Acer Liquid Z6 Plus - kovový fešák so slušnou výbavou

Recenzia dual SIM androidu s kovovým telom, 5,5'' Full HD displejom, 3 GB RAM, čítačkou odtlačkov a dostupnou cenovkou.

Popri novinkách od najzvučnejších značiek sa v mojich rukách občas objaví aj niečo výnimočné. Tentokrát nejde o model neznámej značky, no samotného výrobcu poznáme skôr z inej oblasti čiernej techniky. Reč je o novinke Acer Liquid Z6 Plus.

Papierové parametre vyzerajú dobre, cenovka tiež a na produktových fotografiách vyzerá k svetu. Spraví Liguid Z6 Plus rozruch v nižšej strednej triede? Poďme sa na to pozrieť.

ikona

Základné info: Acer Liquid Z6 Plus (T11)Cenovo dostupný android s hliníkovým zadným krytom, 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 4080 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Prvý dojem si už tradične vytváram pri otvorení balenia. V tomto smere si ma novinka získala nielen dizajnom, ale aj spracovaním. Veľmi sa mi páči predná lesklá stena s 2.5D krycím sklíčkom, ktoré sa smerom k okrajom efektne zaobľuje. Dobre to vyzerá, a tiež sa po nej príjemne kĺže prst. Vzadu na nás zasa čaká brúsený hliník v kombinácii s plastovými predelmi pre antény.

Celkovo na mňa dizajn a kvalita spracovania urobili dobrý dojem. Maličké mínus dávam iba tuhosti konštrukcie. Občas sa pri silnejšom zovretí v dlani ozve škripot, ale nejde o nič výrazné, a počas bežného používania si to všimnete iba málokedy.

Okrem vzhľadu si ma predná stena získala aj fyzickým tlačidlom pod displejom. A dokonca s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. V nastaveniach si môžete pridať celkovo až päť odtlačkov. Rozpoznávanie odtlačkov je presné a rýchle. Občas však treba rátať s tým, že aj keď si čítačka rozumie s priložením prsta v ľubovoľnom smere, časť odtlačku, ktorú prikladáte, nemusí byť úplne totožná s tou, ktorú ste zadali na začiatku. V praxi to znamená, že som prst musel občas zodvihnúť a trochu ho posunúť. Samotnú čítačku je možné použiť iba na odblokovanie telefónu, no tlačidlo plní aj ďalšie funkcie.

Fyzické tlačidlo s čítačkou je voči zvyšku prednej steny mierne zapustené, takže náhodné stláčanie nehrozí. Okrem stlačenia, ktoré vás vráti na hlavnú obrazovku, prípadne ním rozsvietite displej, môžete využívať aj jeho dotykovú plochu. Dotknutie sa plochy predstavuje krok späť naprieč celým systémom a aplikáciami. Podľa mňa ide o veľmi šikovné a návykové riešenie. Len akosi nechápem, prečo do prostredia výrobca pridal aj softvérovú trojicu tlačidiel v spodnej časti displeja. Softvérové tlačidlo domov predsa nahrádza kliknutie na tlačidlo pod displejom a softvérový krok späť zasa dotyk na toto tlačidlo. Stačilo ešte nejako vyriešiť otvorenie zoznamu naposledy spustených aplikácii, napríklad dvojklikom na hardvérové tlačidlo, a softvérovú trojicu si mohol výrobca pokojne odpustiť.

V pravej stene nájdeme tlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania. Obe z tela dostatočne vyčnievajú a nahmatáte ich aj poslepiačky. Pochválim aj tuhosť a kvalitu spracovania. V protiľahlej ľavej stene sa nachádza iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom pre ďalšiu nanoSIM kartu alebo microSD kartu. Je len na vás, či si vystačíte s približne 24 GB interného priestoru, a do druhého slotu vložíte nanoSIM, alebo uprednostníte zväčšenie úložiska.

Siete 3G a 4G podporuje iba klasický slot pre SIM, ten hybridný si poradí iba s 2G. Zároveň treba povedať, že počas hovoru na jednej zo SIM kariet, je tá druhá neaktívna. Predvolenú kartu na hovory, SMS a dáta si môžete zvoliť v nastaveniach, prípadne si nastaviť možnosť vždy sa pýtať.

