajúci objektív zo zadnej steny mohol byť vyriešený inak, zarovno zadnej steny. Ale celkovo je toto všetko vecou vkusu. microUSB konektor je v spodnej stene, rozumne sú umiestnené aj 3,5 mm audio konektor a krytom chránený HDMI. Ovládač hlasitosti nájdete v pravej bočnej stene, v ktorej by som ešte uvítal spúšť fotoaparátu. Ľavá stena je prázdna, vypínač nájdete v pravej časti hornej steny, čo uvítajú skôr ľaváci. V spodnej stene sa nachádzajú dve mriežky, ale reprodukcia nie je stereo, pod jednou sa zrejme nachádza mikrofón a pod druhou reproduktor. Ten nie je nijak extrémne kvalitný, čo je škoda. Chýba notifikačná dióda, ktorá upozorní na zmeškaný hovor, doručenú správu, či e-mail. Optimus 2X patrí medzi mohutnejšie telefóny, tak som očakával využitie priestoru aj pre lepší reproduktor. microSD kartu vymeníte po odňatí zadného krytu, netreba kvôli tomu vyberať batériu.

Displej s dobrým rozlíšením, slušnou uhlopriečkou a peknými farbami rozsvietite, ako som už spomínal, len vypínačom v hornej stene. Tým sa rozsvietia aj štyri kapacitné tlačidlá pod obrazovkou, ktoré dobre vidno aj na slnku. To už neplatí pre displej, ten je v exteriéri veľmi zle čitateľný. S maximálnym jasom sa to dá zniesť, ale pri porovnaní s Xperiou Arc je Optimus 2X na slnku slabý, nehovoriac o porovnaní s takou Nokiou E72. Ale to už je iná kategória a kto displej s antireflexnou vrstvou nezažil, nepochopí. V nastaveniach si môžete vybrať až zo siedmich fontov písma. Moja priateľka si na Galaxy S font zmenila veľmi rada a ponuka siedmich štýlov písma v LG by ju potešila ešte viac. Hoci je to pre mňa nezaujímavé, pre niekoho sa jedná o príjemné spestrenie. Celkovo nadstavbu od LG hodnotím pozitívne. Odblokovanie displeja síce zrušilo rýchlu aktiváciu tichého režimu, ale domáca obrazovka ponúka viacero noviniek a horná lišta získala priame prepojenie s hudobným prehrávačom. Nové sú widgety od LG, mňa upútal najmä kalendár s náhľadom na udalosti v daný deň. Počet domácich obrazoviek si môžete nastaviť na 3, 5 alebo 7 s tým, že východzou bude vždy tá prostredná. To je výhoda oproti androidovej nadstavbe TouchWiz od Samsungu.

Aj menu získalo pozitívne úpravy od LG. Môžete si vybrať či v ňom budete listovať vertikálne alebo horizontálne. To sa na androidoch len tak nevidí. V ponuke funkcií vidím zaujímavé aplikácie ako zrkadlo (automatické zobrazovanie obrazu z prednej kamery na displeji), zálohovanie údajov na pamäťovú kartu či AppAdvisor (zoznam odporúčaných aplikácií z Android Marketu).

Zadávanie textu uskutočníte pomocou virtuálnej klávesnice od LG, ktorá nápadne pripomína tú na iPhonoch. Píše sa na nej veľmi dobre, dve medzery zadajú bodku a medzeru, a celkovo je k dispozícii viacero šikovných nastavení. Klávesnicu hodnotím na výbornú a komu sa nebude páčiť, môže si z Marketu stiahnuť akúkoľvek inú, napríklad moju obľúbenú Smart Keyboard s množstvom prispôsobení a dizajnov.

Fotografie nie sú žiaden zázrak, ale aparát dobre reaguje aj na blízke predmety, pričom makro režim netreba ručne zapínať. Kvalita snímok je priemerná, a to isté napíšem aj o Full HD videu, ktoré ma ničím neuchvátilo. Ako majiteľ by som si zvolil rozlíšenie 1280 x 720 bodov (720p) s menším dátovým tokom a pekným zobrazením aj na displeji telefónu, aj na monitore. A navyše spotrebuje len polovičné množstvo dát. Na telefóne však radšej uvítam HD video (1280 x 720) so zaostrovaním než s Full HD rozlíšením (1920 x 1080 b.) a bez zaostrovania, ako je tomu na LG Optimus 2X. Aj lesklý displej naznačuje, že práca s fotoaparátom nebude prioritou Optimusu 2X, hoci záznam Full HD videí patrí k jeho najväčším ťahákom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 7 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; zvuk: AAC; celkovo: 30 MB / min.)

