Orange San Francisco (ZTE Blade)

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDotykový smartfón s OS Android, 3 Mpix fotoaparátom s AF, podporou 3G, HSDPA, Wi-Fi, GPS, FM rádiom a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1 Eclair,

procesor: 600 MHz, ARMv6 + Adreno 200

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 116 x 57 x 12 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: 113 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT alebo OLED, 262 144 farieb, 480 x 800 b., 45 x 75 mm, uhlopriečka 3,5'' (88 mm),

fotoaparát: 3,2 Mpix, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: RAM 512 MB, prístupných 150 MB + 2 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi 802.11b/g,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1250 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

cena a dostupnosť: v ponuke Orangeu, 160 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 2.1

Obsah balenia:

mobil, stereo slúchadlá, nabíjačka s USB koncovkou, USB kábel, potrebné dokumenty.

Orange San Francisco je vzhľadom na svoju cenu veľmi dobre vybavený smartfón s 3,5-palcovým kapacitným displejom. ZTE Blade sa predáva aj s OLED aj so slabším TFT displejom, Orange používa práve klasické TFT LCD. Najviac v tejto cenovej kategórii prekvapí rozlíšenie obrazovky, solídnych 480 x 800 bodov. Tragické to nie je ani s reakciami telefónu, kritiku si zaslúži zlá čitateľnosť displeja na slnku. Tá je v niektorých situáciách prakticky nulová.

Orange San Francisco má jednoznačne najlepší pomer cena / výkon spomedzi všetkých aktuálnych androidov tejto cenovej kategórie. Treba však upozorniť aj na jeho nedostatky.

Hoci má tri hardvérové tlačidlá pod displejom, obrazovku rozsvieti len vypínač v hornej stene. Ak si raz zvyknete na rozsvietenie displeja tlačidlom pod displejom (Sony Ericssony, Samsungy...), pravdepodobne vám to bude veľmi chýbať. Upozorniť treba aj na absenciu podsvietenia týchto tradičných tlačidiel a na prehodenie ich funkcií (domov vľavo, menu v strede, späť vpravo). Pod tlačidlom späť sa nachádza informačná dióda.

Nadstavba od Orangeu sa netýka odblokovacej obrazovky (klasika odblokovanie / aktivácia tichého režimu), takže môžete kľudne použiť aj šikovnú aplikáciu Sush!.

Okrem pár widgetov od Orangeu (foto, menu obrazovky, správy) a ikon v grafike od Orangeu nie je zásah operátora v telefóne nijak extrémny. Ak by som hľadal smartfón za 160 eur, toto by som kľudne ignoroval. A navyše, celé prostredie Orangeu je možné zmeniť za klasické pomocou jednoduchej aplikácie Menu obrazovky.

FM rádio reprodukuje zvuk len v slúchadlách. To je škoda, pretože kvalita hlasnej reprodukcie hudby a zvonení je prekvapivo dobrá, zvuk je mohutný takmer ako na Xperii X10 mini.

Kvalita fotografií je slabá, o videu je škoda hovoriť. To je slabé aj na prezeranie priamo v telefóne a na nastavenia fotoaparátu (QVGA / QCIF / CIF, resp. MPEG4 / H.263 / H.264) prístroj nijak nereaguje. Fotografie majú typický červený fľak v strede, ale to je vlastnosť mnohých lacných fotomobilov. Viac ma mrzí absencia LED blesku. V kategórii smartfónov za 160 eur je však milým prekvapením zaostrovanie fotoaparátu, pričom to dokáže zaostriť aj na veľmi blízke objekty (makro).

Niektoré MP3 skladby neboli prehrávané kontinuálne, ale s opakujúcimi sa trhnutiami. A keďže sa to opakovalo každých 10 sekúnd, prestal som hudbu počúvať úplne.

DivX natívne nepodporuje, ale po nainštalovaní Rock playera sa niektoré DivX videá pozerať dajú (občasné trhnutie), niektoré nezvláda vôbec (posun zvuku). Tu je cítiť slabší procesor.

Orange San Francisco obsahuje aj senzor polohy prístroja, ktorý dokonca otáča aj domácu obrazovku a menu.

V prípade práce s e-mailami, snímkami, kalendárom a hlavne internetovým prehliadačom oceníte rozlíšenie displeja. Podporu Flash animácií však nečakajte - tú neponúka ani samotný OS Android 2.1, a nezvládol by ju ani slabší procesor.

Operačný systém Android 2.1 bude úplne stačiť začiatočníkom, ktorý telefón s týmto OS doteraz nemali. Tým odporúčam aj video Začíname s Androidom. Práve Orange San Francisco je ideálny entry-model pre tých, ktorí nechcú rovno investovať 300 eur do svojho smartfónu, resp. si vyberajú niektorý z lacných akciových telefónov a chcú za svoje euro dostať čo najviac muziky.

ZTE Blade, resp. Orange San Francisco je ideálny mobil do akciovej ponuky. Taký Wildfire S od HTC je určite lepší mobil, ale jeho štandardná cena je o 60 eur vyššia, nehovoriac o menšom rozlíšení displeja, ktorým ZTE Blade jednoducho láka.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.05.2011 - 21:15

No ja som nieco take cital ale mne je mobil z takou pamätou nanic asi si to upgradnem na 2.2 tu som našiel návod

anonymous20.10.2010 - 15:03 Trvalý odkaz

Ondrej115: Nemam rad brandovane mobily ale tento model vyzera aj konstrukčne kvalitne aj funkciami ako tak dobre.

anonymous20.10.2010 - 16:10 Trvalý odkaz

Pedrooo: Zaujima ma vydrz baterky ... niekde som totiz cital, ze s pripojenim do WiFi vydrzala cca 20 min ... ak je baterka naozaj taka tragicka, tak je to zbytocne vyhodenych 110 EUR

Celá diskusia 470 príspevkov