Poradňa: Ako e-mailom pošlem zaheslované fotografie?

Potrebovali ste niekedy odoslať fotografie e-mailom, no chceli ste ich dodatočne chrániť heslom? Poradíme vám spôsob, ako všetko vyriešiť priamo z mobilu, ktorým ich zachytíte.

Jeden z našich čitateľov sa na nás obrátil so zaujímavým problémom. V práci potrebuje vyfotiť dokument, ktorý chce následne, ideálne priamo zo svojho Androidu, odoslať e-mailom. Ku schránke adresáta má zrejme prístup viacero osôb. Preto chce obrázok dodatočne chrániť heslom. Aké sú možnosti?

Dropbox alebo nahrávanie súboru na internet môže byť zbytočne zložité a do riešenia zapája ďalšie strany.

Populárne sociálne siete a komunikátory ako Instagram, Facebook Messenger alebo WhatsApp umožňujú posielanie fotografií medzi dvoma osobami. Konverzácie dokonca môžu po niekoľkých hodinách zmiznúť, aby bolo vaše súkromie dostatočne chránené.

Účtovníčke alebo obchodným partnerom ale zrejme radšej pošlete obyčajný e-mail, s ktorým sú zvyknutí pracovať každý deň.

Napadá nás preto trik z desktopových počítačov. Vo Windowse môžete jednu či viacero fotografií ''zbaliť'' do formátu RAR alebo ZIP. Ten už môžete ochrániť heslom, ktoré si rozbaľovací program pri pokuse o otvorenie archívu vypýta na každom zariadení.

Takéto programy pre archivovanie pochopiteľne fungujú aj na Androide, kde má používateľ plný prístup ku všetkým súborom vo vnútornom úložisku. Vyskúšajte napríklad RAR. V Google Play je dostupný zadarmo.

Na iOS môže byť situácia zložitejšia, úspešne sme však vyzkúšali iZip. Minimálne s fotografiami vo vašom iPhone pracovať vie. Podporuje aj rôzne cloudové úložiská.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku. Tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu