LG K4 (2017) - autoportréty dôležitejšie než pamäť

Recenzia lacného 5'' androidu s FWVGA displejom, šikovným prostredím a slušnou výdržou. Zamrzí nízka kapacita pamätí.

V minulom roku LG prinieslo na trh hneď niekoľko kúskov novej triedy K, ktoré možno zaradiť do základnej a nižšej strednej triedy. Teraz nastal čas na ich nástupcov. Po vzore Samsungu sa názvy ponechali a na konci im pribudlo číselné označenie aktuálneho roku.

Po modeli K10 2017 sa nám najnovšie do rúk dostal aj základný kúsok s označením K4 2017. V porovnaní s predchodcom mu narástla uhlopriečka, dostal výkonnejší procesor, silnejšiu batériu a prednú kameru s vyšším rozlíšením.

ikona

Základné info: LG K4 (2017) (LG-M160)Päťpalcový android s FWVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, 5 Mpix fotoaparátom, LTE, nízkou kapacitou pamätí a 2500 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

LG K4 2017 možno považovať za ten najnižší základ medzi androidmi a presviedčam sa o tom už pri prvom kontakte. Aj keď plastová konštrukcia nepôsobí na prvý pohľad lacno, pri prvom uchopení v ruke cítim vôľu na bočných stranách. Zadný plastový kryt nedolieha presne k bokom, čoho výsledkom je mierne škrípanie. Povrch zadnej steny sa mi ale pozdáva. Nie je lesklý, takže nezachytáva odtlačky, a nepôsobí lacným dojmom. Navyše, pruhovaná textúra je príjemná na dotyk, a aj vďaka nej je manipulácia istejšia.

Dizajn je skôr strohý, a tak neprekvapí, ale ani nesklame. Prednej stene by som mohol vyčítať širšie rámčeky po stranách displeja a takmer nevyužité plochy pod a nad, no pri tejto cenovke pochválim skôr možnosť prispôsobiť si úvodné dotykové tlačidlá na displeji. Okrem tradičnej trojice krok späť, domov a multitasking si na obrazovku môžete pridať aj tlačidlá na rýchle vysunutie hornej lišty a vytvorenie snímky obrazovky. Okrem počtu viete samozrejme meniť aj ich umiestnenie.

Pri pohľade na bočné steny modelov značky LG mám niekedy pocit, že pri rozhodovaní sa, kam umiestniť ovládacie tlačidlá, si pri každej novinke hádžu kockou. Predchodca mal tlačidlo napájania umiestnené v dobre dostupnej pravej stene, no v prípade modelu z roku 2017 ho už hľadajte v zadnej stene pod fotoaparátom.

Na rozsvecovanie a zhasnutie obrazovky som tak používal najmä šikovné gesto dvojitého poklepania po obrazovke, ktoré je v smartfóne s touto cenovkou príjemným prekvapením.

Pravá stena tak ostala úplne prázdna. Tlačidlo hlasitosti hľadajte v ľavej bočnej stene. Okrem istého nahmatania poslepiačky sa mi páči aj jasné odlíšenie prechodu medzi časťou pre zvýšenie a zníženie hlasitosti.

MicroUSB konektor umiestnil výrobca do stredu spodnej steny. S pripojením externých zariadení cez USB OTG si neporadí, ale to som pri telefóne tejto kategórie ani nečakal. Vedľa nájdeme ešte audio konektor na pripojenie slúchadiel.

Hlasný reproduktor v zadnej stene nedostal najlepšie umiestnenie, ale vďaka menšej nožičke, ktorá telefón pri položení na stôl mierne nadvihne, budete zvonenie prichádzajúceho hovoru počuť. Hlasitosť je dobrá, kvalita zodpovedajúca danej triede.

Už ani neviem, kedy naposledy som písal recenziu o telefóne s odnímateľným zadným krytom. Výhod je tu niekoľko. V priebehu sekundy sa viem dostať k vyberateľnej batérii, či slotom pre nanoSIM a microSD karty. Použitie pamäťovky vrelo odporúčam. Interná pamäť totiž ponúkne dnes už podpriemerných 8 GB, z ktorých je reálne dostupná ani nie polovica.

Krokom späť v porovnaní s predchodcom môže by nárast uhlopriečky pri zachovaní rovnakého rozlíšenia. K4 2017 tak ponúka na päťpalcovej uhlopriečke slabé rozlíšenie 480 x 854 bodov. Musím povedať, že pri bežnom používaní mi to veľmi neprekážalo. Za mínus by som označil skôr slabší IPS panel, na ktorom sa pri pohľade zboku začínajú deformovať farby a celkovo mi v ňom chýbal život. Opäť však platí, že pri tejto cenovke by bolo odvážne čakať niečo iné.

Príjemným prekvapením bola pre mňa prítomnosť automatickej regulácie jasu so šikovnými reakciami. Nechýba ani možnosť manuálnej úpravy jasu priamo vo výsuvnej lište. V nastaveniach displeja si môžete vybrať z niekoľkých druhov písma, zapnúť funkciu text tučným písmom, ktorý by mal byť následne lepšie čitateľný a už vyššie spomínané prispôsobenie úvodných tlačidiel.

Celkové dojmy z displeja sú napriek slabému rozlíšeniu a menej kvalitnému IPS panelu vcelku pozitívne. Oceňujem najmä prítomnosť automatickej regulácie jasu a možnosť rozsvietenia a zhasnutia displeja dvojitým poklepaním.

Slabšiu hardvérovú výbavu je cítiť, a preto by som LG K4 2017 odporúčal skôr používateľom, ktorí hľadajú telefón najmä na volanie a písanie, no radi si niečo prečítajú aj na webe, prípadne komunikujú so známymi cez messengery. Operačná pamäť s kapacitou 1 GB skrátka nestíha. Rátajte s pomalšími reakciami, a napríklad aj s opätovným načítavaním domácich obrazoviek s widgetmi.

V telefóne beží Android vo verzii 6.0.1 doplnený o nadstavbu od výrobcu. Prostredie LG sa mi páči a ponúka hneď niekoľko zaujímavých funkcií. Jednou z najväčších výhod je možnosť vybrať si medzi prostredím s domácimi obrazovkami a prostredím s domácimi obrazovkami a samostatnou ponukou aplikácií. Ja uprednostňujem druhé riešenie, najmä kvôli prehľadnosti. Okrem nich je k dispozícii aj zjednodušená verzia prostredia EasyHome.

V hornej lište na vás čakajú užitočné skratky a prispôsobenie jasu a zvuku. Počet a umiestnenie skratiek viete meniť. Takisto si môžete zapnúť, prípadne vypnúť zobrazenie panelov pre rýchlu úpravu jasu a hlasitosti.

Nenároční používatelia budú zrejme najčastejšie používať základné aplikácie a tie sú veľmi dobre spracované. Číselník poteší vyhľadávaním v menách a priezviskách. Viac zaujímavých funkcií hľadajte v nastaveniach.

Osobne oceňujem možnosť pridať niektoré telefónne čísla na tzv. black list a odpovedanie na prichádzajúci hovor SMS správou. Pri písaní správ zasa poteší klávesnica so samostatným riadkom číslic a zobrazenie klávesnice v režime písania jednou rukou.

Vo výbave nechýba ani FM rádio so zobrazením názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT). Z ďalších funkcií je tu prítomný časovač vypnutia.

Hodnotiť fotoaparáty v najlacnejších smartfónoch je ťažké. Vo väčšina prípadov je už vopred jasné, že tu nemožno očakávať žiadne zázraky. Skúste si spraviť vlastný názor na základe fotografií nižšie. Za seba môžem povedať, že na prezeranie na obrazovke telefónu to stačí. Počas dňa sú fotky ešte akej takej kvality, no a s narastajúcim šerom kvalita rapídne klesá. Pochváliť tak môžem aspoň jednoduché a prehľadné prostredie fotoaparátu. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí LG K4 (2017) + videá z mobilu.

Nižšie rozlíšenie displeja sa pozitívne podpísalo na výdrži telefónu. Ja som po nabíjačke siahal až po dvoch dňoch. Je však pravdou, že pomalšie reakcie ma častokrát odrádzali od použitia tohto telefónu a niektoré aktivity, napr. prezeranie webu a čítanie emailov, som vykonával radšej na počítači, prípadne inom telefóne.

Výhody:

+ odnímateľný zadný kryt s vyberateľnou batériou

+ automatická regulácia jasu

+ rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním

+ šikovná nadstavba od výrobcu

+ predná kamera sa takmer vyrovná zadnej

+ slušná výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- kvalita konštrukcie

- kvalita a rozlíšenie displeja

- malý interný priestor

- pomalé reakcie

- slabý hlavný fotoaparát

Orientačná cena: približne 119 eur

Záver

LG K4 2017 je úplne základný android, a presne tak sa naň aj treba pozerať. Tu však vyviera otázka, či by budúcemu majiteľovi predsa len nestačil klasický telefón bez operačného systému. Áno, pomalšie reakcie, slabší displej a fotoaparát ospravedlňuje nízka cenovka, no z vlastnej skúsenosti viem, že postupom času to môže byť ešte horšie a naozaj si neviem predstaviť tie reakcie po roku používania. Prednedávnom som do ruky chytil približne dvojročný low-end s 768 MB operačnou pamäťou a viac vecí tam nefungovalo než fungovalo. Nízka cenovka určite láka, treba ale zvážiť aj možné dôsledky v budúcnosti.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG K4 (2017) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu