BlackBerry DTEK60 - Kanaďan s čínskym pasom

Recenzia 5,5'' BlackBerry s 4 GB RAM, 21 Mpix fotoaparátom, Androidom 6.0.1 a výbornými stereo reproduktormi a množstvom softvérových vylepšení.

Značka BlackBerry bola v existenčných problémoch. Jej manažérske smartfóny kedysi patrili k tomu najlepšiemu na trhu. Vlastný operačný systém ale nedokázal reagovať na nové trendy a nezáujem vývojárov aplikácií ho prakticky pochoval.

Teraz je tu to, čo mnohí Kanaďanom radili už dávno. DTEK60 sa stal v poradí tretím mobilom BlackBerry, v ktorom beží rozšírený operačný systém Android.

ikona

Základné info: BlackBerry DTEK60 (BBA100-2)Výborne vybavené BlackBerry s OS Android, 5,5'' QHD displejom, procesorom Snapdragon 820, 21 Mpix fotoaparátom, bezpečnostnými funkciami, čítačkou odtlačkov a 3000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dobre, jeho rodostrom nie je práve prehľadný. Vychádza z Alcatelu Idol 4S, respektíve u nás menej známeho TCL 950. Oficiálne zdroje totiž tvrdia, že sa BlackBerry bude viac venovať vývoju softvéru a služieb. Dizajn, výrobu a predaj hardvéru má obstarať práve čínska spoločnosť TCL.

Tá nedávno kúpila značku komunikátorov Palm a produkuje tiež elektroniku s logom spomínaného Alcatelu alebo Thomsonu.

S Idolom 4S má DTEK60 totožný 5,5-palcový AMOLED displej s Quad HD rozlíšením 1440 x 2560 bodov a symetrické telo so zaujímavo riešenými reproduktormi. Sú po oboch stranách displeja a zvuk sa z nich šíri nahor aj dolu. V zásade je teda jedno, či telefón položíte na chrbát alebo displejom nadol.

Otvory k membránam si nebudete zakrývať ani pri hraní hier s displejom otočeným na šírku. To je ale pravdepodobne jediná aktivita, pri ktorej nájdeme ospravedlnenie pre široké okraje mobilu.

Rozlíšiť správnu orientáciu po vytiahnutí z vrecka vám pomôže otvor pre prednú kameru, informačná dióda alebo USB-C konektor. Ikony a aplikácie v DTEK-u môžno otočiť len o 90°. Idol ich zvládne zobraziť aj dolu hlavou.

Na zadnej strane pribudla čítačka odtlačkov prstov, ktorú mal Alcatel len v americkej verzii Idolu 4S. Naopak, zostalo tu programovateľné tlačidlo v strede rámu. Takmer každý si ho pomýli s vypínačom v ľavom hornom okraji. Väčší zmysel by mi dávala výmena oboch polôh, hoci displej môžem rozsvietiť aj dotykom na čítačku alebo dvojitým poklepaním na panel. To ho tiež znova vypne.

AMOLED obrazovka by dnes mala ponúkať možnosti navyše. V prípade BlackBerry je to prúžok zobrazujúci stav batérie počas nabíjania a funkcia "Ambientný displej".

Ide o čiernobielu verziu uzamykacej obrazovky s aktuálnym časom, dátumom a všetkými kartami zmeškaných upozornení, ktorá sa rozsvieti na pár sekúnd po prijatí nového oznámenia.

Tým sa dostávame k softvérovým vylepšeniam čistého Androidu 6.0.1, za ktorými stoja práve inžinieri BlackBerry. Uzamykacia obrazovka a notifikačné centrum v hornej lište môžu mať nad kartami aplikácií riadok navyše. V položke Zvuk a oznámení hľadajte "Zobraziť ikony nad oznámeními".

V zásade sa jedná o filter. Ak kliknete na ikonu príslušnej aplikácie, zobrazia sa len notifikácie z nej. Ostatné karty sa skryjú. Rýchlo si tak viete zobraziť napríklad neprečítané správy z Messengera, ktoré vám prišli počas celého dňa. Uznávam, že to nemusí pôsobiť najprehľadnejšie. Výrobca vám však dáva na výber a k manažérskemu odkazu BlackBerry mi to sedí.

Mimochodom, v systéme bohužiaľ chýba slovenský jazyk, hoci ho majú takmer všetky u nás predávané androidy. Uspokojiť sa budete musieť s angličtinou alebo češtinou. Pripravte sa na to, že zaškrtnutie češtiny v nastaveniach zmení aj jazyk v aplikáciách, ktoré by inak slovenčinu poznali - Instagrame, Facebooku alebo vyhľadávaní cez Google Asistenta. Tam jazyk našťastie dokážete prepnúť naspäť.

Z BlackBerry OS 10 si sem našiel cestu BlackBerry Hub. Je to aplikácia, ktorá združuje všetky vaše účty z e-mailových schránok a sociálnych služieb. Systém ich rozpozná automaticky. Ak si nainštalujete Instagram alebo Messenger, pribudnú sem vlákna z chatov v týchto kanáloch. Spolu s kartou neprijatých hovorov a všetkými SMS-kami. Na tie DTEK60 používa aplikáciu od Googlu.

Ku každej karte viete priradiť vlastnú farbu a ľubovoľne si ich zoradiť. Kľúčom k produktivite má byť možnosť spojenia obsahu všetkých kanálov do jedného (povedzme virtuálnej karty "Všetky schránky spolu"). Tu vyriešite všetky neprečítané záležitosti nezávisle na tom, v ktorej službe alebo schránke čakajú. Mne Hub vyhovoval.

Dokonca mi nahradil aplikáciu pre Gmail. No v rámci svojho workflow naďalej trvám na kategorickom rozdelení zdrojov. Chat z Instagramu medzi pracovnými e-mailami nechcem, ale pre social media managera vo firme to môže byť výborné.

BlackBerry DTEK60 ďalej ponúka Kartu produktivity. Tá je plávajúcim tlačidlom pri ľavom alebo pravom okraji displeja, z ktorého si vždy môžete vytiahnuť informáciu o najbližších udalostiach v kalendároch na dnes a zajtra, posledné neprečítané udalosti, To-Do úlohy a kartu posledných hovorov alebo SMS.

Na domácej obrazovke si všimnite, že niektoré ikony pod sebou zobrazujú trojicu bodiek. Tie znamenajú, že po ikone môžete prejsť prstom a zobraziť niektorý z widgetov, ktoré by inak zaberali miesto priamo na ploche. Ponuku by som prirovnal k zatlačeniu ikony cez 3D Touch na iOS.

Popri klasických widgetoch sem pridáte aj zástupcov, ktorí vykonajú priamo konkrétnu úlohu. Môžu zobraziť okno pre pridávanie novej udalosti, rozsvietiť baterku, začať nahrávanie videa alebo aktivovať Wi-Fi či vibračný režim.

Rýchle skratky samozrejme majú svoje tradičné miesto v hornej lište, spolu s posuvníkom pre reguláciou jasu displeja, ak ho nenecháte na automatiku. Obrazovka ponúka jemné doladenie vyváženia bieleho bodu. Sklo na displeji a chrbte má byť pokryté oleofóbnou vrstvou obmedzujúcou zachytávanie odtlačkov a nečistôt z prstov. Na zadnej strane nie sú vidieť prakticky vôbec, na displeji áno, ale veril by som, že vrstva význam má. Prítomná je tiež ochrana pred škrabancami. Pravdepodobne však nie od známeho Gorilla Glass.

Kedže je DTEK60 o skratkách, vytáčanie konkrétneho kontaktu, odoslanie SMS alebo spustenie konkrétnej aplikácie viete priradiť na programovateľné tlačidlo na boku (počas hovoru slúži ako Mute) a ďalšie tri sloty sú dostupné po podržaní a potiahnutí stredového softvérového tlačidla Domov. To dokáže spustiť aj Asistenta Google Now.

TCL pri prelepovaní loga Alcatelu vyladilo hardvérovú výbavu a DTEK60 dostal rovno 4 GB operačnej pamäte. V útrobách tiká výkonnejší procesor Snapdragon 820 a novšia verzia grafického čipu Adreno. Po prvom zapnutí sme mali dostupných približne 22 GB z vnútorného 32-gigabajtového priestoru. Ten budete môcť rozšíriť pamäťovou microSD kartou.

Fotoaparát môžete spustiť z uzamykacej obrazovky alebo dvojitým stlačením vypínača. Trochu ma hnevá, že ak ho zapnem rýchlo, bez odomknutia čítačkou, nedostanem sa k posledným fotografiám. Samozrejme, zámok má svoj význam, no pri konkurencii stačí priložiť prst na senzor aj dodatočne a mobil pochopí, že ho drží jeho oprávnený majiteľ. Posledné snímky potom predsa len sprístupní. Tu začne čítačka opäť reagovať až po zavretí foťáku.

Inak je prostredie fotoaparátu vymyslené výborne. Pravý palec má k dispozícii spúšť, korekciu expozície, prepnutie na predný objektív a režimy videa, panorámy alebo spomaleného videa pri 720p. Po bokoch sú vyvedené dôležité skratky pre blesk, časovač, pomer strán a HDR.

HDR pozná režim Auto, nemusíte ho teda vypínať a zapínať ručne. Pri nastavení na pomer strán 4:3 majú fotografie plných 21 Mpix. Pri 16:9 rozlíšenie klesne na 16 megapixelov. Dostupný je tiež štvorcový pomer 1:1, zrejme kvôli starým BlackBerry.

Najlepšia je aktivácia manuálneho režimu. Mobil si prepnutie naň pamätá aj po reštarte a ponuku pre manuálne zaostrovanie, vyváženie bielej, ISO a čas uzávierky zobrazí vždy. Škoda, že maximom expozície je len polovica sekundy. Čip fotoaparátu by mal byť totožný s Idolom 4S. Aj tu teda platí, že ponúka výborné snímky s vernými farbami a relatívne slušné nočné zábery.

Videozáznamu môže pomáhať digitálna stabilizácia obrazu, no v praxi ju pravdepodobne nevyužijete. Pri 1080p / 60 fps ani 4K pri 24/30 fps ju už aktivovať nemôžete. Mrzí ma, že vo videách často počuť ruchy, kedže mikrofón je presne v miestach, kde telefón držím rukou. Mierne počuť dokonca aj objektív pri preostrovaní z bližších na vzdialenejšie objekty.

Predná kamera má 8 megapixelové rozlíšenie a dokáže nahrávať videá v maximálne Full HD rozlíšení pri 30 fps. Dotykmi na displej pohotovo upravujete expozíciu, ale automatické zaostrovanie nemá. Naopak, pomáha jej predný LED blesk. Selfies sú veľmi slušné. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí BlackBerry DTEK60 + videá z mobilu.

Vidno, že BlackBerry nezaháľa a na softvéri naďalej pracuje. Počas testovania mi na DTEK60 dorazila aktualizácia zostavenia operačného systému aj update takmer všetkých systémových aplikácií. Klávesnice, DTEK by BlackBerry, Hubu aj komunikátora BBM. Ten je už dostupný aj pre iné zariadenia, no populárnejšie instant messengery pravdepodobne neprekoná.

Klávesnica našťastie slovenčinu pozná, vrátane prediktívneho slovníka. Ten si osvojil koncept ovládania predstavený v Passporte. Navrhované slová levitujú nad klávesami a príslušné slovo potom ťahom prsta kopnete za kurzor v textovom poli. Podržanie bodky odkryje ponuku smajlíkov, hlasového diktovania, či textovej schránky.

DTEK by BlackBerry má slúžiť na neustále overovanie bezpečnosti zariadenia. Tento softvér dokáže kontrolovať oprávnenia jednotlivých nainštalovaných aplikácií. Všimnúť by ste si tak mali napríklad to, že niektorá aplikácia používa mikrofón alebo fotoaparát bez vášho vedomia. Treba priznať, že aj konkurencia poskytne podobné riešenia. BlackBerry však zachádza o niečo ďalej. Vie vás notifikovať pri každom využití povolenia konkrétnou aplikáciou, logovať ich do denníka a ponúka vymazanie všetkých súborov aplikácie z vnútorného úložiska v prípade, že sa jej budete chcieť zbaviť.

BlackBerry chce napriek tomu svoj android propagovať ako jeden z najbezpečnejších na svete, pridáva preto aj aplikáciu pre správu hesiel, automatické šifrovanie obsahu úložiska i pamäťovej karty a sľubuje bleskovú podporu pri odhalení systémových nedostatkov a zraniteľností dlhý čas po kúpe zariadenia. Ďalšie úpravy sa týkajú priamo hardvéru a overovania všetkých komponentov pri každom spustení.

V systéme tiež nájdete aplikáciu pre fulltextové vyhľadávanie celým systémom, softvér pre migráciu z iného androidu, BlackBerry alebo iOS či prehľadný návod na používanie celého smartfónu. Zdieľanie súborov naprieč PC a inými zariadeniami obstará Workspaces. Pre prípad, že by vám SMS-ky v Hube nevyhovovali.

V našich porovnaniach smartfónov zo stereo reproduktormi sme zistili, že sesterský Alcatel pomaly prevzal pozíciu lídra v kvalite prehrávania hudby. Od BlackBerry s rovnakými reproduktormi sme teda logicky očakávali len to najlepšie.

Zvuk je naozaj výborný. Hlasný, s výrazným stereo efektom a vyváženým celým spektrom. V aplikácii Waves MaxxAudio navyše môžete doladiť basy, výšky a plnohodnotný ekvalizér. Nesklame ani zvuk pribalených in-ear slúchadiel. Páči sa mi ich dizajn s logom BlackBerry na boku. Môžno mohli mať výraznejšie rozlíšenie ľavého a pravého slúchadla a dvojtlačidlo regulácie hlasitosti. Je na nich len tlačidlo pauzy / prijatia hovoru.

V útrobách DTEK60 je batéria s priemernou kapacitou 3000 mAh, ktorá z neho robí skôr typické jednodňové zariadenie. Nabíjal som každý večer a vlajkové lode konkurencie v súčasnosti určite ponúknu viac. Menšiu kapacitu vynahrádza pohodlný USB-C konektor a rýchle nabíjanie. Viac než jeden a pol hodiny vďaka priloženému výkonnému adaptéru potrebovať nebudete. AMOLED obrazovka navyše môže zobrazovať aj presný údaj o zostávajúcom čase nabíjania.

Výhody:

+ výborné stereo reproduktory

+ rýchle nabíjanie

+ softvérové vylepšenia od BlackBerry (Hub, Karta produktivity)

+ manuálne nastavenia fotoaparátu

+ programovateľné tlačidlo a skratky

Nevýhody:

- chýbajúci slovenský jazyk v prostredí Androidu

- čítačka odtlačkov na chrbte

- veľké okraje okolo displeja

- cena (napríklad oproti Alcatelu Idol 4S)

Orientačná cena: 549,99 eur (MP3.sk)

Záver

S BlackBerry DTEK60 mám trochu problém. Passport pred niekoľkými rokmi ponúkal zastaraný operačný systém, no jeho koncepcia z neho robila mimoriadne zaujímavý a exkluzívny kúsok, ktorý ste si skrátka chceli vyskúšať. DTEK60 ponúka overenú a dobre použiteľnú klasiku Androidu, s mimoriadne šikovnými nápadmi kanadských inžinierov a zvýšenou bezpečnosťou. Hub a filtre v notifikáciách vás možno chytia a budete pracovať rýchlejšie. Ak nie, vypnete ich a zostane vám overený štandard bez grafických nadstavieb.

Lenže Alcatel Idol 4S stojí 385 eur. A takto veľký príplatok za rovnaký dizajn, hoci s rýchlejším procesorom a gigabajtom RAM navyše si nemusí ospravedlniť každý. Netreba ale zabúdať na to, že rozdiel v cene má na svedomí aj bezpečnosť. DTEK60 ponúka automatické šifrovanie obsahu úložiska i pamäťovej karty a aplikáciu pre správu hesiel. Vedeli ste, že šikovný BlackBerry Hub z Google Play si stiahnete na hocijaký android, aj spomínaný Idol?

Od ďalšieho BlackBerry za 550 eur by som si prosil aj exkluzívnejšie materiály a trochu decentnejšie prejavy vibračného motorčeka. Všetko však nasvedčuje tomu, že značka prežila a takýto mobil uvidíme. Možno ešte tento rok.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí BlackBerry DTEK60 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy 05.03.2017 - 23:16

neviem ci Dtek60 "vychadza" z idol4S :) ked Dtek je TCL 950. zaujimave ze sa vam pacil zvuk vychadzajuci z reproduktorov, podla mna je velmi plechovy bez naznaku basu, uz od polovice hlasitosti s velkym skreslenim.

Peter Fejfar06.03.2017 - 14:21 Trvalý odkaz

DTEK60 nevychádza z Idol 4S, ale z TCL 950.

Peter Fejfar06.03.2017 - 14:38 Trvalý odkaz

Napriek tomu, že DTEK60 nevychádza z Idolu 4S, ale z TCL 950, je v článku s ním porovnávaný. Idol má slabši procesor a menšiu RAM. Dtek60 má upravený HW a SW. DTEK60 nemá exkluzívne materiály? Mínusom je čítačka odtlačkov na chrbte, to je dosť subjektívne, mnohým ľuďom (mne nie) to takto vyhovuje. Passport mal zastaraný SW? To akože vážne? BB OS 10 je jeden z najmladších OS. V čase vydania Passportu ešte o ukončení vývoja BB OS 10 nemohla byť ani reč. Dosť divne zaujatá a priliš subjektívna recenzia. Veľmi podobná tej o BB Priv. Ak nie je nejaké zariadenie vašou srdcovkou, tak kvalita článkov ide veľmi dole.

Matej Krajčovič06.03.2017 - 15:27 Trvalý odkaz

Vek OS predsa nemá nič spoločné s tým, čo všetko OS ponúka. Aj Windows Phone prišiel až po iOS a Androide. Tiež sa príliš nezadarilo.

Spomínaný Passport bol podľa mňa geniálne zariadenie, ak by prišiel s Androidom a nie BB OS 10, myslím, že by podiel BB na trhu vyzeral úplne inak.

ondrakomous06.03.2017 - 17:51 Trvalý odkaz

BlackBerry zarizeni je genialni prave diky BlackBerry os, odeslano ze zarizeni s BlackBerry OS

Celá diskusia 17 príspevkov