5x áno a 5x nie pre LG G6

Mesiac som aktívne používala vlajkovú loď LG spolu s prvou generáciou inteligentných hodiniek Huawei Watch.

Už roky je mojím primárnym telefónom iPhone. Zvyčajne každý rok vymením starý model za nový, a tak ten minuloročný putuje k niekomu z rodiny. Na prácu používam MacBook Pro a na ruke už viac než rok a pol nosím Apple Watch. Ekosystém Applu mi skrátka vyhovuje. Prijať hovor na notebooku, odpisovať z neho na SMS-ky a mať uložené dokumenty a fotky prístupné zo všetkých Apple zariadení je pre mňa pohodlné a návykové. Oceňujem aj nápady, ako zobrazenie mena volajúceho, ktorého síce nemám uloženého v kontaktoch, ale číslo sa zhoduje s nejakým podpisom v e-mailovej správe. Práve toto je na iOS sympatické - neustále drobné vylepšenia, ktoré mi uľahčujú život.

Lenže, iPhone ani zďaleka nie je dokonalý, preto z času na čas vymením svoj mobil za nejaký android. Navyše chcem ostať v obraze, čo dnešné zariadenia s operačným systémom od Googlu ponúkajú a tiež rada na vlastnej koži skúšam nové veci, o ktorých píšem v novinkách.

Pozn. red.: Android - operačný systém; android - smartfón s OS Android

Na tohtoročnom MWC v Barcelone mi už počas prezentácie padol do oka najnovší top model LG. Keď sa potvrdili všetky už skôr zverejnené špecifikácie a vlastnosti, povedala som si: konečne LG vytvorilo smartfón, ktorý by som si kúpila. Lákal ma pekný dizajn, netradičný displej, duálny fotoaparát so širokouhlým objektívom a vodeodolná konštrukcia.

ikona

LG G6 (H870) (základné info)Vlajková loď s 5,7'' QHD 18:9 displejom, 4 GB RAM, procesorom Snapdragon 821, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, odolnosťou voči vode a prachu IP68 a 3300 mAh batériou.

Po mesiaci používania neskrývam príjemné prekvapenie z tohto produktu. Ale tak ako iné telefóny, ani tento nie je úplne bez chýb. Pokúsim sa teda zhrnúť, prečo si LG G6 kúpiť a prečo si jeho kúpu premyslieť.

1. Výborný displej

Pokiaľ hľadáte výborne čitateľný displej aj na priamom slnku, G6 vás nesklame. Automatický jas funguje rýchlo a spoľahlivo. Oceníte to nielen pri čítaní správ, surfovaní po internete, ale aj pri snímaní fotografií a videí. Za slnečného počasia totiž na niektorých displejoch nevidíte takmer nič. Páči sa mi pomer strán 18:9. Okolo displeja sú len minimálne rámy, takže pri takmer rovnakých rozmeroch, aké má predchodca G5 s 5,3-palcovým displejom, vidíte na obrazovke oveľa viac. G6-ka je dokonca o dva milimetre užšia, ale tiež o deväť gramov ťažšia. Displej má krásne farby a veľmi jemné rozlíšenie QHD+, a naozaj mu nemám čo vytknúť.

Páčila sa mi funkcia Always on. Bez toho, aby som musela rozsvietiť displej som videla stav batérie či prijaté notifikácie. Aj keď len ikonu aplikácie, mne to stačilo. V nastaveniach som si načasovala každodenné vypnutie funkcie Always On od 23:00 do 8:00. Šetrilo to batériu.

2. Kvalitná konštrukcia

Nie som zástanca zaoblených displejov a som rada, že LG nešlo cestou konkurencie. Prednú i zadnú stranu zviera robustný kovový rám. V ruke sa tak drží veľmi pohodlne, oveľa istejšie než telefóny s oblými bočnými stenami. Ani pri veľmi dlhom hovore ma nerezal do dlaní. Pretože je zadná strana pokrytá sklom, odtlačkom na konštrukcii som sa nevyhla. Na farebnej verzii Platinum Grey, ktorú som si kúpila, ale nie sú také viditeľné ako na čiernom variante. Najmenej náchylná na stopy po prstoch bude pravdepodobne biela verzia.