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 12 MB, MPEG4; obraz: 1920 x 1080 b., 25 fps; zvuk: AAC; celkovo: 60 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

K testovanému LG Optimus 2X sme mali k dispozícii univerzálny kábel s koncovkami A-HDMI a D-HDMI. Pri spojení s monitorom 1680 x 1050 bodov to nebolo úplne ono, ale pri prepojení telefónu s Full HD monitorom, televízorom či projektorom si Optimus 2X môžete naozaj užívať. Obraz sa kompletne prenáša na externú obrazovku, po zapnutí videa obraz na telefóne zapne, čím šetrí energiu. Toto napríklad Xperii Arc chýba. Našťastie, podobne ako Arc, aj Optimus 2X má samostatný microHDMI (D-HDMI) konektor, a tak môžete aj po pripojení k televízoru telefón pohodlne nabíjať. A dokonca môžete k telefónu pripojiť aj externé reproduktory či slúchadlá, čo telefón automaticky rozpozná a prenos zvuku nasmeruje do nich. Klobúk dolu. V nastaveniach HDMI nájdete rôzne ručne nastaviteľné rozlíšenia, alebo necháte všetko na automatiku. Pri Full HD nastavení narastie najmä kvalita videa s vysokým rozlíšením, prenos obrazu menu či iných funkcií je s rozlíšením displeja, t.j. 800 x 480 bodov.

FM rádio potešilo podporou RDS aj RT (zobrazenie názvu stanice aj relácie, resp. skladby). Sklamaním je kvalita hlasnej reprodukcie, ktorá mohla byť podstatne lepšia a takto sa rovná skôr priemernému telefónu.

Pracovné funkcie sú typické pre všetky androidy, a tak spomeniem len inteligentné vyhľadávanie kontaktov. To je plnohodnotné, Optimus 2X vyhľadáva aj podľa mena, aj podľa priezviska.

Telefón sa pri práci s ním neprimerane zohrieva.

Výdrž na jedno nabitie si netrúfam zhodnotiť, to nechám na majiteľov. 1500 mAh batéria patrí k priemeru, nezaslúži si teda ani veľkú kritiku, ale od dvojjadrového mobilu som čakal možno o čosi viac.

Výhody:

- dvojjadrový procesor,

- plnohodnotne využitý HDMI konektor,

- záznam a prezeranie Full HD videí,

- dobrá hardvérová výbava.

Nevýhody:

- mimoriadne lesklý displej,

- ničím výnimočný dizajn ani ergonómia,

- slabý zvuk z hlasného reproduktora,

- nadmerné zohrievanie mobilu.

Orientačná cena: 439 € (epicentrum.sk)

Záver

Najväčším lákadlom LG Optimus 2X je pomer cena / výkon. Tento mobil síce extrémne nevyniká v žiadnom parametri, ale kombinácia dvojjadrového procesora, záznamu i prehrávania Full HD videí a plnohodnotného HDMI konektora je v tejto cenovej kategórii naozaj výnimkou. Priamym konkurentom 2X bude vylepšený Samsung Galaxy S, ktorý by mal na náš trh prísť v lete tohto roka. Jeho parametre sú však stále neisté. Ceny vlajkových lodí konkurenčných značiek začínajú päťkou, takže LG nemáme prakticky veľmi čo vyčítať. Možno ten fotoaparát a záznam videí mohol byť viac prepracovaný a OS by už mohol byť vo verzii 2.3.3, pretože vlajková loď s Androidom 2.2 dnes už veľmi dobre nevyzerá. Ide však len o kozmetickú úpravu a čo vám na Optimuse 2X chýba, to nájdete v Android Markete.

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: LG Optimus 2X

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.06.2011 - 18:36

lubik: to som od lg necakal len skoda toho dizajnu ako ma motorola......inak celkom dobre

anonymous17.12.2010 - 12:21 Trvalý odkaz

Kamionista: V hlavicke je uvedene hd video. Ma to full HD video.

anonymous17.12.2010 - 12:59 Trvalý odkaz

wapmpi: to bude pecka!tesim sa nan

Celá diskusia 141 príspevkov