Klasický microUSB konektor v spodnej stene je otočený opačne, čo nehrá do karát dokovacím staniciam. Pri nabíjaní cez klasickú nabíjačku vám to však môže byť jedno. Po zapojení redukcie USB OTG môžete k telefónu pripojiť aj niektoré externé zariadenia, ako napríklad USB kľúč, prípadne myš. MicroUSB konektoru robí po stranách spoločnosť dvojica mriežok. Hlasný reproduktor však nájdeme iba v tej pravej. Maximálna hlasitosť je dostatočná a zvonenie prichádzajúceho hovoru by ste mali počuť aj v hlučnejšom prostredí. Kvalita už ale sklame. Úprimne, tak zlú kvalitu som z hlasného reproduktora už dávno nepočul. Na počúvanie hudby bude vhodnejšie využiť audio konektor v hornej stene.

Model Liquid Z6 Plus ponúkne veľký 5,5-palcový IPS displej s jemným Full HD rozlíšením. Bol som s ním spokojný po každej stránke. Čitateľnosť na slnku a pozorovacie uhly sú na tom dobre, a nechýba ani automatická regulácia jasu. Nastavenia sú skôr základné. Vyčnieva iba režim Bluelight Shield, známy aj ako režim modrého svetla. Viete ho šikovne aktivovať aj z výsuvnej lišty so skratkami, no za prispôsobením intenzity už budete musieť zájsť do nastavení.

S displejom súvisí aj funkcia Quick Touch. Tá ponúka možnosť spustenia niektorých aplikácií nakreslením písmena na zhasnutej obrazovke. Napríklad písmenom C viete šikovne spustiť fotoaparát, písmenom I zasa odblokovať telefón. Počet gest je obmedzený, a chýba aj možnosť zameniť si spúšťanú aplikáciu za inú.

Na zmeškané udalosti vás upozorní výrazná notifikačná dióda nad displejom. Okrem jasného svietenia pochválim aj upozorňovanie viacerými farbami.

Výkonovo nejde o žiadneho rekordéra, no osemjadrový MediaTek MT6753 utiahol aj hru Asphalt Xtreme. V benchmarku AnTuTu dosiahol 37 156 bodov. Kovová zadná časť zvládla udržať teplotu v norme aj po dlhšom hraní alebo používaní inej graficky náročnejšej aplikácie. Výkonu je tu na bežné používanie dostatok. Za hardvérový mínus skôr považujem chýbajúce NFC.

Trojgigabajtová operačná pamäť dobre zvládala beh viacerých aplikácií naraz a prepínanie medzi nimi bolo bez opätovného načítavania. Využívaných bolo v priemere 1,4 GB. Reakcie prostredia boli v poriadku, neobjavil sa žiaden pád aplikácie, prostredia, či nebodaj reštart telefónu. Ak chytíte do ruky dvakrát drahší telefón, rozdiel poznáte, no v tejto cenovej kategórii mu naozaj nemám čo vyčítať.

Operačný systém Android je vo verzii 6.0. Úprav od výrobcu je tu pomenej a celé prostredie pôsobí skôr dojmom čistého Androidu. Jedným z najvýraznejších doplnkov od výrobcu je špeciálna ľavá domáca obrazovka, na ktorej nájdete informácie o počasí, príspevky zo sociálnych sietí, alebo správy Opera Discover. Rovnaké spravodajstvo ponúka aj samotný prehliadač Opera, ktorý si môžete stiahnuť z obchodu Google Play.

Popri domácich obrazovkách nechýba samostatná ponuka aplikácií. Výsuvná lišta sa taktiež nesie v duchu čistého Androidu. Mne sa rátala najmä skratka na rýchle prepínanie zvukových profilov.

Pri prvom spustení telefónu si nejde nevšimnúť množstvo pridaných aplikácií, z ktorých väčšinu zrejme ani nebudete potrebovať. Hneď v úvode som odinštaloval niekoľko hier, prehliadačov a pár ďalších, pre mňa nepotrebných, aplikácií. Niektoré sa odinštalovaniu bránili, a tak som ich aspoň zakázal v nastaveniach. Ďalšie menšie mínus patrí lokalizácií do slovenčiny. Nejde o nič tragické, no pri používaní určite občas narazíte na anglický jazyk.

Fotoaparát radím k podpriemeru. Potrápi sa už aj pri dobrých svetelných podmienkach. Jeho slabinou sú najmä detaily, no občas aj farby boli trochu prestrelené. Vaše výtvory odporúčam prezerať najmä na displeji telefónu. Väčšia obrazovka už jasne odhalí jeho slabiny. Počas slnečného dňa ma nepresvedčil ani režim HDR, ktorý vo výsledku na mňa pôsobil skôr ako nejaký filter z Instagramu.

Video môžete nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení pri tridsiatich snímkach za sekundu. Aj tu platí, že kvalitou príliš neohúri. Mňa skôr prekvapilo nahrávanie do formátu .3gp. Druhý pohľad kolegu Richarda v článku Takto fotí Acer Liquid Z6 Plus + videá z mobilu.

Od batérie s kapacitou 4 080 mAh som očakával trochu viac. Pri mojom bežnom používaní som mal večer ešte okolo 30 % kapacity. Pri plnohodnotnom používaní ide o dobrú hodnotu, no ja som čakal trochu viac.

Výhody:

+ kovová konštrukcia

+ Full HD displej s 2.5D sklom

+ čítačka odtlačkov pod displejom

+ 3 GB RAM

Nevýhody:

- slabý fotoaparát

- chýba NFC

- softvérové tlačidla na displeji mohol výrobca vynechať

- množstvo nepotrebných aplikácií

Orientačná cena: približne 216 eur

Záver

Prvý dojem z tohto modelu bol pozitívny. Zaujal ma najmä pekný dizajn, kovové prevedenie a potešila aj čítačka pod displejom. A tu niekde sa nadšenie zastavilo. Gestá čítačky vedia funkčne nahradiť dve z troch softvérových tlačidiel, a preto nechápem, prečo výrobca nepridal ešte jedno gesto pre multitasking. Následne by trojica na displeji nebola potrebná.

Zmiešané pocity mám aj z prostredia. Pozitívny dojem z takmer čistého Androidu kazí množstvo viac-menej nepotrebných aplikácií a nedotiahnutá lokalizácia do slovenského jazyka. Neprekvapil ani fotoaparát, a viac som čakal aj od batérie. Acer Liquid Z6 Plus bude ťažiť najmä z dostupnej cenovky, pekného dizajnu, displeja s jemným rozlíšením a čítačkou odtlačkov.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Acer Liquid Z6 Plus + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Manobb 12.03.2017 - 17:02

Ak sa tie sofwarové tlačidlá nedajú vypnúť (skryť), tak je to (aspoň pre mňa) hlavný dôvod, prečo nebrať takýto telefón. 5,5" si predsa kúpim pre to, aby som mal čo najväčšiu plochu displeja využitú. Tie tlačidlá zoberú toľko priestoru, že z toho telefónu je odrazu akoby 5" telefón.

Peter12.03.2017 - 20:57 Trvalý odkaz

Pri spustených aplikáciách tie tlačidlá nie je vidieť.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy12.03.2017 - 21:20 Trvalý odkaz

Manobb ze ty si taky telefon nikdy nemal v ruke? :)

Manobb12.03.2017 - 22:37 Trvalý odkaz

Priznám sa "bez mučenia" - nemal. Ale z recenzií viem, že pri niektorých tie tlačidlá idú vypnúť v menu. Tu som sa to nedočítal.

Ak sa však dajú vypnúť (aby nezavadzali napr./najmä pri prehliadaní netu), tak je to super.

Stále totiž nie som celkom rozhodnutý, či chcem vyhodiť toľko Eur za iP6sPlus, avšak pre správu a prehliadanie shopu si chcem kúpiť nejaký 5,5" MT s FullHD

Celá diskusia 4 príspevky