Aj keď konštrukciu chráni odolné sklíčko Gorilla Glass piatej generácie. Na displeji je od výroby nalepená ochranná fólia, ktorú som neodstránila, keďže som plánovala telefón neskôr predať. Po mesiaci bola celá doškriabaná, ale stačilo ju dať dole a displej bol ako nový. Riešením bude kvalitné ochranné sklo, pretože ani Gorilla Glass 5 nie je zárukou, že váš displej odolá škrabancom.

3. Odolnosť voči vode, prachu a nárazom

Gé-šestka dostala nielen známu certifikáciu IP68, ktorá by mala dovoliť ponoriť telefón do vody na 30 minút do 1,5-metrovej hĺbky, ale pýši sa i vojenským štandardom odolnosti MIL-STD 810G. To znamená, že by mala odolať i menej šetrnému zaobchádzaniu, pádu na tvrdý povrch z výšky 1,2 metra, extrémnym teplotám a vadiť by jej nemal ani piesok a prach. Skrátka, LG G6 je najodolnejší smartfón z tých najlepšie vybavených.

ikona

LG G6 - ešte nákazlivejší širokáčRecenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,7'' displejom s pomerom strán 18:9, výborným duálnym fotoaparátom a prémiovým spracovaním.

Vodeodolnosť pri telefónoch oceňujem kvôli istote, že im neuškodí náhodné ošplechnutie, pobyt v kúpeľni, telefonovanie v daždi alebo iný náhodný kontakt s vodou. Preto telefóny s certifikáciou IP67 / IP68 jednoznačne uprednostňujem pred tými bežnými.

4. Vydarené používateľské prostredie LG UX

Nad operačným systémom Android 7.0 Nougat beží nová verzia používateľskej nadstavby LG UX, ktorá sa mi veľmi páči a vyhovuje mi. Odporúčam po zakúpení telefónu prejsť celé menu nastavení, položku po položke, nezabudnúť na žiadnu sekciu. Aktivovala som si napríklad prijímanie a ukončenie hovoru stlačením vypínača odtlačkov v zadnej stene. Je to pre mňa pohodlnejšie než slajdnutie prsta po displeji. Nová nadstavba sa prispôsobila aj pomeru strán 18:9, takže môžete displej rozdeliť na dva štvorce a v každom mať spustenú inú aplikáciu. Nevyužívala som to často, ale keď mi došiel v SMS správe dlhý autorizačný kód, ktorý som mala vpísať do kolonky v internetbankingu na webovej stránke, ocenila som, že môžem mať dve okná nad sebou.

Vo vysúvacej lište som si skratky usporiadala podľa vlastných preferencií. Našla som tam aj Praktické zobrazenie, čo je názov pre režim redukcie modrého svetla na obrazovke, ktorý pomáha šetriť zrak. Z iPhonu som zvyknutá, že sa automaticky zapína so západom slnka a vypína pri jeho východe. Prípadne sa dá režim načasovať. Tu nie. Zapnete ho iba ručne.

Páčila sa mi úprava ovládacích tlačidiel pod displejom. Šípku späť som si dala na pravú stranu, blízko k palcu, a k trojici základných tlačidiel som pridala ikonu pre sťahovanie hornej lišty a ikonu aplikácie QSlide. Jej vyvolaním som sa kedykoľvek rýchlo dostala k videám, telefónu, kontaktom, správam, kalendáru...

Chýbajúce gestá v Telefóne - hovor posunom prsta doprava, odoslanie SMS posunom doľava - na ktoré som si zvykla na Samsungoch, vyrieši inštalácia aplikácie ExDialer.

5. Duálny fotoaparát so širokouhlým objektívom

Veľkým plusom LG G6 je duálny fotoaparát so širokouhlým objektívom. Jeho výhody som objavila až po kúpe. A neviem si ho vynachváliť. Fotoaparát pri zhasnutom displeji rýchlo spúšťam dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti nadol. Prepínanie medzi klasickým a širokouhlým objektívom je rýchle a jednoduché. Buď ťuknutím na ikonu stromčeka alebo potiahnutím spúšte nadol. Zoomovanie ťahom tlačidla spúšte nahor / nadol som nevyužívala vôbec a pri prechode na širokouhlý objektív som radšej stláčala ikonu troch stromčekov. Vyhovovalo mi to viac.

Širokouhlý objektív som ocenila, keď som chcela dostať do záberu viac objektov, pri skupinovej fotografii a fotení interiéru. Deformácie na okrajoch fotografie sú viditeľné, mne to neprekážalo. Nie som odborník na kvalitu fotografií, na to je u nás kolega Richard, ktorý s G6 nasnímal krásne fotografie tatranskej prírody. Jeho komentár spolu s fotografiami nájdete v článku Na Zelené pleso s LG G6 (30 širokouhlých fotiek). Som skôr bežný používateľ, ktorý väčšinu času fotí na automatiku a s manuálnym režimom sa pohrá iba v prípade, že výsledok automatického režimu neodpovedá mojej predstave. Manuálny režim je dostupný nielen pri fotografovaní, ale aj nahrávaní videa a fanúšik fotografovania, ktorý si všetko rád nastavuje podľa seba, bude podľa mňa spokojný.

Špeciálne režimy, ktoré využívajú pomer displeja 18:9 ma neoslovili. Nevyužívala som fotenie do štvorca, nevytvárala koláže ani nepoužívala prvý snímok na vytvorenie druhého, podobného. Vyskúšala som to, ale tým to skončilo. Pri fotení za šera alebo v noci oceníte optickú stabilizáciu, ktorá funguje dobre, ale naozaj pekné výsledky dosiahnete až pri použití statívu.

Použitie dvoch objektívov s rôznou ohniskovou vzdialenosťou som ocenila aj pri nahrávaní videa. Medzi klasickým a širokouhlým objektívom plynulo prepínam ťuknutím na ikonu stromčeka, ale pri držaní telefónu iba jednou rukou sa zíde aj potiahnutie spúšte nahor / nadol. Vo videu vidno prepnutie ako skok v zábere. Nahrávanie v 4K rozlíšením som nevyužívala. Nemám to doma na čom pozerať, a tak mi úplne stačilo Full HD so 60 fps. Dvojnásobný počet záberov za sekundu sa mi hodil napríklad pri nahrávaní rýchlych scén, ktoré by s 30 fps nemuseli byť kvalitné. Nikdy neviem, kedy budem chcieť rýchlo niečo natočiť, a tak mám nahrávanie rýchlosťou 60 snímok za sekundu defaultne nastavené.

Prednú kameru som využívala minimálne. Nie som fanúšikom selfie, ale keď už som chcela mať s niekým spoločnú fotografiu, zvyčajne som prepla na širokouhlý režim. Nech sme v zábere všetci. Občas robilo fotoaparátu problém protisvetlo, a tak s výsledkom som nebola vždy spokojná.

Vybrať päť dôvodov pre kúpu je veľmi jednoduché, no zvoliť päť mínusov, pre ktoré by som telefón nechcela používať je akosi ťažšie. Žiadny z vymenovaných dôvodov nie je tak tragický, aby som kvôli tomu tento model predala. Dôvod predaja bol od začiatku ten istý: telefón som si kúpila len na vyskúšanie a osvieženie.

Čo mi teda na LG G6 najviac prekážalo?

1. Čítačka odtlačkov vzadu

Nielen že je snímač odtlačkov umiestnený na zadnej strane, ale ešte je integrovaný do vypínača. A to ma občas hnevalo. Privítala by som, keby aspoň ten vypínač bol v bočnej stene. Občas sa mi stávalo, že som ho pri odomykaní omylom stlačila, a tým pádom opäť zablokovala. Na odblokovanie totiž stačí prst na snímač iba priložiť, netreba displej predtým zobudiť, ako pri niektorých konkurentoch. A to je fajn. Rozpoznanie odtlačku bolo zvyčajne rýchle a bezproblémové. Pridala som si tam obidva ukazováky, viac prstov nemá zmysel. Našťastie výrobca nezabudol na prebudenie obrazovky dvojitým poklepaním. Rovnakým gestom som ju z ktorejkoľvek aplikácie uspala. Len som musela poklopať po hornej lište. Občas je ťažké sa na ňu trafiť, ale zhasnutie displeja týmto spôsobom fungovalo.

2. Použitie staršieho čipsetu

Možno, že LG naozaj nemalo inú možnosť, než vo vlajkovej lodi roku 2017 použiť čipset z roku 2016, v tomto prípade Snapdragon 821. Je to ale chybička krásy. Pri bežnom používaní to takmer nezbadáte, no ja som z iPhonu zvyknutá na bleskové reakcie bez zaváhania, a tu som občas zaregistrovala mierne zdržanie.

3. Chýba stereo reproduktor

Absencia dvoch reproduktorov nie je nič tragické, ale zamrzí. Top modelu by nemali chýbať. Najmä keď kvalita zvuku toho jediného nijak neohúri. Hlasitosť je slabšia a na pozeranie videí som radšej používala slúchadlá. Nie tie dodávané, siahla som po Apple in-ear, ktorých zvuk sa mi páči viac.

4. Jednodňová výdrž batérie

Jednodňová výdrž batérie je pri dnešných smartfónoch úplne bežná vec, ale od vlajkovej lode by som čakala viac. Batéria s 3300 mAh kapacitou podporuje rýchle nabíjanie, čo som veľakrát ocenila. Najmä vtedy, keď som ho večer zabudla nabiť a ráno pred odchodom z domu zistila, že nemá dostatok energie na plnohodnotné fungovanie. Šetrič energie zapínam len v nevyhnutných prípadoch. Z 20 % sa mi telefón za hodinu nabil na približne 80 %, čo je hodnota, s ktorou si trúfam na dlhší čas odísť z domu bez externej batérie v kabelke. Cez pracovný týždeň som pri 100 % nabití ráno mala večer asi 20 %. Počas víkendu, kedy väčšinu dňa telefón ležal opustený na stolíku, stačilo nabíjať každý druhý deň. Na telefóne som mala permanentne zapnuté Wi-Fi, Bluetooth, synchronizáciu a mobilné dáta. Prečo podporuje G6 bezdrôtové nabíjanie iba v modeloch určených pre USA trh je pre mňa nepochopiteľnou záhadou.

5. PC softvér LG Bridge

V úvode článku som spomínala, že som zvyknutá na prepojenie všetkých Apple zariadení, začnem prácu na jednom z nich, dokončím na ďalšom, všetky dokumenty, fotografiu a hudbu môžem mať automaticky synchronizovanú. Bonusom je pre mňa písanie SMS správ a prijímanie hovorov na notebooku. LG Bridge mi nič také neponúka. Aplikácia je určená na správu súborov a dát, zálohovanie, obnovu a inštaláciu aktualizácií. Na pripojenie k aplikácii stačilo Wi-Fi pripojenie, kábel nie je nutný, no funkcie samotného softvéru sú pre mňa nedostatočné. Smart Switch od Samsungu toho ponúka oveľa viac, obrazovku telefónu si môžem zdieľať na displeji notebooku a prechádzať jeho obsahom pomocou myši. V LG Bridge mi toto všetko chýbalo.

LG G6 a Huawei Watch

Keďže som z iPhonu zvyknutá na používanie s Apple Watch, rozmýšľala som, ktoré hodinky si k LG G6 zaobstarám. Aktuálnou topkou sú Samsung Gear S3, no pre mňa sú veľké a ťažké. A predsa len, najlepšie ich využijete so smartfónom rovnakej značky. Voľba tak padla na prvú generáciu Huawei Watch.

Prvé dni som si musela zvykať na väčšie rozmery a vyššiu hmotnosť. Apple Watch som na ruke takmer neregistrovala, hodinky od Huawei sú väčšie, hrubšia a ťažšie. Ale nič tragické. Dá sa povedať, že mi na nich skoro nič nechýbalo. Výborne poslúžili ako notifikačné centrum, v nutných prípadoch som ich využila ako hlasné handsfree a bez problémov s nimi telefonovala. Druhá strana poznala, že nevolám z mobilu, ale kvalita hovoru bola veľmi dobrá. Zvuk z reproduktora hodiniek bol dostatočne hlasný, rozumela som každé slovo. Občas som takto volala pri šoférovaní alebo keď som mala telefón odložený v batohu na chrbte. Jednoducho som prijala hovor na hodinkách a nemusela vyberať telefón. Ale uznávam, vyzerá to smiešne.

Ponuka aplikácií na Android Wear 2.0 je bohatá. V obchode nájdete snáď všetko, čo potrebujete. Mne tam chýbala len jedna fitnes aplikácia (Fitness Point), na ktorú som zvyknutá. Pri cvičení mám telefón odložený ďalej od seba a na hodinkách si zaznamenávam série, počet opakovaní a stopujem čas na oddych medzi cvičeniami. Na Apple Watch funguje aplikácia úplne dokonale. Napriek tomu, že je softvér dostupný aj na Android, aplikácia pre hodinky nie je. Škoda. Čiastočne mi ju vynahradila Fit Workout. Dokonca sama dokázala určiť, aký cvik práve cvičím, dajú sa tam zaznamenávať počty opakovaní, série a fungoval i odpočet času na odpočinok.

Cez displej hodiniek som zvládla odpisovať krátke texty na SMS správy alebo Messenger. Klávesnica je síce malá, ale prekvapivo dobre použiteľná. Huawei Watch mi dobre poslúžili aj pri prehrávaní hudby a písaní rýchlych poznámok. Výdrž bola pri mojom spôsobe používania približne dva dni. Podobne sú na tom moje Apple Watch.

Záver

Po mesiaci používania G6 spolu s hodinkami Huawei môžem povedať, že som bola veľmi príjemne prekvapená. LG G6 je výborný telefón. A bez váhania ho odporúčam každému, kto hľadá kvalitný android s pekným dizajnom, výborným displejom, dostatočným výkonom a kvalitným fotoaparátom. Jednoznačnou výhodou je širokouhlý objektív.

Oproti Samsungu Galaxy S8 ponúka tradičný rovný displej, na ktorý ľahšie kúpite fóliu, lepšie sa drží v ruke a nemáte obavu z vyšmyknuti. Orange nasadil atraktívnu cenovku už od prvého dňa predaja a pri využití dotácie na telefón k paušálu je kúpa G6 veľmi dobrou voľbou. Používateľská nadstavba LG UX patrí k mojim obľúbeným, nestretla som sa s ničím rušivým. Len čítačka odtlačkov by sa mi viac páčila pod displejom. Alebo keby aspoň nebola integrovaná do vypínača. Teraz som sa vrátila k svojmu iPhonu 7 Plus, no nevylučujem, že ho v budúcnosti opäť vymením za nejaký zaujímavý android.

Diskusia k článku:

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn 15.07.2017 - 10:54

Pekny clanok. Bola by to vyborna nahrada za G4, ktory startoval podobne so starsim cipsetom QS808. Ale ten mi stale funguje a kvalitou fotaku s prehladom poraza niektore novinky vo vyssej triede aj dnes.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy15.07.2017 - 11:25 Trvalý odkaz

Lenka ďakujem, čakal som "vlnu kritiky". Po čítaní rôznych rozporuplnych recenzií, hodnotenia dxomark...som už vahal,ale uistila si ma ze je to vhodný telefón pre manzelku :)

ondrakomous15.07.2017 - 14:19 Trvalý odkaz

podle me je lepsi g5-pomer cena/vykon, nebo lg g4-provedeni v kuzi, mimochodem na czc jsou tuny pouzitych LG fakt za pakatel.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy15.07.2017 - 15:51 Trvalý odkaz

Výkon? :) ktoru to zaujíma?

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn16.07.2017 - 02:00 Trvalý odkaz

ondrakomous odporucat G4 s hardverovou chybou, ktora pri prehriati telefonu zapricini bootloop nie je zrovna profesionalne. Mam ho, viem o com hovorim :) G5 je tak skaredy telefon, ze pozerat sa nan kazdy den, je masochizmus, nehovoriac o debilnej konstrukci na ktorej si mozes brusit nechty. G6 je rozdielna v pomere stran displeja, IP68, USB-C atd atd. S G6 skusenosti nemam, DXOmark podobne ako Antutu doslova brat nemozes, ale urcite by som si nekupoval predosle generacie, to radsej inu znacku.

Celá diskusia 21 príspevkov